Τα 4 «Μ» του espresso: Miscela (το χαρμάνι του καφέ), Macinacaffe (ο μύλος), Macchina (η μηχανή espresso), Mano (το χέρι του barista). Τα έχετε όλα σωστά;

  • Διαφήμιση

Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.

Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό giannisth » Τετ. Μάιος 16, 2018 9:18 pm

Καλησπέρα στο forum.
Προχθές παρέλαβα τον καινούριο μου μύλο Eureka, έβαλα και pid στην Lelit(να ναι καλά το barista.gr) και είπα να ξεκινήσω να κάνω κανα καφέ της προκοπής. Εvνοείται καφέ ήπιε μόνο ο νεροχύτης.
Τα ερωτήματα που προέκυψαν είναι τα εξής:
1) Πόση ποσότητα καφέ πρέπει να κόψει ο μύλος ωστε να στρώσουν τα μαχαίρια του;
2) Σχετικά με το pid, επειδή εχω διαβάσει οτι μετράει θερμοκρασία μπόιλερ και οχι νερού, μπορεί κάποιος να μου πει περίπου σε ποιά θερμοκρασία πρέπει να το βάλω;
Αν θυμάμαι καλά, οι κάτοχοι παρόμοιας λελίτ με εργοστασιακό pid αλλά με 300άρι μπόιλερ και 58 πορταφίλτερ(η δικιά μου έχει 250άρι και 57mm) το βάζουν περίπου στους 101-103 δηλαδή οφσετ 8-10 κελσίου από την πραγματική των 93 βαθμών.
Συνημμένα
pid.jpg
PID
milos.jpg
Μύλος
giannisth
 
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Τρί. Φεβ. 14, 2017 10:12 pm

Re: Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό gsisr » Πέμ. Μάιος 17, 2018 9:23 am

θέλει κάνα 3-5 κιλά κατά τη γνώμη μου και την εμπειρία μου με το συγκεκριμένο μύλο. εγώ είχα πάρει τον φθηνότερο εσπρεσσο που είχα βρει τοτε και εκοβα με προσοχή στο μοτέρ όμως να μην ζεσταθεί. απο κει και πέρα έκανα δοκιμές με Naked και χωρίς καμία κατανομή, μόνο κατευθείαν άλεση στο pf και ένα χτύπημα στο χέρι μου, πήρα συμπαθητικούς κώνους χωρίς πιτσίλισμα και χωρις να χορεύει η ροή. αυτό έχοντας όμως σίγουρα 200 γρ στο χοπερ. με single dosing απλά το ξεχνάς. μετά το πέρας των 5 κιλών και εφόσον το χοπερ έχει κόκκους η άλεση με το χρόνο που έχεις ορίσει στο timer είναι αρκετά ακριβής με μικρές αποκλίσεις. +- 0,1 - 03 γρ.
Άβαταρ μέλους
gsisr
 
Δημοσιεύσεις: 371
Εγγραφή: Παρ. Αύγ. 15, 2014 1:13 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος: Anfim Super Caimano
2ος Μύλος: MAZZER Major Dsrless

Re: Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό Rallakias » Πέμ. Μάιος 17, 2018 10:22 am

Ξεκίνα να αλέθεις κανονικά με το μύλο σου και σιγά-σιγά θα στρώσει.Απλά μέχρι να στρώσει δεν θα πάρεις το μέγιστο της ποιότητας στην άλεση που μπορεί να δώσει ο μύλος.Δεν ειναι οτι δεν μπορείς να πιείς καφέ μέχρι να στρώσουν τα μαχαίρια!Αν τύχει και σε κάποια εκχύλιση έχεις έντονο channeling και δεν βγεί καλός ο καφές λόγω των άστρωτων μαχαιριών ,απλά πέτα τον εσπρέσσο όπως θα έκανες και σε κάθε άλλη περίπτωση και φτιάξε άλλον.Βασικά απο ότι καταλαβαίνω μάλλον άλλα προβλήματα σε απασχολούν για αρχή παρά το πόσο ομοιογενής ειναι άλεσή σου .Μεγειά σε κάθε περίπτωση,εύχομαι να απολαύσεις τη διαδρομή εκμάθησης της διαδικασίας του εσπρέσσο με το νέο σου εξοπλισμό!
Rallakias
 
Δημοσιεύσεις: 396
Εγγραφή: Τετ. Ιούλ. 27, 2016 2:21 pm
Τοποθεσία: Πειραιας
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή: Bezzera Unica pid
2η Μηχανή: Illy francis X7.1
Μύλος: Sette 270W
2ος Μύλος: OE Pharos

Re: Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό giannisth » Πέμ. Μάιος 17, 2018 11:40 am

Rallakias έγραψε:Βασικά απο ότι καταλαβαίνω μάλλον άλλα προβλήματα σε απασχολούν για αρχή παρά το πόσο ομοιογενής ειναι άλεσή σου .Μεγειά σε κάθε περίπτωση,εύχομαι να απολαύσεις τη διαδρομή εκμάθησης της διαδικασίας του εσπρέσσο με το νέο σου εξοπλισμό!

Ε, εχω κανα δυο προβληματακια....καινούριος εξοπλισμός και το σημαντικότερο αδαής χρήστης! Απλά πελαγωμένος!
giannisth
 
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Τρί. Φεβ. 14, 2017 10:12 pm

Re: Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό giannisth » Πέμ. Μάιος 17, 2018 11:49 am

gsisr έγραψε: με single dosing απλά το ξεχνάς. μετά το πέρας των 5 κιλών και εφόσον το χοπερ έχει κόκκους η άλεση με το χρόνο που έχεις ορίσει στο timer είναι αρκετά ακριβής με μικρές αποκλίσεις. +- 0,1 - 03 γρ.

