Αφρόγαλα ....απορία
Re: Αφρόγαλα ....απορία
ευρισκόμενος σήμερα στη Eurogat είπα να πάρω και ένα steam wand με 4 τρύπες. κόστος 11.96+ΦΠΑ.
δείχνει πιο δυνατό τώρα, η πίεση όμως πέφτει κάτω από 0.5.
δείχνει πιο δυνατό τώρα, η πίεση όμως πέφτει κάτω από 0.5.
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Δημητρη θα ηθελα να σου πω για κατι που λεγετε εμπεδηση κι αν και ειναι ορος που χρησιμοποιειται κυριως στα ηλεκτρονικα εγω θα σου πω πως να το καταλαβεις και στην περιπτωση των 0.5 bar χωρις να θελω να σου το παιξω δασκαλος απλα επειδη ειναι κατι που το ξερω.Παρε ενα καλαμακι,βαλτο στο στομα σου και φυσα με χ δυναμη.Μετα παρε 4 καλαμακια βαλτα κι αυτα στο στομα σου και ξαναφυσα με την ιδια δυναμη.Τοτε θα εχεις live την εμπεδηση σου και αναλογως θα μπορεις να καταλαβεις τι συμβαινει μεσα στο μποιλερ οταν ανοιγεις την βαλβιδα του ατμου με 4 τρυπες στο steam wand αντι της μιας π.χ.
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Καθολου οφτοπικ, κι αυτο απορια ειναι
Για κρυο, χρησιμοποιω νουνου φαμιλυ πρασινο, ενω για ζεστο, φρεσκο μεβγαλ 1,5%
Για κρυο, χρησιμοποιω νουνου φαμιλυ πρασινο, ενω για ζεστο, φρεσκο μεβγαλ 1,5%
-
- Δημοσιεύσεις: 22
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 27, 2010 1:45 pm
- Μηχανή:: Gaggia Evolution
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Εώς τώρα χρησιμοποιούσα Mmmilk light (πράσινο) και ένα ανάλογο light της Φάγε. Υπήρχε μια τάση για δημιουργία μεγάλων φυσαλίδων. Τις τελευταίες μέρες χρησιμοποιώ πλήρες Mmmilk (μπλε) το οποίο τείνει να δημιουργεί μικρότερες φυσαλίδες. Σε γενικές γραμμές μια μηχανή που δεν φημίζεται για το αφρόγαλα που φτιάχνει, όπως η Gaggia evolution, με το πλήρες γάλα φαίνεται πως βγάζει καλύτερα αποτελέσματα.
Τη γαλατιέρα με το γάλα την βάζω στην κατάψυξη από την αρχή και μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή και να ετοιμάσω τον espresso το γάλα έχει ήδη παγώσει στις άκρες της γαλατιέρας οπότε μετά αφήνει λίγο μεγαλύτερα περιθώρια για άφρισμα και ζέσταμα με τον ατμό. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να πετύχω καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό χωρίς να κάνω αλλαγές στον εξοπλισμό.
Χρησιμοποιώ κυρίως τον ήχο ως οδηγό για το πόσο βαθιά να βάλω το ακροφύσιο. Επίσης όταν τελειώσει η διαδικασία και κατά την ανάδευση της γαλατιέρας ακούγεται ένα μικρό "βράσιμο" από τις διάφορες μικρές φυσαλίδες που σκάνε (δεν έχει βράσει το γάλα). Λογικά ακόμα και στην ιδανική περίπτωση του "microfoam" επιπέδου Latte θα πρέπει να ακούγεται αυτό το "βράσιμο" αλλά δεν γνωρίζω πώς ακριβώς θα έπρεπε να ακούγεται. Οι ροζέτες πάντως είναι ακόμα πολύ μακριά
Τη γαλατιέρα με το γάλα την βάζω στην κατάψυξη από την αρχή και μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή και να ετοιμάσω τον espresso το γάλα έχει ήδη παγώσει στις άκρες της γαλατιέρας οπότε μετά αφήνει λίγο μεγαλύτερα περιθώρια για άφρισμα και ζέσταμα με τον ατμό. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να πετύχω καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό χωρίς να κάνω αλλαγές στον εξοπλισμό.
Χρησιμοποιώ κυρίως τον ήχο ως οδηγό για το πόσο βαθιά να βάλω το ακροφύσιο. Επίσης όταν τελειώσει η διαδικασία και κατά την ανάδευση της γαλατιέρας ακούγεται ένα μικρό "βράσιμο" από τις διάφορες μικρές φυσαλίδες που σκάνε (δεν έχει βράσει το γάλα). Λογικά ακόμα και στην ιδανική περίπτωση του "microfoam" επιπέδου Latte θα πρέπει να ακούγεται αυτό το "βράσιμο" αλλά δεν γνωρίζω πώς ακριβώς θα έπρεπε να ακούγεται. Οι ροζέτες πάντως είναι ακόμα πολύ μακριά
Re: Αφρόγαλα ....απορία
άσε θέλει πολύ προσοχή και πολλά κιβώτια γάλα. λίγο λάθος να βάλεις το ακροφύσιο μέσα πάει χάλασε όλο. 3 καπουτσίνο χάλασα πριν.
Γιάννη Ταλούμη πότε αναμένεται να γίνουν αυτά τα σεμινάρια ?
Γιάννη Ταλούμη πότε αναμένεται να γίνουν αυτά τα σεμινάρια ?
Re: Αφρόγαλα ....απορία
μια φορά έφτιαξα σωστό αφρόγαλα κι έκτοτε το χάος, γαμώ την καταδίκη μου. δεν άλλαξα και τίποτα!
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Δημήτρη με αυτό το μπόιλερ έχουμε πάρα πολύ πίεση!
Κανάτα ολόκληρη αν χρησιμοποιήσεις θα μπορέσεις να κάνεις σωστό αφρόγαλο και σιγά σιγά τη τεχνική θα την βρείς για το καινούριο μπόιλερ.
Επειδή έχεις πολύ δύναμη χρειάζεται μεγάλη ποσότητα γάλα.
Δεν έχω πετύχει ούτε και γώ αλλά να το ξέρεις οτι παίζει τον κυριότερο λόγο με αυτή την δύναμη που έχεις τώρα.
Κανάτα ολόκληρη αν χρησιμοποιήσεις θα μπορέσεις να κάνεις σωστό αφρόγαλο και σιγά σιγά τη τεχνική θα την βρείς για το καινούριο μπόιλερ.
Επειδή έχεις πολύ δύναμη χρειάζεται μεγάλη ποσότητα γάλα.
Δεν έχω πετύχει ούτε και γώ αλλά να το ξέρεις οτι παίζει τον κυριότερο λόγο με αυτή την δύναμη που έχεις τώρα.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Βαγγέλη το πρόβλημα που εστιάζεται κυρίως; στο ότι δεν εμπλουτιζεται το γάλα με αέρα ή το αντίθετο, ότι παίρνετε πολύ παχύ αφρόγαλα;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Το πρώτο πιστεύω.
Οτι δεν μπορούμε να φουσκώσουμε το γάλα.Δεν προλαβαίνουμε να του δώσουμε πολύ αέρα γιατί είναι μεγάλη η πίεση με αποτέλεσμα ή να καεί και να μην έχει καθόλου αφρόγαλο (σαπουνάδα κυρίως) ή να σταματήσουμε πιο νωρίς απο ότι πρέπει και απλά να έχουμε ζεστό γάλα.
Με τέτοιες μηχανές πιστεύω είναι απαραίτητη η κανάτα άνω των 500+ml.
Σήμερα έκανα ένα αφρόγαλο με την Baby, εννοείτε με παραπάνω δευτερόλεπτα διαδικασίας απο ότι με την ECm,αλλά είχα τον απόλυτο έλεγχο.Βγήκε η άσπρη μπογιά άνετα.
Το γάλα ζεσταινόταν σιγά σιγά και πήρε τον αέρα που χρειαζόταν χωρίς να καεί.
Το παραπάνω για να γίνει με δυνατότερο ατμό χρειάζεται ποσότητα στο γάλα.
Για να έχεις τον έλεγχο όλων των παραγόντων.
Οτι δεν μπορούμε να φουσκώσουμε το γάλα.Δεν προλαβαίνουμε να του δώσουμε πολύ αέρα γιατί είναι μεγάλη η πίεση με αποτέλεσμα ή να καεί και να μην έχει καθόλου αφρόγαλο (σαπουνάδα κυρίως) ή να σταματήσουμε πιο νωρίς απο ότι πρέπει και απλά να έχουμε ζεστό γάλα.
Με τέτοιες μηχανές πιστεύω είναι απαραίτητη η κανάτα άνω των 500+ml.
Σήμερα έκανα ένα αφρόγαλο με την Baby, εννοείτε με παραπάνω δευτερόλεπτα διαδικασίας απο ότι με την ECm,αλλά είχα τον απόλυτο έλεγχο.Βγήκε η άσπρη μπογιά άνετα.
Το γάλα ζεσταινόταν σιγά σιγά και πήρε τον αέρα που χρειαζόταν χωρίς να καεί.
Το παραπάνω για να γίνει με δυνατότερο ατμό χρειάζεται ποσότητα στο γάλα.
Για να έχεις τον έλεγχο όλων των παραγόντων.