Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
little-prince

Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από little-prince » Τετ Μάιος 04, 2011 9:39 am

http://www.home-barista.com/naked-extraction.html

Admin: Η ελληνική μετάφραση διαγράφηκε κατόπιν επιθυμίας των υπευθύνων του home-barista.com

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μάιος 04, 2011 10:13 am

Ευχαριστούμε πάρα πολύ Απόστολε για τον κόπο σου να κάνεις την απόδοση στα Ελληνικά ενός πολύ χρήσιμου κειμένου για όλους μας. Πολύ καλή δουλειά, συγχαρητήρια. :respekt:

ΥΓ Φυσικά και θα γίνει sticky.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

little-prince

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από little-prince » Τετ Μάιος 04, 2011 10:43 am

Ευχαριστώ Χρήστο,
Πιστεύω ότι το κείμενο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για νέους και όχι μόνο του forum καθώς διαπραγματεύεται αρκετούς όρους.
Αφορμή της μετάφρασης στάθηκε το γεγονός ότι το τελευταιό διάστημα διαβάζω από διάφορες πηγές θέματα σχετικά με την ''εκχύλιση'' και των ''παραγόντων'' που την επηρεάζουν, με στόχο ασφαλώς την καλύτερη κατάρτιση μου και κατ' επέκταση τη βελτίωση της τεχνικής μου. Σήμερα μάλιστα που δημοσίευσα το post έκανα την πρώτη μου επιτυχημένη εκχύλιση με naked pf και σαν πρώτη διαπίστωση θα ήθελα να συμβουλέυσω τα μέλη που διαθέτουν γυμνό pf να το χρησιμοποιούν αποκλειστικά στα shot τους. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι πληροφορίες που δίνει για την τεχνική παρασκευής και τα αποτελέσματα του shot είναι πραγματικά αξεπέραστες.

Άβαταρ μέλους
boltsis
Δημοσιεύσεις: 516
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 14, 2010 2:13 pm
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
Τοποθεσία: Λάρισα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από boltsis » Τετ Μάιος 04, 2011 10:57 am

Μπράβο ρε φίλε :oneup: και συγχαρητήρια!Πολύ καλό και κατατοπιστικό το κείμενο!!
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Άβαταρ μέλους
dimach
Δημοσιεύσεις: 103
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 7:04 pm
Όνομα: Αχιλλέας
Μηχανή:: ECM Classika
Μύλος:: Timemore Sculptor78s
2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
Οι καφέδες μου:: round cup ,taf
Τοποθεσία: Βόλος-Θεσ/νικη

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από dimach » Τετ Μάιος 04, 2011 4:38 pm

Μπραβο πολυ καλο το κειμενο και ευχαριστουμε για τον χρονο που διεθεσες για την μεταφραση :oneup:

Άβαταρ μέλους
focus
Δημοσιεύσεις: 594
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τοποθεσία: Χανιά

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από focus » Πέμ Μάιος 05, 2011 1:22 am

Πολύ καλό topic, μπράβο Απόστολε! :oneup:

Μιας και υπάρχει ολη η θεωρία στο 1ο post, προτείνω στη συνέχεια να ποστάρουμε videos (ή photos) από εκχυλίσεις με naked portafilter σχολιάζοντας κάθε παράμετρο της εκχύλισης:

Κώδικας: Επιλογή όλων

Blonding:
Coffee and Roasting Date:
Quantity:
Channeling:
Tiger striping and mottling
Blonding:
Over-extraction:
Under-extraction:
Tiger striping and mottling:
Crema:
Γεύση:
Puck:
Έτσι, θα μπορούσαμε συγκεντρωτικά και με κάποιο σταθερό πρότυπο να διακρίνουμε τυχόν σφάλματα από προβληματικές εκχυλίσεις. Προσωπικά απολαμβάνω να βλέπω τέλειες εκχυλίσεις με δοσομετρικά ποτήρια κτλ , αλλά νομίζω ότι για να φτάσει κάποιος εκεί πρέπει να μάθει από τα λάθη του(&από τα λάθη άλλων ο σοφότερος όλων :lick:)

