Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από Christos » Τετ Δεκ 19, 2012 3:38 pm

Στέλιο, πέρα από την εκχύλιση που μιλάμε, στην γεύση τον σημαντικότερο ρόλο παίζει και η επιλογή του καφέ που κάνουμε. Άμα ο καφές είναι dark roasted γευστικά τραβάει προς το πικρό. Εάν είναι light roasted τραβάει προς το ξυνό. Σε αυτό το νήμα έχουν αναφερθεί ήδη 4 καφέδες με διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά και δεν θα βγει άκρη.

Η τελική μου υπόδειξη είναι να δοκιμάσεις και άλλους καφέδες (ένα γρήγορο σκανάρισμα) και αυτός που κάπως θα είναι πιο κοντά στις γευστικές σου προτιμήσεις, να εμβαθύνεις περισσότερο σε αυτόν.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
G.K
Δημοσιεύσεις: 288
Εγγραφή: Τετ Σεπ 26, 2012 5:57 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini
Τοποθεσία: Χανια

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από G.K » Πέμ Δεκ 20, 2012 11:14 am

manyjobs23 έγραψε:Στέλιο μια χαρά εκχύλιση έκανες, θα συμφωνήσω με τον Christo στα όσα σου είπε, αλλά θα σου πρότεινα να μην φλασάρεις τόσο πολύ νερό πρίν την εκχύλιση για μένα 50-70ml είναι αρκετά.
θα συμφωνησω με τον Μανο 100%, 50-70 ml ειναι αρκετα,και εγω τραβουσα πολυ νερο οπως εσυ,
περιμενοντας να σβησει το λαμπακι, αλλα παρατηρησα οτι τραβωντας 60ml, και κλεινοντας την
αντλια, ενω δεν ειχε σβησει το λαμπακι, εσβηνε μετα απο λιγο.
που οπως εχουν πει και αλλοι οφειλεται στην καθυστερυμενη αποκριση του θερμοστατη. :coffee:

ΥΓ το PIDημα μου φαινεται δεν το γλιτωνει. :D

Steliosios

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από Steliosios » Πέμ Δεκ 20, 2012 12:56 pm

Γιωργο τα αποτελεσματα σου εσενα τι λενε;



Εκχυλιση με το naked με το διπλο καλαθακι βεβαια το μαμισιο και οχι με το τριπλο που ειχε το naked.καφες la margarira rd 5/12 15 gr αυτη τη φορα περιπου 45 ml.αρωμα καλο κρεμα πολυ που υποχωρησε γρηγορα γευση λιγο ξυνη και σωμα γεματο..

dio

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από dio » Πέμ Δεκ 20, 2012 1:50 pm

Αρκετα καλο!
Δωσε βαση στην κατανομη του καφε και το tamping.Εχεις καποιο chaneling
Μπραβο!

Άβαταρ μέλους
G.K
Δημοσιεύσεις: 288
Εγγραφή: Τετ Σεπ 26, 2012 5:57 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini
Τοποθεσία: Χανια

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από G.K » Πέμ Δεκ 20, 2012 1:51 pm

Steliosios έγραψε:Γιωργο τα αποτελεσματα σου εσενα τι λενε;
ακομα περιμενω τα ελευθερα καλαθακια (αυριο παρασκευη μαλλον θα τα παραλαβω )
οποτε ειναι ακομα νωρις για να εκφερω γνωμη,
διοτι οπως εχει γραψει καποιος εδω στο φορουμ ( δεν θυμαμαι που και ποιος )
ας με συγχωρεσει... και ριγανη να βαλεις στο κλειστο μαλλον θα βγαλει καιμακι :D
και ενταξει ψιλοπινεται ο καφες.... περιμενω τα ελευθερα για να εκφερω γνωμη

ελπιζω να μην ειμαστε :offtopic: με αυτη την μεταξυ μας κουβεντα

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από Y.V » Πέμ Δεκ 20, 2012 1:59 pm

Η εκχύλιση δεν μου φαίνεται κακή!
Εγώ θα έκοβα κάπως λεπτότερα ώστε να βγάλω τα ίδια μλ σε (περιπου 5)περισσότερα δευτερόλεπτα.

Άβαταρ μέλους
boltsis
Δημοσιεύσεις: 516
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 14, 2010 2:13 pm
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
Τοποθεσία: Λάρισα

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από boltsis » Πέμ Δεκ 20, 2012 2:01 pm

Φίλε πολύ καλή εκχύλιση αν εξαιρέσεις το "δίχαλο" που είχες στην αρχή και τη κάπως γρήγορη εκχύλιση για τα δικά μου γούστα!Φίλε αν επιμένεις ότι οι καφέδες σου είναι πικροί κτλπ τότε μάλλον πρέπει να σκέφτεσαι την εκδοχή του να βάζεις και λίγο ζάχαρη μέσα :D !
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Steliosios

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από Steliosios » Πέμ Δεκ 20, 2012 2:44 pm

Σας ευχαριστω πολυ!! Οχι ειμαι πολεμιος της ζαχαρης θελω να καταλαβαινω καφε και μονο καφε!! Φαντασου οτι εχω καταφερει να την κοψει ακομα και η :waf: . Αυτη η οξυτητα που βγαζει εχει αρχισει και μου αρεσει και μου φαινετα οτι εχω αρχισει λιγο να προσαρμοζομαι στο μυλο και στα κοψιματα, τωρα οντως μου φαινεται οτι θελει λιγο πιο ψιλο κοψιμο για να ανεβω σε χρονους και μαλλον σε γευστικο αποτελεσμα απο οτι εχω διαβασει για τον συγκεκριμενο καφε!

manos0013
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Δεκ 08, 2020 9:53 am
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από manos0013 » Κυρ Ιαν 03, 2021 1:02 am

Christos έγραψε:
Δευ Δεκ 17, 2012 2:53 pm
Εγώ θα ξεκίναγα από καφέ της Taf που υπάρχουν και κάποιες αναφορές στο forum. Τον καφέ που αναφέρεις δεν τον γνωρίζω.

Γενικά πάντως, πικρό σημαίνει συνήθως υπερ-εκχύλιση.
Αν χρησιμοποιησουμε 18γρ καφε και παρουμε 45 γρ ροφημα μπορει να χαραχτηριστει υπερκχυλιση ?
Επισης αυτη τη στιγμη δουλευω το blend ( 4 ποικιλιες)που δουλευει η Hacienda (καφετερια οπου προμηθευεται καφε απο Taf).
Τα παιδια που δουλευουν εκει μου προτειναν να η εκχυλιση να διαρκεσει 20-23 δευτερολεπτα το πολυ. Δεν ειναι πολυ λιγο ?

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.

Δημοσίευση από johnsin » Κυρ Ιαν 03, 2021 8:33 am

λίγο μου φαίνεται και μένα αλλά μια δοκιμή θα σε πείσει, γευστικά αν σου αρέσει είσαι οκ δεν είναι πανάκειο ο μπούσουλας

Απάντηση