Freddo Espresso
Freddo Espresso
Επειδη ειμαι ασχετος με τα διαδικαστικα του καφε, και εχω κανει και θεμα με τι να αγορασω, θελω απλα να ρωτησω το εξης. Θεωρητικο σε οποιο καφε βαλεις παγακια μπορει να θεωρηθει φρεντο εσπρεσσο? Ειτε βγει απο καφετιερα, ειτε αεροπρεσσα, ειτε μπρικι μοκα, κτλ
Χειμωνα καλοκαιρι το μονο που πινω ειναι φρεντο εσπρεσσο σκετο, και για να πορεσω να καταληξω θελω να βεβαιωθω ποιες συσκευες το παραγουν για να δω τι επιλογες εχω και αν μπορω απο τωρα να απορριψω καποια απο αυτες
Χειμωνα καλοκαιρι το μονο που πινω ειναι φρεντο εσπρεσσο σκετο, και για να πορεσω να καταληξω θελω να βεβαιωθω ποιες συσκευες το παραγουν για να δω τι επιλογες εχω και αν μπορω απο τωρα να απορριψω καποια απο αυτες
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Freddo Espresso
Στα χαρτιά είναι από διπλό espresso μηχανής που γίνεται υπό πίεση 9 bar. Προσωπικά, θα έπαιρνα ένα moka pot (το κλασικό ιταλικό μπρικάκι), και θα δοκίμαζα αν μ΄αρέσει. Κάνεις τον καφέ, τον ρίχνεις σε παγάκια και αυτό ήταν, ούτε χτυπήματα, ούτε φρου φρου και αρώματα.
Πολύ θετική και η απαραίτητη η αγορά του Porlex μύλου που θέλεις να κάνεις.
Πολύ θετική και η απαραίτητη η αγορά του Porlex μύλου που θέλεις να κάνεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Freddo Espresso
Αποτελεσμα απο αεροπρεσσα και V60 συν παγακια μπορει να θεωρηθει φρεντο εσπρεσσο?
Βλεπω σε βιντεακια οτι ο χειροκινητος θελει 1,5 λεπτο συνεχομενης μανιβελιας. Δηλαδη για τις μερες που θα ξυπναω πριν τις 8 με τσιμπλα στο ματι και θα θελω επειγοντως το φαρμακο θα βααω μανιβελιες μαζι με τις κουτουλιες
Βλεπω σε βιντεακια οτι ο χειροκινητος θελει 1,5 λεπτο συνεχομενης μανιβελιας. Δηλαδη για τις μερες που θα ξυπναω πριν τις 8 με τσιμπλα στο ματι και θα θελω επειγοντως το φαρμακο θα βααω μανιβελιες μαζι με τις κουτουλιες
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Freddo Espresso
Όποιον χειροκίνητο και να πάρεις θα έχεις αυτή τη μανούρα, αν το μανιβέλιασμα είναι ανασταλτικός παράγοντας πρέπει να πας σε ηλεκτρικό με φθηνότερη επιλογή τον graef.
Για μένα εσπρέσο=ελεγχόμενη πίεση+θερμοκρασία, οπότε η μηχανή είναι μονόδρομος.
Βέβαια όπως πρότεινε ο Χρήστος δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις ένα μπρικάκι που είναι οικονομικό ή ένα v60 που σερβίρουν σε αρκετά μαγαζιά, πριν αποφασίσεις.
Το σίγουρο είναι ένα: θα χρειαστείς μύλο!
Καλή αρχή!
Για μένα εσπρέσο=ελεγχόμενη πίεση+θερμοκρασία, οπότε η μηχανή είναι μονόδρομος.
Βέβαια όπως πρότεινε ο Χρήστος δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις ένα μπρικάκι που είναι οικονομικό ή ένα v60 που σερβίρουν σε αρκετά μαγαζιά, πριν αποφασίσεις.
Το σίγουρο είναι ένα: θα χρειαστείς μύλο!
Καλή αρχή!
Re: Freddo Espresso
Οκ δεκτη η αποψη σου. Απο μηχανη ποια προτεινεις
V60-μπρικι μπορω καπου να δοκιμασω πριν αγορασω
V60-μπρικι μπορω καπου να δοκιμασω πριν αγορασω
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Freddo Espresso
Σχετικά με τη μηχανή κάνε ένα search σε προηγούμενα νήματα γιατί είναι πολυσυζητημένο θέμα. Ενδεικτικά gaggia classic '14 (μτχ), ή κάποια lelit.
V60 έχω πιει σε tailor made και taresso, φαντάζομαι οτι θα βρεις σε όλα τα μαγαζιά που έχουν φρέσκο δικό τους καφέ, δλδ taf, kudu, mokka...Aν είσαι εκτός Αθήνας ξέρω ότι σερβίρουν τα coffee island και τα coffee lab.
Για μπρίκι να σου πω την αλήθεια δεν έχω προσέξει αν έχει κάποιο μαγαζί, είναι περισσότερο οικιακό gadgetακι.
V60 έχω πιει σε tailor made και taresso, φαντάζομαι οτι θα βρεις σε όλα τα μαγαζιά που έχουν φρέσκο δικό τους καφέ, δλδ taf, kudu, mokka...Aν είσαι εκτός Αθήνας ξέρω ότι σερβίρουν τα coffee island και τα coffee lab.
Για μπρίκι να σου πω την αλήθεια δεν έχω προσέξει αν έχει κάποιο μαγαζί, είναι περισσότερο οικιακό gadgetακι.
Re: Freddo Espresso
Θα τη βρω εδω στο φορουμ, που μπορω να ξακινησω να ψαχνωLuckees έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 23, 2018 2:04 pmΣχετικά με τη μηχανή κάνε ένα search σε προηγούμενα νήματα γιατί είναι πολυσυζητημένο θέμα. Ενδεικτικά gaggia classic '14 (μτχ), ή κάποια lelit.
V60 έχω πιει σε tailor made και taresso, φαντάζομαι οτι θα βρεις σε όλα τα μαγαζιά που έχουν φρέσκο δικό τους καφέ, δλδ taf, kudu, mokka...Aν είσαι εκτός Αθήνας ξέρω ότι σερβίρουν τα coffee island και τα coffee lab.
Για μπρίκι να σου πω την αλήθεια δεν έχω προσέξει αν έχει κάποιο μαγαζί, είναι περισσότερο οικιακό gadgetακι.
Μιλαμε για αυτη?
https://www.skroutz.gr/s/8520635/Gaggia ... 1050w.html
V60 ηπια σημερα coffee island, Και ειναι φιλτρου. Του πα κρυο με παγακια και ηταν σα τσαι. Οποτε το αποκλειω πανειγυρικα
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Freddo Espresso
Αυτό είναι το τελευταίο μοντέλο που του άλλαξαν τα φώτα. Διάβασε το νήμα Σημαντικές αλλαγές στην Gaggia Classic 2015.
Εδώ αναφέρονται τα σημεία όπου διαφέρει το παλιό με το καινούργιο μοντέλο.
Εναλλακτικά σε μεταχειρισμένη μηχανή ψάχνεις για Gaggia Baby.
Για περισσότερες Συμβουλές Αγοράς διαβάζεις εδώ.
Εδώ αναφέρονται τα σημεία όπου διαφέρει το παλιό με το καινούργιο μοντέλο.
Εναλλακτικά σε μεταχειρισμένη μηχανή ψάχνεις για Gaggia Baby.
Για περισσότερες Συμβουλές Αγοράς διαβάζεις εδώ.
-
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 14, 2017 2:51 pm
- Όνομα: Αριστείδης
- Μηχανή:: LaMarzocco LineaMini
- 2η Μηχανή:: Rancilio Miss Silvia
- Μύλος:: Mazzer SuperJolly el
- 2ος Μύλος:: ECM Casa
- Οι καφέδες μου:: Διάφοροι
Re: Freddo Espresso
Το V60 καμία σχέση με εσπρέσο είτε φρεντο είτε ζεστό. Επίσης V60 ζεστό καφέ και μετά παγάκια καμία σχέση με το δροσερό καφέ φίλτρου.