Κάνω την αρχή με το παρακάτω :


Coffee and Roasting Date: Sweet Blue , 27/4
Quantity: 17gr
Channeling: Ναι, εμφανές ειδικά στην αρχή. Οφείλεται κυρίως σε κακό tamping και στη μέτρια κατανομή
Tiger striping and mottling: Ελάχιστο, αν και ο συγκεκριμένος καφές μπορεί να δώσει πολύ πιο έντονο.
Blonding: Γύρω στα 20" , αν και τμηματικά εμφανίστηκε νωρίτερα.
Over-extraction: Όχι
Under-extraction: Ναι.
Crema: Πολύ που υποχώρησε όμως γρήγορα.
Γεύση: Μέτρια κυρίως όξινη, ο συγκεκριμένος καφές μπορεί πολύ καλύτερα.
Puck:Αρκετά υγρό- Υποδείκνυε underdosing.

Υ.Γ Χρήστο αν διαφωνείς με τα παραπάνω, εννοείται κανένα πρόβλημα να το μεταφέρεις. :)

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Μάιος 05, 2011 1:47 am

Μια χαρά ιδέα μου φαίνεται Γιώργο και κυρίως όταν θα παρουσιάζονται προβληματικές περιπτώσεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Hobis

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Hobis » Πέμ Μάιος 05, 2011 2:06 am

Ευχαριστούμε Απόστολε για το κείμενο και τον κόπο σου να το μεταφράσεις ,αξιόλογη εργασία που αναμένετε συνέχεια αν και εσύ το θέλεις!!! :oneup:

little-prince

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από little-prince » Πέμ Μάιος 05, 2011 10:15 am

Μπράβο Γιώργο πολύ καλή η ιδέα σου. :oneup:
Έτσι θα συνδυάσουμε στο topic τη θεωρία με την πράξη, θα οπτικοποιήσουμε τη θεωρία κάνοντας την πραγματική γνώση.Θα δούμε και θα σχολιάζουμε τα τυχών λάθη μας καθώς και τις επιτυχημένες εκχυλίσεις μας.
Συμφωνώ με την ιδέα διότι θεωρητική γνώση + πρακτική εφαρμογή φέρνουν τελικά εμπειρία και :geek:
Όλοι μαζί συμπληρώνωντας τις ιδέες μας θα πάμε σίγουρα το site ένα βήμα παρακάτω.
Θα επανέλθω σύντομα και με δικό μου video :oneup:

Άβαταρ μέλους
focus
Δημοσιεύσεις: 594
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τοποθεσία: Χανιά

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από focus » Παρ Μάιος 06, 2011 2:07 am

Παρακάτω ένα video που το πρόβλημα IMHO δεν εντοπίζεται στη τεχνική:

Coffee and Roasting Date: Bolivia Machaccamarca (hasbean), RD 6/4
Quantity: 18gr
Channeling: Μάλλον..
Tiger striping and mottling: Ελάχιστο
Blonding: Πολύ νωρίς, σχεδόν από τα 20ml
Over-extraction: Όχι
Under-extraction: Ναι, τμηματικά
Crema: Αρκετή
Γεύση: Μέτρια. Όξινη και ζωηρή.
Puck: Στεγνό και σφικτό.

Στη παραπάνω εκχύλιση όλα έγιναν πολύ προσεκτικά: Δοσολογία-ρύθμιση μύλου, Leveling, tamping. Χρειάστηκε να κοπεί ιδιαίτερα ψιλός για να πλησιάσει η εκχύλιση στα 30"-50ml. Παρ'όλα αυτά η γεύση ήταν μετριότατη. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές ήταν προς το τέλος της ζωής του καθώς και το γεγονός ότι ήταν πολύ ελαφρά καβουρδισμένος για εσπρέσσο. :|

Απάντηση