Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8730
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιούλ 06, 2018 2:46 pm

dimitrisnd έγραψε:
Παρ Ιούλ 06, 2018 2:10 pm
αν και μια ιδέα που σκέφτηκα είναι να πάω σε καμια καφετέρια (βρήκα 3 σε άλλο νήμα) τύπου-επιπέδου taf (μια που να σερβίρει έτοιμο καφέ) και να δω διαφορά!
Για εμένα αυτή είναι μια καλή στρατηγική, δυστυχώς μόνο για κατοίκους Αθηνών.

Πέρα από την γεύση θα ήθελα να αναφέρω και μια άλλη διάσταση στο θέμα. Ότι όσο πιο πάνω πας από άποψη τιμής, αυτό σου εξασφαλίζει και μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης. Μέχρι και life-time, για να μην πω ότι θα πάνε και στα εγγόνια, όταν μιλάμε για "ακριβούς εξοπλισμούς" μύλου - μηχανής Οπότε δες την επένδυση με πιο μακροχρόνιους όρους και ειδικά για κάποιον όπως εσύ που ξέρεις από εργαλεία και γενικότερα από μαστορέματα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 420
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
2η Μηχανή:: Illy francis X7.1
Μύλος:: Sette 270W
2ος Μύλος:: OE Pharos
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Rallakias » Παρ Ιούλ 06, 2018 2:58 pm

Εχω ακριβώς την απάντηση που ψάχνεις ,τώρα που το προσδιόρισες καλύτερα!
Ξεκινώντας την ενασχόληση μου με το ''άθλημα'' αγόρασα τον εξοπλισμό που περιγράφεις-μια καφετιέρα χωρίς boiler του 200αρικου και εναν φτηνό graef.Πάλευα να πιω ενα σωστό εσπρέσσο και οχι ξύδι.Θες η απειρία μου ,θες η θερμοκρασιακή αστάθεια της μηχανής ήμουν καταδικασμένος.
Την ημέρα που δοκίμασα τον ίδιο καφέ φτιαγμένο απο τη μηχανή μου και τον ίδιο απο μια απλή gaggia classic με pid ,κατάλαβα οτι η μηχανή μου του 200άρικου απλά ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ!
Την πούλησα άμεσα και επένδυσα σε μια σωστή μηχανή εσπρέσσο .Εκτοτε πίνω εσπρέσσο και τα παράγωγά του ,είτε κρύα είτε ζεστά.Αλλιώς ακόμα θα πάλευα για ενα σωστό αποτέλεσμα .Η γευστική διαφορά είναι αν όχι μεγάλη-αισθητή!
Αν διαθέτεις το ποσό που ανέφερες και τη θέληση να ασχοληθείς , κάνε το χωρίς δευτερη σκέψη!

Άβαταρ μέλους
Alex D.
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2012 4:19 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Gaggia Evolution
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i1 mini
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Home roasted
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Alex D. » Σάβ Ιούλ 14, 2018 4:09 pm

Συμφωνω και γω ότι το να πας σε 2-3 καλές καφετέρειες και να δεις τι freddo κανουν είναι μια λύση για να πάρεις την απόφαση που θες.

Όσο για την προσωπική μου γευστικο-οικονομική άποψη τα πράγματα μπερδεύουν λίγο. Προσωπικά ποτέ δεν μπόρεσα να πιω εξαιρετικό freddo με specialty καφέ. Δεν έκανα βέβαια άπειρες δοκιμές αλλά κάθε καλοκαίρι το επιχειρώ. Ο καφές βγαίνει γενικά αραιωμένος και ελαφρύς. Ακόμα και αν δεν βγει αραιωμένος (αν πχ τον παγώσω στην κατάψυξη χωρίς να τον χτυπήσω με παγάκια ή τον κάνω saccherato όπως το είχα δει στην Ιταλία) πάλι δε με ικανοποιεί. Ακόμη και σε μαγαζιά τύπου taf δεν μπορώ να πω ότι ήπια freddo που με συγκλόνισε ώστε να δικαιολογεί τα λεφτά του εξοπλισμού.

Νομίζω δηλαδή ότι ο specialty καφές δεν είναι απαραίτητα ο ιδανικός για freddo. Και αν δεν πρόκειται να ασχοληθείς με τον specialty καφέ για μένα δεν έχει νόημα να πάρεις και ακριβό εξοπλισμό. Εγώ δε θα τη γελούσα τη λύση nespresso για freddo. Γενικά νομίζω ότι οι λίγο πιο πικροί καφέδες επιβιώνουν καλύτερα στη μεγάλη ποσότητα νερού και ζάχαρης που μπαίνουν.

Όσο για τον καπουτσίνο εκεί υπάρχει το πρακτικό πρόβλημα πως θα τον φτιάξεις χωρίς μηχσνή. Προσωπικά με Gaggia evolution και με panarello της gaggia κάνω εξαιρετικό καπουτσίνο αρκετά εύκολα. Χρησιμοποιώ κατά βάση specialty καφέ αλλά ενδεχομένως και άλλοι καφέδες να ήταν εξίσου ικανοποιητικοί αν σκεφτείς τους "τόνους" γάλακτος που πέφτουν από πάνω.

Προσώπικη μου γνώμη λοιπόν αν ενδιαφέρεσαι μόνο για freddo και cappuccino δεν αξίζει η σχέση ποιότητας τιμής του εξοπλισμού των 1000 ευρώ. Από την άλλη ένας καλός εξοπλισμός μπορεί να σου ανοίξει καινούργιους δρόμους και να καταλήξεις να πίνεις σκέτο espresso.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 921
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Ιούλ 16, 2018 10:18 am

Πωλείται εξοπλισμός 1000 ευρώ ή ανταλλάσσεσαι με νεσπρέσο, γιατί ως επί το πλείστον πίνω φρέντο. Μόνο σοβαρές προτάσεις.

Άβαταρ μέλους
Alex D.
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2012 4:19 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Gaggia Evolution
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i1 mini
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Home roasted
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Alex D. » Δευ Ιούλ 16, 2018 1:29 pm

.... από ειρωνία άλλο τίποτα! Από ουσία ??

Δηλαδή θεωρείς ότι χρειάζεται μηχανή 1000 ευρώ για freddo?

Σε κάθε περίπτωση εγώ έχω άλλη άποψη και από τη στιγμή που ρωτάει κάποιος τις προσωπικές μας απόψεις ο καθένας μπορεί να πει τη δικιά του.
Η εμπειρία μου μου λέει ότι πολλά πράγματα που θεωρητικά είναι καλύτερα, σε ένα τυφλό test δεν τα ξεχωρίζεις. Γι'αυτό και γι'αυτά που είπα πιο πριν θεωρώ ότι η σχέση ποιότητας τιμής πάσχει στο θέμα freddo.

Απο κει και πέρα αυτή είναι μια καθαρά προσωπική άποψη.

President
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Δευ Ιουν 04, 2018 9:50 pm
Όνομα: Thanasis
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT PiD
2η Μηχανή:: Illy Francis Francis
Μύλος:: Eureka Mignon
2ος Μύλος:: Πόσους μύλους πχια;
Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato, Coffee Island Blend
Τοποθεσία: SKG

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από President » Δευ Ιούλ 16, 2018 4:43 pm

Alex D. έγραψε:
Δευ Ιούλ 16, 2018 1:29 pm
.... από ειρωνία άλλο τίποτα! Από ουσία ??

Δηλαδή θεωρείς ότι χρειάζεται μηχανή 1000 ευρώ για freddo?

Σε κάθε περίπτωση εγώ έχω άλλη άποψη και από τη στιγμή που ρωτάει κάποιος τις προσωπικές μας απόψεις ο καθένας μπορεί να πει τη δικιά του.
Η εμπειρία μου μου λέει ότι πολλά πράγματα που θεωρητικά είναι καλύτερα, σε ένα τυφλό test δεν τα ξεχωρίζεις. Γι'αυτό και γι'αυτά που είπα πιο πριν θεωρώ ότι η σχέση ποιότητας τιμής πάσχει στο θέμα freddo.

