Αφρόγαλα ....απορία

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
Dimitris_P

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από Dimitris_P » Τρί Δεκ 28, 2010 7:19 pm

ευρισκόμενος σήμερα στη Eurogat είπα να πάρω και ένα steam wand με 4 τρύπες. κόστος 11.96+ΦΠΑ.
δείχνει πιο δυνατό τώρα, η πίεση όμως πέφτει κάτω από 0.5.

woodsman43

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από woodsman43 » Τρί Δεκ 28, 2010 10:13 pm

Δημητρη θα ηθελα να σου πω για κατι που λεγετε εμπεδηση κι αν και ειναι ορος που χρησιμοποιειται κυριως στα ηλεκτρονικα εγω θα σου πω πως να το καταλαβεις και στην περιπτωση των 0.5 bar χωρις να θελω να σου το παιξω δασκαλος απλα επειδη ειναι κατι που το ξερω.Παρε ενα καλαμακι,βαλτο στο στομα σου και φυσα με χ δυναμη.Μετα παρε 4 καλαμακια βαλτα κι αυτα στο στομα σου και ξαναφυσα με την ιδια δυναμη.Τοτε θα εχεις live την εμπεδηση σου και αναλογως θα μπορεις να καταλαβεις τι συμβαινει μεσα στο μποιλερ οταν ανοιγεις την βαλβιδα του ατμου με 4 τρυπες στο steam wand αντι της μιας π.χ. :)

jokaps

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από jokaps » Τρί Δεκ 28, 2010 11:52 pm

Αν και :offtopic: , με ποιό γάλα πήρατε καλύτερο αφρόγαλα?

efthymis

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από efthymis » Τετ Δεκ 29, 2010 3:37 am

Καθολου οφτοπικ, κι αυτο απορια ειναι :)

Για κρυο, χρησιμοποιω νουνου φαμιλυ πρασινο, ενω για ζεστο, φρεσκο μεβγαλ 1,5%

coffee_junkie
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Δευ Δεκ 27, 2010 1:45 pm
Μηχανή:: Gaggia Evolution

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από coffee_junkie » Δευ Ιαν 10, 2011 6:36 pm

Εώς τώρα χρησιμοποιούσα Mmmilk light (πράσινο) και ένα ανάλογο light της Φάγε. Υπήρχε μια τάση για δημιουργία μεγάλων φυσαλίδων. Τις τελευταίες μέρες χρησιμοποιώ πλήρες Mmmilk (μπλε) το οποίο τείνει να δημιουργεί μικρότερες φυσαλίδες. Σε γενικές γραμμές μια μηχανή που δεν φημίζεται για το αφρόγαλα που φτιάχνει, όπως η Gaggia evolution, με το πλήρες γάλα φαίνεται πως βγάζει καλύτερα αποτελέσματα.

Τη γαλατιέρα με το γάλα την βάζω στην κατάψυξη από την αρχή και μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή και να ετοιμάσω τον espresso το γάλα έχει ήδη παγώσει στις άκρες της γαλατιέρας οπότε μετά αφήνει λίγο μεγαλύτερα περιθώρια για άφρισμα και ζέσταμα με τον ατμό. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να πετύχω καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό χωρίς να κάνω αλλαγές στον εξοπλισμό.

Χρησιμοποιώ κυρίως τον ήχο ως οδηγό για το πόσο βαθιά να βάλω το ακροφύσιο. Επίσης όταν τελειώσει η διαδικασία και κατά την ανάδευση της γαλατιέρας ακούγεται ένα μικρό "βράσιμο" από τις διάφορες μικρές φυσαλίδες που σκάνε (δεν έχει βράσει το γάλα). Λογικά ακόμα και στην ιδανική περίπτωση του "microfoam" επιπέδου Latte θα πρέπει να ακούγεται αυτό το "βράσιμο" αλλά δεν γνωρίζω πώς ακριβώς θα έπρεπε να ακούγεται. Οι ροζέτες πάντως είναι ακόμα πολύ μακριά :cfstd:

Dimitris_P

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από Dimitris_P » Δευ Ιαν 10, 2011 7:23 pm

άσε θέλει πολύ προσοχή και πολλά κιβώτια γάλα. λίγο λάθος να βάλεις το ακροφύσιο μέσα πάει χάλασε όλο. 3 καπουτσίνο χάλασα πριν.

Γιάννη Ταλούμη πότε αναμένεται να γίνουν αυτά τα σεμινάρια ? :clap: :D

Dimitris_P

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από Dimitris_P » Τετ Ιαν 12, 2011 6:56 pm

μια φορά έφτιαξα σωστό αφρόγαλα κι έκτοτε το χάος, γαμώ την καταδίκη μου. δεν άλλαξα και τίποτα!

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τετ Ιαν 12, 2011 8:46 pm

Δημήτρη με αυτό το μπόιλερ έχουμε πάρα πολύ πίεση!
Κανάτα ολόκληρη αν χρησιμοποιήσεις θα μπορέσεις να κάνεις σωστό αφρόγαλο και σιγά σιγά τη τεχνική θα την βρείς για το καινούριο μπόιλερ.
Επειδή έχεις πολύ δύναμη χρειάζεται μεγάλη ποσότητα γάλα.
Δεν έχω πετύχει ούτε και γώ αλλά να το ξέρεις οτι παίζει τον κυριότερο λόγο με αυτή την δύναμη που έχεις τώρα.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από Christos » Τετ Ιαν 12, 2011 9:11 pm

Βαγγέλη το πρόβλημα που εστιάζεται κυρίως; στο ότι δεν εμπλουτιζεται το γάλα με αέρα ή το αντίθετο, ότι παίρνετε πολύ παχύ αφρόγαλα;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τετ Ιαν 12, 2011 10:03 pm

Το πρώτο πιστεύω.
Οτι δεν μπορούμε να φουσκώσουμε το γάλα.Δεν προλαβαίνουμε να του δώσουμε πολύ αέρα γιατί είναι μεγάλη η πίεση με αποτέλεσμα ή να καεί και να μην έχει καθόλου αφρόγαλο (σαπουνάδα κυρίως) ή να σταματήσουμε πιο νωρίς απο ότι πρέπει και απλά να έχουμε ζεστό γάλα.
Με τέτοιες μηχανές πιστεύω είναι απαραίτητη η κανάτα άνω των 500+ml.
Σήμερα έκανα ένα αφρόγαλο με την Baby, εννοείτε με παραπάνω δευτερόλεπτα διαδικασίας απο ότι με την ECm,αλλά είχα τον απόλυτο έλεγχο.Βγήκε η άσπρη μπογιά άνετα.
Το γάλα ζεσταινόταν σιγά σιγά και πήρε τον αέρα που χρειαζόταν χωρίς να καεί.
Το παραπάνω για να γίνει με δυνατότερο ατμό χρειάζεται ποσότητα στο γάλα.
Για να έχεις τον έλεγχο όλων των παραγόντων.

Απάντηση