Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λες. Αλλά επειδή υπαρχουν πάρα πολλές παράμετροι για τη σωστή παρασκευή του espresso, (κοπή καφέ, ποιότητα νερού, ταμπονάρισμα, ποσότητα καφέ κ.τ.λ.)
Προσπαθώ να έχω δύο σταθερές για να κάνω τα πειράματα μου. Το νερό και το ταμπερ.
Επίσης επειδή το πρωϊ είμαι μονίμος σε άθλια κατάσταση διότι είμαι υπναράς, δεν μπορώ να πατήσω σωστά και έτσι η εκχύλιση είναι μάπα. Η γυναίκα μου δεν έχει εμπειρία και πατάει κάθε φορά με διαφορετική δύναμη... Οπότε ο καφές της είναι πότε τέλειος, πότε μέτριος, πότε άθλιος.
Έτσι λοιπόν τώρα πίνει πάντα τον ίδιο καφέ που πίνω και εγώ. Εγώ βέβαια κάνω και κάποιες π@υστιές π.χ. βάζω 17-18 γραμμάρια ενώ της συζήγου της έχω πει να βάζει ΠΑΝΤΑ 14 και έτσι έχω γλιτώσει μουρμούρα! Πίνει πάντα και γουστάρει.
Επιπλέον ένα calibrated tamper είναι απαραίτητο σε μαγαζιά που δουλέυουν 2-3 μπαρίστα ανά βάρδια, για να μπορεί η καφετέρια να έχει τον ίδιο καφέ, πρωϊ και μεσημέρι και βράδυ!!! O κάθε μπαρίστα εφαρμόζει άλλη δύναμη και άμα είναι γένους θυληκού δεν εφαρμόζει δύναμη!
Τέλος το espro το χρησιμοιούν και στο παγκόσμιο διαγωνισμό barista κάθε χρόνο αρκετοί baristas... Ακόμα και σαν απλό τάμπερ τα σπάει από ποιότητα!
Αν θες να πειραματίζεσε δεν κάνει. Αλλά Ιωσήφ εσύ πώς είναι δυνατόν αν καλιμπράρεις μύλο και να ζυγίζεις καφέ και να πιεις κάθε μερα ίδια γεύση καφέ, χωρίς να έχεις ένα calibrated ταμπερ? Δεν μπορείς! Απλά δεν μπορείς!
Ίσως και
καλύτερα διότι μπορεί να πεις κάτι καλύτερο
ίσως και
χειρότερα διότι μπορεί να πιεις κάτι άθλιο και πικρό ή ξινό...
Εγώ κάνω καφέ καθε πρωϊ και μετα οδηγό 115 χιλιόμετρα για να πάω από Βόλο στη Λαμία. Φαντάσου αυτά τα 115 χιλιόμετρα να έχω μάπα καφέ στο αυτοκίνητο! Τι να κάνω? Να σταματήσω στα Olympus Plaza (Σώθηκα...)? Και επειδή αρκετά πρωϊνά που είμουν νυσταγμενος, έπινα άθλιο καφέ και επειδή η σύζηγος έπινε άθλιο καφέ, τωρα πίνω καθε μερα τον ίδιο καφε και τα Σαββατοκυριακα αλλάζω σπόρια και κοπή και κάνω πειράματα με άλλες κοπές, αλλά πάντα με ίδια κιλά πάτημα και ίδιο καλό νερό (
viewtopic.php?f=2&t=3718) για να έχω 2 σωστά σημεία αφετηρίας ΣΩΣΤΑ!