Americano
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Americano
@pavlosola
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Americano
Οντως ''έγραψε'' που λένε ο pavlosola!
Δεν ήξερα οτι λέγεται αλλιώς όταν το νερό μπεί στον εσπρέσσο και αλλιώς στο αντιστροφο!
Δεν ήξερα οτι λέγεται αλλιώς όταν το νερό μπεί στον εσπρέσσο και αλλιώς στο αντιστροφο!
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Americano
Ρε τι μαθαίνει κανένας σε αυτό το φόρουμ...ωραίος ο Παύλος
Από γεύση πάντως πρέπει να ισχύει αυτό που λένε οι Αμερικάνοι..."Ποτέητο, Ποτάτο"
Από γεύση πάντως πρέπει να ισχύει αυτό που λένε οι Αμερικάνοι..."Ποτέητο, Ποτάτο"
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Americano
Η γνώμη που έχουν οι Ιταλοί για τον Americano είναι ότι είναι ένας καφές με ένα κουβά νερό μέσα :
https://m.youtube.com/watch?v=XzadBByqiOE
https://m.youtube.com/watch?v=XzadBByqiOE
-
- Δημοσιεύσεις: 208
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
- 2η Μηχανή:: Saeco 8325
- Μύλος:: Compak K10 Conic
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
- Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
- Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης
Re: Americano
Αλλιώς τα λέει η wikipedia και το pinterest αλλιώς το youtube...
Αυτοί οι τύποι πάντως εδώ τα λένε ανάποδα...
https://www.youtube.com/watch?v=eZZq7tEaCfA&t=191s
https://www.youtube.com/watch?v=5aDqNwMVEyc
https://www.youtube.com/watch?v=xOpJaRWAePM
τρέχα γύρευε...
μου θύμισε τη διαφήμιση του twix
https://www.youtube.com/watch?v=w0QpPNcT-J4
left twix ή right twix, ιδού η απορία;
Αυτοί οι τύποι πάντως εδώ τα λένε ανάποδα...
https://www.youtube.com/watch?v=eZZq7tEaCfA&t=191s
https://www.youtube.com/watch?v=5aDqNwMVEyc
https://www.youtube.com/watch?v=xOpJaRWAePM
τρέχα γύρευε...
μου θύμισε τη διαφήμιση του twix
https://www.youtube.com/watch?v=w0QpPNcT-J4
left twix ή right twix, ιδού η απορία;
Re: Americano
Προφανώς, το ‘σπάσιμο της κρέμας’ που αναφέρθηκε επιδρά στη γεύση. Σήμερα έκανα ένα πείραμα και ήπια δύο καφέδες, έναν όπως τον έκανα και έναν με την αντίθετη σειρά. Ήταν στο μυαλό μου; Πάντως υπήρχε μια διαφορά.
Αναρωτήθηκα εάν θεωρείτε τον americano κατώτερο του espresso, με αιτία ένα βιντεάκι με ναπολιτάνους που τον απορρίπτουν μετά βδελυγμίας (ακόμα και επιθετικά).
Δείτε το εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=xwRfFR1 ... ture=share
Αναρωτήθηκα εάν θεωρείτε τον americano κατώτερο του espresso, με αιτία ένα βιντεάκι με ναπολιτάνους που τον απορρίπτουν μετά βδελυγμίας (ακόμα και επιθετικά).
Δείτε το εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=xwRfFR1 ... ture=share
Re: Americano
Μπράβο pavlosola!
Δεν ήξερα ότι μου αρέσει ο Long Black και μάλιστα, με το ένα τρίτο του νερού της συνταγής!
Δεν ήξερα ότι μου αρέσει ο Long Black και μάλιστα, με το ένα τρίτο του νερού της συνταγής!
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Americano
Αν το ψάξει κανείς αρκετά, θα διαπιστώσει, ότι οι "΄παραλλαγές" (σε ροφήματα με espresso) που υπάρχουν είναι πραγματικά δεκάδες, και ανάλογα συνήθως με την περιοχή, υπερτερεί κάποια εξ αυτών η οποία είναι και η πιο γνωστή.
Για τους Americano/Lungo/Long Black, στας Ευρώπας, έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση από ότι στο Αμέρικα. Επίσης, εδώ στην Ελλάδα, εκτός από διαφορετική προσέγγιση, έχουμε και ...λάθος (συνήθως) προσέγγιση, καθώς επιμένει η πλειοψηφία απλά να υπερεκχυλίζει, αντί να προσθέτει αγνό ζεστό νεράκι!...
Και όταν ο πελάτης μου παραγγέλνει lungo και πάω στο τέλος με το μικρό server να του προσθέσω νερό σύμφωνα με την προτίμησή του, μου λέει: "Τι κάνεις εκεί;; Δε θέλω νερό! Lungo σας είπα, όχι Americano..."
Και εκεί πας με ΟΛΗ την καλή διάθεση να εξηγήσεις, και συνήθως ο Ελληναράς, θα "σε βάλει στη θέση σου", διότι αν δε ξέρει αυτός, τότε ποιος ξέρει καλύτερα;;;; Άλλωστε τι είσαι εσύ? Μια καφετζού...
Και εκεί αρχίζω και φορτώνω άσχημα... Βέβαια το αγαπημένο μου σε αυτή την περίπτωση είναι να τους "ξεγυμνώνω" με περιγραφή χημικής εκχύλισης και κατανομή διαλυτών στερεών, χοχοχοχο Τώρα άμα δε ξανάρθει ο πελάτης, είναι και η καλύτερή μου, γιατί πάντα αυτοί που θα το παίξουν έξυπνοι είναι και οι πιο
Πάω ρε φίλε εγώ στη δουλειά τους να τους πω πώς γίνεται;; Και πες, ότι θες να "με διορθώσεις". Κανένα πρόβλημα! Να είσαι όμως ευγενικός και διαλλακτικός, και να έχεις διάθεση για γόνιμο διάλογο και όχι να προσβάλλεις τον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου χωρίς λόγο...
Και επειδή ξέφυγα...
Στον Americano, στην Ελλάδα, όπου τέλος πάντων παρασκευάζεται αυτός σωστά, οι συνήθεις τρόποι είναι οι εξής:
- Πρώτα νερό, μετά κατευθείαν το shot
- Πρώτα το shot, μετά νερό πλευρικά στα τοιχώματα για να μη σπάσει η κρέμα (δεν γνωρίζει πολύς κόσμος εδώ το long black και έτσι δε θα βρεις διαφοροποίηση)
- Πρώτα 2 δάχτυλα νερό - μετά το shot - μετά συμπλήρωμα ξανά με νερό (αυτό υποστηρίζω)
Για τους Americano/Lungo/Long Black, στας Ευρώπας, έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση από ότι στο Αμέρικα. Επίσης, εδώ στην Ελλάδα, εκτός από διαφορετική προσέγγιση, έχουμε και ...λάθος (συνήθως) προσέγγιση, καθώς επιμένει η πλειοψηφία απλά να υπερεκχυλίζει, αντί να προσθέτει αγνό ζεστό νεράκι!...
Και όταν ο πελάτης μου παραγγέλνει lungo και πάω στο τέλος με το μικρό server να του προσθέσω νερό σύμφωνα με την προτίμησή του, μου λέει: "Τι κάνεις εκεί;; Δε θέλω νερό! Lungo σας είπα, όχι Americano..."
Και εκεί πας με ΟΛΗ την καλή διάθεση να εξηγήσεις, και συνήθως ο Ελληναράς, θα "σε βάλει στη θέση σου", διότι αν δε ξέρει αυτός, τότε ποιος ξέρει καλύτερα;;;; Άλλωστε τι είσαι εσύ? Μια καφετζού...
Και εκεί αρχίζω και φορτώνω άσχημα... Βέβαια το αγαπημένο μου σε αυτή την περίπτωση είναι να τους "ξεγυμνώνω" με περιγραφή χημικής εκχύλισης και κατανομή διαλυτών στερεών, χοχοχοχο Τώρα άμα δε ξανάρθει ο πελάτης, είναι και η καλύτερή μου, γιατί πάντα αυτοί που θα το παίξουν έξυπνοι είναι και οι πιο
Πάω ρε φίλε εγώ στη δουλειά τους να τους πω πώς γίνεται;; Και πες, ότι θες να "με διορθώσεις". Κανένα πρόβλημα! Να είσαι όμως ευγενικός και διαλλακτικός, και να έχεις διάθεση για γόνιμο διάλογο και όχι να προσβάλλεις τον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου χωρίς λόγο...
Και επειδή ξέφυγα...
Στον Americano, στην Ελλάδα, όπου τέλος πάντων παρασκευάζεται αυτός σωστά, οι συνήθεις τρόποι είναι οι εξής:
- Πρώτα νερό, μετά κατευθείαν το shot
- Πρώτα το shot, μετά νερό πλευρικά στα τοιχώματα για να μη σπάσει η κρέμα (δεν γνωρίζει πολύς κόσμος εδώ το long black και έτσι δε θα βρεις διαφοροποίηση)
- Πρώτα 2 δάχτυλα νερό - μετά το shot - μετά συμπλήρωμα ξανά με νερό (αυτό υποστηρίζω)
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Americano
Βρε Σταυριαννα, αμα το αφησεις να τρεξει κι αλλο "γινεται πιο ελαφρυς" και "εχει λιγοτερη καφεϊνη". Και επισης, "ε τι, μια τζουρα θα βγαλεις μονο? Τζαμπα ο καφες!!"
Λεγονται ακομα αυτα ε?
Λεγονται ακομα αυτα ε?