Απο κει και πέρα αυτή είναι μια καθαρά προσωπική άποψη.
Κι εγώ αυτή την άποψη είχα. Πίνω μόνο φρέντο και πήρα τον 1000+ εξοπλισμό που χρειάζεται και βλέπω τεράστια διαφορά στους καφέδες που κάνω από τους καφέδες που πίνω έξω.
Προς το παρών πίνω ακόμα coffee Island καφέ και το αποτέλεσμα είναι ακόμα κακό, αλλά πλέον στα περισσότερα μαγαζιά όταν πίνω φρέντο, μου φαίνεται ότι πίνω νερό με κακή γεύση.

Στα μαγαζιά που ξέρουν να κάνουν καφέ, ακόμα και με commercial, ο καφές τους μου αρέσει περισσότερο από τον δικό μου γιατί έχει λιγότερη οξύτητα και λιγότερη πικρίλα από αυτή που βγάζω εγώ.

Επισκέφτηκα το Ergon πρόσφατα και ήπια ένα blend που κάνει η Taf μόνο για αυτούς και ήταν από τους ωραιότερους κρύους καφέδες που έχω πιει.
Ο καλύτερος ήταν από ένα μαγαζί στη Νάουσα, ήταν ένας specialty μονοποιλιακός από τη Νικαράγουα.

Για μένα, σίγουρα έχει διαφορά ο specialty καφές σε κρύο και ακόμα και στη δική μου μικρή μηχανή, ο Tigrato πχ έβγαλε καλύτερο αποτέλεσμα από τον Coffee Island blend με την πρώτη προσπάθεια.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 921
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Ιούλ 16, 2018 5:13 pm

"Δεν μου αρέσει ο σπεσιάλιτυ σε φρέντο." (δεκτό κ σεβαστό)
"Τον δοκίμασα στο ταφ που έχει ακριβό εξοπλισμό." (οκ)
"Άρα ο φρέντο σπεσιάλιτυ από ακριβό εξοπλισμό δεν αξίζει."(χμμμ..)
"Άρα αν πίνεις φρέντο πάρε νεσπρέσο." (wtf?)


Για να απαντήσω στο ερώτημά σου αυτό που θεωρώ είναι ότι για να κάνεις σωστό εσπρέσο, που είναι η βάση όλων των καφέδων, είτε μιλάμε για κρύο, είτε για ζεστό θέλεις σωστό εξοπλισμό. Τι σημαίνει "σωστός" το έχουμε αναλύσει πολλάκις και δεν είναι συνυφασμένο απαραίτητα με χιλιάδες ευρώ.
Πάντως σίγουρα η νεσπρέσο δεν είναι.

dimitrisnd
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 28, 2018 1:16 am

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από dimitrisnd » Δευ Ιούλ 16, 2018 5:54 pm

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ πήγα TAF να δοκιμάσω, πήρα δυο καφέδες ζεστο κρύο χωρις ζάχαρη σύμφωνα με τα λεγάμενά σας, αν και sugar junkie και ναι μεν δε μου φάνηκε νεροξέπλυμα και είχε γεύση αλλά είχε και πολύ πικρίλα σε βαθμό που δε μου άρεσε. βέβαια σαν επίγευση ήταν ωραίος.
Επειδή όμως ούτως η άλλως θέλω να πάρω εσπρεσσομηχανή, αποφάσισα να το κάνω καλά, με lelit plust pid + mazzer s.jolly μεταχ. ως ελάχιστο κόστος, και είμαι βέβαιος πως τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια θα φτιάχνω πλήρως ικανοποιητικό καφέ σπίτι μου

Άβαταρ μέλους
Alex D.
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2012 4:19 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Gaggia Evolution
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i1 mini
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Home roasted
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Alex D. » Δευ Ιούλ 16, 2018 5:57 pm

Για να απαντήσω στο ερώτημά σου αυτό που θεωρώ είναι ότι για να κάνεις σωστό εσπρέσο, που είναι η βάση όλων των καφέδων, είτε μιλάμε για κρύο, είτε για ζεστό θέλεις σωστό εξοπλισμό. Τι σημαίνει "σωστός" το έχουμε αναλύσει πολλάκις και δεν είναι συνυφασμένο απαραίτητα με χιλιάδες ευρώ.
Πάντως σίγουρα η νεσπρέσο δεν είναι.
Δεκτό αυτό. Είναι η προσωπική σου άποψη.

