Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Δημοσιεύσεις: 959
Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
Μύλος:: Baratza Sette 270
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
Τοποθεσία: Βόλος

Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από UltiMo_ » Δευ Σεπ 29, 2014 9:44 am

Με το παλιό δεν είχα κανένα παραπονο. μέσα σε λίγες προσπάθειες, κατάφερα να μην κάνω σαπουνάδα, άλλα ένα σωστό αφρόγαλο.
Αποφάσισα όμως να βάλω της silvia στην classic και το έχω έτσι μια βδομάδα.
Εύκολη τοποθέτηση, απίστευτη δύναμη του ατμού, αλλα αυξάνεται η δυσκολία χρήσης..
2-3 φορές μου πέτυχε ένα πολύ καλό αφρόγαλο, 2-3 έγινε απλά βραστό γάλα.

Το περιστροφικό διακόπτη τον ανοίγω πάντα τέρμα. Μήπως είναι λάθος? Μήπως πρέπει να το έχω πιο λίγο κλειστό ή να αρχίσω να παίζω με διαφορετικές τεχνικές?
Ευχαριστώ
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από afonic » Δευ Σεπ 29, 2014 11:17 am

Μήπως το pitcher σου είναι πολύ μικρό; Θέλει 500άρι minimum με αυτό το wand.

Άβαταρ μέλους
gsisr
Δημοσιεύσεις: 371
Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Super Caimano
2ος Μύλος:: MAZZER Major Dsrless
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από gsisr » Δευ Σεπ 29, 2014 11:19 am

πέζει ρόλο μόνο το μεγεθος του pitcher η και η ποσότητα του γάλακτος; θέλω να πω πως δεν γίνεται να αυξάνουμε την ποσότητα του γαλακτος ανάλογα με το πόσο δυνατή ειναι η πίεση του ατμού, για να μην το καίμε..

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από afonic » Δευ Σεπ 29, 2014 11:42 am

Γενικά είναι θέμα εμπειρίας. Αν όμως ο ατμός είναι πολύ δυνατός, πιθανόν με πολύ μικρή ποσότητα γάλατος να έχεις πρόβλημα στο να ολοκληρώσεις όλη την διαδικασία. Για αυτό με ενα πχ 350ml pitcher πολύ δύσκολα να δουλέψεις σωστά αν ο ατμός είναι δυνατός.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Δημοσιεύσεις: 959
Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
Μύλος:: Baratza Sette 270
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
Τοποθεσία: Βόλος

Re: Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από UltiMo_ » Δευ Σεπ 29, 2014 1:17 pm

μισόλιτρο πίτσερ έχω και το γεμίζω μέχρι τη μέση.
άρα δεν είναι λάθος να τον ανοίγω τέρμα τον ατμό ε?
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από afonic » Δευ Σεπ 29, 2014 1:53 pm

Δοκίμασε να τον ανοίξεις λίγο λίγο στην αρχή, με μικρά βήματα, όταν βάζεις αέρα μέσα στο γάλα και έχεις το tip στην επιφάνεια, περίπου στα 3/4 της διαδρομής και να τον ανοίξεις τέρμα αφού βυθίσεις το tip για την περιστροφή. Ανάλογα την μηχανή και την αφαλάτωση πάντως η ένταση του ατμού σε σχέση με το πόσο ανοίξαμε την βάνα "παίζει".

Τώρα που έχεις πιο δυνατό ατμό μπορείς να δοκιμάσεις και να βάλεις το γάλα με το pitcher στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά πριν, για να σου δώσει η χαμηλότερη θερμοκρασία του λίγο χρόνο παραπάνω.

Άβαταρ μέλους
gsisr
Δημοσιεύσεις: 371
Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Super Caimano
2ος Μύλος:: MAZZER Major Dsrless
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από gsisr » Δευ Σεπ 29, 2014 3:51 pm

καποιοι βαζουν ενα παγακι μεσα στη γαλατιερα με το γαλα..προσωπικα δεν το προτιμω αλλα μπορεις να το δοκιμασεις κι αυτο...

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από afonic » Δευ Σεπ 29, 2014 5:37 pm

To παγάκι είναι λάθος εάν μιλάμε για ζεστό αφρόγαλα.

dimitrisnd
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 28, 2018 1:16 am

Re: Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από dimitrisnd » Κυρ Σεπ 23, 2018 11:43 pm

Τελικά ο κανόνας όσον αφορά την ένταση του ατμού ποιος είναι;
Πάντα πλήρη ένταση; ή υπάρχει περίπτωση αν θέλω περισσότερο χρόνο φουσκωματος + πιο κρεμωδη υφή να πρέπει να επιλέξω λίγο λιγότερη ένταση ώστε να μου δώσει χρόνο;

harryv
Δημοσιεύσεις: 432
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 10:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: French press :((
Μύλος:: Hario χειροκίνητος
Οι καφέδες μου:: Προς το παρόν απέξω

Re: Steaming με πλήρη ένταση ατμού από την αρχή;

Δημοσίευση από harryv » Δευ Σεπ 24, 2018 11:03 am

Δεν υπάρχει κανόνας. Είναι trial and error διαδικασία.

Απάντηση