Al's rule (who the f*** is Al?)

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Coffee Puck
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τετ Ιαν 02, 2013 11:29 am
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia Evolution
Μύλος:: Ascaso i-mini i-1
Οι καφέδες μου:: Sidamo-2 Hariti Ethiopia
Τοποθεσία: Χαλκίδα

Al's rule (who the f*** is Al?)

Δημοσίευση από Coffee Puck » Παρ Νοέμ 08, 2013 4:43 pm

Άκρως ενδιαφέρον δημοσίευση στον home-barista για την παρασκευή lungo και ristretto
http://www.home-barista.com/tips/how-al ... -t302.html

Για διπλό lungo
"Για κάθε 10ml πάνω απο τα 60ml, αφαιρώ 1 sec εκχύλισης"

Το ίδιο ισχύει και αντίστροφως για την παρασκευή double ristretto, δηλαδή:
"Για κάθε 10ml κάτω απο τα 60ml, προσθέτω 1sec εκχύλισης"

Εφαρμόζει κανείς αυτόν τον κανόνα?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Al's rule (who the f*** is Al?)

Δημοσίευση από Christos » Παρ Νοέμ 08, 2013 10:35 pm

Εγώ όχι Βασίλη αν και απ΄ότι είδα φαίνεται πολύ λογική προσέγγιση στα πλαίσια ενός απλά εμπειρικού οδηγού. Πχ για τον "ristetto" των 50ml δεν λέει τίποτα άλλο από το κόψτε ψιλότερα με ένα βήμα περίπου 7s.
Θα ήθελα να δω πως κατέληξαν σε αυτόν τον εμπειρικό κανόνα, αν και από το γεγονός ότι εμπλέκει όγκο αντί για βάρος ροφήματος δεν περιμένω και πολυ επιστημονική την υπεράσπιση του.
Θέλω να διαβάσω και περισσότερα γι αυτό αλλά τα μάτια μου κλείνουν αυτήν την στιγμή και ο εγκέφαλος έχει ήδη κλείσει. :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση