Gaggia Classic Temperature surf
-
aggelos
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: gaggia classic
- Μύλος:: ascaso i mini i2
Gaggia Classic Temperature surf
Καλησπέρα στο φόρουμ!
Απευθύνομαι κυρίως σε κατόχους gaggia classic. Αρχικά, χρειάζεται όπως διάβασα το priming που είναι στην ουσία να τρέξει λίγο νερό απο το ακροφύσιο ενώ έχουμε πατημένο το brew button, ειδικά όταν είναι αναμένη πολλή ώρα.
Στη συνέχεια, για να μην είναι πολύ υψηλή η θερμοκρασία πόσα δευτερόλεπτα περιμένετε απο τη στιγμή που θα ανάψει το λαμπάκι μέχρι να πατήσετε το brew button για να τρέξει ο καφές?
Φαντάζομαι οτι επειδή είναι μικρή η χωρητικότητα του μπόιλερ καλύτερα να μην αφήσουμε νερό να τρέξει πριν βάλουμε το πορταφιλτρο ωστε να κρυώσει αλλα να περιμένουμε τη σωστή στιγμή. Εσείς τι λέτε?
Απευθύνομαι κυρίως σε κατόχους gaggia classic. Αρχικά, χρειάζεται όπως διάβασα το priming που είναι στην ουσία να τρέξει λίγο νερό απο το ακροφύσιο ενώ έχουμε πατημένο το brew button, ειδικά όταν είναι αναμένη πολλή ώρα.
Στη συνέχεια, για να μην είναι πολύ υψηλή η θερμοκρασία πόσα δευτερόλεπτα περιμένετε απο τη στιγμή που θα ανάψει το λαμπάκι μέχρι να πατήσετε το brew button για να τρέξει ο καφές?
Φαντάζομαι οτι επειδή είναι μικρή η χωρητικότητα του μπόιλερ καλύτερα να μην αφήσουμε νερό να τρέξει πριν βάλουμε το πορταφιλτρο ωστε να κρυώσει αλλα να περιμένουμε τη σωστή στιγμή. Εσείς τι λέτε?
-
translator
Re: Gaggia Classic Temperature surf
Άγγελε priming είναι η παρέμβαση του χρήστη για να εισέλθει νερό στο boiler συνήθως την πρώτη φορά που θα δουλέψει η συσκευή για πρώτη φορά.
Δεν έχει σχέση με το πόσο ζεστή είναι η μηχανή...
Το portafilter μένει κουμπωμένο από την ώρα που θα βάλεις μπρος τη μηχανή μέχρι την ώρα που θα αλέσεις τον καφέ, θέλει κανά 20λεπτο για να ζεσταθούν καλά όλα τα μέταλλα...
Δεν έχει σχέση με το πόσο ζεστή είναι η μηχανή...
10 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για την gaggia pure.πόσα δευτερόλεπτα περιμένετε απο τη στιγμή που θα ανάψει το λαμπάκι μέχρι να πατήσετε το brew button για να τρέξει ο καφές?
Το portafilter μένει κουμπωμένο από την ώρα που θα βάλεις μπρος τη μηχανή μέχρι την ώρα που θα αλέσεις τον καφέ, θέλει κανά 20λεπτο για να ζεσταθούν καλά όλα τα μέταλλα...
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Δυστυχώς το δίδυμο μικρό boiler και ισχυρό θερμαντικό στοιχείο έχει τα θετικά του αλλά και τα αρνητικά του.
Εγώ ακόμα και με temperature surf, στους 2 μήνες που είχα την μηχανή μαμίσια αντιμετώπισα μεγάλο πρόβλημα στην επαναληψιμότητα, δηλαδή να παίρνω το ίδιο αποτέλεσμα κάθε φορά. Για αυτό και θεωρώ μονόδρομο για όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά την εγκατάσταση PID που σου δίνει 99% προβλέψιμη συμπεριφορά και εάν σε ενδιαφέρει, πολύ δυνατότερο ατμό.
