Σε έχασα εδώ Ηλία. Που είναι το λάθος και γιατί;boltsis έγραψε:... μήπως με το portafilter έχεις κουμπωμένο και το καλαθάκι μαζί?Γιατί στις αρχές έκανα το εξής λάθος και απορούσα συνεχώς γιατί, απλά το λέω μήπως κατα λάθος κάνεις και εσύ το ίδιο..
Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Ηλια δε πιστευω να κανεις εκχυλισεις με καυτο pf και κρυο basket!!
- boltsis
- Δημοσιεύσεις: 516
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 14, 2010 2:13 pm
- Όνομα: Ηλίας
- Μηχανή:: La San Marco 95E
- 2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: La San Marco SM 90/T
- 2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
- Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
- Τοποθεσία: Λάρισα
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Νομίζω Χρήστο ότι αν ζεσταθεί υπερβολικά το καλαθάκι καίγεται ο καφές στα τοιχώματα με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις πίκρες, γνώμη μου βέβαια!Τώρα που το θυμήθηκα εγώ έκοβα το καφέ , τον έβαζα στο καλαθάκι και τα κούμπωνα όλα μαζί με το portafilter να ζεσταθούν αρκετή ώρα με αποτέλεσμα να έχω το παρακάτω αποτέλεσμα (το βίντεο είναι δικό μου περπιπτόντως).Το basket το έχω στην μηχανή απο πάνω, εκεί που βάζουνε τα ποτήρια και ζεσταίνεται απο τη μηχανή, τώρα το χειμώνα επάνω στο καλοριφέρ .Δε το ζεσταίνω το καλαθάκι στο group φοβούμενος μήπως χαλάω το καφέ στα τοιχώματα.Θα ήθελα την αποψή σας πάνω σε αυτό..
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Νομιζω οτι ειναι κανονας να τα ζεσταινεις ολα πανω στην μηχανη.Ο καφες δε προλαβαινει να καει εκτος αν τον αφησεις εκει κανα τεταρτο
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Ηλία όταν λέμε το καλαθάκι μέσα στο pf εννοούμε και εννοούσαμε από την αρχή του forum ότι το καλαθάκι ήταν άδειο από καφέ (στην διαδικασία ζεστάματος της μηχανής).
Αυτό ήθελες να γράψεις στο παιδί; Να μην κουμπώνει το pf με το καλαθάκι γεμάτο με καφέ στην διαδικασία της προθέρμανσης της μηχανής; Αυτό είναι σωστό. Δεν πρέπει να γίνεται.
Αυτό ήθελες να γράψεις στο παιδί; Να μην κουμπώνει το pf με το καλαθάκι γεμάτο με καφέ στην διαδικασία της προθέρμανσης της μηχανής; Αυτό είναι σωστό. Δεν πρέπει να γίνεται.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- boltsis
- Δημοσιεύσεις: 516
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 14, 2010 2:13 pm
- Όνομα: Ηλίας
- Μηχανή:: La San Marco 95E
- 2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: La San Marco SM 90/T
- 2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
- Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
- Τοποθεσία: Λάρισα
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Nαι Χρήστο αυτό εννοούσα,αυτό είναι σίγουρα λάθος αλλά εγώ όπως είπα το καλαθάκι το ζεσταίνω είτε αφήνοντάς το πάνω πάνω απο τη μηχανή η ακόμη τραβώντας καυτό νερό πάνω του.Δε ξέρω το είχα πάρει απο φόβο τότε στις αρχές και δε το κουμπώνω πάνω στο group για πολύ ώρα ώστε να ζεματάει.Να το εφαρμόζω έτσι λέτε απο δω και πέρα?
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Το καλαθάκι, είναι έτσι κατασκευασμένο, που χάνει ή προσλαμβάνει θερμότητα πολύ γρήγορα σε αντίθεση με το pf που έχει μεγαλύτερη θερμοκρασιακή αδράνεια και που πρέπει να είναι ζεστό για να μην κρυώσει σημαντικά η κεφαλή του group κατά την προσαρμογή του. Η θερμοκρασία που έχει το καλαθάκι μου φαίνεται δευτερευούσης σημασίας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε καν θέμα εκχυλίσεων με naked pf όπου όπως καλά γνωρίζεις το καλαθάκι δεν ακουμπάει πάρα μόνο ελάχιστα στο πάνω μέρος του με το καυτό group head και το pf έχοντας την κύρια επιφάνεια του εκτεθειμένη σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος χώρου.
Αλλά όλα τα παραπάνω που γράφω είναι τρίχες, γιατί ο καλύτερος τρόπος, είναι να δοκιμάσεις και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.
Αλλά όλα τα παραπάνω που γράφω είναι τρίχες, γιατί ο καλύτερος τρόπος, είναι να δοκιμάσεις και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Μπορείς να αφήνεις το καλαθάκι στο cup warmer της μηχανής ή σε όποιο σημείο είναι ζεστό για να μην "κάψει" πολύ αν έχεις ανοιχτεί την μηχανή για ώρα.Έτσι δεν θα καίει πολύ ούτε θα είναι κρύο.Εγώ έτσι κάνω.boltsis έγραψε:Να το εφαρμόζω έτσι λέτε απο δω και πέρα?
Βέβαια ο Χρήστος έχει δίκιο.Μόλις το βγάλεις απο το καυτό PF,αν το είχες κουμπωμένο,κρυώνει σχετικά γρήγορα.Απλά μπορεί να ζεσταθούν λίγο παραπάνω τα δάχτυλά σου προσπαθώντας να το βγάλεις.
Εγώ γι'αυτό το βάζω στο cup warmer ή στην χοντρή βίδα του μανηταριού απ'το Ε61.
(Όλη αυτή η διαδικασία αν χρειαστεί να ξανά ζυγίσω.Αλλιώς το καλαθάκι κουμπωμένο στο PF,καθάρισμα με το vetex και κατευθείαν γέμισμα απο τον μύλο.)
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Πολυ καλημερα σε ολους!!!πραγματικα σας ευχαριστω ολους γιατι σημερα αν και με καμποσο κοπο και καφε καταφερα να βγαλω κατι που σχεδον να πινεται!!ο καφες ειναι portioli il top και ακολουθω της οδηγιες του χρηστου:ιδια γραμμαρια ιδιο πατημα πολυ μικρες αλληες στο κοψιμο και δοκιμες σε διαφορετικα ml.πραγματικα εχω βγαλει ενα αποτελεσμα πολυ καλυτερο απο πολλες κεφετεριες που εχω πιει καφε..ειναι βεβαια πικρος πολυ ακομα αλλα θα το βρω..τελικα η υπομονη ειναι η μεγαλυτερη αρετη..
- boltsis
- Δημοσιεύσεις: 516
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 14, 2010 2:13 pm
- Όνομα: Ηλίας
- Μηχανή:: La San Marco 95E
- 2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: La San Marco SM 90/T
- 2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
- Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
- Τοποθεσία: Λάρισα
Re: Πάρα πολύ πικρό αποτέλεσμα.
Μήπως φίλε μου δε το αντέχεις έτσι σκέτο, πίνεις γενικά σκέτους καφέδες?Στη τελική αν είναι εντάξει η εκχυλισή σου, σώμα καλό, χρώμα χρυσαφί και πλούσια κρέμα μήπως να έβαζες και λίγο ζάχαρη στη τελική?Αν μπορείς ανέβασε ένα βιντεάκι απο κάποια εκχυλισή σου να δούμε τι γίνεται..
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..