Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
60ml μαζί με την κρέμα πρέπει να παίρνεις για διπλό.
60 + 20 ξεφεύγεις πολύ.
60 + 20 ξεφεύγεις πολύ.
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
60_61 ml ρόφημα συνολικά
εκ των οποίων 22_23 ml crema.
Εκχύλιση σε 30 sec από 15 gr cafe (της σειράς)
Και ζύγιζε το ρόφημα 50gr
εκ των οποίων 22_23 ml crema.
Εκχύλιση σε 30 sec από 15 gr cafe (της σειράς)
Και ζύγιζε το ρόφημα 50gr
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Στον καφέ η αναλογία 1:1 δεν ισχύει. Δηλαδή τα 60ml δεν ισοδυναμούν με 60γρ. Και επειδή παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες σχετικά με το πάχος και την πυκνότητα της κρέμας, το δοσομετρικό ποτήρι μπορεί να σε μπερδέψει. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείς ζυγαριά, δλδ ζυγίζεις τα 15 σου γραμμάρια, βάζεις τη κούπα κ την ζυγαριά κάτω από το pf και παίρνεις το πολύ 30 άντε 35γρ αν είσαι λάτρης του lungo.civeng έγραψε:...Σκέφτηκα μήπως είναι λάθος χαραγμένο το ποτηράκι αλλά το γέμισα νερό και 60ml ήταν 60gr...
Αυτά, αν θες να έχεις ένα θεωρητικό μπούσουλα.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα γούστου και πειραματισμών. Εμένα μου αρέσει η αναλογία 1:2 (1:1.8 για την ακρίβεια ), άλλος θα σου πει ότι το 1:1 (ή και λιγότερο) είναι το ιδανικό και ο "Αμερικάνο"ς θα προσθέσει μια κανάτα ζεστό νερό μέσα σε μια δόση εσπρέσο για να το θεωρήσει καφέ.
Οπότε μην κολλάς στα πρωτόκολλα, τα χρησιμοποιείς σαν βάση κ πειραματίζεσαι!
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Νέα προσπάθεια:Luckees έγραψε:...... Καλό θα είναι να χρησιμοποιείς ζυγαριά, δλδ ζυγίζεις τα 15 σου γραμμάρια, βάζεις τη κούπα κ την ζυγαριά κάτω από το pf και παίρνεις το πολύ 30 άντε 35γρ αν είσαι λάτρης του lungo.
15 gr καφέ
30 gr ροφημα
42 ml ρόφημα
20 δευτερόλεπτα
Έχω 1:2 αλλά τα ml λίγα...Μόνο 42
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Άσε τα ml ήσυχα και πες μας τι γεύση έχει!
Και βάλε ρε χριστιανέ και ένα όνομα, μια μηχανή, κάτι, μπας και έχει κάποιος άλλος ίδια για να σε βοηθήσει!
Και βάλε ρε χριστιανέ και ένα όνομα, μια μηχανή, κάτι, μπας και έχει κάποιος άλλος ίδια για να σε βοηθήσει!
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Κοψε πιο ψιλα να ανεβασεις γο χρονο σου στα 30" και κρατα ιδιο το ratio
espresso junkie...
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Χμμ ουσιαστικά έχω μόνο μύλο (demoka). η μηχανή μου είναι του κατοστάρικου . Αλλά με το non pressurized basket και το μύλο ξαφνικά έβγαλε καταπληκτικής ποιότητας "μαυροζουμι" (που ορθά θα έλεγε ο artisti). Βέβαια τυχαία και όχι πάντα γιατί η ζυγαριά άργησε να έρθει και οι παράμετροι που άλλαζα συνεχώς δεν με βοηθούσαν. και τα διάφορα καφετί σακουλάκια των 250gr κατατέθηκαν κυρίως στο νεροχύτη ο οποίος θα κάνει να κοιμηθεί χρόνια. Φαντάσου ότι μια παράμετρος που αναβάθμισε το "μαυροζουμι" μου είναι η προσθήκη προθερμασμένου νέρου στο tank πριν την εκχύλιση!!Luckees έγραψε:Άσε τα ml ήσυχα και πες μας τι γεύση έχει!
