Τα 4 «Μ» του espresso: Miscela (το χαρμάνι του καφέ), Macinacaffe (ο μύλος), Macchina (η μηχανή espresso), Mano (το χέρι του barista). Τα έχετε όλα σωστά;

  • Διαφήμιση

Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό Luckees » Παρ. Δεκ. 15, 2017 11:05 pm

Γιατί δεν έχεις ταυτόχρονη έξοδο του εκχυλισμένου καφέ από κάθε τρύπα του καλαθιού κ γιατί έχεις λίγο οξύτητα (ξυνίλα) όπως λες.
Εγώ θα άλεθα ένα τσικ που λέει κ η Σταυριάνα πιο ψιλά κ θα σταμάταγα την εκχύλιση 4-5 τσικ πιο νωρίς. :mrgreen:
Τελικός οδηγός βέβαια πάντα η γεύση σου.

edit...Χρήστο γράφαμε ταυτόχρονα :D
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 797
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 1:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: Rocket R58
2η Μηχανή: Oscar ήταν και πάει
Μύλος: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό ultra » Δευτ. Δεκ. 25, 2017 2:12 pm

Καλημερα και χρονια πολλα!

Μηπως εχει κανενας το κειμενο του αρχικου ποστ μεταφρασμενο να μου το στειλει με ενα προσψπικο μηνυμα;
ultra
 
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Τετ. Οκτ. 14, 2015 8:44 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή: GAGGIA BABY CLASS
Μύλος: ASCASSO i2 MINI

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό Γιάννης » Παρ. Μάιος 11, 2018 12:43 pm

Καλησπέρα σας συμφορουμίτες,

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα πρόβλημα το οποίο με έχει τρελάνει, κυρίως γιατί δεν μπορώ να το εξηγήσω με τίποτα. Κατ' αρχάς, το συγκεκριμένο θέμα μου έχει προκύψει μόνο με αυτόν τον καφέ (https://www.origincoffee.co.uk/collecti ... 3353312583). Έχω χρησιμοποιήσει το naked portafilter με 3-4 διαφορετικούς καφέδες αλλά πιτσίλισμα σε τέτοιο βαθμό δεν έχω ξαναδεί.

Να ξεκινήσω πρώτα με το βιντεάκι που δείχνει το πρόβλημα - 15,2γ in


Αλλάζοντας μόνο τα γραμμάρια απο 15,2 σε 15,7
15,7γ/29γ/34s

Απο γεύση δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Έχω πάρει πολύ καλύτερα shots απο αυτόν τον καφέ (το καλύτερο το είχα πάρει με 15,2γ in)

Να αναφέρω οτι έχω καταλήξει (2cents coin method) οτι 15,4γ είναι το μαξ για αυτόν τον καφέ (χρησιμοποιώντας το 14γ καλαθάκι της Ascaso).

O Pharos γεμίζει το καλαθάκι στην περιφέρεια και αφήνει μια μεγάλη λακούβα στην μέση. Επομένως WDT με ένα αυτοσχέδιο εργαλείο το οποίο έχει 5 προεκτάσεις και κατενέμω τον καφέ ομοιόμορφα παντού.
Χτυπάω το καλαθάκι καλά πάνω στον πάγκο για να κάτσει ο καφές και μετά tamping με flat tamper βοράς νότος ανατολή δύση ταυτόχρονα (πιέζω την βάση του τάμπερ και όχι το χερούλι με τον κλασσικό τρόπο).

Παρατήρησα επίσης ότι δεν υπάρχει διαφορά στην εκχύλιση, όταν τον καφέ από το μύλο τον βάλω πρώτα σε ένα φλιτζάνι και μετά με το κουταλάκι γεμίσω το basket και στη συνέχεια WDT.
Clumping με τον Pharos δεν υπάρχει. Δεν θεωρώ οτι το πρόβλημα προέρχεται απο το άλεσμα του μύλου.

Η λογική λέει οτι κάτι κάνω λάθος στο distribution του καφέ, αλλά ακόμα και αυτό μου φαίνεται δύσκολο γιατί έχω το ίδιο πρόβλημα είτε αλέσω κατευθείαν στο καλαθάκι είτε αλέσω στο φλυτζάνι και μετά μεταφέρω τον καφέ στο καλαθάκι.

Καμία ιδέα τι μπορεί να πηγαίνει στραβά ..? :f010:
Γιάννης
 
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: Τετ. Ιαν. 26, 2011 2:36 pm
Τοποθεσία: London
Μηχανή: Ascaso Dream
Μύλος: OE Pharos 2.0
2ος Μύλος: Ascaso i-2

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό christos.k » Σάβ. Μάιος 12, 2018 9:50 pm

Νομίζω ειναι μπαγιατιλα....

Σίγουρα θέλεις ψηλότερη αλεση ή περισσότερα γραμμάρια. Το ψήσιμο του καφέ υποδεικνύει ποια οδο θα ακολουθήσεις. Οι εμπορικοί συνήθως θέλουν 14-16γρ. Οι light ψημένοι θέλουν 18-20. Οι πολύ light μπορεί και 22.

Επίσης αν κάνεις καλό WDT θεωρώ δε χρειάζεται nutation tamp. Απλά επίπεδο tamp.

