Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8679
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 1:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιούλ 06, 2018 2:46 pm

dimitrisnd έγραψε:
Παρ Ιούλ 06, 2018 2:10 pm
αν και μια ιδέα που σκέφτηκα είναι να πάω σε καμια καφετέρια (βρήκα 3 σε άλλο νήμα) τύπου-επιπέδου taf (μια που να σερβίρει έτοιμο καφέ) και να δω διαφορά!
Για εμένα αυτή είναι μια καλή στρατηγική, δυστυχώς μόνο για κατοίκους Αθηνών.

Πέρα από την γεύση θα ήθελα να αναφέρω και μια άλλη διάσταση στο θέμα. Ότι όσο πιο πάνω πας από άποψη τιμής, αυτό σου εξασφαλίζει και μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης. Μέχρι και life-time, για να μην πω ότι θα πάνε και στα εγγόνια, όταν μιλάμε για "ακριβούς εξοπλισμούς" μύλου - μηχανής Οπότε δες την επένδυση με πιο μακροχρόνιους όρους και ειδικά για κάποιον όπως εσύ που ξέρεις από εργαλεία και γενικότερα από μαστορέματα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 411
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
2η Μηχανή:: Illy francis X7.1
Μύλος:: Sette 270W
2ος Μύλος:: OE Pharos
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Rallakias » Παρ Ιούλ 06, 2018 2:58 pm

Εχω ακριβώς την απάντηση που ψάχνεις ,τώρα που το προσδιόρισες καλύτερα!
Ξεκινώντας την ενασχόληση μου με το ''άθλημα'' αγόρασα τον εξοπλισμό που περιγράφεις-μια καφετιέρα χωρίς boiler του 200αρικου και εναν φτηνό graef.Πάλευα να πιω ενα σωστό εσπρέσσο και οχι ξύδι.Θες η απειρία μου ,θες η θερμοκρασιακή αστάθεια της μηχανής ήμουν καταδικασμένος.
Την ημέρα που δοκίμασα τον ίδιο καφέ φτιαγμένο απο τη μηχανή μου και τον ίδιο απο μια απλή gaggia classic με pid ,κατάλαβα οτι η μηχανή μου του 200άρικου απλά ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ!
Την πούλησα άμεσα και επένδυσα σε μια σωστή μηχανή εσπρέσσο .Εκτοτε πίνω εσπρέσσο και τα παράγωγά του ,είτε κρύα είτε ζεστά.Αλλιώς ακόμα θα πάλευα για ενα σωστό αποτέλεσμα .Η γευστική διαφορά είναι αν όχι μεγάλη-αισθητή!
Αν διαθέτεις το ποσό που ανέφερες και τη θέληση να ασχοληθείς , κάνε το χωρίς δευτερη σκέψη!

Άβαταρ μέλους
Alex D.
Δημοσιεύσεις: 183
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2012 5:19 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Gaggia Evolution
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i1 mini
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Home roasted
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Alex D. » Σάβ Ιούλ 14, 2018 4:09 pm

Συμφωνω και γω ότι το να πας σε 2-3 καλές καφετέρειες και να δεις τι freddo κανουν είναι μια λύση για να πάρεις την απόφαση που θες.

Όσο για την προσωπική μου γευστικο-οικονομική άποψη τα πράγματα μπερδεύουν λίγο. Προσωπικά ποτέ δεν μπόρεσα να πιω εξαιρετικό freddo με specialty καφέ. Δεν έκανα βέβαια άπειρες δοκιμές αλλά κάθε καλοκαίρι το επιχειρώ. Ο καφές βγαίνει γενικά αραιωμένος και ελαφρύς. Ακόμα και αν δεν βγει αραιωμένος (αν πχ τον παγώσω στην κατάψυξη χωρίς να τον χτυπήσω με παγάκια ή τον κάνω saccherato όπως το είχα δει στην Ιταλία) πάλι δε με ικανοποιεί. Ακόμη και σε μαγαζιά τύπου taf δεν μπορώ να πω ότι ήπια freddo που με συγκλόνισε ώστε να δικαιολογεί τα λεφτά του εξοπλισμού.

Νομίζω δηλαδή ότι ο specialty καφές δεν είναι απαραίτητα ο ιδανικός για freddo. Και αν δεν πρόκειται να ασχοληθείς με τον specialty καφέ για μένα δεν έχει νόημα να πάρεις και ακριβό εξοπλισμό. Εγώ δε θα τη γελούσα τη λύση nespresso για freddo. Γενικά νομίζω ότι οι λίγο πιο πικροί καφέδες επιβιώνουν καλύτερα στη μεγάλη ποσότητα νερού και ζάχαρης που μπαίνουν.

Όσο για τον καπουτσίνο εκεί υπάρχει το πρακτικό πρόβλημα πως θα τον φτιάξεις χωρίς μηχσνή. Προσωπικά με Gaggia evolution και με panarello της gaggia κάνω εξαιρετικό καπουτσίνο αρκετά εύκολα. Χρησιμοποιώ κατά βάση specialty καφέ αλλά ενδεχομένως και άλλοι καφέδες να ήταν εξίσου ικανοποιητικοί αν σκεφτείς τους "τόνους" γάλακτος που πέφτουν από πάνω.

Προσώπικη μου γνώμη λοιπόν αν ενδιαφέρεσαι μόνο για freddo και cappuccino δεν αξίζει η σχέση ποιότητας τιμής του εξοπλισμού των 1000 ευρώ. Από την άλλη ένας καλός εξοπλισμός μπορεί να σου ανοίξει καινούργιους δρόμους και να καταλήξεις να πίνεις σκέτο espresso.

Απάντηση