Η τέχνη στο φρεντο όπως και στα κρύα ροφήματα είναι πως να πετύχεις το δυνατό λιγότερο λιώσιμο των παγακιών (=νεροζούμιασμα) μέσα στο καφέ. Άμα βγάλεις ένα πολύ γευστικό V60 και το ρίξεις παγάκια θα έχεις ένα όπως περιέγραψες αρεό τσάι. Υπάρχει και cold brew διαδικασία αλλά πάει αλλού και μακριά. Ο πιο αποδοτικός με V60 είναι αφού τον φτιάξεις τον βάζεις στο ψυγείο να κρυώσει.
Τώρα όσον αφορά για αρχική συσκευή θα σου πρότεινα μια Bialleti „Brikka“ No2. Το «Brikka“ είναι απαραίτητο γιατί Bialleti μοντέλα υπάρχουν πολλά και παράγουν απλός κάτι σε καφέ, αλλά καμία σχέση με εσπρέσο. Έχω και βίντεο δικό μου και φωτογραφίες με ένα δάχτυλο κρέμα.
Το μοντέλο Brikka έχει βαρίδιο που ανοίγει και ξεκινά η εκχύλιση σε μορφή εκτόξευσης αφού πρώτα δημιουργηθεί μια εσωτερική πίεση (όπως λένε) των 6 bar. Έχω και το Νο2 (για 60ml δηλ. διπλός ή δύο) και το Νο4. Με το Νο2 θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα διότι το βαρίδιο είναι το ίδιο αλλά 120ml που μέχρι να εκτοξευθούν χάνεται ελαφρός και η πίεση.
Μύλο και καλό καφέ δεν το συζητάμε.
Τα 9 bar που χρησιμοποιούμε στις μηχανές μας είναι ο αρχικός κλασικός τρόπος, με τα brew profiling σήμερα (και μελλοντικά) όμως λιγότερο σχέση. Με τα rump up-down που ξεκινάνε στα 3-4 bar βγάζεις ένα μέσο όρο πίεσης των 6-7 bar. Τις γεύσεις που βγάζω από τα portaspresso δεν τα βγάζει καμία (ούτε marzocco) αλλά μετά από δυο χρόνια καθημερινής χρήσης στο παρελθόν άρχισα να βαριέμαι και το έριξα στις κλασικές μηχανές.
Η τέχνη στο φρεντο όπως και στα κρύα ροφήματα είναι πως να πετύχεις το δυνατό λιγότερο λιώσιμο των παγακιών (=νεροζούμιασμα) μέσα στο καφέ. Άμα βγάλεις ένα πολύ γευστικό V60 και το ρίξεις παγάκια θα έχεις ένα όπως περιέγραψες αρεό τσάι. Υπάρχει και cold brew διαδικασία αλλά πάει αλλού και μακριά. Ο πιο αποδοτικός με V60 είναι αφού τον φτιάξεις τον βάζεις στο ψυγείο να κρυώσει.
Τώρα όσον αφορά για αρχική συσκευή θα σου πρότεινα μια Bialleti „Brikka“ No2. Το «Brikka“ είναι απαραίτητο γιατί Bialleti μοντέλα υπάρχουν πολλά και παράγουν απλός κάτι σε καφέ, αλλά καμία σχέση με εσπρέσο. Έχω και βίντεο δικό μου και φωτογραφίες με ένα δάχτυλο κρέμα.
Το μοντέλο Brikka έχει βαρίδιο που ανοίγει και ξεκινά η εκχύλιση σε μορφή εκτόξευσης αφού πρώτα δημιουργηθεί μια εσωτερική πίεση (όπως λένε) των 6 bar. Έχω και το Νο2 (για 60ml δηλ. διπλός ή δύο) και το Νο4. Με το Νο2 θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα διότι το βαρίδιο είναι το ίδιο αλλά 120ml που μέχρι να εκτοξευθούν χάνεται ελαφρός και η πίεση.
