Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
G.K
Δημοσιεύσεις: 288
Εγγραφή: Τετ Σεπ 26, 2012 5:57 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini
Τοποθεσία: Χανια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από G.K » Σάβ Μαρ 22, 2014 3:29 pm

συμφωνα με οτι συζητηθηκε εδω καθε τραβηγμα της λαβης ειναι 7,5 γραμμαρια.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Μαρ 22, 2014 7:53 pm

Σε όλους τους μύλους με δοσομετρητή μπροστά αυτό ρυθμίζεται. Πχ ο Anfim Best έρχεται ρυθμισμένος περίπου στα 6.5g και μπορείς να ανεβάσεις/κατεβάσεις την δόση σε βήματα των περίπου 0.7g.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 448
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Giwrgos » Σάβ Μαρ 22, 2014 8:15 pm

Δηλαδη φτιαχνουν καφε με 7γρ πανω κατω? :a014:
Και σε φρεντο εσπρεσο μια δοση εβαλαν..μηπως τοτε τα 20γρ που βαζουμε ειναι υπερβολικη ποσοτητα?

dio

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από dio » Κυρ Μαρ 23, 2014 12:37 pm

Tα 16 gr και πανω αφορουν τους specialty καφεδες .

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 448
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Giwrgos » Κυρ Μαρ 23, 2014 3:32 pm

Οπότε πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο καλαθάκι για μικρές ποσότητες ?

Άβαταρ μέλους
glf
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Wega Mininova EPU
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από glf » Κυρ Μαρ 23, 2014 4:10 pm

Η δόση ρυθμίζεται όσο θέλει ο μπαριστας

toxotis70

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από toxotis70 » Δευ Μαρ 24, 2014 7:47 pm

Oi καφεδες απο λουμιδη, coffeeway kai starbucks θεωρουνται speciallity?
Αν οχι, ποση ειναι η σωστη δοσολογια γι αυτους?

Michalis_cy
Δημοσιεύσεις: 222
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 22, 2012 1:09 pm
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: QM Silvano Evo
Μύλος:: Niche zero
Τοποθεσία: Λευκωσία

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Michalis_cy » Τρί Μαρ 25, 2014 8:32 pm

Γιάννη οι καφέδες που αναφέρεις δεν είναι specialty, ούτε καν πλησιάζουν την ποιοτητα ενός specialty καφέ.

turbakias!!!
Δημοσιεύσεις: 328
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
Μύλος:: LaSanMarco sm90t
2ος Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από turbakias!!! » Παρ Μαρ 28, 2014 2:37 am

Κωστας έγραψε:Παιδια καλησπέρα,
εχω και γω να ρωτησω κατι όσον αφορα το καιμάκι. Ενώ οι χρόνοι μου ειναι καλοι, ο καφες φρεσκος, και εχω και μύλο, το καιμάκι κανει πολλες φυσαλλιδες. Αυτο σε τι πιστευετε οτι οφείλεται;
Αν λες οτι ειναι πολυ φρεσκος ο καφες τοτε οι φυσαλιδες οφειλονται σε αυτο.
toxotis70 έγραψε:Oi καφεδες απο λουμιδη, coffeeway kai starbucks θεωρουνται speciallity?
Αν οχι, ποση ειναι η σωστη δοσολογια γι αυτους?
Οπως σωστα ειπε και ο Μιχαλης δεν εχουν καμια σχεση με σπεσιαλιτυ.
Giwrgos έγραψε:Οπότε πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο καλαθάκι για μικρές ποσότητες ?
Αν θες να βαλεις μονο καλαθακι για να βγαλεις μονο εσπρεσσο εχε κατα νου οτι θα πρεπει. αφου θα αλλαξεις τα γρ του καφε να αλλαξεις και το κοψιμο ετσι ωστε να εισαι παλι στο σωστο χρονο. Αν πας με το κοψιμο που εχεις για διπλο εσπρεσσο να φτιαξεις μονό εσπρεσσο το μονο που θα καταφερεις θα ειναι να βγαλεις το μονό εσπρεσσεακι σε 8 δευτερολεπτα.

toxotis70

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από toxotis70 » Δευ Μαρ 31, 2014 10:28 pm

εφοσον δεν ειναι speciality, ποση ποσοτητα αλεμσενου καφε απο εμας πρεπει να βαλουμε στο πορταφιλτερ απο αυτα τα χαρμανια ?

Απάντηση