Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από cosini » Τρί Ιούλ 17, 2018 12:32 am

Luckees έγραψε:
Δευ Ιούλ 16, 2018 5:13 pm
Για να απαντήσω στο ερώτημά σου αυτό που θεωρώ είναι ότι για να κάνεις σωστό εσπρέσο, που είναι η βάση όλων των καφέδων, είτε μιλάμε για κρύο, είτε για ζεστό θέλεις σωστό εξοπλισμό. Τι σημαίνει "σωστός" το έχουμε αναλύσει πολλάκις και δεν είναι συνυφασμένο απαραίτητα με χιλιάδες ευρώ.
Πάντως σίγουρα η νεσπρέσο δεν είναι.
συμφωνώ απόλυτα Αποστόλη :oneup: :oneup: :oneup:
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Ιούλ 17, 2018 11:24 am

Αλέξανδρε εντελώς καλοπροαίρετα θα σου πω οτι πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ως ενήλικες οτι η άποψη που εκφράζουμε σε μια δημόσια συζήτηση πρέπει να είναι υπεύθυνη και με επιχειρήματα. Ίσως να σου φάνηκα λίγο καυστικός μιας κ δεν γνωριζόμαστε, απλά ήθελα να δείξω τα άλματα στη σκέψη σου. Νεσπρέσο είχα και μπορώ να εκφέρω άποψη τόσο υποκειμενική βάσει της γεύσης μου, όσο και αντικειμενική συγκρίνοντας μετρήσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά με μια αξιόλογη μηχανή πχ lelit ή oscar.

Το να εκφέρουμε μια υποκειμενική προσωπική άποψη που προκύπτει από μια γευστική μας εμπειρία είναι σεβαστό και θεμιτό. Το να συμβουλεύουμε κάποιον όμως για μια αγορά θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ίσως τον κατευθύνουμε σε κάποιο περιττό έξοδο. Οι απόψεις με επιχειρήματα είναι που προάγουν τη συζήτηση και βοηθούν ένα αρχάριο να βρει το δρόμο του.
Καλά :coffee:

dimitrisnd
Δημοσιεύσεις: 74
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 28, 2018 1:16 am

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από dimitrisnd » Τετ Ιούλ 18, 2018 2:47 pm

Επιτρέψετε μου να αναθεωρήσω :
Κατά τη διαδικασία ανεύρεσης roaster μου πρότειναν ένα μαγαζί το οποίο για καλή μου τύχη είναι δίπλα στο σπίτι μου, και έχει από όλα τα καλά (speciality - μονοποικιλιακους). Ε είπα να δοκιμάσω μια Βραζιλία να έχω άποψη για το επόμενο βήμα, και έχω να πω....

Ξετρελάθηκα! Επαθα ζημιά. Εννοείται ζεστό, χωρίς ζάχαρη, δε μου έβγαλε καθόλου πικράδα, ήταν γλυκοπιοτο πολύ, με το άρωμα και το καιμακι του, τόσο ωραίος που μου άλλαξε τη διάθεση μισή μέρα! (ίσως ήταν από τον ενθουσιασμό λογικά!). :a049: Προφανώς ο τύπος που το έφτιαξε ήταν καλλιτέχνης, προσέχοντας τα πάντα κατά την Παρασκευή.
Δρομολόγησα την.. Κατάθεση του μισθού μου σε μηχανήματα και περιμένω. Μακάρι εν καιρώ να καταφέρω να φτιάχνω ανάλογα ποιοτικά εσπρεσακια!
Πρέπει, για να καταλάβει την αξία της επένδυσης και η γυναίκα που ποιος την ακούει :waf:

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 435
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από brexei » Πέμ Δεκ 13, 2018 1:33 pm

Προσπαθώντας να βελτιώσω την εκχύλιση έχω καταφέρει να πετύχω ~40 γρ ρόφημα σε χρόνο 25-28sec (με 16-17 gr καφέ), αλλά ακόμα η γεύση δε μου φαίνεται καλή. Παρατήρησα ότι το puk έχει 4 βαθουλώματα κοντά στο κέντρο, καθώς και σημάδι εκεί που είναι η βίδα του ντουζ (η οποία δεν προεξέχει, αλλά βρίσκεται μέσα σε εσοχή).
Μήπως αυτό σημαίνει channeling; Από πού είναι αυτές οι τρύπες;
Μπορεί να φταίει το πλαστικό πατηρήρι;

Η εικόνα δεν είναι πολύ καθαρή, αλλά νομίζω φαίνονται οι τρύπες στο κέντρο,
Συνημμένα
puk.jpg

odys2008
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από odys2008 » Πέμ Δεκ 13, 2018 1:40 pm

Μαλλον η ντουζιέρα σου θέλει καθάρισμα.

Ξεβίδωσε την βίδα στο κεντρο και καθάρισε την.

Πρέπει να ρίχνει το νερό σαν βροχή, όχι μόνο απο την μέση.

Βλέπω από την φώτο ότι ο καφές σου είναι πολύ χοντροκομένος, σαν φίλτρου. Αφού έψαξα να δω στο προφίλ σου αν έχεις μύλο.

Επίσης είδα ότι στο πλάι απο το basket είναι και πολύ ψιλά κομματάκια καφέ. Μου φαίνεται πολύ μεγάλη ανομοιογένεια στην άλεση

Είσαι σίγουρος ότι ο μύλος αλέθει σωστά?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος odys2008 την Πέμ Δεκ 13, 2018 1:41 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Luckees » Πέμ Δεκ 13, 2018 1:41 pm

Πλαστικό πατητήρι;;; Άμεσο :ban:
Πάρε ένα του 30ρικου βρε συ να κάνεις τη δουλειά σωστά.

odys2008
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από odys2008 » Πέμ Δεκ 13, 2018 1:43 pm

Luckees έγραψε:
Πέμ Δεκ 13, 2018 1:41 pm
Πλαστικό πατητήρι;;; Άμεσο :ban:
Πάρε ένα του 30ρικου βρε συ να κάνεις τη δουλειά σωστά.
:oneup:

57άρι stainless steel, ίσιο όχι κυρτό.

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 435
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από brexei » Πέμ Δεκ 13, 2018 2:08 pm

Ξέχασα να αναφέρω ότι η μηχανή είναι ολοκαίνουρια! Ζήτημα να έχω κάνει καμιά 20αρια καφέδες! Γιατί να έχει βουλώσει το ντουζ; Κάθε μέρα κάνω backflush με νερό 1-2 φορές για να είναι καθαρή.

Επίσης, αν θυμάμαι καλά, το πρόβλημα αυτό με τις τρύπες το έκανε από την αρχή.
Αν κόψω πιο ψιλά τότε θέλει 40-50 sec για να δώσει 40 γρ καφέ και πικρίζει.
Θα ξαναδοκιμάσω απόψε με λίγο ψιλότερο κόψιμο και θα τραβήξω φωτό.

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 435
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από brexei » Παρ Δεκ 14, 2018 9:44 am

Μερικές φωτό από τη χθεσινή εκχύλιση και ένα βίντεο. Δυστυχώς το βίντεο δεν ανεβαίνει με τίποτα, όσο μικρό κι αν το έκανα...
Πήρα περίπου 40γρ καφέ σε 26 sec.
Αλλά φαίνεται να τρέχει γρήγορα στην αρχή, μετά σταματάει και μετά τρέχει ξανά. channeling?
Συνημμένα
puk.jpg
cofee.jpg

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Δεκ 14, 2018 10:01 am

Βρήκες πατητήρι ή ακόμα παλεύεις με το πλαστικό; Αν ο καφές δεν πατηθεί με τη δέουσα δύναμη, με το που πέσει το νερό, το puck καταστρέφεται και είναι σίγουρο οτι σου δημιουργεί channeling. Είναι βασικό αυτό που σου λέω μην το προσπερνάς, η κατανομή και το πάτημα στο καλάθι επηρεάζουν δραματικά το αποτέλεσμα.

Απάντηση