Τα 4 «Μ» του espresso: Miscela (το χαρμάνι του καφέ), Macinacaffe (ο μύλος), Macchina (η μηχανή espresso), Mano (το χέρι του barista). Τα έχετε όλα σωστά;

  • Διαφήμιση

Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό harryv » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 9:24 am

60ml μαζί με την κρέμα πρέπει να παίρνεις για διπλό.
60 + 20 ξεφεύγεις πολύ.
harryv
 
Δημοσιεύσεις: 404
Εγγραφή: Κυρ. Δεκ. 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή: French press :((
Μύλος: Hario χειροκίνητος
Οι καφέδες μου: Προς το παρόν απέξω

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό civeng » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 9:25 am

60_61 ml ρόφημα συνολικά
εκ των οποίων 22_23 ml crema.
Εκχύλιση σε 30 sec από 15 gr cafe (της σειράς)

Και ζύγιζε το ρόφημα 50gr
civeng
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί. Ιαν. 19, 2016 1:02 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό Luckees » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 10:21 am

civeng έγραψε:...Σκέφτηκα μήπως είναι λάθος χαραγμένο το ποτηράκι αλλά το γέμισα νερό και 60ml ήταν 60gr...


Στον καφέ η αναλογία 1:1 δεν ισχύει. Δηλαδή τα 60ml δεν ισοδυναμούν με 60γρ. Και επειδή παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες σχετικά με το πάχος και την πυκνότητα της κρέμας, το δοσομετρικό ποτήρι μπορεί να σε μπερδέψει. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείς ζυγαριά, δλδ ζυγίζεις τα 15 σου γραμμάρια, βάζεις τη κούπα κ την ζυγαριά κάτω από το pf και παίρνεις το πολύ 30 άντε 35γρ αν είσαι λάτρης του lungo.

Αυτά, αν θες να έχεις ένα θεωρητικό μπούσουλα.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα γούστου και πειραματισμών. Εμένα μου αρέσει η αναλογία 1:2 (1:1.8 για την ακρίβεια :lick: ), άλλος θα σου πει ότι το 1:1 (ή και λιγότερο) είναι το ιδανικό και ο "Αμερικάνο"ς θα προσθέσει μια κανάτα ζεστό νερό μέσα σε μια δόση εσπρέσο για να το θεωρήσει καφέ.

Οπότε μην κολλάς στα πρωτόκολλα, τα χρησιμοποιείς σαν βάση κ πειραματίζεσαι!
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 725
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 12:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: Rocket R58
2η Μηχανή: NS Oscar
Μύλος: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό civeng » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 4:12 pm

Luckees έγραψε:...... Καλό θα είναι να χρησιμοποιείς ζυγαριά, δλδ ζυγίζεις τα 15 σου γραμμάρια, βάζεις τη κούπα κ την ζυγαριά κάτω από το pf και παίρνεις το πολύ 30 άντε 35γρ αν είσαι λάτρης του lungo.


Νέα προσπάθεια:
15 gr καφέ
30 gr ροφημα
42 ml ρόφημα
20 δευτερόλεπτα

Έχω 1:2 αλλά τα ml λίγα...Μόνο 42
civeng
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί. Ιαν. 19, 2016 1:02 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό Luckees » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 4:35 pm

Άσε τα ml ήσυχα και πες μας τι γεύση έχει!

Και βάλε ρε χριστιανέ και ένα όνομα, μια μηχανή, κάτι, μπας και έχει κάποιος άλλος ίδια για να σε βοηθήσει! :lick:
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 725
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 12:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: Rocket R58
2η Μηχανή: NS Oscar
Μύλος: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό Edesso » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 5:27 pm

Κοψε πιο ψιλα να ανεβασεις γο χρονο σου στα 30" και κρατα ιδιο το ratio
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
 
Δημοσιεύσεις: 1066
Εγγραφή: Τετ. Φεβ. 13, 2013 4:46 pm
Τοποθεσία: Έδεσσα
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή: V60/Bonavita
Μύλος: Compak K10
2ος Μύλος: porlex more steps
Οι καφέδες μου: cup10 mokka

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό civeng » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 5:44 pm

Luckees έγραψε:Άσε τα ml ήσυχα και πες μας τι γεύση έχει!

