Taresso Tigrato
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Taresso Tigrato
Εμένα πάντως μου φαίνονται λίγα τα 22gr κ μάλιστα για 35'' . Δεν έχω δοκίμασει ποτέ τον tigrato, αλλά θα δοκίμαζα από 19gr να πάρω 30 έως κ 32gr σε 30''. Βέβαια περί ορέξεως...
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Taresso Tigrato
Και εμένα στην αρχή λίγα μου φαίνονταν, αλλά διαβάζοντας τις προτάσεις εδώ μέσα είδα ότι αποδίδει καλύτερα σε αναλογίες 1:1 και σε χρόνους πάνω από 30sec.Luckees έγραψε:Εμένα πάντως μου φαίνονται λίγα τα 22gr κ μάλιστα για 35'' . Δεν έχω δοκίμασει ποτέ τον tigrato, αλλά θα δοκίμαζα από 19gr να πάρω 30 έως κ 32gr σε 30''. Βέβαια περί ορέξεως...
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Taresso Tigrato
Σόρρυ για το off topic, αλλά έχω καιρό μία απορία. Έλεγα να φτιάξω ένα νήμα στο οποίο να αναπτύξω γενικά τα περί Καφεΐνης, από πλευρά Χημείας, τα οποία όμως θα δίνουν και πληροφορίες χρήσιμες και στην καθημερινότητα/παρασκευή του καφέ μας. Δηλαδή ναι μεν θέλω να προσεγγίσω το θέμα ...Χημικά, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσα να παρουσιάσω πληροφορίες πιο ουσιαστικές για μας, όπως για τη διαλυτότητα της πχ, για το πως περνά στην επεξεργασία το φυτό καφέα,το πως επιτυγχάνουμε αποκαφεϊνοποίηση με CO2, πως επιδρά αυτή στον οργανισμό μας κλπ... Το θεωρείτε χρήσιμο, ή πιστεύετε ότι θα είναι too much και άρα και αχρείαστο ;; Έλεγα, αν θεωρείτε ότι θα άξιζε να σταθεί το νήμα στο φόρουμ, να το ανοίξω κάπου σε γενική κατηγορία (είτε στα περί καφέδων είτε στο chitchat)
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Taresso Tigrato
Γενικά υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ξεχωριστό θέμα για την λειτουργία της καφεΐνης ή για τα αντιοξειδωτικά του καφέ και τις ελεύθερες ρίζες.
Είχα βρει μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Παλέρμο που έλεγε ότι ο καφές με καφεΐνη κάνει συστολή των αγγείων του εγκεφάλου και χωρίς καφεΐνη διαστολή αλλά δεν μπορούσε τότε κάπου να μπει.
Είχα βρει μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Παλέρμο που έλεγε ότι ο καφές με καφεΐνη κάνει συστολή των αγγείων του εγκεφάλου και χωρίς καφεΐνη διαστολή αλλά δεν μπορούσε τότε κάπου να μπει.
-
- Δημοσιεύσεις: 296
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2016 2:01 pm
- Όνομα: Νάσος
- Μηχανή:: Unic Stella Mini
- Μύλος:: Custom Made By Me
- 2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
- Οι καφέδες μου:: Natural Coffees
Re: Taresso Tigrato
Για να ξαναγυρισω στο κομματι του καφε θα ξαναπω τι η αρχη ειναι το 1 προς 2 και φυσικα το προφιλ του εκαστοτε καφε.
Το οτι ο καθε ενας απο εμας δοκιμαζει και αλλους τροπους αν δεν αλλαζει το προφιλ του καφε οκ.Υπαρχουν καφεδες που σηκωνουν αλλαγες και αλλοι που δεν.
Το οτι ο καθε ενας απο εμας δοκιμαζει και αλλους τροπους αν δεν αλλαζει το προφιλ του καφε οκ.Υπαρχουν καφεδες που σηκωνουν αλλαγες και αλλοι που δεν.
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: Taresso Tigrato
Ο λόγος που γράφτηκα (σας διαβάζω χρόνια) είναι γιατί θα παραγγείλω tshirt "Δεν μου βγήκε ξινός ο Τιγράτο" και ήθελα να μοιραστώ την χαρά μου.
