Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
-
Christos
- Συντονιστής

- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Δημοσίευση
από Christos » Πέμ Ιουν 03, 2010 10:11 am
Σαν πρώτη εκτίμηση, γιατί δεν το έχω διαβάσει αρκετά το θέμα, νομίζω ότι είναι η λεπτομέρεια της λεπτομέρειας για το επιπέδο των μηχανών μας εάν υποθέσουμε ότι όλες οι διαδικασίες και κυρίως η διανομή και το πάτημα του καφέ, γίνονται σωστά. Εάν εκεί υπάρχουν μικρά λαθάκια ίσως η προέγχυση κάπως να τα διορθώνει.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Δημοσίευση
από Alex_Under » Πέμ Ιουν 03, 2010 11:12 am
Ενδιαφέρον. Θα το δοκιμάσω.
Αν και έχω την εντύπωση ότι ίσως να δώσει πιο "πικρό" καφέ αυτό το "μούλιασμα".
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
-
yiannis taloumis
Δημοσίευση
από yiannis taloumis » Πέμ Ιουν 03, 2010 2:54 pm
Η προ έγχυση (preinfusion) είναι πολύ απλά ο χρόνος που το νερό " μουλιάζει " το ¨κεικ¨ του καφέ.
Αυτός ο χρόνος είναι περίπου 5-6 sec ( υπάρχουν μηχανές που μπορεί ο barista να ρυθμίζει μόνος του αυτόν τον χρόνο)
Σε αυτό το χρόνο το νερό έρχεται σε επαφή με τον καφέ με μικρή πίεση περίπου 4 bar και μετά η αντλία δίνει τα 9 bar.
O καφές είναι αρκετά πιο γλυκός .
-
dimnetis
Δημοσίευση
από dimnetis » Τρί Ιαν 04, 2011 1:37 am
συγχαρυτηρια για την δουλεια που εχετε κανει και καλως σας βρηκα!!
θα ηθελα να προσθεσω για την προαποσταξη οτι οντως δινει πιο γλυκα αποτελεσματα..αλλα επηρεαζει και την οξητητα αμεσα!γενικα εχει την ταση να ισοροπει τον espresso..και να τον ουδετεροποιει!!και αν αυτο δεν ειναι το επιθημητο τοτε καλο θα ηταν να επιλεγεται μικρος χρονος προαποσταξης αν υπαρχει αυτη η επιλογη απο την μηχανη!!
θα αναφερω και στην συνεχεια,αναλυτικες παρατηρησεις για το θεμα της προαποσταξης,μιας και ηταν ο λογος να αγορασω μηχανη με δυνατοτητα επιλογης χρονου προαποσταξης!!
το σιγουρο ειναι παντως οτι εχεις διαφορετικα αποτελεσματα,σε σχεση με το σωμα και την οξητητα ενος καφε ..κρατωντας
σταθερες τον βαθμο κοψιματος,τα γραμμαρια,την θερμοκρασια,και το πατημα!
-
Christos
- Συντονιστής

- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Δημοσίευση
από Christos » Τρί Ιαν 04, 2011 1:42 am
Καλωσόρισες στην παρέα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Είναι πολύ σημαντικό θέμα και η βοήθεια σου είναι όχι απλά επιθυμητή αλλά αναγκαία.

Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
ichalos
- Δημοσιεύσεις: 64
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 04, 2011 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby
- Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Sweet Blue @ taf
- Τοποθεσία: Αθήνα - Τρίκαλα
Δημοσίευση
από ichalos » Τετ Ιαν 05, 2011 6:22 pm
Σε βίντεο που παρακολούθησα στο youtube για την Gaggia Brera, κάνει preinfusion για 1 - 2 το πολύ δεύτερα, σταματάει για 1 - 2 δεύτερα και μετά ξεκινά την κανονική ροή.
Επίσης σε άλλα βιντεάκια έχω δει το preinfusion να γίνεται με νερό από το screen χωρίς να είναι κουμπωμένο το group, αλλά απλά να βρίσκεται από κάτω.
Τα δοκίμασα και τα δυο χωρίς να καταλάβω κάποια διαφορά σε σχέση με την παρασκευή καφέ χωρίς προέκχυση.
Drinking the java beans...
-
KostasSideris
Δημοσίευση
από KostasSideris » Τρί Φεβ 15, 2011 12:25 am
Πολύ καλή τεχνική όταν έχεις φρέσκο καφέ ώστε να απελευθερωθούν αέρια πριν που προσθέτουν οξύτητα στο καφέ.
Και εδώ δεν υπάρχει κανόνας τόσα δευτερόλεπτα, τόση πίεση κλπ. Πολλές φορές δε χρειάζεται καν!
Η ιδανική λύση είναι τα χειροκίνητα πιεσόμετρα όπου τα χειρίζεται ένας έμπειρος μπαρίστα και ξέρει να πειραματιστεί με αυτά σωστά μέχρι να βρει το ιδανικό για κάθε καφέ, προφίλ πίεσης(ανά χρονικό σημείο πόσα bar ασκούμε).
Παράδειγμα ενός προφίλ.
http://www.youtube.com/watch?v=JNVWiY9HN7g