Και βάλε ρε χριστιανέ και ένα όνομα, μια μηχανή, κάτι, μπας και έχει κάποιος άλλος ίδια για να σε βοηθήσει! :lick:


Χμμ ουσιαστικά έχω μόνο μύλο (demoka). η μηχανή μου είναι του κατοστάρικου . Αλλά με το non pressurized basket και το μύλο ξαφνικά έβγαλε καταπληκτικής ποιότητας "μαυροζουμι" (που ορθά θα έλεγε ο artisti). Βέβαια τυχαία και όχι πάντα γιατί η ζυγαριά άργησε να έρθει και οι παράμετροι που άλλαζα συνεχώς δεν με βοηθούσαν. και τα διάφορα καφετί σακουλάκια των 250gr κατατέθηκαν κυρίως στο νεροχύτη ο οποίος θα κάνει να κοιμηθεί χρόνια. Φαντάσου ότι μια παράμετρος που αναβάθμισε το "μαυροζουμι" μου είναι η προσθήκη προθερμασμένου νέρου στο tank πριν την εκχύλιση!!

Τα κατά τύχη φοβερά φλυτζάνια που πήρα με έκαναν να πάρω τον τροχό κ και να κόψω το pf για να βλέπω τι γίνεται από κάτω.

Όταν λέω "φοβερά" μην νομίζει κανείς ότι αντιλήφθηκα την επιγευση από φλούδα περγαμόντου και από άγουρο μουσμουλο (που θα έλεγε ο ultimo) αλλά μια γεύση πολύ καλύτερη από όλες τις καφετέριες που έχω πάει με εξαίρεση ένα εσπρέσο μπαρ που εκεί μάλλον κάνει καφέ ο δρυιδης πανοραμιξ.

Επί του παρόντος ήρθε η ζυγαρια κ με φτηνό κόκκο προσπαθώ να μάθω την όλη διαδικασία με μύλο κ γυμνό pf ώστε να μην πιτσιλαω.
Αυτά Και για να επιστρέψω στα ml και gr Αφού όλοι λένε διπλός = 60 ml
Και διπλός (Όχι σπέσιαλ) =14gr σκόνη

Πόσα gr είναι το ρόφημα.?? 30 πάντως με τίποτε:)

Ελπίζω να μην κούρασα. Απολαμβάνω τη διαδικασία σαφώς πιο πολύ από το ρόφημα.

Εύχομαι να πάρω μηχανή και το νυν "μαυροζουμι"
να αποκτήσει σταθερή πίεση κ θερμοκρασία κ να γίνει εσπρέσο.
civeng
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί. Ιαν. 19, 2016 1:02 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό Luckees » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 8:13 pm

civeng έγραψε:...Αφού όλοι λένε διπλός = 60 ml
Και διπλός (Όχι σπέσιαλ) =14gr σκόνη
Πόσα gr είναι το ρόφημα.?? 30 πάντως με τίποτε:)

Ε, αφού το λένε όλοι ντάξει...
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 725
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 12:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: Rocket R58
2η Μηχανή: NS Oscar
Μύλος: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό xristospet21 » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 8:24 pm

:lol: :lol: Δεν παιζεσαι Αποστολη :respekt:
Άβαταρ μέλους
xristospet21
 
Δημοσιεύσεις: 961
Εγγραφή: Σάβ. Απρ. 23, 2016 2:13 pm
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή: V60-Brewista Artisan
Μύλος: Compak K10 doserless
Οι καφέδες μου: Specialty

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό Jazz » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 9:07 pm

E, εντάξει βρε παιδιά, ο άνθρωπος είναι νέος στο χώρο του espresso, είναι λογικό να ψάχνεται ακόμη και να μπερδεύει πράγματα. Εδώ σχετικοί με το θέμα, και έχουν την ίδια πεποίθηση (60 ml ακατέβατα το διπλός espresso). Άσε που σε πολλά ξενόγλωσσα φόρουμ βλέπω ότι αναφέρεται συνέχεια αυτό το 60ml. Τα πράγματα προχωρούν, αλλά το ...by the book, είναι δύσκολο να το πετάξει ο περισσότερος κόσμος.

Εγώ με τη σειρά μου, θα πρότεινα στον φίλο να μη σκοτίζεται με τη μετατροπή ml σε gr και τα σχετικά. Εφόσον είναι αρχάριος, ας πάρει το δοσομετρικό ποτηράκι του, και ας βάλει για σταθερά του αρχικά τα 50 ml (άλλωστε δουλεύει όπως είπε φθηνό κόκκο). Όταν αποκτήσει την εμπειρία σε λίγο καιρό, πάει σε καλύτερο εξοπλισμό και καφέ, καλό θα ήταν να αφήσει κατά μέρους το ποτηράκι, και να πάρει τη ζυγαριά να παίξει με αναλογίες έως 1:2. Αυτά.
Άβαταρ μέλους
Jazz
 
Δημοσιεύσεις: 885
Εγγραφή: Κυρ. Ιουν. 12, 2016 3:12 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή: Lelit PL41 PLUST PID
Μύλος: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου: Specialty

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ESPRESSO

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης