Άκρως ενδιαφέρον δημοσίευση στον home-barista για την παρασκευή lungo και ristretto
http://www.home-barista.com/tips/how-al ... -t302.html
Για διπλό lungo
"Για κάθε 10ml πάνω απο τα 60ml, αφαιρώ 1 sec εκχύλισης"
Το ίδιο ισχύει και αντίστροφως για την παρασκευή double ristretto, δηλαδή:
"Για κάθε 10ml κάτω απο τα 60ml, προσθέτω 1sec εκχύλισης"
Εφαρμόζει κανείς αυτόν τον κανόνα?
Al's rule (who the f*** is Al?)
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 02, 2013 11:29 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia Evolution
- Μύλος:: Ascaso i-mini i-1
- Οι καφέδες μου:: Sidamo-2 Hariti Ethiopia
- Τοποθεσία: Χαλκίδα
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Al's rule (who the f*** is Al?)
Εγώ όχι Βασίλη αν και απ΄ότι είδα φαίνεται πολύ λογική προσέγγιση στα πλαίσια ενός απλά εμπειρικού οδηγού. Πχ για τον "ristetto" των 50ml δεν λέει τίποτα άλλο από το κόψτε ψιλότερα με ένα βήμα περίπου 7s.
Θα ήθελα να δω πως κατέληξαν σε αυτόν τον εμπειρικό κανόνα, αν και από το γεγονός ότι εμπλέκει όγκο αντί για βάρος ροφήματος δεν περιμένω και πολυ επιστημονική την υπεράσπιση του.
Θέλω να διαβάσω και περισσότερα γι αυτό αλλά τα μάτια μου κλείνουν αυτήν την στιγμή και ο εγκέφαλος έχει ήδη κλείσει.
Θα ήθελα να δω πως κατέληξαν σε αυτόν τον εμπειρικό κανόνα, αν και από το γεγονός ότι εμπλέκει όγκο αντί για βάρος ροφήματος δεν περιμένω και πολυ επιστημονική την υπεράσπιση του.
Θέλω να διαβάσω και περισσότερα γι αυτό αλλά τα μάτια μου κλείνουν αυτήν την στιγμή και ο εγκέφαλος έχει ήδη κλείσει.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.