Εσπρεσσικες αλχημειες
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
Ναι, θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε καφέ Taf και να τον κάνεις ότι θέλεις. Ο espresso, ο ελληνικός, ο φίλτρου κά είναι μέθοδοι παρασκευής καφέ, δεν είναι ούτε είδη καφέ ούτε επίπεδα ψησίματος του. Απλά ο χ καφές μπορεί να μην δίνει γευστικό αποτέλεσμα της αρεσκείας σου εάν τον κάνεις espresso αλλά να σ΄αρέσει σαν φίλτρου ή παρασκευασμένος με κάποιον άλλο τρόπο ή και το αντίστροφο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- SimosCA
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 22, 2013 10:45 pm
- Μηχανή:: Delonghi EC155
- 2η Μηχανή:: Delonghi ECO310
- Μύλος:: Ascaso mini-i2
- Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato/Hausbrandt Academia
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
η απαντησει σου ηταν ακρως κατατοπιστικη και σε ευχαριστω.πιστευω πριν μπει καποιος στο κοσμο τον καφεδων το πρωτο μαθημα πρεπει να ειναι αυτο.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
Δεν θα το χαρακτήριζα ως μάθημα. Πιο σωστά θα έλεγα ότι είναι η άποψή μου που διαμορφώθηκε διαβάζοντας τις απόψεις κάποιων άλλων. Υπάρχουν πολλές απόψεις και προσεγγίσεις για τον καφέ που με τον καιρό κι εσύ (όπως και όλοι μας), διαβάζοντας και πειραματιζόμενοι, διαμορφώνουμε συνεχώς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 02, 2013 11:29 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia Evolution
- Μύλος:: Ascaso i-mini i-1
- Οι καφέδες μου:: Sidamo-2 Hariti Ethiopia
- Τοποθεσία: Χαλκίδα
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
Απόδειξη αποτελούν και η επιλογές που έχεις όταν παραγγέλνεις καφέ απο το Taf.
Κάτω απο κάθε ποικιλία καφέ έχει ενα drop down box σε κίτρινο φόντο με τίτλο [Available Choices] και συνεχίζει [Choices:] Whole beans, Espresso, Filter Coffee, French Press
Απο αυτό καταλαβαίνει κανείς οτι ο καφές είναι ο ίδιος και αλλάζει η άλεση.
Κάτω απο κάθε ποικιλία καφέ έχει ενα drop down box σε κίτρινο φόντο με τίτλο [Available Choices] και συνεχίζει [Choices:] Whole beans, Espresso, Filter Coffee, French Press
Απο αυτό καταλαβαίνει κανείς οτι ο καφές είναι ο ίδιος και αλλάζει η άλεση.
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
Καλα το κοψιμο ειναι σιγουρο οτι αλλαζει ...Νομιζω οτι αλλαζει και το ψησιμο ..Στου φιλτρου παει προς city roast ενω στον espresso παει πιο πολυ προς light roast!!
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
Ναι και εγώ πιστεύω οτι οι καφέδες με προορισμό την παρασκευή εσπρέσσο διαφέρουν απο αυτούς για φίλτρο για αυτό και στα καφεκοπτεία αλλά και όπου αλλού πουλάνε καφέδες υπάρχει διαχωρισμός σε φίλτρου (εκεί τοποθετούν και το french press) και εσπρέσσο.
Θα παρατηρήσετε επίσης οτι οι εταιρίες που πωλούν καφέ για εσπρέσσο δεν συγχέονται με καφέδες φίλτρου παρα ελάχιστες και αυτές στα σουπερ μαρκετ (jacobs, douwe egberts και illy).
Δεν είναι μόνο θέμα άλεσης, ακόμα και στα starbucks τα οποία επισκεπτόμουνα πριν πάρω μύλο για να αγοράζω φρεσκοαλεσμένο καφέ (btw πολύ κακή διαβάμιση μηχανης αλεσης ditter στα καταστηματά τους), ο espresso τους πολύ dark roasted καμμενος θα ελεγα δεν πινόταν και ετσι αγόραζα medium roast καφεδες οι οποίοι ήταν καλοί αλλά σαν γεύση σε εσπρεσσομηχανή ήταν βαριοί με έντονη γεύση που κάλυπτε οποιαδήποτε επίγευση.
Δύο τινά υπάρχουν ή καβουρδίζονται διαφορετικά ή οι καφέδες είναι άλλης διαλογής β' ίσως ή προέρχονται απο φυτείες σε μέρη που δεν βγάζουν εσπρέσσο.
Θα παρατηρήσετε επίσης οτι οι εταιρίες που πωλούν καφέ για εσπρέσσο δεν συγχέονται με καφέδες φίλτρου παρα ελάχιστες και αυτές στα σουπερ μαρκετ (jacobs, douwe egberts και illy).
Δεν είναι μόνο θέμα άλεσης, ακόμα και στα starbucks τα οποία επισκεπτόμουνα πριν πάρω μύλο για να αγοράζω φρεσκοαλεσμένο καφέ (btw πολύ κακή διαβάμιση μηχανης αλεσης ditter στα καταστηματά τους), ο espresso τους πολύ dark roasted καμμενος θα ελεγα δεν πινόταν και ετσι αγόραζα medium roast καφεδες οι οποίοι ήταν καλοί αλλά σαν γεύση σε εσπρεσσομηχανή ήταν βαριοί με έντονη γεύση που κάλυπτε οποιαδήποτε επίγευση.
Δύο τινά υπάρχουν ή καβουρδίζονται διαφορετικά ή οι καφέδες είναι άλλης διαλογής β' ίσως ή προέρχονται απο φυτείες σε μέρη που δεν βγάζουν εσπρέσσο.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
Στην παλιά-παρωχημένη θεώρηση του θέματος είναι το ακριβώς αντίθετο Νίκο. Η τάση είναι προς dark roast και πιο συγκεκριμένα μεταξύ FC και French Roast για τους ιταλικούς καφέδες.nikp81 έγραψε:... ενω στον espresso παει πιο πολυ προς light roast!!
Τώρα για τους διαχωρισμούς ή τους τρόπους που εμπορεύονται τον καφέ τα καφεκοπτεία ή οι εταιρείες καφέ είναι απλά δικές τους επιλογές που πιο πολύ έχουν να κάνουν με εμπορικούς λόγους και λιγότερο με λόγους ουσίας. Επειδή μια Χ εταιρεία λανσάρει έναν καφέ ως κατάλληλο για espresso ή τον ονομάζει espresso δεν σημαίνει ότι αυτός ο καφές γίνεται και σημείο αναφοράς. Και μιας και αναφέρθηκαν τα Starbucks προσπαθήστε όταν αγοράσετε την επόμενη φορά καφέ να τον κατατάξετε με βάση το παρακάτω link:
https://www.sweetmarias.com/library/con ... gree-roast
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
Στους Μονοποικιλιακους ομως Χρήστο;; Δεν ειναι light roast ?
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
Εάν υποθέσουμε ότι είναι ένας μονοποικιλιακός υψηλής ποιότητας, στην θεώρηση του ενός και μοναδικού roast που δεν καταστρέφει τα χαρακτηριστικά του καφέ και που είναι ανεξάρτητου της μεθόδου παρασκευής το ψήσιμο είναι συνήθως medium ή City.
Στην άλλη θεώρηση, ότι κάνουμε το ανάλογο ψήσιμο για την εκάστοτε μέθοδο, εάν για φίλτρου που αναφέρεις είσαι σε City τότε η συνήθης πρακτική για espresso θα ήταν να τον ψήσεις περισσότερο και να πας μεταξύ FC και French Roast.
Να σημειώσω εδώ ότι τον όρο light roast που χρησιμοποιείς τον θεωρώ με την χρήση του στην καθομιλουμένη και όχι σαν επίπεδο ψησίματος. Σαν επίπεδο ψησίματος (Cinnamon), δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κάποιος εδώ μέσα που θα άντεχε να τον πιει ως espresso.
Για περισσότερα κάποιος μπορεί να διαβάσει κι αυτό:
http://www.hasbean.co.uk/blogs/articles ... oast-style
Στην άλλη θεώρηση, ότι κάνουμε το ανάλογο ψήσιμο για την εκάστοτε μέθοδο, εάν για φίλτρου που αναφέρεις είσαι σε City τότε η συνήθης πρακτική για espresso θα ήταν να τον ψήσεις περισσότερο και να πας μεταξύ FC και French Roast.
Να σημειώσω εδώ ότι τον όρο light roast που χρησιμοποιείς τον θεωρώ με την χρήση του στην καθομιλουμένη και όχι σαν επίπεδο ψησίματος. Σαν επίπεδο ψησίματος (Cinnamon), δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κάποιος εδώ μέσα που θα άντεχε να τον πιει ως espresso.
Για περισσότερα κάποιος μπορεί να διαβάσει κι αυτό:
http://www.hasbean.co.uk/blogs/articles ... oast-style
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Εσπρεσσικες αλχημειες
Στο όλο κίνημα του third wave ο καφές που προορίζεται για φίλτρου συνήθως καβουρδίζεται πιο light από αυτόν που προορίζεται για espresso και κυρίως έχει να κάνει με την επιθυμία για πιο έντονη οξύτητα στον φίλτρου. Αυτό βέβαια πάει ανάλογα και με τη φιλοσοφία του κάθε roaster, άλλοι καβουρδίζουν το ίδιο και άλλοι όχι, πάντως όσοι διαφοροποιούν το καβούρδισμα, στον φίλτρου το κάνουν πιο light.