Μιας και έκανα την πρώτη παραγγελία μου απο ταρέσο (ήθελα να δοκιμάσω daterra yellow) είπα να ζήσω επικίνδυνα και αναφώνησα:
-Βάλε και λίγο τιγράτο κυρ Στέφανε (το e-cart το λέω Στέφανο, έχουμε πολύ προσωπικές σχέσεις)
-Σίγουρα; με nespresso και bean2cup;
-Βάλε ρε χαμένε, ανεβαίνει ο φόρος, ότι speciality δοκιμάσουμε τώρα
-Θα βγει ξινός
-Θα του βάλω κάρδαμο να μαλακώσει
-Θα βγει πικρός
-Θα τον κάνω καπουτσίνο
-Καλά, εν τέλει indriya θα πίνεις πάλι, θα δεις
Χάλασα 150γρ μέχρι να πετύχω κάτι και πάλι, δεν λέω οτι πίνω τον ίδιο καφέ με εσάς, αλλά εν τέλει βγήκε ισορροπημένος
Μετά απο όλο τον κύκλο της απογοήτευσης (ξινός, ελαφρύς, πικρός) βγήκε πολύ ωραίος. Η κρέμα είναι λίγο πιο ξανθή απο τις άλλες που έχω δει στις φωτό σας.
Τα κιτάπια μου (χρήσιμα για την επόμενη μου φορά) λένε: από ~14γρ (όσο πάει η delonghi) πήρα 34γρ σε ~30s
Εδώ η αρχή, εδώ το τέλος και εδώ αφού έκατσε λίγο.
Καλή χρονιά σε όλους
Μιας και έκανα την πρώτη παραγγελία μου απο ταρέσο (ήθελα να δοκιμάσω daterra yellow) είπα να ζήσω επικίνδυνα και αναφώνησα:
-Βάλε και λίγο τιγράτο κυρ Στέφανε (το e-cart το λέω Στέφανο, έχουμε πολύ προσωπικές σχέσεις)
-Σίγουρα; με nespresso και bean2cup;
-Βάλε ρε χαμένε, ανεβαίνει ο φόρος, ότι speciality δοκιμάσουμε τώρα
-Θα βγει ξινός
-Θα του βάλω κάρδαμο να μαλακώσει
-Θα βγει πικρός
-Θα τον κάνω καπουτσίνο
-Καλά, εν τέλει indriya θα πίνεις πάλι, θα δεις
Χάλασα 150γρ μέχρι να πετύχω κάτι και πάλι, δεν λέω οτι πίνω τον ίδιο καφέ με εσάς, αλλά εν τέλει βγήκε ισορροπημένος
Μετά απο όλο τον κύκλο της απογοήτευσης (ξινός, ελαφρύς, πικρός) βγήκε πολύ ωραίος. Η κρέμα είναι λίγο πιο ξανθή απο τις άλλες που έχω δει στις φωτό σας.
Τα κιτάπια μου (χρήσιμα για την επόμενη μου φορά) λένε: από ~14γρ (όσο πάει η delonghi) πήρα 34γρ σε ~30s
Εδώ η αρχή, εδώ το τέλος και εδώ αφού έκατσε λίγο.
Καλή χρονιά σε όλους
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Taresso Tigrato
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
34 γρ από 14 γρ είναι πάρα πολλά (στην περίπτωσή μου οτιδήποτε πάνω από 20γρ ροφήματος θα ήταν πολλά). Στην ουσία πίνεις νερό με καφέ και όχι καφέ με νερό. Κόψε λεπτότερα και αν χρειάζεται πάτα λιγότερο. Το ότι η κρέμα είναι ανοιχτόχρωμη δείχνει ότι πήγες πολύ πέρα από το blonding point.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, αν εσένα σε ικανοποιεί, τότε καλά
34 γρ από 14 γρ είναι πάρα πολλά (στην περίπτωσή μου οτιδήποτε πάνω από 20γρ ροφήματος θα ήταν πολλά). Στην ουσία πίνεις νερό με καφέ και όχι καφέ με νερό. Κόψε λεπτότερα και αν χρειάζεται πάτα λιγότερο. Το ότι η κρέμα είναι ανοιχτόχρωμη δείχνει ότι πήγες πολύ πέρα από το blonding point.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, αν εσένα σε ικανοποιεί, τότε καλά
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: Taresso Tigrato
Εντάξει λοιπόν, ακυρώνω το t-shirt.
Θα συνεχίσω την προσπάθεια !
Υγ. Όντως μου αρέσει αλλά όπως είπα αυτό δεν σημαίνει ότι ήπια τον τιγρατο που πίνετε κι εσείς
Θα συνεχίσω την προσπάθεια !
Υγ. Όντως μου αρέσει αλλά όπως είπα αυτό δεν σημαίνει ότι ήπια τον τιγρατο που πίνετε κι εσείς
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Taresso Tigratο
Αν παρατηρησεις στη μηχανη που εχεις μετα το blonding point η εκχυλιση συνεχιζει για αρκετα δευτερολεπτα. Μειωσε τα δευτερολεπτα του shot κ φτιάξε συνεχόμενα καφεδάκια, ξεκινά από 20 γρ εχχύλισης κ ανέβαινε μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει γευστικά.
