Σελίδα 18 από 35

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 25, 2016 1:53 pm
από Luckees
Εμένα πάντως μου φαίνονται λίγα τα 22gr κ μάλιστα για 35'' :a014:. Δεν έχω δοκίμασει ποτέ τον tigrato, αλλά θα δοκίμαζα από 19gr να πάρω 30 έως κ 32gr σε 30''. Βέβαια περί ορέξεως...

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 25, 2016 2:00 pm
από Jazz
Luckees έγραψε:Εμένα πάντως μου φαίνονται λίγα τα 22gr κ μάλιστα για 35'' :a014:. Δεν έχω δοκίμασει ποτέ τον tigrato, αλλά θα δοκίμαζα από 19gr να πάρω 30 έως κ 32gr σε 30''. Βέβαια περί ορέξεως...
Και εμένα στην αρχή λίγα μου φαίνονταν, αλλά διαβάζοντας τις προτάσεις εδώ μέσα είδα ότι αποδίδει καλύτερα σε αναλογίες 1:1 και σε χρόνους πάνω από 30sec.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 25, 2016 2:08 pm
από Jazz
:offtopic: Σόρρυ για το off topic, αλλά έχω καιρό μία απορία. Έλεγα να φτιάξω ένα νήμα στο οποίο να αναπτύξω γενικά τα περί Καφεΐνης, από πλευρά Χημείας, τα οποία όμως θα δίνουν και πληροφορίες χρήσιμες και στην καθημερινότητα/παρασκευή του καφέ μας. Δηλαδή ναι μεν θέλω να προσεγγίσω το θέμα ...Χημικά, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσα να παρουσιάσω πληροφορίες πιο ουσιαστικές για μας, όπως για τη διαλυτότητα της πχ, για το πως περνά στην επεξεργασία το φυτό καφέα,το πως επιτυγχάνουμε αποκαφεϊνοποίηση με CO2, πως επιδρά αυτή στον οργανισμό μας κλπ... Το θεωρείτε χρήσιμο, ή πιστεύετε ότι θα είναι too much και άρα και αχρείαστο ;; Έλεγα, αν θεωρείτε ότι θα άξιζε να σταθεί το νήμα στο φόρουμ, να το ανοίξω κάπου σε γενική κατηγορία (είτε στα περί καφέδων είτε στο chitchat) :offtopic:

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 25, 2016 3:47 pm
από Artisti
Γενικά υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ξεχωριστό θέμα για την λειτουργία της καφεΐνης ή για τα αντιοξειδωτικά του καφέ και τις ελεύθερες ρίζες.
Είχα βρει μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Παλέρμο που έλεγε ότι ο καφές με καφεΐνη κάνει συστολή των αγγείων του εγκεφάλου και χωρίς καφεΐνη διαστολή αλλά δεν μπορούσε τότε κάπου να μπει.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 28, 2016 7:53 pm
από coolmind
Για να ξαναγυρισω στο κομματι του καφε θα ξαναπω τι η αρχη ειναι το 1 προς 2 και φυσικα το προφιλ του εκαστοτε καφε.
Το οτι ο καθε ενας απο εμας δοκιμαζει και αλλους τροπους αν δεν αλλαζει το προφιλ του καφε οκ.Υπαρχουν καφεδες που σηκωνουν αλλαγες και αλλοι που δεν.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 31, 2016 5:43 pm
από Jousis
Ο λόγος που γράφτηκα (σας διαβάζω χρόνια) είναι γιατί θα παραγγείλω tshirt "Δεν μου βγήκε ξινός ο Τιγράτο" και ήθελα να μοιραστώ την χαρά μου. :D

Μιας και έκανα την πρώτη παραγγελία μου απο ταρέσο (ήθελα να δοκιμάσω daterra yellow) είπα να ζήσω επικίνδυνα και αναφώνησα:
-Βάλε και λίγο τιγράτο κυρ Στέφανε (το e-cart το λέω Στέφανο, έχουμε πολύ προσωπικές σχέσεις)
-Σίγουρα; με nespresso και bean2cup;
-Βάλε ρε χαμένε, ανεβαίνει ο φόρος, ότι speciality δοκιμάσουμε τώρα
-Θα βγει ξινός
-Θα του βάλω κάρδαμο να μαλακώσει
-Θα βγει πικρός
-Θα τον κάνω καπουτσίνο
-Καλά, εν τέλει indriya θα πίνεις πάλι, θα δεις

Χάλασα 150γρ μέχρι να πετύχω κάτι και πάλι, δεν λέω οτι πίνω τον ίδιο καφέ με εσάς, αλλά εν τέλει βγήκε ισορροπημένος :a049:
Μετά απο όλο τον κύκλο της απογοήτευσης (ξινός, ελαφρύς, πικρός) βγήκε πολύ ωραίος. Η κρέμα είναι λίγο πιο ξανθή απο τις άλλες που έχω δει στις φωτό σας.
Τα κιτάπια μου (χρήσιμα για την επόμενη μου φορά) λένε: από ~14γρ (όσο πάει η delonghi) πήρα 34γρ σε ~30s
Εδώ η αρχή, εδώ το τέλος και εδώ αφού έκατσε λίγο.

Καλή χρονιά σε όλους :)

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 01, 2017 2:17 pm
από harryv
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
34 γρ από 14 γρ είναι πάρα πολλά (στην περίπτωσή μου οτιδήποτε πάνω από 20γρ ροφήματος θα ήταν πολλά). Στην ουσία πίνεις νερό με καφέ και όχι καφέ με νερό. Κόψε λεπτότερα και αν χρειάζεται πάτα λιγότερο. Το ότι η κρέμα είναι ανοιχτόχρωμη δείχνει ότι πήγες πολύ πέρα από το blonding point.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, αν εσένα σε ικανοποιεί, τότε καλά :coffee:

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 01, 2017 3:31 pm
από Jousis
Εντάξει λοιπόν, ακυρώνω το t-shirt.
Θα συνεχίσω την προσπάθεια !

Υγ. Όντως μου αρέσει αλλά όπως είπα αυτό δεν σημαίνει ότι ήπια τον τιγρατο που πίνετε κι εσείς :)

Re: Taresso Tigratο

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 01, 2017 3:55 pm
από Luckees
Αν παρατηρησεις στη μηχανη που εχεις μετα το blonding point η εκχυλιση συνεχιζει για αρκετα δευτερολεπτα. Μειωσε τα δευτερολεπτα του shot κ φτιάξε συνεχόμενα καφεδάκια, ξεκινά από 20 γρ εχχύλισης κ ανέβαινε μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει γευστικά.

Η αλήθεια είναι πως αν έχεις συνηθίσει να πίνεις υπερεκχυλισμενους καφέδες θα σε ενοχλήσει η οξύτητα των λίγων γραμμαρίων κ ακόμη περισσότερο αν πας σε μονοποικιλιακούς. Όσο περνάει ο καιρός ομως θα δεις ότι θα αρχισεις να εκπαιδεύεις τη γεύση σου, θα καταλαβαινεις νοτες, επιγευσεις κλπ. Θυμάμαι τα πρώτα καφεδάκια μου πριν μήνες (μετά τη nespresso) εβγαζα 50γρ(!) για να ισορροπήσω λίγο την οξυτητα κ έλεγα πως ήταν φοβερός καφές.. :a042: Τώρα τα βλέπω κ γελάω.

Re: Taresso Tigrato

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 01, 2017 10:43 pm
από Jazz
Νομίζω ότι μέχρι τώρα τον πιο γευστικό tigrato τον πήρα χτες στα 19 gr αλεσμένου, 30 gr ροφήματος, 36 sec, pid 102. Είχα και πάρα πολύ καλή εκχύλιση οπτικά. Ίσως μέσα στις 5 καλύτερες με γυμνό που έχω πάρει. Με ανησυχεί λιγάκι που δε βλέπω τα πολλά tiger stripes στο φλιτζάνι. Υπάρχουν να μεν stripes, αλλά περιορισμένα. Ο καφές ήταν 16 ημερών.
Έχει μείνει πλέον λιγοστός (περί τα 100gr), αλλά παρήγγειλα τη Παρασκευή το espresso blend από barista-shop, ώστε μέχρι να στρώσω λιγάκι τον μύλο, να δουλεύω με φρέσκο ναι μεν καφέ, αλλά όχι tigrato που δίνει μεγάλη οξύτητα με άστρωτα μαχαίρια. Θα ξανά-επιστρέψω στον tigrato μόλις ''κλείσω'' τα 7 kg στον μύλο.

Δοκίμασα προχτές να κόψω πολύ ψιλά, με ελαφρύ tamping, και πήρα 23 gr σε 44 sec... Νομίζω τον έκαψα... :e014: Στην κρέμα υπήρχαν πολύ σκουρόχρωμα 'στίγματα'. Επειδή το κατάλαβα αμέσως, για να μην πάει χαμένος τον έκανα cappuccino ώστε να μετριάσω την αποτυχία. Μετριάστηκε, αλλά παρ' όλα αυτά είχα την αίσθηση ακόμα ότι τον είχα τσιτώσει άσχημα τον καφέ. Καμία σχέση βέβαια με τον καμένο καφέ από τις καφετέριες, αλλά και πάλι...