Αφρόγαλα ....απορία
Αφρόγαλα ....απορία
Παιδιά καλησπέρα σε όλους. Μόλις σήμερα ανακάλυψα το forum και ήδη έχω διαβάσει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα!
Και ήρθε η ώρα για την πρώτη μου ερώτηση καθώς πολύ νέος στο άθλημα(μόλις χθες πήρα την πρώτη μου μηχανή espresso)
Ψάχνοντας κάποια βιντεάκια στο youtube είδα πως ένας χρησιμοποίησε γάλα εβαπορέ ελαφρύ (αφού το αραίωσε με λίγο κρύο νερό) για να κάνει το αφρόγαλα. Εγώ απο ότι ξέρω χρησιμοποιείς φρέσκο γάλα. Ομολογώ πως απο εμφάνιση (γιατι γεύση δυστυχώς ακόμα από youtube δεν έχει!!) ήταν ομολογώ εντυπωσιακό!
Τελικά τι ισχύει απο τα δύο ? Με τί γάλα είναι καλύτερο να φτιάχνουμε το αφρόγαλα?
Ευχαριστώ όλους
Και ήρθε η ώρα για την πρώτη μου ερώτηση καθώς πολύ νέος στο άθλημα(μόλις χθες πήρα την πρώτη μου μηχανή espresso)
Ψάχνοντας κάποια βιντεάκια στο youtube είδα πως ένας χρησιμοποίησε γάλα εβαπορέ ελαφρύ (αφού το αραίωσε με λίγο κρύο νερό) για να κάνει το αφρόγαλα. Εγώ απο ότι ξέρω χρησιμοποιείς φρέσκο γάλα. Ομολογώ πως απο εμφάνιση (γιατι γεύση δυστυχώς ακόμα από youtube δεν έχει!!) ήταν ομολογώ εντυπωσιακό!
Τελικά τι ισχύει απο τα δύο ? Με τί γάλα είναι καλύτερο να φτιάχνουμε το αφρόγαλα?
Ευχαριστώ όλους
- Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με εβαπορέ.
Απλά σκέφτομαι ότι δεν μου αρέσει η γεύση του, γιατί να μου αρέσει σε μορφή αφρόγαλου.
Γενικά ο ΚΑΝΟΝΑΣ είναι φρέσκο γάλα.
Πάντως πολύ πέραση έχουν και τα μακράς διαρκείας (βλ. ΝΟΥΝΟΥ Family) τα οποία απόσο ξέρω χρησιμοποιούνται και από τους περισσότερους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα το 1,5%.
Γιατί μην νομίζεις ότι καλύτερο αφρόγαλα κάνει το παχύ γάλα. Το αφρόγαλα γίνεται από τους δεσμούς της πρωτεϊνης όχι του λίπους.
Δοκίμασε από μόνος σου για σίγουρα συμπεράσματα.
Απλά να ξέρεις ότι όπως έχει ειπωθεί και αλλού, το καλύτερο αφρόγαλα το κάνεις με το περισσότερο δυνατόν γάλα. Με λίγο γάλα, βράζει πριν προλάβει να αφρίσει.
Απλά σκέφτομαι ότι δεν μου αρέσει η γεύση του, γιατί να μου αρέσει σε μορφή αφρόγαλου.
Γενικά ο ΚΑΝΟΝΑΣ είναι φρέσκο γάλα.
Πάντως πολύ πέραση έχουν και τα μακράς διαρκείας (βλ. ΝΟΥΝΟΥ Family) τα οποία απόσο ξέρω χρησιμοποιούνται και από τους περισσότερους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα το 1,5%.
Γιατί μην νομίζεις ότι καλύτερο αφρόγαλα κάνει το παχύ γάλα. Το αφρόγαλα γίνεται από τους δεσμούς της πρωτεϊνης όχι του λίπους.
Δοκίμασε από μόνος σου για σίγουρα συμπεράσματα.
Απλά να ξέρεις ότι όπως έχει ειπωθεί και αλλού, το καλύτερο αφρόγαλα το κάνεις με το περισσότερο δυνατόν γάλα. Με λίγο γάλα, βράζει πριν προλάβει να αφρίσει.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Σ ευχαριστώ για την απάντηση καταρχήν!
Βασικά σ αυτό που είπες συμφωνώ! Η γεύση του φαντάζομαι πως θα είναι περίεργη γι αυτό και δεν τολμώ να το δοκιμάσω!!!
Οπότε λέω να ξεκινήσω με μακράς διαρκείας και βλέπουμε...
Βασικά σ αυτό που είπες συμφωνώ! Η γεύση του φαντάζομαι πως θα είναι περίεργη γι αυτό και δεν τολμώ να το δοκιμάσω!!!
Οπότε λέω να ξεκινήσω με μακράς διαρκείας και βλέπουμε...
- dalas
- Δημοσιεύσεις: 387
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 27, 2010 2:53 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Ascaso i-mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)
- Τοποθεσία: Athens
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Εγώ χρησιμοποιώ μακράς διαρκείας (π.χ Νουνου Family) όπως είπε ο Άλεξ. Με φρέσκο δεν έχω δοκιμάσει αλλά αν έχει καλό ατμό η μηχανή σου πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα.