Αυτό που λέω εγώ είναι ότι το "σωστό" εσπρέσσο τον καταλαβαίνεις ως εσπρέσσο. Αν τον αραιώσεις, ρίξεις ζάχαρη, ρίξεις ένα τόνο γάλα, για μένα δεν έχει και τόσο νόημα να μιλάμε για "σωστό" εσπρέσσο. Αν πάρεις έναν πχ αιθιοπικό, που μου αρέσει πάρα πολύ και έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά και έντονα αρώματα και γεύση, αν τον αραιώσεις, τον παγώσεις, του ρίξεις ζάχαρη και ίσως και γάλα από πάνω, θα είσαι τυχερός αν καταφέρεις καν να καταλάβεις ότι πίνεις καφέ. Γιατι είναι πολύ λεπτή η γεύση του, δεν είναι ένας καφές με έντονο σώμα για να επιβιώσει σε όλα αυτά.

Και δω έρχομαι σε αυτό που λέω ότι καφέδες χειρότεροι απ'αυτόν (που τους αιθιοπικούς πχ εγώ τους θεωρώ τους κορυφαίους) ενδεχομένως και να επιβιώσουν καλύτερα.
Έχω πιει freddo σε mikel και μου άρεσε. Τι καφέ έχουν? Ένας θεός ξέρει. Έχω πιει illy σε freddo και επίσης μου έχει αρέσει. Έχω πιει και αιθιοπικό σε freddo και δε μου άρεσε. Το θέμα μου δεν είναι η nespresso είναι ότι αμφισβητώ το κατά πόσο έχει νόημα ο specialty καφές και ο ακριβός εξοπλισμός στον freddo. Και αυτό το λέω με βάση τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Το πιο εύκολο είναι για μένα να πω πάρε μια μηχανή 1000 ευρώ πάρε και ένα μυλο άλλα 1000 και θα χεις το κεφάλι σου ήσυχο, έτσι και αλλιώς δεν έχω να χάσω τίποτα εγώ προσωπικά. Απλά θεωρώ ότι για freddo δεν αξίζει. Και θεωρώ ότι σε τυφλά test για freddo ενδεχομένως να επέλεγα χειρότερο καφέ.
πχ ένα βίντεο που με τα χίλια ζόρια βρίσκει ποιος είναι ο "καλός" καφές και ποιος όχι.
https://www.youtube.com/watch?v=zuIOlsdDg_o
Και ένα άλλο που το βρίσκει πιο εύκολα
https://www.youtube.com/watch?v=MyXeTs_ ... e=youtu.be

Και δε σημαίνει ότι έτσι είναι όπως το λέω. Απλά αυτά έχω αντιληφθεί εγώ.
Άλλοι λένε παραπάνω ότι βλέπουν σημαντική διαφορά με specialty και καλή μηχανή. Δεκτό. Απόψεις καταγράφουμε.

Όσο για τις ειρωνίες τα wtf κλπ δεν θεωρώ ότι έχουν θέση σε μια κουβέντα.

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.
Δημοσιεύσεις: 219
Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: Monolith Flat
Οι καφέδες μου:: Taf
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Δευ Ιούλ 16, 2018 11:30 pm

Αλέξανδρε αυτό που μπορώ να σου πω οτι ως Έλληνες, ο Freddο εχει περίοπτη θέση στο όταν βγαίνουμε για καφε, ακόμα και το χειμώνα.

Προσωπικά όταν ξεκίνησα να πίνω καφε προτιμούσα να ειναι ο καφές παγωμένος. Με τον καιρό και ακολουθώντας υπομονετικά τα στάδια που περνάμε όλοι όσοι φτιάχνουμε καφε στο σπίτι ( αποτυχίες, ξύδια, εκνευρισμός ), έφθασα σε ένα σημείο που συμφωνώ απόλυτα με τον Αποστολη. Με σωστό εξοπλισμό και σωστή προετοιμασία ( ζυγισματα, καλό νερό, καλό καφε, καλό μύλο, σταθερή τεχνική), εχω φθάσει στο να αναγνωρίζω ποτε ειναι καλός ο καφές που μου σερβίρουν, είτε ειναι παγωμένος είτε ζεστός. Βεβαια αλλα πράγματα περιμένεις να δεις στον παγωμένο και αλλα στον ζεστό καφε.

Απάντηση