Το πιο πιθανό είναι να ισχύει το 08/10/20 γιατί αυτοί οι καφέδες συσκευάζονται για δύο χρόνια από την ημερομηνία καβουρδισματος. Στα άλλα του μύλου, το κόψιμο δε πάει πιο "fine" ?
Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Εντάξει τότε έχω έναν φρέσκο καφέ μόλις 13 μηνών χεχε....
Έχω την graef 80 την έχω στο fine έχει και μια επενη κενή περιοχή που τερματίζει σε μια παύλα θα δοκιμάσω και εκεί να δω αν λεπταινει κι άλλο έχει 40 βαθμονομισεις.
Εντομεταξυ διαβάζω στο νήμα του μύλου ότι άλλοι έκοβαν εσπρέσσο σε κάτι 10-11 και λέω τι γίνεται....εμένα στο fine και ακόμα να πέσει η ποσότητα εκχύλισης
Έχω την graef 80 την έχω στο fine έχει και μια επενη κενή περιοχή που τερματίζει σε μια παύλα θα δοκιμάσω και εκεί να δω αν λεπταινει κι άλλο έχει 40 βαθμονομισεις.
Εντομεταξυ διαβάζω στο νήμα του μύλου ότι άλλοι έκοβαν εσπρέσσο σε κάτι 10-11 και λέω τι γίνεται....εμένα στο fine και ακόμα να πέσει η ποσότητα εκχύλισης
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Κοίτα στο νήμα του μύλου ή σε κάποιο review του, αν υπάρχει κανένα mod που μεγαλώνει το εύρος των κόπων κι έτσι μπορείς να κόψεις λεπτότερα.
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Υπάρχουν 2 ροδελες που μπαίνουν κάτω από τα μαχαίρια στον κεντρικό άξονα αλλά από ότι έχω διαβάσει εδώ αλλάζουν το εύρος της κοπής όχι το ποσό λεπτός θα είναι.
Προσπάθησα να τον ανοίξω αλλά δεν τον κατάφερα για να δω αν είναι ήδη τοποθετημένες φοβήθηκα να τον ζορισω παραπάνω γιατί πρέπει και να τον κοντραρεις με κατσαβίδι. Υπάρχει μια κεντρική στεφάνι με άκρες μαχαιριών όπου έχει δύο βιδακια που μετακινούνται προς ένδειξη ψιλο ή χοντρό. Το πήγα στο ψιλό θα δω αύριο.
Προσπάθησα να τον ανοίξω αλλά δεν τον κατάφερα για να δω αν είναι ήδη τοποθετημένες φοβήθηκα να τον ζορισω παραπάνω γιατί πρέπει και να τον κοντραρεις με κατσαβίδι. Υπάρχει μια κεντρική στεφάνι με άκρες μαχαιριών όπου έχει δύο βιδακια που μετακινούνται προς ένδειξη ψιλο ή χοντρό. Το πήγα στο ψιλό θα δω αύριο.
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Και επιτέλους μετά από 2-3 μέρες προσπάθειας σήμερα επιτέλους έσφιξε το απόσταγμα!
Τέρμα ψιλή άλεση με graef cm80 γύρισμα της κορώνας με την απόληξη των δοντιών στο πιο ψιλό , 18 γρ , κατανομή με χτύπημα 2-3 με το χέρι του γκρουπ αφού είχε στρωθεί ο καφές και ισιωσει μέχρι το χείλος, πάτημα δυνατό πολύ πάνω από τα 15 κιλά που προτείνονται μπορεί να πήγα και στα διπλάσια , 20 δευτερόλεπτα άνοιγμα ατμού χωρίς εκτόνωση.
Εκχύλισμα μετά από 4-5 δευτερόλεπτα και σε 30 συνολικά δευτερόλεπτα έπεσα στα 40 γραμ. απόσταγμα με πολύ πηχτη κρέμα και έντονο σώμα και γεύση! Στα 24 δευτερόλεπτα θα ήμουν λογικά καπου στα 32 γραμμ.
Κέικ σχεδόν στεγνό εκτός από μια λίγο υγρη γωνιτσα και αποτύπωμα βίδας στο κέντρο.
Τέρμα ψιλή άλεση με graef cm80 γύρισμα της κορώνας με την απόληξη των δοντιών στο πιο ψιλό , 18 γρ , κατανομή με χτύπημα 2-3 με το χέρι του γκρουπ αφού είχε στρωθεί ο καφές και ισιωσει μέχρι το χείλος, πάτημα δυνατό πολύ πάνω από τα 15 κιλά που προτείνονται μπορεί να πήγα και στα διπλάσια , 20 δευτερόλεπτα άνοιγμα ατμού χωρίς εκτόνωση.
Εκχύλισμα μετά από 4-5 δευτερόλεπτα και σε 30 συνολικά δευτερόλεπτα έπεσα στα 40 γραμ. απόσταγμα με πολύ πηχτη κρέμα και έντονο σώμα και γεύση! Στα 24 δευτερόλεπτα θα ήμουν λογικά καπου στα 32 γραμμ.
Κέικ σχεδόν στεγνό εκτός από μια λίγο υγρη γωνιτσα και αποτύπωμα βίδας στο κέντρο.
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
αν λυνόταν και το θέμα με τα ese pods θα ημουν πλήρως ευχαριστημένος.Tkin73 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 13, 2021 11:08 pmΝαι το τρίτο είναι το διπλό με επίπεδη βάση και φουλ τρύπες όπου το δουλεύω με μύλο που έχω.
