Τα 4 «Μ» του espresso: Miscela (το χαρμάνι του καφέ), Macinacaffe (ο μύλος), Macchina (η μηχανή espresso), Mano (το χέρι του barista). Τα έχετε όλα σωστά;

  • Διαφήμιση

Τι νερό να τοποθετήσω;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσίευσηαπό Luckees » Πέμ. Νοέμ. 02, 2017 3:12 pm

Το συγκεκριμένο οπτικό διαθλασίμετρο μετράει τα στερεά διαλυτά του καφέ μέσα στο νερό σε κλίμακα brix. Την μετατροπή σε tds την κάνει μετά εσύ. Ότι νερό βάλεις (βρύσης, brita, αποσταγμένο) αποτέλεσμα "0" θα σου βγάλει (τουλάχιστον αυτό βγάζει σε μένα), οπότε σε σχέση με το νερό δεν θα σε βοηθήσει να μετρήσεις κάτι.
Διάβασε για αρχή το θέμα που άνοιξε ο Βασίλης (Rallakias).
Σαν εργαλείο είναι χρήσιμο για να συγκρίνεις μεταξύ τους διαφορετικές εκχυλίσεις και να πειραματιστείς αλλάζοντας παραμέτρους, αλλά όλα αυτά σε επίπεδο οικιακής χρήσης. Αν είσαι επαγγελματίας καλύτερα να πάρεις ένα ψηφιακό διαθλασίμετρο σαν αυτά που θα διαβάσεις στο άρθρο.
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 586
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 12:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: NS Oscar
Μύλος: Compak K3 Touch
2ος Μύλος: Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσίευσηαπό coolmind » Πέμ. Νοέμ. 02, 2017 3:14 pm

Θα πω οτι οι μηχανες δέν έχουν πρόβλημα να μένει το νερο μέσα(για μερικές ημέρες)και αυτο λογο του χαλκού που είναι κατασκευασμένα τα boiler,o οποιος ειναι αντιμικροβιακός.
Η brita λογο του οτι αφαιρεί πολλά αλατα(βρυση Αθήνας κέντρου 130 tds περίπου ,μετα την brita 85~90)ειναι λογικό να αφαιρεί και σώμα απο τον καφέ,επίσης το νερό ειναι ποιό "γλυκό" οπότε και η γεύση είναι διαφορετική.Αναφέρεται οτι για σωστό καφέ χρειάζονται απο 150 μεχρι 170 tds.Το ocs2 ειναι απίστευτο φίλτρο ,μετα την everpure(pentair) και η 3Μ κατασκευασε ενα φίλτρο ίδιας φιλοσοφίας.
coolmind
 
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: Παρ. Ιαν. 08, 2016 2:01 pm
Όνομα: Νάσος
Μηχανή: Unic Stella Mini
Μύλος: Mazzer Mini Man
2ος Μύλος: Mahlkonig Vario
Οι καφέδες μου: Taf-Samba-Mokka

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσίευσηαπό cosini » Πέμ. Νοέμ. 09, 2017 1:07 pm

La Marzocco Water Specification for Home Espresso
Value Min. Max.
T.D.S. 90 - 150
Total Hardness 70 - 100
Total Iron 0.0 - 0.02
Free Chlorine 0.0 - 0.05
Total Chlorine 0.0 - 0.1
pH 6.5 - 8.0
Alkalinity 40 - 80
Chloride 0 - 30

La Marzocco recommends caution when using sodium and hydrogen based ionexchange water softeners.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
Άβαταρ μέλους
cosini
 
Δημοσιεύσεις: 61
Εγγραφή: Παρ. Ιουν. 16, 2017 9:57 am
Τοποθεσία: αθηνα
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή: QuickMill Silvano
2η Μηχανή: Delonghi Caffe Venet
Μύλος: Baratza Sette 270W
Οι καφέδες μου: taresso,cup10,gima,portioli κ.α.

Προηγούμενη

Επιστροφή στο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ESPRESSO

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης