Θερμοκρασία καπουτσίνο
Θερμοκρασία καπουτσίνο
όταν εκχυλίζω εσπρέσσο η θερμοκρασία του εκχυλισμένου σε ζεσταμένο φλιτζάνι είναι ~70 βαθμούς. όταν όμως ρίχνω το ζεστό αφρόγαλα η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα στους ~45 με αποτέλεσμα η γλώσσα να το αισθάνεται χλιαρό τον καφέ. πώς σώνεται αυτό;
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Θερμοκρασία καπουτσίνο
Πρέπει να καίει και το γάλα-αφρόγαλο.Όσο είναι δυνατόν.
Πιστεύω χρησιμοποιείς θερμόμετρο όταν κάνεις αφρόγαλο.Μήπως δεν το ζεσταίνεις αρκετά;
Τώρα που το σκέφτομαι..Μέτρησες την θερμοκρασία του καπουτσίνου!;..
Πιστεύω χρησιμοποιείς θερμόμετρο όταν κάνεις αφρόγαλο.Μήπως δεν το ζεσταίνεις αρκετά;
Τώρα που το σκέφτομαι..Μέτρησες την θερμοκρασία του καπουτσίνου!;..
Re: Θερμοκρασία καπουτσίνο
λοιπόν, μέχρι πρότινος το έκανα συμβουλεύοντας το θερμόμετρο ακολουθώντας οδηγούς που διάβασα στο νετ κι εδώ. όμως σπάνια πετύχαινα καλό αφρόγαλα συνήθως έβγαινε νεροζούμι και αφρός πάνω πάνω.
πήγα πέρσυ (τις προάλλες ) στο Ταφ και μου δείξαν εκεί τα παιδιά και μου έδειξαν πώς να το κάνω, να έχω το χέρι μου για θερμόμετρο και μόλις το νιώθω να ζεσταίνεται πριν να καεί να το κλείνω. πράγματι αυτή η μέθοδος μου έδωσε αρκετά καλύτερο αφρόγαλα και τώρα που έφτιαξα δοκιμαστικά 2-3 με θερμόμετρο παρατήρησα ότι το κλείνω στους 35-40 βαθμούς C και αν το αφήσω μέχρι τους 70 C τότε καίγεται
πήγα πέρσυ (τις προάλλες ) στο Ταφ και μου δείξαν εκεί τα παιδιά και μου έδειξαν πώς να το κάνω, να έχω το χέρι μου για θερμόμετρο και μόλις το νιώθω να ζεσταίνεται πριν να καεί να το κλείνω. πράγματι αυτή η μέθοδος μου έδωσε αρκετά καλύτερο αφρόγαλα και τώρα που έφτιαξα δοκιμαστικά 2-3 με θερμόμετρο παρατήρησα ότι το κλείνω στους 35-40 βαθμούς C και αν το αφήσω μέχρι τους 70 C τότε καίγεται
Re: Θερμοκρασία καπουτσίνο
Παραθέτω λινκ (υποκλοπή απο leftgalan)
http://espressoitaliano.org/doc/istituz ... lq_ita.pdf
Mε λίγα λόγια:25 ml espresso+100 ml φρέσκου γάλακτος,(λιπαρά απο 3,2%-3,5%),δίνουν τον τέλειο capuccino
Η θερμοκρασία του γάλατος πριν χυθεί στο φλυτζάνι πρέπει να είναι στους 55 βαθμούς
http://espressoitaliano.org/doc/istituz ... lq_ita.pdf
Mε λίγα λόγια:25 ml espresso+100 ml φρέσκου γάλακτος,(λιπαρά απο 3,2%-3,5%),δίνουν τον τέλειο capuccino
Η θερμοκρασία του γάλατος πριν χυθεί στο φλυτζάνι πρέπει να είναι στους 55 βαθμούς
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Θερμοκρασία καπουτσίνο
Στους 70C καίγεται;..
Μού φαίνεται περίεργο!Και εγώ χωρίς θερμόμετρο είμαι και το αφρόγαλο δεν το καίω παρόλο που στο χέρι μου φαίνεται να καίει..Θέλει ακόμη λίγο πιστεύω.Όπως είπες για τους 70c είναι απο τις κατάλληλες θερμοκρασίες για αφρόγαλο.
Αυτό προτείνουν και τα θερμόμετρα..
Μού φαίνεται περίεργο!Και εγώ χωρίς θερμόμετρο είμαι και το αφρόγαλο δεν το καίω παρόλο που στο χέρι μου φαίνεται να καίει..Θέλει ακόμη λίγο πιστεύω.Όπως είπες για τους 70c είναι απο τις κατάλληλες θερμοκρασίες για αφρόγαλο.
Αυτό προτείνουν και τα θερμόμετρα..
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Θερμοκρασία καπουτσίνο
Σύμφωνα με αυτά που γράφεις και επειδή οι 35 βαθμοί αντέχονται υπεράνετα και δεν σου καίνε το χέρι η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι το θερμόμετρο δεν δείχνει σωστά η έχει μεγάλη χρονική υστέρηση που το ίδιο κάνει.Dimitris_P έγραψε:...παρατήρησα ότι το κλείνω στους 35-40 βαθμούς C και αν το αφήσω μέχρι τους 70 C τότε καίγεται
Πάρε ένα μπρίκι και βράσε νερό, όταν το νερό βράζει το θερμόμετρο πρέπει να σου δείχνει 100 βαθμούς Κελσίου. Πρόσεχε μην καείς
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Θερμοκρασία καπουτσίνο
Η κατάλληλη θερμοκρασία του γάλακτος για cappuccino είναι 55 C , και για latte art εως 62 C
Re: Θερμοκρασία καπουτσίνο
Η θερμοκρασια πρεπει να ειναι 55 - 65 max. και ο καλυτερος τροπος ειναι να τοποθετεις ολη την επιφανεια της παλαμης σου στη γαλατιερα ετσι ωστε να μπορεις να καταλαβεις την μεταβολη στην θερμοκρασια αμεσα.
Το θερμομετρο ειναι αναγκαιο στην αρχη ετσι ωστε να μπορεις να προσδιορισεις τους 60 βαθμους αφου το χερι ειναι αμαθητο!αρα δουλευεις το γαλα και μολις σε καψει το μετρας με το θερμομετρο και βλεπεις που βρισκεσαι!
Μετα απο 20-30 λιτρα γαλα το χερι θα εχει αμελητεα αποκλιση απο την επιθημητη θερμοκρασια!το σημαντικοτερο με την θερμοκρασια ειναι να δεις ποσες αντοχες εχει το γαλα και ποσο επηρεαζεται η μυρωδια του!οχι βεβαια οτι εχεις μεγαλο περιθωριο να παιξεις αφου το 55-65 ειναι κανονας!
Το θερμομετρο ειναι αναγκαιο στην αρχη ετσι ωστε να μπορεις να προσδιορισεις τους 60 βαθμους αφου το χερι ειναι αμαθητο!αρα δουλευεις το γαλα και μολις σε καψει το μετρας με το θερμομετρο και βλεπεις που βρισκεσαι!
Μετα απο 20-30 λιτρα γαλα το χερι θα εχει αμελητεα αποκλιση απο την επιθημητη θερμοκρασια!το σημαντικοτερο με την θερμοκρασια ειναι να δεις ποσες αντοχες εχει το γαλα και ποσο επηρεαζεται η μυρωδια του!οχι βεβαια οτι εχεις μεγαλο περιθωριο να παιξεις αφου το 55-65 ειναι κανονας!