Τα 4 «Μ» του espresso: Miscela (το χαρμάνι του καφέ), Macinacaffe (ο μύλος), Macchina (η μηχανή espresso), Mano (το χέρι του barista). Τα έχετε όλα σωστά;

  • Διαφήμιση

Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό Christos » Τρί. Οκτ. 25, 2016 12:57 pm

Καλησπέρα Κώστα,
κατ΄αρχήν κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει ο δημιουργός του νήματος και κατά δεύτερον οι όγκοι/χρόνοι που προτείνει είναι γενικά αποδεκτοί και είναι απλά για να ξεκινήσει κάποιος. Μετά πρέπει να πειραματιστεί ανάλογα με το καφέ ώστε να φέρει την γεύση σε αυτήν της αρεσκείας του.
Επίσης γι αυτούς που θα ζυγίζουν το ρόφημα στο τέλος του κειμένου υπάρχουν προτάσεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 8516
Εγγραφή: Σάβ. Ιαν. 23, 2010 12:26 pm
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Μηχανή: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή: Gaggia New Baby 06
Μύλος: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος: Anfim Best

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό civeng » Κυρ. Ιαν. 22, 2017 12:58 pm

Christos έγραψε:Οι περισσότεροι καφέδες του εμπορίου έχουν πιο χοντρή άλεση απ΄αυτήν που χρειάζεται για espresso. Επιπρόσθετα ο προαλεσμένος καφές παρουσιάζει ολοένα και λιγότερη αντίσταση στο νερό όσο περνάν οι ημέρες, οπότε αναγκαστικά περιμένεις μέχρι να αγοράσεις καφέ σε σπυρί και να τον αλέσεις εσύ.
Καλορίζικος ο εξοπλισμός.


καλήμερα,
αν σε non pressurized basket βάλουμε μισό gr καφέ και το κουνήσουμε ελαφρώς (κοσκίνισμα) είναι λογικό να περνάνε έστω και λίγοι κόκκοι ?
civeng
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί. Ιαν. 19, 2016 1:02 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό harryv » Κυρ. Ιαν. 22, 2017 6:55 pm

Ναι, είναι τα λεγόμενα fines. Όσο πιο πολλά παράγει ο μύλος σου, τόσο χειρότερη η άλεση και τόσο πιο πικρό το αποτέλεσμα, αφού αυτά υπερεκχειλίζονται.
harryv
 
Δημοσιεύσεις: 404
Εγγραφή: Κυρ. Δεκ. 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή: French press :((
Μύλος: Hario χειροκίνητος
Οι καφέδες μου: Προς το παρόν απέξω

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό civeng » Κυρ. Ιαν. 22, 2017 8:07 pm

harryv έγραψε:Ναι, είναι τα λεγόμενα fines. Όσο πιο πολλά παράγει ο μύλος σου, τόσο χειρότερη η άλεση και τόσο πιο πικρό το αποτέλεσμα, αφού αυτά υπερεκχειλίζονται.


Τα fines που αναφέρω προέρχονται από κομμένο καφέ του σουπερμάρκετ. Και απόρησα μιας κ γράφει παραπάνω ο συντονιστής ότι έχουν πιο χοντρή αλεση σε σχέση με την αλεση για εσπρέσο.
Κοινώς ανησύχησα Μήπως το basket έχει πιο μεγάλες τρύπες από τις προβλεπόμενες ή/και αν κόβω χοντρά με το μύλο.

Με το πρωτόκολλο 60ml 15 gr και 30sec έχω 50gr ρόφημα (και πολύ ή λίγο πιτσιλισμα). Γιατί 50gr και όχι πολύ λιγότερα που βγάζουν άλλοι...Δεν ξέρω.
civeng
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί. Ιαν. 19, 2016 1:02 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό Luckees » Κυρ. Ιαν. 22, 2017 9:28 pm

civeng έγραψε:...Με το πρωτόκολλο 60ml 15 gr και 30sec έχω 50gr ρόφημα (και πολύ ή λίγο πιτσιλισμα). Γιατί 50gr και όχι πολύ λιγότερα που βγάζουν άλλοι...Δεν ξέρω.