Μύλο και καλό καφέ δεν το συζητάμε.
Τα 9 bar που χρησιμοποιούμε στις μηχανές μας είναι ο αρχικός κλασικός τρόπος, με τα brew profiling σήμερα (και μελλοντικά) όμως λιγότερο σχέση. Με τα rump up-down που ξεκινάνε στα 3-4 bar βγάζεις ένα μέσο όρο πίεσης των 6-7 bar. Τις γεύσεις που βγάζω από τα portaspresso δεν τα βγάζει καμία (ούτε marzocco) αλλά μετά από δυο χρόνια καθημερινής χρήσης στο παρελθόν άρχισα να βαριέμαι και το έριξα στις κλασικές μηχανές.
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Freddo Espresso
Παρότι είναι παλιό το post ποτέ δε ξέρεις ποιος και πότε θα το διαβάσει οπότε να αναφέρω και την εμπειρία μου. Με το aeropress μπορείς να κάνεις έναν ευπρεπέστατο κρύο καφέ στυλ φρέντο εσπρέσσο και αυτό γιατί με το aeropress μπορείς να έχεις συμπυκνωμένο καφέ ο οποίος με αρκετά παγάκια παίζει να είναι καλύτερος από τον φρέντο εσπρέσσο που σερβίρουν οι περισσότερες καφετέριες της σειράς.
Το v60 κάνει πολύ καλό ζεστό καφέ αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να πετύχει εξίσου καλό κρύο καφέ με την ίδια ποσότητα καφέ που θα χρησιμοποιήσεις στο aeropress.
Τα μπρικάκια moka pot θεωρητικά μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα τον φρέντο εσπρέσσο αλλά στη πράξη είναι πολύ δύσκολο να δώσουν καλό καφέ ή να επαναλάβουν το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν είσαι "μάστορας" . Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε μένα με ένα απλό μπρικάκι που έχω (όχι το Bialleti που αναφέρεται προηγουμένως).
Το aeropress είναι απλό στη χρήση (ακόμα και με την inverted μέθοδο) και δίνει συμπυκνωμένο καφέ κατάλληλο για καφέ τύπου φρέντο εσπρέσσο. Για κανονικό φρέντο εσπρέσσο θέλεις μια καλή μηχανή espresso/μύλο και να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς. Με άλλα λόγια χρειάζονται αρκετά χρήματα, γνώσεις και πειραματισμός (και από ότι κατάλαβα διαβάζοντας στο φόρουμ και πάλι παίζεται αν θα σου κάτσει γευστικά το αποτέλεσμα...)
Το v60 κάνει πολύ καλό ζεστό καφέ αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να πετύχει εξίσου καλό κρύο καφέ με την ίδια ποσότητα καφέ που θα χρησιμοποιήσεις στο aeropress.
Τα μπρικάκια moka pot θεωρητικά μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα τον φρέντο εσπρέσσο αλλά στη πράξη είναι πολύ δύσκολο να δώσουν καλό καφέ ή να επαναλάβουν το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν είσαι "μάστορας" . Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε μένα με ένα απλό μπρικάκι που έχω (όχι το Bialleti που αναφέρεται προηγουμένως).
Το aeropress είναι απλό στη χρήση (ακόμα και με την inverted μέθοδο) και δίνει συμπυκνωμένο καφέ κατάλληλο για καφέ τύπου φρέντο εσπρέσσο. Για κανονικό φρέντο εσπρέσσο θέλεις μια καλή μηχανή espresso/μύλο και να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς. Με άλλα λόγια χρειάζονται αρκετά χρήματα, γνώσεις και πειραματισμός (και από ότι κατάλαβα διαβάζοντας στο φόρουμ και πάλι παίζεται αν θα σου κάτσει γευστικά το αποτέλεσμα...)