Πλήρες (φουλ λιπαρά) για το ζεστό αφρόγαλα, ελαφρύ (1,5%) για το κρύο. Δοκιμασμένη συνταγή και την ίδια λογική χρησιμοποιούν και τα περισσότερα καφέ. Βασικά όσο καλύτερο είναι το γάλα τόσο καλύτερο είναι και το αφρόγαλα ( λογικό ).
Πλήρες (φουλ λιπαρά) για το ζεστό αφρόγαλα, ελαφρύ (1,5%) για το κρύο. Δοκιμασμένη συνταγή και την ίδια λογική χρησιμοποιούν και τα περισσότερα καφέ. Βασικά όσο καλύτερο είναι το γάλα τόσο καλύτερο είναι και το αφρόγαλα ( λογικό ).
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.
- geopapa
- Δημοσιεύσεις: 189
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 24, 2010 10:16 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia new Baby 06
- 2η Μηχανή:: Aeropress Go
- Μύλος:: Ascaso i2
- 2ος Μύλος:: Haanzhall χειρός
- Οι καφέδες μου:: Cup10 Monte Allegre
- Τοποθεσία: Σαλαμίνα
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Τί εννοεις οταν λες κρυο αφρογαλα; Γινεται να μην ζεσταθει απο τον ατμο;dalas έγραψε:Εγώ χρησιμοποιώ μακράς διαρκείας (π.χ Νουνου Family) όπως είπε ο Άλεξ. Με φρέσκο δεν έχω δοκιμάσει αλλά αν έχει καλό ατμό η μηχανή σου πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα.
Πλήρες (φουλ λιπαρά) για το ζεστό αφρόγαλα, ελαφρύ (1,5%) για το κρύο. Δοκιμασμένη συνταγή και την ίδια λογική χρησιμοποιούν και τα περισσότερα καφέ. Βασικά όσο καλύτερο είναι το γάλα τόσο καλύτερο είναι και το αφρόγαλα ( λογικό ).
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Υποθέτω πως μιλάμε για κρύο όταν φτιάχνεις fredo οπότε και το χτυπάς με τη φραπεδιέρα το γάλα.geopapa έγραψε:Τί εννοεις οταν λες κρυο αφρογαλα; Γινεται να μην ζεσταθει απο τον ατμο;dalas έγραψε:Εγώ χρησιμοποιώ μακράς διαρκείας (π.χ Νουνου Family) όπως είπε ο Άλεξ. Με φρέσκο δεν έχω δοκιμάσει αλλά αν έχει καλό ατμό η μηχανή σου πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα.
Πλήρες (φουλ λιπαρά) για το ζεστό αφρόγαλα, ελαφρύ (1,5%) για το κρύο. Δοκιμασμένη συνταγή και την ίδια λογική χρησιμοποιούν και τα περισσότερα καφέ. Βασικά όσο καλύτερο είναι το γάλα τόσο καλύτερο είναι και το αφρόγαλα ( λογικό ).
- dalas
- Δημοσιεύσεις: 387
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 27, 2010 2:53 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Ascaso i-mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)
- Τοποθεσία: Athens
Re: Αφρόγαλα ....απορία
geopapa έγραψε:Τί εννοεις οταν λες κρυο αφρογαλα; Γινεται να μην ζεσταθει απο τον ατμο;
Ναι, αυτό εννοούσα.zamc έγραψε:Υποθέτω πως μιλάμε για κρύο όταν φτιάχνεις fredo οπότε και το χτυπάς με τη φραπεδιέρα το γάλα.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Είναι δύσκολο πάντως να κάνεις ζεστό αφρόγαλα! Εγώ 2 φορες δοκίμασα και δεν νομίζω να το πέτυχα! Σας αραιό βγήκε δεν είχε πυκνότητα να στέκεται λίγο! Τί να πώ μάλλον θέλει πολύ εκπαίδευση!!! Το κρύο είναι σαφώς πιο εύκολο
- dalas
- Δημοσιεύσεις: 387
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 27, 2010 2:53 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Ascaso i-mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)
- Τοποθεσία: Athens
Re: Αφρόγαλα ....απορία
Αυτό που θα πρέπει να προσέχεις είναι το ακροφύσιο του ατμού να εισέρχεται ελάχιστα στην επιφάνεια του γάλατος έτσι ώστε να δημιουργεί μια περιστροφική κίνηση (στροβιλισμό) στο γάλα. Απλά θέλει λίγη εξάσκηση, θα το καταφέρεις!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος dalas την Σάβ Ιουν 26, 2010 9:26 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.
Re: Αφρόγαλα ....απορία
dalas έγραψε:Αυτό που θα πρέπει να προσέχεις είναι ότι το ακροφύσιο του ατμού θα πρέπει να εισέρχεται ελάχιστα στην επιφάνεια του γάλατος έτσι ώστε να δημιουργεί μια περιστροφική κίνηση (στροβιλισμό) στο γάλα. Απλά θέλει λίγη εξάσκηση, θα το καταφέρεις!
Ε ναι που θα πάει θα το πετύχω!!!