Και βάλε ρε χριστιανέ και ένα όνομα, μια μηχανή, κάτι, μπας και έχει κάποιος άλλος ίδια για να σε βοηθήσει!
Τα κατά τύχη φοβερά φλυτζάνια που πήρα με έκαναν να πάρω τον τροχό κ και να κόψω το pf για να βλέπω τι γίνεται από κάτω.
Όταν λέω "φοβερά" μην νομίζει κανείς ότι αντιλήφθηκα την επιγευση από φλούδα περγαμόντου και από άγουρο μουσμουλο (που θα έλεγε ο ultimo) αλλά μια γεύση πολύ καλύτερη από όλες τις καφετέριες που έχω πάει με εξαίρεση ένα εσπρέσο μπαρ που εκεί μάλλον κάνει καφέ ο δρυιδης πανοραμιξ.
Επί του παρόντος ήρθε η ζυγαρια κ με φτηνό κόκκο προσπαθώ να μάθω την όλη διαδικασία με μύλο κ γυμνό pf ώστε να μην πιτσιλαω.
Αυτά Και για να επιστρέψω στα ml και gr Αφού όλοι λένε διπλός = 60 ml
Και διπλός (Όχι σπέσιαλ) =14gr σκόνη
Πόσα gr είναι το ρόφημα.?? 30 πάντως με τίποτε:)
Ελπίζω να μην κούρασα. Απολαμβάνω τη διαδικασία σαφώς πιο πολύ από το ρόφημα.
Εύχομαι να πάρω μηχανή και το νυν "μαυροζουμι"
να αποκτήσει σταθερή πίεση κ θερμοκρασία κ να γίνει εσπρέσο.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ε, αφού το λένε όλοι ντάξει...civeng έγραψε:...Αφού όλοι λένε διπλός = 60 ml
Και διπλός (Όχι σπέσιαλ) =14gr σκόνη
Πόσα gr είναι το ρόφημα.?? 30 πάντως με τίποτε:)
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Δεν παιζεσαι Αποστολη
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
E, εντάξει βρε παιδιά, ο άνθρωπος είναι νέος στο χώρο του espresso, είναι λογικό να ψάχνεται ακόμη και να μπερδεύει πράγματα. Εδώ σχετικοί με το θέμα, και έχουν την ίδια πεποίθηση (60 ml ακατέβατα το διπλός espresso). Άσε που σε πολλά ξενόγλωσσα φόρουμ βλέπω ότι αναφέρεται συνέχεια αυτό το 60ml. Τα πράγματα προχωρούν, αλλά το ...by the book, είναι δύσκολο να το πετάξει ο περισσότερος κόσμος.
Εγώ με τη σειρά μου, θα πρότεινα στον φίλο να μη σκοτίζεται με τη μετατροπή ml σε gr και τα σχετικά. Εφόσον είναι αρχάριος, ας πάρει το δοσομετρικό ποτηράκι του, και ας βάλει για σταθερά του αρχικά τα 50 ml (άλλωστε δουλεύει όπως είπε φθηνό κόκκο). Όταν αποκτήσει την εμπειρία σε λίγο καιρό, πάει σε καλύτερο εξοπλισμό και καφέ, καλό θα ήταν να αφήσει κατά μέρους το ποτηράκι, και να πάρει τη ζυγαριά να παίξει με αναλογίες έως 1:2. Αυτά.
Εγώ με τη σειρά μου, θα πρότεινα στον φίλο να μη σκοτίζεται με τη μετατροπή ml σε gr και τα σχετικά. Εφόσον είναι αρχάριος, ας πάρει το δοσομετρικό ποτηράκι του, και ας βάλει για σταθερά του αρχικά τα 50 ml (άλλωστε δουλεύει όπως είπε φθηνό κόκκο). Όταν αποκτήσει την εμπειρία σε λίγο καιρό, πάει σε καλύτερο εξοπλισμό και καφέ, καλό θα ήταν να αφήσει κατά μέρους το ποτηράκι, και να πάρει τη ζυγαριά να παίξει με αναλογίες έως 1:2. Αυτά.