Το θέμα είναι ότι το μικρό που βάζω μα το λάστιχο για τα φακελάκια δεν τρέχει καφές το λάστιχο μπλοκάρει την ροή.
Σωστά βλέπω βάζω το λάστιχο αλλά ο καφές εγκλωβίζεται κάτω από το καλάθι .
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Καλημέρα και καλώς σας βρήκα, νέος στην παρασκευή εσπρέσσο, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: προχθές πήρα τον πρώτο μου σοβαρο εξοπλισμό, μια Lelit bianca μαζί με έναν Eureka mignon specialita και ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου καφεδάκια. Αρχικά έναν speciality καφέ ονόματι supremo sitio da torre! Ενώ σε χρόνους είμαι θεωρώ σχετικά καλά, δηλ 18 gr in, 38 out σε 35 δεύτερα, 93 βαθμούς στο PID το αποτελεσμα που παίρνω είναι απαράδεκτο, μια ξινιλα ένα πράγμα...τι μπορεί να έχω κάνει λάθος; Ποια παράμετρο θα πρέπει αρχικά να διορθώσω; Ίσως φταίει το πάτημά μου; Να ανεβάσω ίσως βαθμό στο pid? Nα κόψω πιο χοντρό τον καφέ ώστε να μειώσω λίγο χρόνο ροής; Να δοκιμάσω να αυξομειωσω τα γραμμάρια in και out? Θέλει πολύ δουλειά ακομα
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Καλημέρα και καλά καφεδάκια. Ξεκίνα με τη θερμοκρασία κ πάντα άλλαζε μια παράμετρο τη φορά. Λογικά θέλει ανέβασμα, το προφίλ του καφέ ποιό είναι όμως? Εννοώ να είναι όντως έτσι ο καφές και απλά εσένα να μη σου κάθεται καλά. Αν όμως αντί για σοκολάτες σου βγαίνει ξινός τότε κάτι δε πάει καλά. Και τέλος τι ημερομηνία καβουρδισματος έχει? Αν είναι πολύ φρέσκος τότε σίγουρα δε θα σου βγάλει το προφίλ του αλλά μια έντονη οξύτητα. Δοκίμασε και πες..Giorgos87 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 20, 2021 11:09 amΚαλημέρα και καλώς σας βρήκα, νέος στην παρασκευή εσπρέσσο, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: προχθές πήρα τον πρώτο μου σοβαρο εξοπλισμό, μια Lelit bianca μαζί με έναν Eureka mignon specialita και ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου καφεδάκια. Αρχικά έναν speciality καφέ ονόματι supremo sitio da torre! Ενώ σε χρόνους είμαι θεωρώ σχετικά καλά, δηλ 18 gr in, 38 out σε 35 δεύτερα, 93 βαθμούς στο PID το αποτελεσμα που παίρνω είναι απαράδεκτο, μια ξινιλα ένα πράγμα...τι μπορεί να έχω κάνει λάθος; Ποια παράμετρο θα πρέπει αρχικά να διορθώσω; Ίσως φταίει το πάτημά μου; Να ανεβάσω ίσως βαθμό στο pid? Nα κόψω πιο χοντρό τον καφέ ώστε να μειώσω λίγο χρόνο ροής; Να δοκιμάσω να αυξομειωσω τα γραμμάρια in και out? Θέλει πολύ δουλειά ακομα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Καλησπέρα, ο καφές παρουσιάζεται ως 100% arabica μέσης οξύτητας ( 2 από 4) με νότες σοκολάτας, ξηρών καρπών κ φρούτων! Ημερομηνία καβουρδισματος δυστυχώς δεν αναγράφεται, μένω Γερμανία οπότε η αγορά έγινε από εδώ και το συγκεκριμένο Rösterei δεν ξέρω γιατί δεν την αναφέρει, μόνο ημ λήξης κ ότι καλό είναι να καταναλωθεί σε διάστημα 14 ημερών. Θα δοκιμάσω και θα αναφέρω εντυπώσεις, ευχαριστώ για τη βοήθεια! Ο καφές είναι ο παρακάτω:
https://www.roastmarket.de/supremo-siti ... resso.html
https://www.roastmarket.de/supremo-siti ... resso.html
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Χωρίς να θέλω να σε πάρω στον λαιμό μου , προτείνω να δοκιμάσεις μια εκχύλιση με λεπτότερο κόψιμο ίδια θερμοκρασία και στον ίδιο χρόνο να πάρεις 18 in 28 outGiorgos87 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 20, 2021 4:10 pmΚαλησπέρα, ο καφές παρουσιάζεται ως 100% arabica μέσης οξύτητας ( 2 από 4) με νότες σοκολάτας, ξηρών καρπών κ φρούτων! Ημερομηνία καβουρδισματος δυστυχώς δεν αναγράφεται, μένω Γερμανία οπότε η αγορά έγινε από εδώ και το συγκεκριμένο Rösterei δεν ξέρω γιατί δεν την αναφέρει, μόνο ημ λήξης κ ότι καλό είναι να καταναλωθεί σε διάστημα 14 ημερών. Θα δοκιμάσω και θα αναφέρω εντυπώσεις, ευχαριστώ για τη βοήθεια! Ο καφές είναι ο παρακάτω:
https://www.roastmarket.de/supremo-siti ... resso.html