Έστω οτι φτάνω στον μύλο 4-5 κιλά. Επειδή κάνω 2-3 καφεδάκια την ημέρα σκεύτομαι να κάνω το εξής. Να γεμίσω το hopper με 100-150 γρ κόκκους και κάθε μέρα το πρωί να προσθέτω 50-60 γρ καφέ. Έτσι το hopper δεν θα είναι άδειο. Μειονέκτημα φυσικά το γεγονός οτι θα πίνω καφέ ο οποίος θα είναι καναδυό ημέρες στο hopper, δεν ξέρω αν θα είναι ΄φρέσκος΄. Θα δοκιμάσω εννοείται και single dosing όταν φτάσω τα 4-5 κιλά..
giannisth
 
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Τρί. Φεβ. 14, 2017 10:12 pm

Re: Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό kspyr » Πέμ. Μάιος 17, 2018 12:35 pm

Με 10-20 καφέδες για να φύγει οποιαδήποτε μυρωδιά ή κατάλοιπο μηχανουργικής φύσης από την κατασκευή είσαι οκ.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι σε μαχαίρια από σκληρυμένο ατσάλι με διάρκεια ζωής κάποιες εκατοντάδες κιλά, 5 κιλά καφέ μπορούν να έχουν οποιοδήποτε αντιληπτό αποτέλεσμα. Από εμπειρία με τον Mignon, έχω την εντύπωση ότι τα μαχαίρια της Eureka είναι και καλής ποιότητας και κυρίως πολύ καλά ευθυγραμμισμένα μέσα στον μύλο.
Είναι κρίμα να πετάξεις κάποια κιλά καφέ έστω φθηνού για ένα αβέβαιο αποτέλεσμα βελτίωσης, το οποίο αν όντως υπάρχει, θα έρθει κάποια στιγμή έτσι κι αλλιώς.

Και δύο-τρεις δόσεις καφέ να έχεις επιπλέον αυτού που αλέθεις δεν έχει θέμα pop-corning.
Για ρυθμίσεις PID ας μιλήσουν οι κάτοχοι της Lelit ή άλλων μηχανών που φοράνε το GICAR.

Καλά καφεδάκια να έχεις!
kspyr
 
Δημοσιεύσεις: 120
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 11:47 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Όνομα: Ντίνος
Μηχανή: Gaggia Pure
2η Μηχανή: AEG EA150 Crema
Μύλος: Eureka Mignon

Re: Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό giannisth » Πέμ. Μάιος 17, 2018 1:44 pm

Τώρα που το βλέπω λίγο πιο ψύχραιμα το θέμα, η διαφορά της μηχανής μου με την Lelit Anna PL41TEM PID (εκτός από τους διαφορετικούς διακόπτες), είναι το PID. Έχουν και οι δύο 250άρι μπόιλερ, 57mm πορταφίλτερ κτλ. Μπορεί κάποιος από το φόρουν να μου πει τιμέ για p,i,d και offset?
βρήκα αυτό το βίντεο στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=WMSISAyqxyI&t=1418s
Στα σχόλια αναφέρεται στο γεγονός οτι το offset τελικά είναι 5 βαθμοί και όχι 8.
Λέω να ξεκινήσω με αυτές τις ρυθμίσεις, δηλαδή
P=0,4
I=0,04
D=13,9
OFFSET=5C
και θερμοκρασία Τ1=93C
giannisth
 
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Τρί. Φεβ. 14, 2017 10:12 pm

Re: Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό ellenikus » Πέμ. Μάιος 17, 2018 4:03 pm

ποσο κοστισε η εγκατασταση του pid ?
ellenikus
 
Δημοσιεύσεις: 52
Εγγραφή: Κυρ. Νοέμ. 08, 2015 4:22 pm
Όνομα: GEORGIOS
Μηχανή: Lelit pl41 em
2η Μηχανή: gaggia classic 2015
Μύλος: COMPAK K3
2ος Μύλος: DELONGHI KG79
Οι καφέδες μου: Αντωνης Λουμιδης,Brazita

Re: Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό giannisth » Πέμ. Μάιος 17, 2018 4:16 pm

ellenikus έγραψε:ποσο κοστισε η εγκατασταση του pid ?

Γύρω στα 60-70 ευρώ αν θυμάμαι καλά, αλλά μπορώ να το τσεκάρω οταν θα πάω σπίτι
giannisth
 
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Τρί. Φεβ. 14, 2017 10:12 pm

Re: Καινούριος μύλος και pid σε Lelit Pl41e

Δημοσίευσηαπό giannisth » Πέμ. Μάιος 17, 2018 8:41 pm

Τελικά με τις παρακάτω ρυθμίσεις ο καφές μου έβγαινε ξινός
P=0,4
I=0,04
D=13,9
OFFSET=5C
και θερμοκρασία Τ1=93C

Ανέβασα την Τ1 στους 96C και η ξινίλα εξαφανήστηκε.
Οπότε χωρίς οφσετ έχω 96+5=101
giannisth
 
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Τρί. Φεβ. 14, 2017 10:12 pm

Επόμενο

Επιστροφή στο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ESPRESSO

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες