Lelit MaraX (PL62X)
- Dimitrisdim
- Δημοσιεύσεις: 73
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 06, 2019 11:20 am
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- 2η Μηχανή:: Gaggia new baby
- Μύλος:: Eureka MIGNON SPECIA
- 2ος Μύλος:: Hario mini slim pro
- Οι καφέδες μου:: Omsom, Taresso , 7Grams
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Ευτυχώς που τσεκαρα το φόρουμ πριν αγοράσω, γιατί είδα από ένα άλλο παλικάρι στο θέμα , το μαγαζί του Γερμανού ! Με γλυτωσε πολλά λεφτα ο φίλος και τον ευχαριστώ !
My YouTube channel
https://youtube.com/c/DimitrisDimopoulosYT
LELIT MARA X V2
EUREKA MIGNON SPECIALITA
https://youtube.com/c/DimitrisDimopoulosYT
LELIT MARA X V2
EUREKA MIGNON SPECIALITA
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
- Όνομα: Φώτης
- Μηχανή:: Lelit MaraX
- Μύλος:: Eureka Mignon Spec
- Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Παλι εδω...
Προσπαθω να παιξω με τους χρονους που ολοι λενε παλι.
Ειναι λογικο που με 18.5γρ καφε, βγαζω 38-40ml σε 25-30 απο το ανοιγμα της μηχανης? Και αυτο να γινεται με 10bar πιεση!
Με τετοια πιεση μου φαινεται τρελο να το κοψω ακομα πιο πολυ τον καφε..
Μηπως θα επρεπε να δω την πιεση και να την ρυθμισω?
Προσπαθω να παιξω με τους χρονους που ολοι λενε παλι.
Ειναι λογικο που με 18.5γρ καφε, βγαζω 38-40ml σε 25-30 απο το ανοιγμα της μηχανης? Και αυτο να γινεται με 10bar πιεση!
Με τετοια πιεση μου φαινεται τρελο να το κοψω ακομα πιο πολυ τον καφε..
Μηπως θα επρεπε να δω την πιεση και να την ρυθμισω?
- TafZeta
- Δημοσιεύσεις: 57
- Εγγραφή: Δευ Νοέμ 09, 2020 6:20 pm
- Μηχανή:: Lelit MaraX
- Μύλος:: Niche
- Οι καφέδες μου:: Το ψάχνω ακόμα...
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Λογικοτατο...αν κ τα ml καλό είναι να είναι γραμμάρια.
Ο καφές πως είναι?
Ο καφές πως είναι?
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
- Όνομα: Φώτης
- Μηχανή:: Lelit MaraX
- Μύλος:: Eureka Mignon Spec
- Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Αμα κρινω απο τα βιντεο και απο τα σχολια των πιο εμπειρων, η εκχυλιση μου ειναι πολυ γρηγορη...
Στα 19γρ. μου βγαινει πιο καλη γευση θα ελεγα... αλλα αυτο που με χαλαει ειναι οτι δεν ειναι σταθερα ιδια εκχυλιση, ενω δεν αλλαζω κατι.
Και εκει που ειμαι ευχαριστημενος, μια μερα πινω εναν μετριοτατο καφε!
Δηλαδη να μην προσπαθήσω να πιασω τα 30-35 δευτ. για 1:2? Και αν ναι.. να το κανω ακομα με 10 μπαρ?
Δεν ξερω εχω πραγματικα απογοητευτεί που τοσα χρονια το παλευω αλλα χωρις να καταφερω το κοντα στο τελειο!
Στα 19γρ. μου βγαινει πιο καλη γευση θα ελεγα... αλλα αυτο που με χαλαει ειναι οτι δεν ειναι σταθερα ιδια εκχυλιση, ενω δεν αλλαζω κατι.
Και εκει που ειμαι ευχαριστημενος, μια μερα πινω εναν μετριοτατο καφε!
Δηλαδη να μην προσπαθήσω να πιασω τα 30-35 δευτ. για 1:2? Και αν ναι.. να το κανω ακομα με 10 μπαρ?
Δεν ξερω εχω πραγματικα απογοητευτεί που τοσα χρονια το παλευω αλλα χωρις να καταφερω το κοντα στο τελειο!
- TafZeta
- Δημοσιεύσεις: 57
- Εγγραφή: Δευ Νοέμ 09, 2020 6:20 pm
- Μηχανή:: Lelit MaraX
- Μύλος:: Niche
- Οι καφέδες μου:: Το ψάχνω ακόμα...
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Αν ο καφές σου βγαίνει ο ξινος προσπάθησε να το τραβήξεις με πιο ψιλό κόψιμο η πίεσε περισσότερο.
Σκέψου ότι στα βίντεο ο καθένας κανεί τον καφέ που ξέρει στην συνταγή που πρέπει.
Προτείνω να πάρεις τον καφέ που σου αρέσει, να μάθεις τη συνταγή από τον Roaster και να προσπαθείς νά πάρεις το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.
Η μηχανή είναι ικανή για τέλεια καφεδάκια...ο τρόπος θέλει στρώσιμο ...το ίδιο παθαίνω κ εγώ όταν αλλάζω συχνά καφέδες
Σκέψου ότι στα βίντεο ο καθένας κανεί τον καφέ που ξέρει στην συνταγή που πρέπει.
Προτείνω να πάρεις τον καφέ που σου αρέσει, να μάθεις τη συνταγή από τον Roaster και να προσπαθείς νά πάρεις το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.
Η μηχανή είναι ικανή για τέλεια καφεδάκια...ο τρόπος θέλει στρώσιμο ...το ίδιο παθαίνω κ εγώ όταν αλλάζω συχνά καφέδες
- StevePS
- Δημοσιεύσεις: 36
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 17, 2020 12:51 pm
- Όνομα: Σταύρος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- 2η Μηχανή:: Nespresso στο χωριό
- Μύλος:: Eureka mignon zero
- Οι καφέδες μου:: Conte (Βόλος), Single Origin
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Συμφωνώ. Βρες τον καφέ που σου αρέσει και ξεκινά να πειραματίζεσαι με αυτόν. Αν νιώθεις ότι το κόψιμο σου αλλά και το ταμπινγκ σου είναι οκ παίξε και με την θερμοκρασία. Επίσης είσαι σε brew priority η froth priority mode στη μηχανή; Για αρχή θα συμβούλευα brew.TafZeta έγραψε: ↑Τρί Φεβ 01, 2022 11:03 pmΑν ο καφές σου βγαίνει ο ξινος προσπάθησε να το τραβήξεις με πιο ψιλό κόψιμο η πίεσε περισσότερο.
Σκέψου ότι στα βίντεο ο καθένας κανεί τον καφέ που ξέρει στην συνταγή που πρέπει.
Προτείνω να πάρεις τον καφέ που σου αρέσει, να μάθεις τη συνταγή από τον Roaster και να προσπαθείς νά πάρεις το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.
Η μηχανή είναι ικανή για τέλεια καφεδάκια...ο τρόπος θέλει στρώσιμο ...το ίδιο παθαίνω κ εγώ όταν αλλάζω συχνά καφέδες
- StevePS
- Δημοσιεύσεις: 36
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 17, 2020 12:51 pm
- Όνομα: Σταύρος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- 2η Μηχανή:: Nespresso στο χωριό
- Μύλος:: Eureka mignon zero
- Οι καφέδες μου:: Conte (Βόλος), Single Origin
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Επίσης σημαντικό, που φυλάς τον καφέ; Μέσα στο drum του μύλου; Σε αεροστεγή συσκευασία; Πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Για μένα κρατά ίδιο καφέ σε αεροστεγές σακουλάκι, μάθε να κάνεις ένα σταθερό ταμπινγκ και distribution πριν από αυτό, βάλε μεσαία θερμοκρασία το pid, brew priority, και παίξε με το κόψιμο μέχρι να πάρεις το αποτέλεσμα που θες. Το που φυλάς τον καφέ είναι πολύ σημαντικό για να έχει την ίδια συμπεριφορά στο ίδιο κόψιμο του μύλου όσο περνάνε οι μέρες. Ένας καφές που εκτίθεται σε υγρασία και"ρουφάει" αλλάζει η ροή του ακόμα και αν ο μύλος μείνει στο ίδιο κόψιμο.
- StevePS
- Δημοσιεύσεις: 36
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 17, 2020 12:51 pm
- Όνομα: Σταύρος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- 2η Μηχανή:: Nespresso στο χωριό
- Μύλος:: Eureka mignon zero
- Οι καφέδες μου:: Conte (Βόλος), Single Origin
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Καλησπέρα, χαθήκαμε!
Μπαίνω στο ψητό!