Ελπίζω να βρεις άκρη.
Άβαταρ μέλους
christos.k
 
Δημοσιεύσεις: 138
Εγγραφή: Δευτ. Ιαν. 30, 2012 3:45 pm
Τοποθεσία: Νεο Φαληρο
Όνομα: Χρηστος
Μηχανή: Lelit Gilda PlusT
2η Μηχανή: N.S. Oscar
Μύλος: Compak K3 touch
Οι καφέδες μου: Mokka blend

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό gsisr » Σάβ. Μάιος 12, 2018 10:12 pm

Μπαγιατίλα φουλ!
Άβαταρ μέλους
gsisr
 
Δημοσιεύσεις: 371
Εγγραφή: Παρ. Αύγ. 15, 2014 1:13 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος: Anfim Super Caimano
2ος Μύλος: MAZZER Major Dsrless

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό Γιάννης » Σάβ. Μάιος 12, 2018 11:17 pm

Μπαγιατίλα σίγουρα δεν είναι. Roast Date 01/05
Το πρόβλημα ακόμα δεν το έχω εντοπίσει αλλά πιστεύω οτι ισως να υπάρχει κάποιο θέμα στην shower screen.
κάπου είχα διαβάσει post από τον Christos για παρόμοιο πιτσίλισμα στην Gaggia Classic εξαιτίας βουλωμένων οπών στην shower screen. Την ξεβίδωσα, την έβαλα σε ξίδι... τίποτα. Την έβαλα σε μπολ με Dezcal και καυτό νερό...τίποτα.
Ακόμα πιτσιλάει ακανόνιστα.
Σαν προσωρινή λύση, αφήνω νερό να τρέξει και μετά απο λίγο εξαφανίζονται οι ρυπές.
Γιάννης
 
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: Τετ. Ιαν. 26, 2011 2:36 pm
Τοποθεσία: London
Μηχανή: Ascaso Dream
Μύλος: OE Pharos 2.0
2ος Μύλος: Ascaso i-2

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό christos.k » Κυρ. Μάιος 13, 2018 12:38 am

Όταν με τους άλλους καφέδες δεν έχεις ιδιαίτερο θέμα, είναι απλό να συμπεράνεις ότι ο καφές μάλλον ευθύνεται.
Στο λέω διότι εδώ και μερικά χρόνια με ελάχιστους καφέδες έχω τέτοια συμπτώματα. Ενώ με τους περισσότερους όχι. Τώρα ένας mythos θα βοηθούσε αλλά δεν είναι λογική λύση για εμένα λόγω κόστους.
Βλέπεις ποιοι καφέδες σου βγαίνουν με τον εξοπλισμό σου και δουλεύεις εκεί
Άβαταρ μέλους
christos.k
 
Δημοσιεύσεις: 138
Εγγραφή: Δευτ. Ιαν. 30, 2012 3:45 pm
Τοποθεσία: Νεο Φαληρο
Όνομα: Χρηστος
Μηχανή: Lelit Gilda PlusT
2η Μηχανή: N.S. Oscar
Μύλος: Compak K3 touch
Οι καφέδες μου: Mokka blend

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό Γιάννης » Κυρ. Μάιος 13, 2018 3:20 pm

Σε ευχαριστώ Χρήστο για την βοήθεια. Καλά τα λές, ίσως να είναι όντως ο καφές.
Αλλά αυτό που με κάνει να έχω ακόμα κάποιες αμφιβολίες όσων αφορά την αιτία, είναι οτι μου είχε δώσει πολύ καλά αποτελέσματα... μέχρι που ξαφνικά ξεκίνησαν οι μάπα εκχυλίσεις σαν το πρώτο βιντεάκι και δεν μου πέρασε απο το μυαλό οτι ήταν εξαιτίας του καφέ.
Το υπόλοιπο μισό πακέτο πετάχτηκε στον νεροχύτη καθώς άλλαζα παραμέτρους για να εντοπίσω το πρόβλημα. Πάλι βγήκαν 2-3 καφέδες αρκετά καλοί και πάνω που χαιρόμουν οτι ό,τι και αν ήταν πέρασε, το επόμενο shot ήταν χάλια, νερουλό και overextracted.

Θα ανεβάσω αύριο βιντεάκι απο την εκχύλιση με άλλον καινούργιο καφέ να μου πείτε γνώμες.
Γιάννης
 
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: Τετ. Ιαν. 26, 2011 2:36 pm
Τοποθεσία: London
Μηχανή: Ascaso Dream
Μύλος: OE Pharos 2.0
2ος Μύλος: Ascaso i-2

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό civeng » Δευτ. Μάιος 14, 2018 9:49 am

Καλημέρα. Μόλις έλαβα το naked και είπα να ανεβάσω ένα βιντεάκι, αν υπάρχει καμιά συμβουλή καλοδεχούμενη.

https://www.dropbox.com/s/7ywy01t9zti98 ... 3.mp4?dl=0
civeng
 
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Τρί. Ιαν. 19, 2016 2:02 pm
Μηχανή: Gaggia Classic 2014
Μύλος: Demoka

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευσηαπό Luckees » Δευτ. Μάιος 14, 2018 11:03 am

Πολύ φρέσκος καφές άφησέ τον να degass-αρει μερικές μέρες. Από γεύση πως είναι;
Επίσης έχεις γρήγορη ροή (έβγαλες 42g από πόσα στο καλάθι;) κ κάποιο ψιλο-channeling στο τέλος, οπότε πειραματίσου με ψιλότερο κόψιμο και πρόσεχε την κατανομή με ένα επιμελές wdt.
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 797
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 1:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: Rocket R58
2η Μηχανή: Oscar ήταν και πάει
Μύλος: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ESPRESSO

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: shadow11 και 1 επισκέπτης