Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8730
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Christos » Τρί Οκτ 25, 2016 1:57 pm

Καλησπέρα Κώστα,
κατ΄αρχήν κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει ο δημιουργός του νήματος και κατά δεύτερον οι όγκοι/χρόνοι που προτείνει είναι γενικά αποδεκτοί και είναι απλά για να ξεκινήσει κάποιος. Μετά πρέπει να πειραματιστεί ανάλογα με το καφέ ώστε να φέρει την γεύση σε αυτήν της αρεσκείας του.
Επίσης γι αυτούς που θα ζυγίζουν το ρόφημα στο τέλος του κειμένου υπάρχουν προτάσεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

civeng
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
Μύλος:: Demoka

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από civeng » Κυρ Ιαν 22, 2017 12:58 pm

Christos έγραψε:Οι περισσότεροι καφέδες του εμπορίου έχουν πιο χοντρή άλεση απ΄αυτήν που χρειάζεται για espresso. Επιπρόσθετα ο προαλεσμένος καφές παρουσιάζει ολοένα και λιγότερη αντίσταση στο νερό όσο περνάν οι ημέρες, οπότε αναγκαστικά περιμένεις μέχρι να αγοράσεις καφέ σε σπυρί και να τον αλέσεις εσύ.
Καλορίζικος ο εξοπλισμός.
καλήμερα,
αν σε non pressurized basket βάλουμε μισό gr καφέ και το κουνήσουμε ελαφρώς (κοσκίνισμα) είναι λογικό να περνάνε έστω και λίγοι κόκκοι ?

harryv
Δημοσιεύσεις: 434
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: French press :((
Μύλος:: Hario χειροκίνητος
Οι καφέδες μου:: Προς το παρόν απέξω

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από harryv » Κυρ Ιαν 22, 2017 6:55 pm

Ναι, είναι τα λεγόμενα fines. Όσο πιο πολλά παράγει ο μύλος σου, τόσο χειρότερη η άλεση και τόσο πιο πικρό το αποτέλεσμα, αφού αυτά υπερεκχειλίζονται.

civeng
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
Μύλος:: Demoka

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από civeng » Κυρ Ιαν 22, 2017 8:07 pm

harryv έγραψε:Ναι, είναι τα λεγόμενα fines. Όσο πιο πολλά παράγει ο μύλος σου, τόσο χειρότερη η άλεση και τόσο πιο πικρό το αποτέλεσμα, αφού αυτά υπερεκχειλίζονται.
Τα fines που αναφέρω προέρχονται από κομμένο καφέ του σουπερμάρκετ. Και απόρησα μιας κ γράφει παραπάνω ο συντονιστής ότι έχουν πιο χοντρή αλεση σε σχέση με την αλεση για εσπρέσο.
Κοινώς ανησύχησα Μήπως το basket έχει πιο μεγάλες τρύπες από τις προβλεπόμενες ή/και αν κόβω χοντρά με το μύλο.

Με το πρωτόκολλο 60ml 15 gr και 30sec έχω 50gr ρόφημα (και πολύ ή λίγο πιτσιλισμα). Γιατί 50gr και όχι πολύ λιγότερα που βγάζουν άλλοι...Δεν ξέρω.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 927
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Luckees » Κυρ Ιαν 22, 2017 9:28 pm

civeng έγραψε:...Με το πρωτόκολλο 60ml 15 gr και 30sec έχω 50gr ρόφημα (και πολύ ή λίγο πιτσιλισμα). Γιατί 50gr και όχι πολύ λιγότερα που βγάζουν άλλοι...Δεν ξέρω.
50γρ ροφήματος από 15γρ καφέ...του άλλαξες το φώτα του πρωτοκόλλου :a016:

xristospet21
Δημοσιεύσεις: 967
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Οι καφέδες μου:: Ninety plus
Τοποθεσία: Αλεξ/πολη
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από xristospet21 » Κυρ Ιαν 22, 2017 10:23 pm

To εκανε πρωτο-κωλο :lol: προφανως θα εννουσε ml (ελπιζω)

civeng
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
Μύλος:: Demoka

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από civeng » Δευ Ιαν 23, 2017 1:04 am

xristospet21 έγραψε:To εκανε πρωτο-κωλο :lol: προφανως θα εννουσε ml (ελπιζω)
Μην ελπίζεις αγαπητέ Χρήστο.
60_61 ml εκ των οποίων 22_23 ml crema.
Εκχύλιση σε 30 sec από 15 gr cafe (της σειράς)

Και ζύγιζε το ρόφημα 50gr. Γιατί??? Αυτό ρωτάω.

xristospet21
Δημοσιεύσεις: 967
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman's tAlΩs
Οι καφέδες μου:: Ninety plus
Τοποθεσία: Αλεξ/πολη
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από xristospet21 » Δευ Ιαν 23, 2017 8:32 am

Ειναι αξιοπιστη η ζυγαρια?
Τα 50 γρ μου φαινονται πολλα.
Γυρω στα 35 - 40 γρ το πολυ, ειναι τα 60 ml.
Δεν ξερω ισως αλλο βαρος να εχει οταν εκχυλιζεις με 15 γρ καφε και αλλο βαρος οταν εκχυλιζεις με 19 - 20.
Εγω στους καφεδες που πινω βαζω 19 - 20 γρ καφε βγαζω γυρω στα 20γρ ροφημα και ειναι 35 - 40 ml.

harryv
Δημοσιεύσεις: 434
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: French press :((
Μύλος:: Hario χειροκίνητος
Οι καφέδες μου:: Προς το παρόν απέξω

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από harryv » Δευ Ιαν 23, 2017 9:14 am

Μπας και ζυγίζεις και το ποτηράκι μαζί ? :lol:
Σε πειράζω. 50 γρ είναι υπερβολικά πολλά. Η μεγαλύτερη αναλογία που θεωρώ καφέ είναι 2:1. (γρ ροφήματος / γρ καφέ). Από κει και πάνω είναι νερό με προσμίξεις.

civeng
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
Μύλος:: Demoka

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από civeng » Δευ Ιαν 23, 2017 9:22 am

harryv έγραψε:Μπας και ζυγίζεις και το ποτηράκι μαζί ? :lol:
Σε πειράζω. 50 γρ είναι υπερβολικά πολλά. Η μεγαλύτερη αναλογία που θεωρώ καφέ είναι 2:1. (γρ ροφήματος / γρ καφέ). Από κει και πάνω είναι νερό με προσμίξεις.
Θεωρητικά συμφωνώ με αυτό που λές.
Οι ζυγίσεις είναι προσεχτικές.

Αλλά 60ml με 20ml κρέμα πως είναι δυνατόν να ζυγίζουν τόσο λίγο που λές?

Μήπως 60 ml είναι πολλά, μήπως δεν παράγεις 60 ml και ζυγίζεις το 2:1 που λες ??

Σκέφτηκα μήπως είναι λάθος χαραγμένο το ποτηράκι αλλά το γέμισα νερό και 60ml ήταν 60gr.

Τελος πάντων θα ξαναπροσπαθήσω.
Καλημέρα σε όλους και
Καλή εβδομάδα

Απάντηση