Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
-
giorgos.b
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Δημοσίευση
από giorgos.b » Πέμ Ιαν 09, 2020 5:30 pm
Luckees έγραψε: ↑Πέμ Ιαν 09, 2020 2:55 pm
Το σίγουρο είναι οτι δεν κάνει για tamping γιατί θα σου δώσει ανομοιόμορφο bed και εν τέλει φουλ channelling.
Φαντάζομαι o φίλος εννοεί γυρίζοντας το ανάποδα γιατί απ' ότι φαίνεται η άλλη πλευρά στο συγκεκριμένο είναι επίπεδη για να δουλεύει και σαν tamper.
Πάντως ανεξαρτήτως αν κάνει ή οχι δουλειά, πήρα κι εγώ ένα της belogia (μόνο 'distributor') επηρεασμένος από το καφέ που πάω καθημερινά κοντά στη δουλειά μου που τους βλέπω να το χρησιμοποιούν
-
Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Δημοσίευση
από Luckees » Παρ Ιαν 10, 2020 4:47 pm
pagratios έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 04, 2020 11:06 pm
Έχετε δοκιμάσει όσοι έχετε εργαλείο κατανομής τύπου OCD να μην κάνετε tamping?
Να μειώσετε το βάθος που λειτουργεί και να κάνει compact το puck?
Γιώργο το σχόλιο μου αφορά το πιο πάνω μήνυμα του Άκη
-
giorgos.b
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Δημοσίευση
από giorgos.b » Παρ Ιαν 10, 2020 6:02 pm
Luckees έγραψε: ↑Παρ Ιαν 10, 2020 4:47 pm
pagratios έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 04, 2020 11:06 pm
Έχετε δοκιμάσει όσοι έχετε εργαλείο κατανομής τύπου OCD να μην κάνετε tamping?
Να μειώσετε το βάθος που λειτουργεί και να κάνει compact το puck?
Γιώργο το σχόλιο μου αφορά το πιο πάνω μήνυμα του Άκη
Α sorry, λάθος μου
-
pagratios
- Δημοσιεύσεις: 192
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 12, 2014 11:06 pm
- Όνομα: Άκης
- Μηχανή:: DE1PRO
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Kinu M47,Porlex Tall
- Τοποθεσία: Αθήνα
Δημοσίευση
από pagratios » Σάβ Ιαν 11, 2020 2:34 am
Luckees έγραψε: ↑Πέμ Ιαν 09, 2020 2:55 pm
Άκη το εργαλείο αυτό είναι σχεδιασμένο για να στρώνει ένα μέρος κοντά στην επιφάνεια του puck. Όπως έχουμε ξαναπεί ο όρος distribution είναι προϊόν μάρκετινκ διότι δεν κάνει κατανομή (μόνο με τη μέθοδο wdt θα κάνεις δουλειά). Αυτό που κάνει είναι levelling δλδ ανακατεύει ένα μέρος από τον όγκο του καφέ, όσο ακριβώς είναι το βάθος των εξογκωμάτων που φέρει.
Αν και συνήθισα να το χρησιμοποιώ καθημερινά πιστεύω οτι συνεισφέρει απειροελάχιστα σε σύγκριση με μια προσεγμένη χειροκίνητη κατανομή πχ με ένα λεπτό ξυλάκι. Το σίγουρο είναι οτι δεν κάνει για tamping γιατί θα σου δώσει ανομοιόμορφο bed και εν τέλει φουλ channelling. Είμαι σίγουρος οτι αν έχεις γυμνό θα το διαπιστώσεις και μόνος σου. Το puck πρέπει να είναι ένα σώμα, πολύ καλά συμπιεσμένο, αλλιώς στην επαφή με το νερό θα καταρρεύσει.
Εν τω μεταξύ όσο εξελίσσεται το χόμπι μας προκύπτουν νέα δεδομένα και διαδικασίες που βλέπαμε στο παρελθόν όπως πχ τα χτυπήματα του pf με το tamper ή το λεγόμενο γυάλισμα του puck, θεωρούνται πλέον λανθασμένες πρακτικές.
Ρυθμίζοντας το σε μεγαλύτερο βάθος τότε το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλο και μέχρι τώρα και το puck βγαίνει σαν ένα σώμα και το αποτέλεσμα καλό. Ακόμα είμαι σε φάση δοκιμών και θα το συνεχίσω για κάποιο διάστημα να δω πως θα συνεχίσει. Θέλω να δοκίμάσω και tamping μετά το leveling.
Ισχύει ότι συνεχώς αλλάζουν οι τεχνικές και το τι θεωρείται ως ο "σωστός" τρόπος.
-
GeorgeS
- Δημοσιεύσεις: 69
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 30, 2019 5:57 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Graef CM800
- Οι καφέδες μου:: TAF Pianeta Blend
- Τοποθεσία: Αθήνα
Δημοσίευση
από GeorgeS » Σάβ Ιαν 11, 2020 4:18 am
Διάβασα μονορούφι το θέμα και ετοιμάζομαι μόλις καταλήξω σε μηχανή.
Τι έκανε το παλικάρι εδώ ρε;
Μου φυγε η μαγκιά με το χειρουργείο!
https://www.youtube.com/watch?v=H2q3SbaSAY0
-
mplevris
- Δημοσιεύσεις: 88
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 06, 2018 12:06 pm
- Όνομα: Μανόλης
- Μηχανή:: bezzera bz99
- 2η Μηχανή:: Delonghi EC685
- Μύλος:: Mazzer super jolly
- Οι καφέδες μου:: ακόμα το ψάχνω
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Δημοσίευση
από mplevris » Σάβ Ιαν 11, 2020 10:06 am
Εγώ πάντως με το φτηνό διπλής όψης που περιγράφω μερικά ποστ ποιο πάνω και αφού βρήκα το σωστό βάθος ,έχω πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στον καφέ που παίρνω και το pack βγαίνει σαν μπισκότο σε ένα κομμάτι
Για κάποιον που είναι νέος και ψάχνει να αγοράσει και τα 2 "εργαλεία" με 15€ τα έχει 2 σε 1 νοικοκυρεμένα
Να προσθέσω ότι στη δουλειά μου χρησιμοποιώ ταμπερ των 50 περίπου ευρώ και distibutor των 45( εκεί άλλος πληρώνει) και δεν βρίσκω καμιά διαφορά στο αποτέλεσμα που παίρνω σε σχέση με το 2 σε 1 των 15€ που έχω στο σπίτι
-
BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Δημοσίευση
από BasilTh » Κυρ Ιαν 24, 2021 12:37 pm
Από το περιεχόμενο του video, να υποθέσω ότι το γνωστό θέμα είναι το αν μπορούμε να μεταβάλουμε την δύναμη του tamping, για να ελέγξουμε την εκχύλιση.
Η απάντηση του video είναι ότι δεν μπορούμε, αλλά, ακόμα και αν μπορούσαμε, γιατί να το κάνουμε;
Ξεκινώντας να φτιάξουμε έναν espresso ακολουθούμε μια συνταγή με τρείς σταθερές:
Σταθερές
1) Ratio ( in:out )
2) Χρόνος εκχύλησης
3) Θερμοκρασία εκχύλισης
Για να φέρουμε τις σταθερές 1 και 2 στις τιμές που ορίσαμε με την συνταγή, μπορούμε να μεταβάλουμε τα γραμμάρια καφέ στο καλαθάκι και την ρύθμιση του μύλου.
Μεταβλητές
1) Γραμμάρια (in)
2) Ρύθμιση μύλου (fine-coarse)
Μπορούμε να εισαγάγουμε την δύναμη tamping σαν τρίτη μεταβλητή ;
Θα μπορούσαμε, (παρακάμπτοντας τα συμπεράσματα του video και θεωρώντας ότι το tamping επηρεάζει την εκχύλιση) αν οι δύο πρώτες μεταβλητές δεν αρκούσαν για να εκτελέσουμε την συνταγή. Αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ μια τέτοια περίπτωση.
Προσθέτοντας μια τρίτη μεταβλητή, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνει εκθετικά, χωρίς να υπολογίσουμε και την αδυναμία ποσοτικού προσδιορισμού της μεταβλητής αυτής. Μπορούμε να μετρήσουμε gr (in) αλλά δεν μπορούμε να μετρήσουμε την δύναμη tamping. Έτσι η επαναληψιμότητα πάει περίπατο.
-
PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Δημοσίευση
από PublicDomain » Κυρ Ιαν 24, 2021 12:43 pm
βασικά δίνει έμφαση στο πόσο ευθυγραμμισμένο είναι το επίπεδο του Puck για τη σωστή εκχύλιση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
-
AlexFocus
- Δημοσιεύσεις: 240
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: La Marzocco LM
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Δημοσίευση
από AlexFocus » Τρί Ιαν 03, 2023 5:52 pm
Συναδελφοι δεν εχω προλαβει να διαβασω τις προηγουμενες σελιδες του παροντος νηματος αλλα θα ηθελα να ρωτησω εαν στο ταμπινγκ πρεπει το ανω μερος του ταμπερ με τα χειλη του καλαθιου να ειναι τελειως ευθυγραμμισμενα. Προσοχη δεν εννοω εαν το πατημα πρεπει να ειναι στραβο ή οχι (προφανως δεν πρεπει να ειναι στραβο) αλλα ρωταω εαν το ταμπερ βυθιστει μερικα χιλιοστα πιο κατω ή πιο πανω σε σχεση με τη νοητη ευθεια του επανω μερους του εκαστοτε καλαθιου υπαρχει προβλημα;
Ford Focus MkII f/l 2008