freddo espresso
-
- Δημοσιεύσεις: 48
- Εγγραφή: Κυρ Σεπ 13, 2020 5:38 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Eureka Mignon
Re: freddo espresso
Και εγώ στην ίδια φάση με σένα ήμουν πριν κάναν χρόνο και τελικά κατέληξα σε 2-3 specialty blends, με 18g in βγάζω 45g out σε 35-40sec, με 2 extractions έχω 90g ρόφημα, μετα προσθέτω 2 παγάκια στο χτύπημα και 4 στο ποτηρι-θερμό, τα παγάκια έτσι δεν λιώνουν και ο καφές δεν νερωνει.
Αυτη είναι η δική μου χρυσή τομή στον freddo για τα γούστα μου. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πειραματιστεις σε ratio,seconds, θερμοκρασιες.. Απλά χρειαζεσαι τουλάχιστον μισό κιλό καφέ ώστε να πειραματιστεις αρκετά με τον καθένα ξεχωριστά και να καταλήξεις στο αν σου ταιριάζει.
Αυτη είναι η δική μου χρυσή τομή στον freddo για τα γούστα μου. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πειραματιστεις σε ratio,seconds, θερμοκρασιες.. Απλά χρειαζεσαι τουλάχιστον μισό κιλό καφέ ώστε να πειραματιστεις αρκετά με τον καθένα ξεχωριστά και να καταλήξεις στο αν σου ταιριάζει.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: freddo espresso
Να προτείνω κι εγώ με τη σειρά μου σε όποιον δεν έχει δοκιμάσει, τον espresso on the rocks. Μια πολύ καλή και σίγουρη λύση για κρύο εσπρέσσο χωρίς να αλλάζει και να αλλοιώνεται η γεύση. Απλά κάνεις την εκχύλιση σ ένα ποτήρι με 3-4 παγάκια σε 1:2. Καλαμάκι και καλή απόλαυση.
-
- Δημοσιεύσεις: 89
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 29, 2020 1:11 am
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Lelit pl042 temd pid
- Μύλος:: Eureka mignon specia
- 2ος Μύλος:: Lelit pl043 mmi
- Οι καφέδες μου:: Taresso tigrato, taf (hacienda blend)
Re: freddo espresso
Ακριβώς η ιδια διαδικασια και απο εμενα! Το πρωί 2 extractions σε θερμο με παγακια τα οποια κρατανε σχεδόν μεχρι το απόγευμα και δεν νερωνει ο καφες. Ακομα και το απόγευμα στο σπίτι χρησιμοποιώ το θερμο στο κρυο για να μην νερωνει ο απογευματινός (αν θα ειναι freddo).master1992g έγραψε: ↑Τετ Σεπ 29, 2021 10:44 pmΚαι εγώ στην ίδια φάση με σένα ήμουν πριν κάναν χρόνο και τελικά κατέληξα σε 2-3 specialty blends, με 18g in βγάζω 45g out σε 35-40sec, με 2 extractions έχω 90g ρόφημα, μετα προσθέτω 2 παγάκια στο χτύπημα και 4 στο ποτηρι-θερμό, τα παγάκια έτσι δεν λιώνουν και ο καφές δεν νερωνει.
Αυτη είναι η δική μου χρυσή τομή στον freddo για τα γούστα μου. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πειραματιστεις σε ratio,seconds, θερμοκρασιες.. Απλά χρειαζεσαι τουλάχιστον μισό κιλό καφέ ώστε να πειραματιστεις αρκετά με τον καθένα ξεχωριστά και να καταλήξεις στο αν σου ταιριάζει.
-
- Δημοσιεύσεις: 1
- Εγγραφή: Δευ Σεπ 20, 2021 8:02 pm
Re: freddo espresso
Επειδή είμαι κι εγώ στη διαδικασία επιλογής για αγορά μηχανής και έχω αρχίσει να διερωτώμαι περί δοσολογίας καθώς με ενδιαφέρει πολύ ο freddo.
Στις καφετέριες βλέπουμε ξεκάθαρα ότι για freddo espresso βγάζουν ένα 2πλο shot με 18-20γρ ή όσο χωράει το καλαθάκι τους. Επίσης εγώ στο στρατό, ήμουν σε κψμ με επαγγελματική μηχανή ( μια Wega) και εκεί με Buondi καφέ βγάζαμε πάλι ένα 2πλο shot το οποίο όμως ήταν μεγάλου όγκου σε σχέση με το κλασσικό 2πλο εσπρέσσο των 38-40 γρ. που βλέπουμε παντού. Τελικά τι παίζει ακριβώς; Ξέρει κανείς που έχει δουλέψει και σε μαγαζί και ταυτόχρονα έχει μηχανή στο σπίτι;
Ρωτάω γιατί είμαι ανάμεσα σε Lelit Anna PID 57mm , Lelit Plust PID 58mm και Cafelat Robot 58mm. Τη γλιτώνουμε ή όχι τη διπλή εκχύληση. Γιατί όσο ναναι είναι και παραπάνω έξοδα να κόβεις 36γρ. για να πιεις ένα freddo.