Η αλήθεια είναι πως αν έχεις συνηθίσει να πίνεις υπερεκχυλισμενους καφέδες θα σε ενοχλήσει η οξύτητα των λίγων γραμμαρίων κ ακόμη περισσότερο αν πας σε μονοποικιλιακούς. Όσο περνάει ο καιρός ομως θα δεις ότι θα αρχισεις να εκπαιδεύεις τη γεύση σου, θα καταλαβαινεις νοτες, επιγευσεις κλπ. Θυμάμαι τα πρώτα καφεδάκια μου πριν μήνες (μετά τη nespresso) εβγαζα 50γρ(!) για να ισορροπήσω λίγο την οξυτητα κ έλεγα πως ήταν φοβερός καφές.. Τώρα τα βλέπω κ γελάω.
Η αλήθεια είναι πως αν έχεις συνηθίσει να πίνεις υπερεκχυλισμενους καφέδες θα σε ενοχλήσει η οξύτητα των λίγων γραμμαρίων κ ακόμη περισσότερο αν πας σε μονοποικιλιακούς. Όσο περνάει ο καιρός ομως θα δεις ότι θα αρχισεις να εκπαιδεύεις τη γεύση σου, θα καταλαβαινεις νοτες, επιγευσεις κλπ. Θυμάμαι τα πρώτα καφεδάκια μου πριν μήνες (μετά τη nespresso) εβγαζα 50γρ(!) για να ισορροπήσω λίγο την οξυτητα κ έλεγα πως ήταν φοβερός καφές.. Τώρα τα βλέπω κ γελάω.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Taresso Tigrato
Νομίζω ότι μέχρι τώρα τον πιο γευστικό tigrato τον πήρα χτες στα 19 gr αλεσμένου, 30 gr ροφήματος, 36 sec, pid 102. Είχα και πάρα πολύ καλή εκχύλιση οπτικά. Ίσως μέσα στις 5 καλύτερες με γυμνό που έχω πάρει. Με ανησυχεί λιγάκι που δε βλέπω τα πολλά tiger stripes στο φλιτζάνι. Υπάρχουν να μεν stripes, αλλά περιορισμένα. Ο καφές ήταν 16 ημερών.
Έχει μείνει πλέον λιγοστός (περί τα 100gr), αλλά παρήγγειλα τη Παρασκευή το espresso blend από barista-shop, ώστε μέχρι να στρώσω λιγάκι τον μύλο, να δουλεύω με φρέσκο ναι μεν καφέ, αλλά όχι tigrato που δίνει μεγάλη οξύτητα με άστρωτα μαχαίρια. Θα ξανά-επιστρέψω στον tigrato μόλις ''κλείσω'' τα 7 kg στον μύλο.
Δοκίμασα προχτές να κόψω πολύ ψιλά, με ελαφρύ tamping, και πήρα 23 gr σε 44 sec... Νομίζω τον έκαψα... Στην κρέμα υπήρχαν πολύ σκουρόχρωμα 'στίγματα'. Επειδή το κατάλαβα αμέσως, για να μην πάει χαμένος τον έκανα cappuccino ώστε να μετριάσω την αποτυχία. Μετριάστηκε, αλλά παρ' όλα αυτά είχα την αίσθηση ακόμα ότι τον είχα τσιτώσει άσχημα τον καφέ. Καμία σχέση βέβαια με τον καμένο καφέ από τις καφετέριες, αλλά και πάλι...
Έχει μείνει πλέον λιγοστός (περί τα 100gr), αλλά παρήγγειλα τη Παρασκευή το espresso blend από barista-shop, ώστε μέχρι να στρώσω λιγάκι τον μύλο, να δουλεύω με φρέσκο ναι μεν καφέ, αλλά όχι tigrato που δίνει μεγάλη οξύτητα με άστρωτα μαχαίρια. Θα ξανά-επιστρέψω στον tigrato μόλις ''κλείσω'' τα 7 kg στον μύλο.
Δοκίμασα προχτές να κόψω πολύ ψιλά, με ελαφρύ tamping, και πήρα 23 gr σε 44 sec... Νομίζω τον έκαψα... Στην κρέμα υπήρχαν πολύ σκουρόχρωμα 'στίγματα'. Επειδή το κατάλαβα αμέσως, για να μην πάει χαμένος τον έκανα cappuccino ώστε να μετριάσω την αποτυχία. Μετριάστηκε, αλλά παρ' όλα αυτά είχα την αίσθηση ακόμα ότι τον είχα τσιτώσει άσχημα τον καφέ. Καμία σχέση βέβαια με τον καμένο καφέ από τις καφετέριες, αλλά και πάλι...