Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 341
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Για το Β.
Δεν είναι "ιδανικός", είναι "εκκίνησης" (και κυρίως για τον διπλό;). Κι από κει, όπου σε πάει (η γεύση σου).
Δεν είναι "ιδανικός", είναι "εκκίνησης" (και κυρίως για τον διπλό;). Κι από κει, όπου σε πάει (η γεύση σου).
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Το αντιλαμβάνομαι, αλλά μήπως θα έπρεπε να αναφερόμαστε στην ροή (gr ανά sec)?
Γιατί στην πρώτη περίπτωση έχουμε (9gr καφε->18gr υγρου)
ροή 0,6gr/sec
Στην δεύτερη (18->36)
1.2gr/sec
Και στην τριτη (27->54)
1.8gr/sec
Υποθέτω καμία σχέση δεν θα έχει ο κάθε καφές από τους 3 παρόλο που κρατάμε σταθερή αναλογία και χρόνο(30sec).
Με βάση αυτό θα ήταν λάθος να προσπαθώ να βγάλω την 3πλη δόση(27->54) στα 45sec για να έχουμε την ίδια ροή του κλασσικού (18->36 στα 30sec η 1.2gr/sec)?
Γιατί στην πρώτη περίπτωση έχουμε (9gr καφε->18gr υγρου)
ροή 0,6gr/sec
Στην δεύτερη (18->36)
1.2gr/sec
Και στην τριτη (27->54)
1.8gr/sec
Υποθέτω καμία σχέση δεν θα έχει ο κάθε καφές από τους 3 παρόλο που κρατάμε σταθερή αναλογία και χρόνο(30sec).
Με βάση αυτό θα ήταν λάθος να προσπαθώ να βγάλω την 3πλη δόση(27->54) στα 45sec για να έχουμε την ίδια ροή του κλασσικού (18->36 στα 30sec η 1.2gr/sec)?
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Ιουν 18, 2020 10:13 pm
- Όνομα: Θοδωρής
- Μηχανή:: Flair58 &BambinoPlus
- 2η Μηχανή:: LavazzaBlue
- Μύλος:: J-Max & ZP6 special
- 2ος Μύλος:: Sette30 & Aergrind
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Όλοι αυτοί οι καφέδες θα βγούν διαφορετικοί ναι, αλλά όχι λόγω της ροής. Χρειάζεσαι διαφορετικό κόψιμο, πχ με 9 γραμμάρια για να βγάλεις 18, σε σύγκριση με τα 18 και 27 για να βγάλουν 36 και 54 αντίστοιχα, θα χρειαστείς πολύ πιο ψιλοκομμένο καφέ, που σημαίνει πως θα πάρεις πολύ σώμα στον καφέ αλλά θα χάσεις διακριτότητα γεύσεων. Επίσης συγκρίνοντας ίδιο μέγεθος group, η μικρή δόση επειδή το puck θα είναι πιο λεπτό, θα είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργηθούν νωρίτερα "κανάλια" όπου το νερό διαπερνάει τον καφέ, αλλά παίζει ρόλο και η προετοιμασία του puck, και φυσικά ο κάθε καφές είναι διαφορετικός.Cfb έγραψε: ↑Πέμ Απρ 25, 2024 11:37 pmΤο αντιλαμβάνομαι, αλλά μήπως θα έπρεπε να αναφερόμαστε στην ροή (gr ανά sec)?
Γιατί στην πρώτη περίπτωση έχουμε (9gr καφε->18gr υγρου)
ροή 0,6gr/sec
Στην δεύτερη (18->36)
1.2gr/sec
Και στην τριτη (27->54)
1.8gr/sec
Υποθέτω καμία σχέση δεν θα έχει ο κάθε καφές από τους 3 παρόλο που κρατάμε σταθερή αναλογία και χρόνο(30sec).
Με βάση αυτό θα ήταν λάθος να προσπαθώ να βγάλω την 3πλη δόση(27->54) στα 45sec για να έχουμε την ίδια ροή του κλασσικού (18->36 στα 30sec η 1.2gr/sec)?
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 341
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Cfb,
Όπως λέει ο Θοδωρής παραπάνω, νομίζω ότι εξαρτάται τελείως (αν θεωρούμε ότι μύλος κ κατανομή δεν μας κάνουν προβλήματα) από τον καφέ.
Δεν έχει σωστό και λάθος: αν πας στον τριπλό στα 45", μπορεί ένας σκούρος να παραπικρίσει, ένα ελαφρύ ψήσιμο να είναι μια χαρά. Αν πας στον τριπλό στα 30" (με το ίδιο output), μπορεί ο ελαφρά ψημένος να έχει πολλή οξύτητα, ενώ ο σκούρος να είναι καλός. Και δεν είναι μόνο ο παράγοντας ψήσιμο...
Για να μην αρχίσουμε να πειράζουμε και το yield και πάμε πχ σε turbo, όπου είναι μεν μικροί οι χρόνοι και χοντρό το κόψιμο, αλλά περνάει πολύ νερό και δουλεύει από ό,τι λένε στα ελαφρά ψησίματα... (προσωπικά δεν είμαι του turbo αν και προτιμώ τους light - δεν παίρνω χάλια, αλλά χειρότερα από τους "συμβατικούς", μάλλον με χαλάει ότι χάνεται πολύ το σώμα).
Δ Ο Κ Ι Μ Ε Σ λοιπόν ! Αν παίζεις με έναν καφέ, είναι λίγο πιο εύκολο. Αν παίζεις με πολλούς, να συναρτάς τουλάχιστον με ψήσιμο και επεξεργασία.