Στις καφετέριες βλέπουμε ξεκάθαρα ότι για freddo espresso βγάζουν ένα 2πλο shot με 18-20γρ ή όσο χωράει το καλαθάκι τους. Επίσης εγώ στο στρατό, ήμουν σε κψμ με επαγγελματική μηχανή ( μια Wega) και εκεί με Buondi καφέ βγάζαμε πάλι ένα 2πλο shot το οποίο όμως ήταν μεγάλου όγκου σε σχέση με το κλασσικό 2πλο εσπρέσσο των 38-40 γρ. που βλέπουμε παντού. Τελικά τι παίζει ακριβώς; Ξέρει κανείς που έχει δουλέψει και σε μαγαζί και ταυτόχρονα έχει μηχανή στο σπίτι;
Ρωτάω γιατί είμαι ανάμεσα σε Lelit Anna PID 57mm , Lelit Plust PID 58mm και Cafelat Robot 58mm. Τη γλιτώνουμε ή όχι τη διπλή εκχύληση. Γιατί όσο ναναι είναι και παραπάνω έξοδα να κόβεις 36γρ. για να πιεις ένα freddo.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: freddo espresso
Παρε τη μηχανή που σ αρέσει, κόψε 20 gr στο καλαθάκι πάρε 40 gr στο φλυτζάνι και κάνε ένα γευστικοτατο freddo και θα είσαι μια χαρά.apostolisk έγραψε: ↑Πέμ Οκτ 14, 2021 7:35 pmΕπειδή είμαι κι εγώ στη διαδικασία επιλογής για αγορά μηχανής και έχω αρχίσει να διερωτώμαι περί δοσολογίας καθώς με ενδιαφέρει πολύ ο freddo.
Στις καφετέριες βλέπουμε ξεκάθαρα ότι για freddo espresso βγάζουν ένα 2πλο shot με 18-20γρ ή όσο χωράει το καλαθάκι τους. Επίσης εγώ στο στρατό, ήμουν σε κψμ με επαγγελματική μηχανή ( μια Wega) και εκεί με Buondi καφέ βγάζαμε πάλι ένα 2πλο shot το οποίο όμως ήταν μεγάλου όγκου σε σχέση με το κλασσικό 2πλο εσπρέσσο των 38-40 γρ. που βλέπουμε παντού. Τελικά τι παίζει ακριβώς; Ξέρει κανείς που έχει δουλέψει και σε μαγαζί και ταυτόχρονα έχει μηχανή στο σπίτι;
Ρωτάω γιατί είμαι ανάμεσα σε Lelit Anna PID 57mm , Lelit Plust PID 58mm και Cafelat Robot 58mm. Τη γλιτώνουμε ή όχι τη διπλή εκχύληση. Γιατί όσο ναναι είναι και παραπάνω έξοδα να κόβεις 36γρ. για να πιεις ένα freddo.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: freddo espresso
Για μικρότερο κόστος Apostolisk μπορείς να αγοράζεις οικονομικούς commercial οι οποίοι είναι εξαιρετικοί για freddo.
Πιστεύω όμως πως αν έχεις την πρόθεση να δώσεις 500€ 600€ 700€ για αγορά μηχανής τότε συνειδητά θα ξέρεις πως και οι καφέδες έχουν το κόστος τους και άρα θα μπορείς να στηρίξεις την επιλογή σου αυτή.
Πιστεύω όμως πως αν έχεις την πρόθεση να δώσεις 500€ 600€ 700€ για αγορά μηχανής τότε συνειδητά θα ξέρεις πως και οι καφέδες έχουν το κόστος τους και άρα θα μπορείς να στηρίξεις την επιλογή σου αυτή.
..Για πάντα και μια μέρα.
Re: freddo espresso
τελικα γιατι οι φρεντο στις καφετεριες συνηθως εχουν μεγαλυτερη ποσοτητα σε σχεση με τον κλασικο διπλο εσπρεσσο που κανουμε σπιτι για φρεντο; δε λεω για τους νερομενους που φτιαχνουν καποια μαγαζια... αλλα για κλασικους φρεντο με τις πικρες τους και οτι ειναι τελος παντων, που δεν ειναι νερομενοι παντως και κραταει η γευση τους μετα απο ωρα.
αν φτιαξω διπλη δοση (36γρ καφε δηλαδη) σιγουρα βγαινει περισσοτερο απο των μαγαζιων αλλα οχι τοσο πολυ. μιλαω για φυσιολογικες εκχυλισεις 1:2 ή αντε 1:2,5.
αν φτιαξω διπλη δοση (36γρ καφε δηλαδη) σιγουρα βγαινει περισσοτερο απο των μαγαζιων αλλα οχι τοσο πολυ. μιλαω για φυσιολογικες εκχυλισεις 1:2 ή αντε 1:2,5.
Re: freddo espresso
Ευχαριστώ το φίλο που μου έστειλε μήνυμα, αλλά δε μπορώ να στείλω από ότι βλέπω. Πρέπει να απευθυνθώ σε διαχειριστή.
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 15, 2018 10:46 pm
- Μηχανή:: Lelit Victoria
- Μύλος:: Eureka Specialita
- Οι καφέδες μου:: Cafeistas Single Origins
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: freddo espresso
Ολες οι καφετέριες παίζουν από 15-17 gr για δόση Freddo.nikstgr έγραψε: ↑Πέμ Απρ 07, 2022 4:06 pmτελικα γιατι οι φρεντο στις καφετεριες συνηθως εχουν μεγαλυτερη ποσοτητα σε σχεση με τον κλασικο διπλο εσπρεσσο που κανουμε σπιτι για φρεντο; δε λεω για τους νερομενους που φτιαχνουν καποια μαγαζια... αλλα για κλασικους φρεντο με τις πικρες τους και οτι ειναι τελος παντων, που δεν ειναι νερομενοι παντως και κραταει η γευση τους μετα απο ωρα.
αν φτιαξω διπλη δοση (36γρ καφε δηλαδη) σιγουρα βγαινει περισσοτερο απο των μαγαζιων αλλα οχι τοσο πολυ. μιλαω για φυσιολογικες εκχυλισεις 1:2 ή αντε 1:2,5.
Σε όσες έχουν specialty ή μονοποικιλιακό καφέ η ποσότητα παίζει από 17.5-20gr.
Η οποία απλά είναι μια λίγο μεγαλύτερη εκχειλιση σε σχέση με το διπλό espresso.