To πρόβλημα σου είναι πως ακόμα και όταν κλείνει το θερμοστοιχείο (το λαμπάκι ανοικτό δηλαδή), το νερό συνεχίζει να ζεσταίνεται αρκετά πάνω από τους 100 βαθμούς μάλιστα. Το ανάποδο, όταν είναι ώρα αναμμένο το λαμπάκι το νερό κρυώνει πολύ (κάτω από 90 βαθμούς) μέχρι να ανάψει ξανά. Προσωπικά τα καλύτερα shots με Sweet Blue (που ήταν και ο καφές-αναφορά μου) τα πήρα κάνοντας τα ακόλουθα:
-άφηνα την μηχανή να ζεσταθεί αρκετή ώρα (>15 λεπτά) με το portafilter πάνω
-έβγαζα το pf, άλεθα τον καφέ και έκανα το tamping
-με το λαμπάκι αναμμένο (δηλαδή αντίσταση κλειστή) έριχνα *μικρές* ποσότητες νερού (~1sec αναμμένη η αντλία την φορά) μέχρι αυτό να σβήσει.
-περίμενα 7-8 secs και κούμπωνα πάνω το pf
-ξεκινούσα το brewing *πριν* ανάψει πάλι το λαμπάκι
Δηλαδή δούλευα με ανοικτή αντίσταση κατά την διάρκεια της εκχύλισης.
Παρόμοια διαδικασία ακολουθούσα και στον ατμό. Βέβαια όλα αυτά είναι παρελθόν χάρη στο PID, οπότε δεν έχω απόψη για διαφορετικούς καφέδες και κοψίματα. Οπότε πειραματίσου...
Εγώ ακόμα και με temperature surf, στους 2 μήνες που είχα την μηχανή μαμίσια αντιμετώπισα μεγάλο πρόβλημα στην επαναληψιμότητα, δηλαδή να παίρνω το ίδιο αποτέλεσμα κάθε φορά. Για αυτό και θεωρώ μονόδρομο για όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά την εγκατάσταση PID που σου δίνει 99% προβλέψιμη συμπεριφορά και εάν σε ενδιαφέρει, πολύ δυνατότερο ατμό.
To πρόβλημα σου είναι πως ακόμα και όταν κλείνει το θερμοστοιχείο (το λαμπάκι ανοικτό δηλαδή), το νερό συνεχίζει να ζεσταίνεται αρκετά πάνω από τους 100 βαθμούς μάλιστα. Το ανάποδο, όταν είναι ώρα αναμμένο το λαμπάκι το νερό κρυώνει πολύ (κάτω από 90 βαθμούς) μέχρι να ανάψει ξανά. Προσωπικά τα καλύτερα shots με Sweet Blue (που ήταν και ο καφές-αναφορά μου) τα πήρα κάνοντας τα ακόλουθα:
-με το λαμπάκι αναμμένο (δηλαδή αντίσταση κλειστή) έριχνα *μικρές* ποσότητες νερού (~1sec αναμμένη η αντλία την φορά) μέχρι αυτό να σβήσει.
Παρόμοια διαδικασία ακολουθούσα και στον ατμό. Βέβαια όλα αυτά είναι παρελθόν χάρη στο PID, οπότε δεν έχω απόψη για διαφορετικούς καφέδες και κοψίματα. Οπότε πειραματίσου...
- focus
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Πολύ αναλυτικές και χρήσιμες οδηγίες Ιωσήφ
Ψήνω έναν φίλο να την αγοράσει αυτές τις μέρες....
Ψήνω έναν φίλο να την αγοράσει αυτές τις μέρες....
-
Tolis
Σηφη φανταζομαι τα ιδια πανω-κατω θα ισχυουν και για την pure?afonic έγραψε:Δυστυχώς το δίδυμο μικρό boiler και ισχυρό θερμαντικό στοιχείο έχει τα θετικά του αλλά και τα αρνητικά του.
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Tόλη αν θυμάμαι καλά το boiler της Pure έχει διαφορετικό υλικό και νομίζω τις αντιστάσεις μέσα στο νερό.
Γενικά, πιστεύω μπορεί να σε βοηθήσει η παραπάνω διαδικασία αλλά για να είσαι βέβαιος πρέπει να κάνεις μερικές δοκιμές.
Γενικά, πιστεύω μπορεί να σε βοηθήσει η παραπάνω διαδικασία αλλά για να είσαι βέβαιος πρέπει να κάνεις μερικές δοκιμές.
-
Tolis
Εκανα το ''κολπακι'' σου αλλα το αποτελεσμα ηταν πολυ χειροτερος καφες απο το γνωστο Temperature surf.Τον πεταξα!
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Temperature Surf = ξεκινάω την εκχύλιση X s από την στιγμή που ανάβει το θερμοστοιχείο (άρα ο Ιωσήφ κάνει TS έαν ο χρόνος που κουμπώνει το pf και ξεκινάει την εκχύλιση είναι πάντα ο ίδιος).
Reverse Temperature Surf = ξεκινάω την εκχύλιση Χ min (συνήθως) από την στιγμή που κλείνει το θερμοστοιχείο.
Προσωπικά όταν είχα την Gaggia Baby δεν βρήκα τίποτα από τα παραπάνω ικανοποιητικά οπότε είχα ασπαστεί την απλή διαδικασία, του να περιμένω να ανάψει το λαμπάκι (εάν ήταν αναμμένο ενεργοποιούσα την αντλία μέχρι να σβήσει), έκανα ένα μικρό φλασάρισμα του ατμού (πατώντας την αντλία 1-2s), κούμπωνα το pf και ξεκινούσα την εκχύλιση.
Την θερμοκρασιακή αστάθεια αυτών των μηχανών, είναι κάτι που πρέπει να το αποδεχτείτε, και απλά να εστιάσετε στην τελειοποίηση όλων των άλλων παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της επιλογής κατάλληλου καφέ που να ταιριάζει περισσότερο στην μηχανή σας και φυσικά στις γευστικές σας προτιμήσεις. Διαφορετικά πάτε σε άλλες λύσεις, PID, αγοράς ακριβότερων μηχανών κτλ.
ΥΓ Δεν θυμάμαι εάν είχα κάνει και την παραλλαγή του φλασαρίσματος του ατμού, ανοίγοντας στιγμιαία την βάνα του ατμού, αλλά δεν χάνει τίποτα να το δοκιμάσει κάποιος.
Reverse Temperature Surf = ξεκινάω την εκχύλιση Χ min (συνήθως) από την στιγμή που κλείνει το θερμοστοιχείο.
Προσωπικά όταν είχα την Gaggia Baby δεν βρήκα τίποτα από τα παραπάνω ικανοποιητικά οπότε είχα ασπαστεί την απλή διαδικασία, του να περιμένω να ανάψει το λαμπάκι (εάν ήταν αναμμένο ενεργοποιούσα την αντλία μέχρι να σβήσει), έκανα ένα μικρό φλασάρισμα του ατμού (πατώντας την αντλία 1-2s), κούμπωνα το pf και ξεκινούσα την εκχύλιση.
Την θερμοκρασιακή αστάθεια αυτών των μηχανών, είναι κάτι που πρέπει να το αποδεχτείτε, και απλά να εστιάσετε στην τελειοποίηση όλων των άλλων παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της επιλογής κατάλληλου καφέ που να ταιριάζει περισσότερο στην μηχανή σας και φυσικά στις γευστικές σας προτιμήσεις. Διαφορετικά πάτε σε άλλες λύσεις, PID, αγοράς ακριβότερων μηχανών κτλ.
ΥΓ Δεν θυμάμαι εάν είχα κάνει και την παραλλαγή του φλασαρίσματος του ατμού, ανοίγοντας στιγμιαία την βάνα του ατμού, αλλά δεν χάνει τίποτα να το δοκιμάσει κάποιος.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
Tolis
Εγω αυτο που κανω ειναι να ζεσταινω τη μηχανη με το pf κουμπωμενο για κανα 20λεπτο, μετα κοβω τον καφε, γεμιζω, παταω με το tamper και ριχνω λιγο νερο μεχρι να σβησει το λαμπακι.Κουμπωνω το pf και με το που αναβει παλι το λαμπακι κανω εκχυλιση.
-
drharisis
- Μηχανή:: gaggia classic
- Μύλος:: vario
- Οι καφέδες μου:: tailor - taf
μετα απο αρκετο ψαξιμο στο ιντερνετ διαβασα για καταλληλοτερο σερfiνγκ 2 λεπτα αφου ξανανοιξει το λαμπακι(κατοπιν εγχυσεως 50 μλ νερου)...το δοκιμασα και μου φανηκε μια χαρα.....καντε το και κανεις εμπειρος να πει μια καλυτερη γνωμη....ευχαριστω