Όπως λέει ο Θοδωρής παραπάνω, νομίζω ότι εξαρτάται τελείως (αν θεωρούμε ότι μύλος κ κατανομή δεν μας κάνουν προβλήματα) από τον καφέ.
Δεν έχει σωστό και λάθος: αν πας στον τριπλό στα 45", μπορεί ένας σκούρος να παραπικρίσει, ένα ελαφρύ ψήσιμο να είναι μια χαρά. Αν πας στον τριπλό στα 30" (με το ίδιο output), μπορεί ο ελαφρά ψημένος να έχει πολλή οξύτητα, ενώ ο σκούρος να είναι καλός. Και δεν είναι μόνο ο παράγοντας ψήσιμο...
Για να μην αρχίσουμε να πειράζουμε και το yield και πάμε πχ σε turbo, όπου είναι μεν μικροί οι χρόνοι και χοντρό το κόψιμο, αλλά περνάει πολύ νερό και δουλεύει από ό,τι λένε στα ελαφρά ψησίματα... (προσωπικά δεν είμαι του turbo αν και προτιμώ τους light - δεν παίρνω χάλια, αλλά χειρότερα από τους "συμβατικούς", μάλλον με χαλάει ότι χάνεται πολύ το σώμα).
Δ Ο Κ Ι Μ Ε Σ λοιπόν ! Αν παίζεις με έναν καφέ, είναι λίγο πιο εύκολο. Αν παίζεις με πολλούς, να συναρτάς τουλάχιστον με ψήσιμο και επεξεργασία.
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ευχαριστώ για το input και τις πληροφορίες.
Απλά είχα στο νου μου τον "μπουσουλα" των 30 sec και εάν αλεθα για αυτό τον χρόνο σε 3πλη δόση(που καταλήγω πως αυτή είναι δόση μου) έχει πολύ γρήγορη ροή.
Οπότε για αρχή θα πάρω κάποιον μπαγιατικο καφέ του 1kg(γιατί η αλήθεια είναι πως όλες οι αγορές μου μέχρι τώρα είναι "σπασμωδικές", δλδη έχω πάρει ~15 250gr διαφορετικών καφέδων από τότε που πήρα τον eureka specialita για να δοκιμάσω) και να ρυθμίσω την αλεση ώστε το "σημείο αναφοράς" να παραμείνει το 18->36 και στον τριπλό ας πάρει (αναλογικα) 1/3+ του χρόνου (~45sec).
Πάντως έχω καταλήξει πως προσανατολιζομαι σε blend mid/dark roast γιατί με τους μονοποικιλιακους δεν τα καταφέρνει -πιθανοτατα- η μηχανή μου(λογικά δεν σηκώνει αρκετη θερμοκρασία-delonghi ec33.21)
Απλά είχα στο νου μου τον "μπουσουλα" των 30 sec και εάν αλεθα για αυτό τον χρόνο σε 3πλη δόση(που καταλήγω πως αυτή είναι δόση μου) έχει πολύ γρήγορη ροή.
Οπότε για αρχή θα πάρω κάποιον μπαγιατικο καφέ του 1kg(γιατί η αλήθεια είναι πως όλες οι αγορές μου μέχρι τώρα είναι "σπασμωδικές", δλδη έχω πάρει ~15 250gr διαφορετικών καφέδων από τότε που πήρα τον eureka specialita για να δοκιμάσω) και να ρυθμίσω την αλεση ώστε το "σημείο αναφοράς" να παραμείνει το 18->36 και στον τριπλό ας πάρει (αναλογικα) 1/3+ του χρόνου (~45sec).
Πάντως έχω καταλήξει πως προσανατολιζομαι σε blend mid/dark roast γιατί με τους μονοποικιλιακους δεν τα καταφέρνει -πιθανοτατα- η μηχανή μου(λογικά δεν σηκώνει αρκετη θερμοκρασία-delonghi ec33.21)
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 341
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Λοιπόν, εδώ είσαι
https://www.youtube.com/watch?v=j-Hu4hF ... ljaw%3D%3D
Τα λέει καλά, τα εξηγεί όμορφα...
Αν και τίποτα δεν είναι καινούριο, είναι η καλύτερη και πιο συνεκτική σύνοψη που έχω δει και κυρίως προσανατολισμένη στην πρακτικότητα και όχι στη θεωρία, που χρησιμοποιεί συχνά.
Θα δεις ότι ο χρόνος έρχεται αρκετά πίσω στις παραμέτρους που προτείνει να ελέγξεις.
Να συνοψίσω σε μεγάλο (υπερβολικό) βαθμό: Πρώτα δόση ώστε το καλάθι να μην είναι ούτε πολύ γεμάτο ούτε πολύ άδειο, μετά κόψιμο κυρίως για οξύτητα/πικρίλα, μετά yield κυρίως για σώμα που προτιμάς, και μετά και αν, χρόνος (που βέβαια πλέον θα τον πειράξεις με κάτι από τα προηγούμενα, οπότε πιθανώς θα χρειαστεί να πειράξεις δύο από αυτά, αλλά πλέον προχωράμε πολύ...). Θερμοκρασία, πίεση επίσης αναφέρονται αλλά πιο μετά, γιατί είναι πιο δύσκολες για τους περισσότερους να τις επηρεάσουν.
Αν μπορείς να παρακολουθήσεις δες το, αξίζει.
(Μην σταθούμε σε κάθε λεπτομέρεια από την σύνοψή μου, είπαμε είναι σούπερ συμπυκνωμένη).