50γρ ροφήματος από 15γρ καφέ...του άλλαξες το φώτα του πρωτοκόλλου :a016:
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 725
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 12:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: Rocket R58
2η Μηχανή: NS Oscar
Μύλος: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό xristospet21 » Κυρ. Ιαν. 22, 2017 10:23 pm

To εκανε πρωτο-κωλο :lol: προφανως θα εννουσε ml (ελπιζω)
Άβαταρ μέλους
xristospet21
 
Δημοσιεύσεις: 961
Εγγραφή: Σάβ. Απρ. 23, 2016 2:13 pm
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή: V60-Brewista Artisan
Μύλος: Compak K10 doserless
Οι καφέδες μου: Specialty

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό civeng » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 1:04 am

xristospet21 έγραψε:To εκανε πρωτο-κωλο :lol: προφανως θα εννουσε ml (ελπιζω)


Μην ελπίζεις αγαπητέ Χρήστο.
60_61 ml εκ των οποίων 22_23 ml crema.
Εκχύλιση σε 30 sec από 15 gr cafe (της σειράς)

Και ζύγιζε το ρόφημα 50gr. Γιατί??? Αυτό ρωτάω.
civeng
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί. Ιαν. 19, 2016 1:02 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό xristospet21 » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 8:32 am

Ειναι αξιοπιστη η ζυγαρια?
Τα 50 γρ μου φαινονται πολλα.
Γυρω στα 35 - 40 γρ το πολυ, ειναι τα 60 ml.
Δεν ξερω ισως αλλο βαρος να εχει οταν εκχυλιζεις με 15 γρ καφε και αλλο βαρος οταν εκχυλιζεις με 19 - 20.
Εγω στους καφεδες που πινω βαζω 19 - 20 γρ καφε βγαζω γυρω στα 20γρ ροφημα και ειναι 35 - 40 ml.
Άβαταρ μέλους
xristospet21
 
Δημοσιεύσεις: 961
Εγγραφή: Σάβ. Απρ. 23, 2016 2:13 pm
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή: Izzo Alex Duetto IV
2η Μηχανή: V60-Brewista Artisan
Μύλος: Compak K10 doserless
Οι καφέδες μου: Specialty

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό harryv » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 9:14 am

Μπας και ζυγίζεις και το ποτηράκι μαζί ? :lol:
Σε πειράζω. 50 γρ είναι υπερβολικά πολλά. Η μεγαλύτερη αναλογία που θεωρώ καφέ είναι 2:1. (γρ ροφήματος / γρ καφέ). Από κει και πάνω είναι νερό με προσμίξεις.
harryv
 
Δημοσιεύσεις: 404
Εγγραφή: Κυρ. Δεκ. 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή: French press :((
Μύλος: Hario χειροκίνητος
Οι καφέδες μου: Προς το παρόν απέξω

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευσηαπό civeng » Δευτ. Ιαν. 23, 2017 9:22 am

harryv έγραψε:Μπας και ζυγίζεις και το ποτηράκι μαζί ? :lol:
Σε πειράζω. 50 γρ είναι υπερβολικά πολλά. Η μεγαλύτερη αναλογία που θεωρώ καφέ είναι 2:1. (γρ ροφήματος / γρ καφέ). Από κει και πάνω είναι νερό με προσμίξεις.


Θεωρητικά συμφωνώ με αυτό που λές.
Οι ζυγίσεις είναι προσεχτικές.

Αλλά 60ml με 20ml κρέμα πως είναι δυνατόν να ζυγίζουν τόσο λίγο που λές?

Μήπως 60 ml είναι πολλά, μήπως δεν παράγεις 60 ml και ζυγίζεις το 2:1 που λες ??

Σκέφτηκα μήπως είναι λάθος χαραγμένο το ποτηράκι αλλά το γέμισα νερό και 60ml ήταν 60gr.

Τελος πάντων θα ξαναπροσπαθήσω.
Καλημέρα σε όλους και
Καλή εβδομάδα
civeng
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί. Ιαν. 19, 2016 1:02 pm

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ESPRESSO

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης