Εσπρεσσικες αλχημειες

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Νοέμ 30, 2013 12:41 am

Ναι, θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε καφέ Taf και να τον κάνεις ότι θέλεις. Ο espresso, ο ελληνικός, ο φίλτρου κά είναι μέθοδοι παρασκευής καφέ, δεν είναι ούτε είδη καφέ ούτε επίπεδα ψησίματος του. Απλά ο χ καφές μπορεί να μην δίνει γευστικό αποτέλεσμα της αρεσκείας σου εάν τον κάνεις espresso αλλά να σ΄αρέσει σαν φίλτρου ή παρασκευασμένος με κάποιον άλλο τρόπο ή και το αντίστροφο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
SimosCA
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: Τρί Οκτ 22, 2013 10:45 pm
Μηχανή:: Delonghi EC155
2η Μηχανή:: Delonghi ECO310
Μύλος:: Ascaso mini-i2
Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato/Hausbrandt Academia

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από SimosCA » Σάβ Νοέμ 30, 2013 12:54 am

η απαντησει σου ηταν ακρως κατατοπιστικη και σε ευχαριστω.πιστευω πριν μπει καποιος στο κοσμο τον καφεδων το πρωτο μαθημα πρεπει να ειναι αυτο.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Νοέμ 30, 2013 1:24 am

Δεν θα το χαρακτήριζα ως μάθημα. Πιο σωστά θα έλεγα ότι είναι η άποψή μου που διαμορφώθηκε διαβάζοντας τις απόψεις κάποιων άλλων. Υπάρχουν πολλές απόψεις και προσεγγίσεις για τον καφέ που με τον καιρό κι εσύ (όπως και όλοι μας), διαβάζοντας και πειραματιζόμενοι, διαμορφώνουμε συνεχώς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Coffee Puck
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τετ Ιαν 02, 2013 11:29 am
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia Evolution
Μύλος:: Ascaso i-mini i-1
Οι καφέδες μου:: Sidamo-2 Hariti Ethiopia
Τοποθεσία: Χαλκίδα

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από Coffee Puck » Σάβ Νοέμ 30, 2013 11:05 am

Απόδειξη αποτελούν και η επιλογές που έχεις όταν παραγγέλνεις καφέ απο το Taf.
Κάτω απο κάθε ποικιλία καφέ έχει ενα drop down box σε κίτρινο φόντο με τίτλο [Available Choices] και συνεχίζει [Choices:] Whole beans, Espresso, Filter Coffee, French Press

Απο αυτό καταλαβαίνει κανείς οτι ο καφές είναι ο ίδιος και αλλάζει η άλεση.

nikp81

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από nikp81 » Σάβ Νοέμ 30, 2013 11:34 am

Καλα το κοψιμο ειναι σιγουρο οτι αλλαζει ...Νομιζω οτι αλλαζει και το ψησιμο ..Στου φιλτρου παει προς city roast ενω στον espresso παει πιο πολυ προς light roast!!

dim_cafe

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από dim_cafe » Σάβ Νοέμ 30, 2013 11:56 am

Ναι και εγώ πιστεύω οτι οι καφέδες με προορισμό την παρασκευή εσπρέσσο διαφέρουν απο αυτούς για φίλτρο για αυτό και στα καφεκοπτεία αλλά και όπου αλλού πουλάνε καφέδες υπάρχει διαχωρισμός σε φίλτρου (εκεί τοποθετούν και το french press) και εσπρέσσο.
Θα παρατηρήσετε επίσης οτι οι εταιρίες που πωλούν καφέ για εσπρέσσο δεν συγχέονται με καφέδες φίλτρου παρα ελάχιστες και αυτές στα σουπερ μαρκετ (jacobs, douwe egberts και illy).
Δεν είναι μόνο θέμα άλεσης, ακόμα και στα starbucks τα οποία επισκεπτόμουνα πριν πάρω μύλο για να αγοράζω φρεσκοαλεσμένο καφέ (btw πολύ κακή διαβάμιση μηχανης αλεσης ditter στα καταστηματά τους), ο espresso τους πολύ dark roasted καμμενος θα ελεγα δεν πινόταν και ετσι αγόραζα medium roast καφεδες οι οποίοι ήταν καλοί αλλά σαν γεύση σε εσπρεσσομηχανή ήταν βαριοί με έντονη γεύση που κάλυπτε οποιαδήποτε επίγευση.
Δύο τινά υπάρχουν ή καβουρδίζονται διαφορετικά ή οι καφέδες είναι άλλης διαλογής β' ίσως ή προέρχονται απο φυτείες σε μέρη που δεν βγάζουν εσπρέσσο.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Νοέμ 30, 2013 1:34 pm

nikp81 έγραψε:... ενω στον espresso παει πιο πολυ προς light roast!!
Στην παλιά-παρωχημένη θεώρηση του θέματος είναι το ακριβώς αντίθετο Νίκο. Η τάση είναι προς dark roast και πιο συγκεκριμένα μεταξύ FC και French Roast για τους ιταλικούς καφέδες.

Τώρα για τους διαχωρισμούς ή τους τρόπους που εμπορεύονται τον καφέ τα καφεκοπτεία ή οι εταιρείες καφέ είναι απλά δικές τους επιλογές που πιο πολύ έχουν να κάνουν με εμπορικούς λόγους και λιγότερο με λόγους ουσίας. Επειδή μια Χ εταιρεία λανσάρει έναν καφέ ως κατάλληλο για espresso ή τον ονομάζει espresso δεν σημαίνει ότι αυτός ο καφές γίνεται και σημείο αναφοράς. Και μιας και αναφέρθηκαν τα Starbucks προσπαθήστε όταν αγοράσετε την επόμενη φορά καφέ να τον κατατάξετε με βάση το παρακάτω link:
https://www.sweetmarias.com/library/con ... gree-roast
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

nikp81

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από nikp81 » Σάβ Νοέμ 30, 2013 3:02 pm

Στους Μονοποικιλιακους ομως Χρήστο;; Δεν ειναι light roast ?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Νοέμ 30, 2013 3:57 pm

Εάν υποθέσουμε ότι είναι ένας μονοποικιλιακός υψηλής ποιότητας, στην θεώρηση του ενός και μοναδικού roast που δεν καταστρέφει τα χαρακτηριστικά του καφέ και που είναι ανεξάρτητου της μεθόδου παρασκευής το ψήσιμο είναι συνήθως medium ή City.

Στην άλλη θεώρηση, ότι κάνουμε το ανάλογο ψήσιμο για την εκάστοτε μέθοδο, εάν για φίλτρου που αναφέρεις είσαι σε City τότε η συνήθης πρακτική για espresso θα ήταν να τον ψήσεις περισσότερο και να πας μεταξύ FC και French Roast.

Να σημειώσω εδώ ότι τον όρο light roast που χρησιμοποιείς τον θεωρώ με την χρήση του στην καθομιλουμένη και όχι σαν επίπεδο ψησίματος. Σαν επίπεδο ψησίματος (Cinnamon), δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κάποιος εδώ μέσα που θα άντεχε να τον πιει ως espresso.

Για περισσότερα κάποιος μπορεί να διαβάσει κι αυτό:
http://www.hasbean.co.uk/blogs/articles ... oast-style
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Gtsog

Re: Εσπρεσσικες αλχημειες

Δημοσίευση από Gtsog » Τρί Δεκ 03, 2013 2:10 pm

Στο όλο κίνημα του third wave ο καφές που προορίζεται για φίλτρου συνήθως καβουρδίζεται πιο light από αυτόν που προορίζεται για espresso και κυρίως έχει να κάνει με την επιθυμία για πιο έντονη οξύτητα στον φίλτρου. Αυτό βέβαια πάει ανάλογα και με τη φιλοσοφία του κάθε roaster, άλλοι καβουρδίζουν το ίδιο και άλλοι όχι, πάντως όσοι διαφοροποιούν το καβούρδισμα, στον φίλτρου το κάνουν πιο light.

Απάντηση