Σελίδα 1 από 9

Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 25, 2010 4:25 pm
από zamc
Παιδιά καλησπέρα σε όλους. Μόλις σήμερα ανακάλυψα το forum και ήδη έχω διαβάσει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα!
Και ήρθε η ώρα για την πρώτη μου ερώτηση καθώς πολύ νέος στο άθλημα(μόλις χθες πήρα την πρώτη μου μηχανή espresso)

Ψάχνοντας κάποια βιντεάκια στο youtube είδα πως ένας χρησιμοποίησε γάλα εβαπορέ ελαφρύ (αφού το αραίωσε με λίγο κρύο νερό) για να κάνει το αφρόγαλα. Εγώ απο ότι ξέρω χρησιμοποιείς φρέσκο γάλα. Ομολογώ πως απο εμφάνιση (γιατι γεύση δυστυχώς ακόμα από youtube δεν έχει!!) ήταν ομολογώ εντυπωσιακό!

Τελικά τι ισχύει απο τα δύο ? Με τί γάλα είναι καλύτερο να φτιάχνουμε το αφρόγαλα?

Ευχαριστώ όλους

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 25, 2010 4:50 pm
από Alex_Under
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με εβαπορέ.
Απλά σκέφτομαι ότι δεν μου αρέσει η γεύση του, γιατί να μου αρέσει σε μορφή αφρόγαλου.

Γενικά ο ΚΑΝΟΝΑΣ είναι φρέσκο γάλα.
Πάντως πολύ πέραση έχουν και τα μακράς διαρκείας (βλ. ΝΟΥΝΟΥ Family) τα οποία απόσο ξέρω χρησιμοποιούνται και από τους περισσότερους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα το 1,5%.
Γιατί μην νομίζεις ότι καλύτερο αφρόγαλα κάνει το παχύ γάλα. Το αφρόγαλα γίνεται από τους δεσμούς της πρωτεϊνης όχι του λίπους.
Δοκίμασε από μόνος σου για σίγουρα συμπεράσματα.
Απλά να ξέρεις ότι όπως έχει ειπωθεί και αλλού, το καλύτερο αφρόγαλα το κάνεις με το περισσότερο δυνατόν γάλα. Με λίγο γάλα, βράζει πριν προλάβει να αφρίσει.

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 25, 2010 4:53 pm
από zamc
Σ ευχαριστώ για την απάντηση καταρχήν!

Βασικά σ αυτό που είπες συμφωνώ! Η γεύση του φαντάζομαι πως θα είναι περίεργη γι αυτό και δεν τολμώ να το δοκιμάσω!!! :lol:

Οπότε λέω να ξεκινήσω με μακράς διαρκείας και βλέπουμε...

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 25, 2010 5:58 pm
από dalas
Εγώ χρησιμοποιώ μακράς διαρκείας (π.χ Νουνου Family) όπως είπε ο Άλεξ. Με φρέσκο δεν έχω δοκιμάσει αλλά αν έχει καλό ατμό η μηχανή σου πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα.

Πλήρες (φουλ λιπαρά) για το ζεστό αφρόγαλα, ελαφρύ (1,5%) για το κρύο. Δοκιμασμένη συνταγή και την ίδια λογική χρησιμοποιούν και τα περισσότερα καφέ. Βασικά όσο καλύτερο είναι το γάλα τόσο καλύτερο είναι και το αφρόγαλα ( λογικό :lol: ).

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 25, 2010 6:09 pm
από geopapa
dalas έγραψε:Εγώ χρησιμοποιώ μακράς διαρκείας (π.χ Νουνου Family) όπως είπε ο Άλεξ. Με φρέσκο δεν έχω δοκιμάσει αλλά αν έχει καλό ατμό η μηχανή σου πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα.

Πλήρες (φουλ λιπαρά) για το ζεστό αφρόγαλα, ελαφρύ (1,5%) για το κρύο. Δοκιμασμένη συνταγή και την ίδια λογική χρησιμοποιούν και τα περισσότερα καφέ. Βασικά όσο καλύτερο είναι το γάλα τόσο καλύτερο είναι και το αφρόγαλα ( λογικό :lol: ).
Τί εννοεις οταν λες κρυο αφρογαλα; Γινεται να μην ζεσταθει απο τον ατμο;

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 25, 2010 6:18 pm
από zamc
geopapa έγραψε:
dalas έγραψε:Εγώ χρησιμοποιώ μακράς διαρκείας (π.χ Νουνου Family) όπως είπε ο Άλεξ. Με φρέσκο δεν έχω δοκιμάσει αλλά αν έχει καλό ατμό η μηχανή σου πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα.

Πλήρες (φουλ λιπαρά) για το ζεστό αφρόγαλα, ελαφρύ (1,5%) για το κρύο. Δοκιμασμένη συνταγή και την ίδια λογική χρησιμοποιούν και τα περισσότερα καφέ. Βασικά όσο καλύτερο είναι το γάλα τόσο καλύτερο είναι και το αφρόγαλα ( λογικό :lol: ).
Τί εννοεις οταν λες κρυο αφρογαλα; Γινεται να μην ζεσταθει απο τον ατμο;
Υποθέτω πως μιλάμε για κρύο όταν φτιάχνεις fredo οπότε και το χτυπάς με τη φραπεδιέρα το γάλα.

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 26, 2010 12:19 pm
από dalas
geopapa έγραψε:Τί εννοεις οταν λες κρυο αφρογαλα; Γινεται να μην ζεσταθει απο τον ατμο;
zamc έγραψε:Υποθέτω πως μιλάμε για κρύο όταν φτιάχνεις fredo οπότε και το χτυπάς με τη φραπεδιέρα το γάλα.
Ναι, αυτό εννοούσα. :)

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 26, 2010 1:38 pm
από zamc
Είναι δύσκολο πάντως να κάνεις ζεστό αφρόγαλα! Εγώ 2 φορες δοκίμασα και δεν νομίζω να το πέτυχα! Σας αραιό βγήκε δεν είχε πυκνότητα να στέκεται λίγο! Τί να πώ μάλλον θέλει πολύ εκπαίδευση!!! Το κρύο είναι σαφώς πιο εύκολο

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 26, 2010 2:00 pm
από dalas
Αυτό που θα πρέπει να προσέχεις είναι το ακροφύσιο του ατμού να εισέρχεται ελάχιστα στην επιφάνεια του γάλατος έτσι ώστε να δημιουργεί μια περιστροφική κίνηση (στροβιλισμό) στο γάλα. Απλά θέλει λίγη εξάσκηση, θα το καταφέρεις!

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 26, 2010 2:09 pm
από zamc
dalas έγραψε:Αυτό που θα πρέπει να προσέχεις είναι ότι το ακροφύσιο του ατμού θα πρέπει να εισέρχεται ελάχιστα στην επιφάνεια του γάλατος έτσι ώστε να δημιουργεί μια περιστροφική κίνηση (στροβιλισμό) στο γάλα. Απλά θέλει λίγη εξάσκηση, θα το καταφέρεις!

Ε ναι που θα πάει θα το πετύχω!!!