Καταραμένο αφρόγαλα...
Καταραμένο αφρόγαλα...
Γειά και χαρά σε όλους!
Όπως αναφέρω και στον τίτλο της ανάρτησης, το πρόβλημά μου είναι το καταραμένο αφρόγαλα...
Έχω εδώ και έναν χρόνο μια καινούργια ημιαυτόματη wega mininova, ωστόσο δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με το ζεστό αφρόγαλα. Αφού είδα καμιά 30αριά βιντεάκια και υιοθέτησα μια αγελάδα, ξεκίνησα τις δοκιμές. Περιγράφω τα βήματα που κάνω:
1. Παγώνω κανατάκι για 10 λεπτά και βγάζω από ψυγείο γάλα και κανατάκι
2. Γεμίζω κανατάκι λίγο πιο κάτω από την μέση.
3. Εκτονώνω αέρα από το ακροφύσιο
4. Ακροφύσιο ένα εκατοστό περίπου κάτω από το γαλα (έχει 4 τρυπούλες, ολες ειναι μεσα στο γαλα)
5. Ανοίγω τέρμα τον ατμό
6. Σταδιακά γέρνω την κανάτα κι έτσι γίνεται ο στροβιλισμός
7. Στους 125 φαρενάιτ κλέινω ατμό.
το αποτέλεσμα; ή απλά έχω φτιάξει ζεστό γάλα ή κάποιες φορές ζεστό γάλα στον πάτο και στην επιφάνεια μπουγάδα.
Αυτό που με προβληματίζει περισσοτερο είναι ο χρόνος. Δηλαδή οι χρόνοι που έχω δει ποικιλουν σε όσα βιντεο εχω δει αλλά στα περισσότερα η διαδικασία ειναι περίπου 30 δευτερόλεπτα. Η διαδικασία που σας περιέγραψα παραπάνω διαρκεί...15 δευτερόλεπτα το πολύ :-/
Καμία πρόταση κανείς;
Όπως αναφέρω και στον τίτλο της ανάρτησης, το πρόβλημά μου είναι το καταραμένο αφρόγαλα...
Έχω εδώ και έναν χρόνο μια καινούργια ημιαυτόματη wega mininova, ωστόσο δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με το ζεστό αφρόγαλα. Αφού είδα καμιά 30αριά βιντεάκια και υιοθέτησα μια αγελάδα, ξεκίνησα τις δοκιμές. Περιγράφω τα βήματα που κάνω:
1. Παγώνω κανατάκι για 10 λεπτά και βγάζω από ψυγείο γάλα και κανατάκι
2. Γεμίζω κανατάκι λίγο πιο κάτω από την μέση.
3. Εκτονώνω αέρα από το ακροφύσιο
4. Ακροφύσιο ένα εκατοστό περίπου κάτω από το γαλα (έχει 4 τρυπούλες, ολες ειναι μεσα στο γαλα)
5. Ανοίγω τέρμα τον ατμό
6. Σταδιακά γέρνω την κανάτα κι έτσι γίνεται ο στροβιλισμός
7. Στους 125 φαρενάιτ κλέινω ατμό.
το αποτέλεσμα; ή απλά έχω φτιάξει ζεστό γάλα ή κάποιες φορές ζεστό γάλα στον πάτο και στην επιφάνεια μπουγάδα.
Αυτό που με προβληματίζει περισσοτερο είναι ο χρόνος. Δηλαδή οι χρόνοι που έχω δει ποικιλουν σε όσα βιντεο εχω δει αλλά στα περισσότερα η διαδικασία ειναι περίπου 30 δευτερόλεπτα. Η διαδικασία που σας περιέγραψα παραπάνω διαρκεί...15 δευτερόλεπτα το πολύ :-/
Καμία πρόταση κανείς;
Re: Καταραμένο αφρόγαλα...
ΥΓ. ο χρόνος των 15΄΄ αναφέρεται στο διάστημα από την στιγμή που ανοίγω τον ατμό μέχρι την στιγμή που τον κλείνω
-
- Δημοσιεύσεις: 132
- Εγγραφή: Τετ Δεκ 05, 2012 2:46 pm
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia v3
- 2η Μηχανή:: V60
- Μύλος:: Mazzer Mini E mod A
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Τοποθεσία: Θερμη - Θεσσαλονικη
Re: Καταραμένο αφρόγαλα...
Φίλε αν και δεν είμαι ειδικός.
Τι κάνω εγώ με την Silvia :
1.Στην αρχή ανοίγω λίγο τον ατμό (όχι στα τέρματα) για να αφρίσει το γάλα με μικρές φουσκάλες και όχι μπουγάδας
2. όταν ζεσταθεί το μείγμα κάπως βυθίζω πιο βαθιά το ακροφύσιο ώστε να στροβιλίζεται το γάλα και να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία ,εκεί ανοίγω παραπάνω τον ατμό.
Το αποτέλεσμα είναι καλό πιστεύω με τον καιρό θα βελτιωθεί.
Έχει γραφτεί στο φόρουμ με νερό και σαπούνι για εξάσκηση, για να μην ξοδεύεις πολύ γάλα.
Τι κάνω εγώ με την Silvia :
1.Στην αρχή ανοίγω λίγο τον ατμό (όχι στα τέρματα) για να αφρίσει το γάλα με μικρές φουσκάλες και όχι μπουγάδας
2. όταν ζεσταθεί το μείγμα κάπως βυθίζω πιο βαθιά το ακροφύσιο ώστε να στροβιλίζεται το γάλα και να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία ,εκεί ανοίγω παραπάνω τον ατμό.
Το αποτέλεσμα είναι καλό πιστεύω με τον καιρό θα βελτιωθεί.
Έχει γραφτεί στο φόρουμ με νερό και σαπούνι για εξάσκηση, για να μην ξοδεύεις πολύ γάλα.
Τι σχέση η Αφρική με το κρύο ? .......Αιθιοπία + Cold brew
- madrivermadonus
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Δευ Αύγ 08, 2011 4:55 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- 2η Μηχανή:: Krups xp4020 non pre
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro
Re: Καταραμένο αφρόγαλα...
θεωρω οτι το λάθος που κάνεις είναι να τοποθετείς το ακροφύσιο χαμηλά.Στην αρχή θέλει ίσα ίσα να περάσει την επιφάνεια του γάλακτος και φυσώντας μέσα σε αυτό να ακούγεται ενα φσ-φσ. Υπολόγισε οτι όσο περνάει την επιφάνεια του γάλακτος το ακροφύσιο ακούγεται πιο έντονα το φσ και δημιουργούνται πιο μεγάλες φυσαλίδες. Αντίθετα όσο βυθίζεται ο ατμός ανακατώνει το γάλα χωρίς όμως να δημιουργέι πολλές φυσαλίδες.
Καλά ξεμπερδέματα
Καλά ξεμπερδέματα
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Καταραμένο αφρόγαλα...
Πρώτα από όλα δεν μας λες τι κανάτα έχεις σε χωρητικότητα, για να έχουμε μια άποψη.
Η μηχανή σου έχει αρκετά δυνατό ατμό, οπότε τα 15 δευτερόλεπτα φαίνονται λογικός χρόνος. Νομίζω όμως οι 125F είναι λίγο νωρίς, μπορείς να το κρατήσεις μέχρι 140+ αν μιλάμε για καπουτσίνο. Και όπως σου λένε και τα παιδιά, πρέπει να βάλεις αέρα στην αρχή μέσα και μετά να κατεβάσεις το ακροφύσιο.
Η μηχανή σου έχει αρκετά δυνατό ατμό, οπότε τα 15 δευτερόλεπτα φαίνονται λογικός χρόνος. Νομίζω όμως οι 125F είναι λίγο νωρίς, μπορείς να το κρατήσεις μέχρι 140+ αν μιλάμε για καπουτσίνο. Και όπως σου λένε και τα παιδιά, πρέπει να βάλεις αέρα στην αρχή μέσα και μετά να κατεβάσεις το ακροφύσιο.
Re: Καταραμένο αφρόγαλα...
η κανάτα είναι των 500 ml και ειναι περίπου σαν αυτή
http://www.barista-shop.gr/barista-tool ... cher-500ml
θα δοκιμάσω εντός της ημέρας να φτιάξω αυξάνοντας σταδιακά τον ατμό, όπως είπε και ο φίλος με την silvia, όπως και να το αφήσω μέχρι τους 140 F...με δοκιμή που εκανα χωρις θερμομετρο παντως, (με το τεστ του χεριου) καηκα σε μεγαλύτερη θερμοκρασια απο 125, όποτε ισως πραγματι να θελει μεγαλυτερη θερμοκρασια...η έχω μεγαλη θερμοαντοχη :-p
http://www.barista-shop.gr/barista-tool ... cher-500ml
θα δοκιμάσω εντός της ημέρας να φτιάξω αυξάνοντας σταδιακά τον ατμό, όπως είπε και ο φίλος με την silvia, όπως και να το αφήσω μέχρι τους 140 F...με δοκιμή που εκανα χωρις θερμομετρο παντως, (με το τεστ του χεριου) καηκα σε μεγαλύτερη θερμοκρασια απο 125, όποτε ισως πραγματι να θελει μεγαλυτερη θερμοκρασια...η έχω μεγαλη θερμοαντοχη :-p
- mitsos1311
- Δημοσιεύσεις: 166
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 13, 2014 7:43 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Bezzera BZ99s
- 2η Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Αscaso i-steel Ι-1
- Οι καφέδες μου:: Στο Ψάξιμο...
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Καταραμένο αφρόγαλα...
Δοκίμασε να κάνεις αυτά που αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο .
http://www.chiccoverde.com/pos_petihain ... a-t-4.html
http://www.chiccoverde.com/pos_petihain ... a-t-4.html
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Καταραμένο αφρόγαλα...
Με κλειστο τον ατμό, βαλε το ακροφυσιο κάθετα στο κεντρο περιπου της επιφανειας του γάλακτος (επειδή εχεις με τεσσερις τρύπες) και 3 εκατοστα μέσα.
Ανοιξε τερμα τον ατμο! (εκει δεν δημιουργουνται φυσσαλίδες και ο ήχος ακούγεται σαν «ζζζζζζζζ»
Κατεβασε γρηγορα το σκεύος μεχρι η ακρη του ακροφυσιου να είναι ελαχιστα κάτω από την επιφάνεια (ο ήχος αλλάζει και γινεται «ρουφηχτός» κάπως σαν «τςτςτςτςτς» Επίσης ακριβώς στο σημειο αυτό βλέπεις τις όποιες φυσαλίδες υπάρχουν, να μοιάζουν σαν να απορροφώνται απ το ακροφύσιο.
(Αν το κατεβασεις πιό πολύ δημιουργούνται φυσσαλίδες ενώ αλλάζει και ο ηχος σε «μπουρμπουληθρε» , οπότε θα το καταλάβεις ότι έκανες λάθος και το εβγαλες πολύ στη επιφανεια)
Το διατηρεις εκεί και φουσκώνεις μεχρι τους 40 βαθμους περιπου.
Μετα βουτας πιο βαθειά το ακροφύσιο ώστε να ζεσταινεις και να ομογενοποιείς ταυτόχρονα μεχρι τους 50 περιπου. (125 φαρεναϊτ) Μεχρι να κλεισεις τον ατμό και να βγάλεις το ακροφύσιο από μέσα, θα φτασει τους 55 περίπου, που είναι και το Ιταλικό στανταρ για την θερμοκρασία του γάλακτος στον Cappuccino
Συνήθως επειδη εχεις 4 τρυπες, ομογενοποιήται ευκολα και δεν χρειαζεται κάποια ιδιέταιρη κλίση στο σκευος ή το ακροφύσιο.
Μετα το γυαλίζεις στον πάγκο με κυκλικές κινήσεις.
Καλή επιτυχία
Ανοιξε τερμα τον ατμο! (εκει δεν δημιουργουνται φυσσαλίδες και ο ήχος ακούγεται σαν «ζζζζζζζζ»
Κατεβασε γρηγορα το σκεύος μεχρι η ακρη του ακροφυσιου να είναι ελαχιστα κάτω από την επιφάνεια (ο ήχος αλλάζει και γινεται «ρουφηχτός» κάπως σαν «τςτςτςτςτς» Επίσης ακριβώς στο σημειο αυτό βλέπεις τις όποιες φυσαλίδες υπάρχουν, να μοιάζουν σαν να απορροφώνται απ το ακροφύσιο.
(Αν το κατεβασεις πιό πολύ δημιουργούνται φυσσαλίδες ενώ αλλάζει και ο ηχος σε «μπουρμπουληθρε» , οπότε θα το καταλάβεις ότι έκανες λάθος και το εβγαλες πολύ στη επιφανεια)
Το διατηρεις εκεί και φουσκώνεις μεχρι τους 40 βαθμους περιπου.
Μετα βουτας πιο βαθειά το ακροφύσιο ώστε να ζεσταινεις και να ομογενοποιείς ταυτόχρονα μεχρι τους 50 περιπου. (125 φαρεναϊτ) Μεχρι να κλεισεις τον ατμό και να βγάλεις το ακροφύσιο από μέσα, θα φτασει τους 55 περίπου, που είναι και το Ιταλικό στανταρ για την θερμοκρασία του γάλακτος στον Cappuccino
Συνήθως επειδη εχεις 4 τρυπες, ομογενοποιήται ευκολα και δεν χρειαζεται κάποια ιδιέταιρη κλίση στο σκευος ή το ακροφύσιο.
Μετα το γυαλίζεις στον πάγκο με κυκλικές κινήσεις.
Καλή επιτυχία
Re: Καταραμένο αφρόγαλα...
Είναι πολύ δύσκολο να βρείς (και κυρίως να ξαναβρίσκεις!) το ιδανικό σημείο στο οποίο θα βυθίσεις το ακροφύσιο τα πρωτα δευτερόλεπτα για να διογκωθεί το γάλα...
Δεν πρέπει να είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια γιατί θα κάνεις σαπουνάδα, ούτε πολύ κάτω γιατί θα βράσει το γάλα...
Εγώ από τις δοκιμές μου (στο ψάξιμο είμαι ακόμα) βρήκα να το πετυχαίνω πιο πολλές φορές όταν το ακροφύσιο ήταν στο πίσω μέρος της γαλατιέρας, και η κανάτα γερμένη είτε μπρός είτε πίσω όπως σου δείχνω στα 2 πρώτα σχέδια. Σε κάποια βίντεο εκεί το βάζουν κάποιοι, αν και οι περισσότεροι το κάνουν όπως στο 3ο σχήμα.
(Το "χ" το έβαλα γιατί σε μένα και στη δικιά μου μηχανή, δε λειτουργεί και πολύ καλά η 3η τοποθέτηση, προς θεού δεν είναι λάθος!)
Τώρα μπορεί να μου πετυχαίνει περισσότερο έτσι γιατί δημιουργείται καλύτερος στροβιλισμός, τί να πώ δεν ξέρω....
Κι επειδή και το αυτί πρέπει να ελέγχει εκείνη τη στιγμή, όπως σωστά λέει και ο Υ.V, ο χαρακτηριστικός ήχος της πετυχημένης στιγμής είναι το "φσσσσσσ" του ατμού μέσα στο γάλα και ένα διακοπτόμενο "τσκ,τσκ,τσκ"
Δεν πρέπει να είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια γιατί θα κάνεις σαπουνάδα, ούτε πολύ κάτω γιατί θα βράσει το γάλα...
Εγώ από τις δοκιμές μου (στο ψάξιμο είμαι ακόμα) βρήκα να το πετυχαίνω πιο πολλές φορές όταν το ακροφύσιο ήταν στο πίσω μέρος της γαλατιέρας, και η κανάτα γερμένη είτε μπρός είτε πίσω όπως σου δείχνω στα 2 πρώτα σχέδια. Σε κάποια βίντεο εκεί το βάζουν κάποιοι, αν και οι περισσότεροι το κάνουν όπως στο 3ο σχήμα.
(Το "χ" το έβαλα γιατί σε μένα και στη δικιά μου μηχανή, δε λειτουργεί και πολύ καλά η 3η τοποθέτηση, προς θεού δεν είναι λάθος!)
Τώρα μπορεί να μου πετυχαίνει περισσότερο έτσι γιατί δημιουργείται καλύτερος στροβιλισμός, τί να πώ δεν ξέρω....
Κι επειδή και το αυτί πρέπει να ελέγχει εκείνη τη στιγμή, όπως σωστά λέει και ο Υ.V, ο χαρακτηριστικός ήχος της πετυχημένης στιγμής είναι το "φσσσσσσ" του ατμού μέσα στο γάλα και ένα διακοπτόμενο "τσκ,τσκ,τσκ"
- glf
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Wega Mininova EPU
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Τοποθεσία: Κοζάνη
Re: Καταραμένο αφρόγαλα...
κι άλλη mininova!
το μόνο που δεν έχεις να σκεφτείς είναι η μηχανή. η γυναίκα μου δεν ήξερε τι πάει να πει εσπρέσο και στο κυλικείο έχει πετύχει να φτιάχνει τέλειο καπουτσίνο. και σε μια βδομάδα δοκιμών το είχε.
εγώ πάλι δεν το έχω δοκιμάσει γιατί δεν είμαι του γάλακτος
αφού έχεις τα σωστά εργαλεία (κρύα κανάτα και κρύο γάλα διαρκείας και τη σωστή μηχανή), το αποτέλεσμα θα πρέπει να έρθει.
αλλά μιας και είμαστε σε αυτό το θέμα.... ποιός έχει ασχοληθεί με τη.. ρύθμιση του ύψους του νερού μέσα στο μπόϊλερ; γιατί αυτό επηρεάζει και την ποσότητα του διαθέσιμου ατμού!
το μόνο που δεν έχεις να σκεφτείς είναι η μηχανή. η γυναίκα μου δεν ήξερε τι πάει να πει εσπρέσο και στο κυλικείο έχει πετύχει να φτιάχνει τέλειο καπουτσίνο. και σε μια βδομάδα δοκιμών το είχε.
εγώ πάλι δεν το έχω δοκιμάσει γιατί δεν είμαι του γάλακτος
αφού έχεις τα σωστά εργαλεία (κρύα κανάτα και κρύο γάλα διαρκείας και τη σωστή μηχανή), το αποτέλεσμα θα πρέπει να έρθει.
αλλά μιας και είμαστε σε αυτό το θέμα.... ποιός έχει ασχοληθεί με τη.. ρύθμιση του ύψους του νερού μέσα στο μπόϊλερ; γιατί αυτό επηρεάζει και την ποσότητα του διαθέσιμου ατμού!