1) Γνωρίζει κάποιος πως μπορούμε να αφαιρέσουμε το pre- infusion από τη διαδικασία εκχύλισης της μηχανής μας;
2) Δημήτρη είδα τα βίντεο σου για τη μηχανή! Συγχαρητήρια, πολύ κατατοπιστικά. Έχω μια ερώτηση για τη ρύθμιση της opv. Η πίεση που μετράει το μανόμετρο της μηχανής μας είναι στο γκρουπ ή στη βαλβίδα; Είδες διάφορα στα καφεδάκια σου και αν ναι τι είδους;
3) είναι κανείς που να έχει βάλει μανόμετρο στο γκρουπ για να δει την διαφορά μεταξύ των δύο; (Καντράν και γκρουπ)
Καλό χειμώνα είπαμε;
Μήν βαρατε...
Μπαίνω στο ψητό!
1) Γνωρίζει κάποιος πως μπορούμε να αφαιρέσουμε το pre- infusion από τη διαδικασία εκχύλισης της μηχανής μας;
2) Δημήτρη είδα τα βίντεο σου για τη μηχανή! Συγχαρητήρια, πολύ κατατοπιστικά. Έχω μια ερώτηση για τη ρύθμιση της opv. Η πίεση που μετράει το μανόμετρο της μηχανής μας είναι στο γκρουπ ή στη βαλβίδα; Είδες διάφορα στα καφεδάκια σου και αν ναι τι είδους;
3) είναι κανείς που να έχει βάλει μανόμετρο στο γκρουπ για να δει την διαφορά μεταξύ των δύο; (Καντράν και γκρουπ)
Καλό χειμώνα είπαμε;
Μήν βαρατε...
- christos.k
- Δημοσιεύσεις: 231
- Εγγραφή: Δευ Ιαν 30, 2012 2:45 pm
- Όνομα: Χρηστος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Compak K3
- Οι καφέδες μου:: Nine grams, Handpickers, Blend 65
- Τοποθεσία: Νεο Φαληρο
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Όταν μέτρησα παλαιότερα με μανόμετρο σε κλείστρο έδειξε το ίδιο. Αρα συμπερασματικά προκύπτει ότι μετράει στο γκρουπ.
Για να αφεραιθει το preinfusion θέλει αλλαγή στο ελατήριο στο κάτω μέρος του γκρουπ.
Για να αφεραιθει το preinfusion θέλει αλλαγή στο ελατήριο στο κάτω μέρος του γκρουπ.
- StevePS
- Δημοσιεύσεις: 36
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 17, 2020 12:51 pm
- Όνομα: Σταύρος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- 2η Μηχανή:: Nespresso στο χωριό
- Μύλος:: Eureka mignon zero
- Οι καφέδες μου:: Conte (Βόλος), Single Origin
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Lelit MaraX (PL62X)
Βρήκα και στο youtube αντίστοιχο βίντεο με μανόμετρο-κλείστρο, έχεις δίκιο. Η διαφορά ήταν 0,1, ελάχιστη.christos.k έγραψε: ↑Κυρ Σεπ 11, 2022 11:51 pmΌταν μέτρησα παλαιότερα με μανόμετρο σε κλείστρο έδειξε το ίδιο. Αρα συμπερασματικά προκύπτει ότι μετράει στο γκρουπ.
Για να αφεραιθει το preinfusion θέλει αλλαγή στο ελατήριο στο κάτω μέρος του γκρουπ.
Ερώτηση προς όλους τους χρήστες : Πότε ξεκινάτε να μετράτε χρόνο για τις εκχυλίσεις σας??? Κατευθείαν με το σήκωμα του lever ή με την πρώτη σταγόνα στο ποτήρι;;;
Προσωπικά νομίζω ότι τα αποτελέσματά μου είναι καλύτερα στα 22-24 sec από την πρώτη σταγόνα στο ποτήρι. Φρέσκοι μονοποικιλιακοί, κατά κόρον αφρικανικοί, Αιθιοπία, Κονγκό, Κένυα και Τανζανία (Κόντε Βόλος) με 1:2.5 εκχύλιση μεσαία σκάλα PID (92 αν θυμάμαι καλά) brew priority, 20 gr in.
Προσωπικά πάλι τα 25 sec από το σήκωμα του lever δίνουν σχετικά πιο όξινο από ότι πρέπει αποτέλεσμα στους ήδη όξινους καφέδες που προτιμώ. (από το σήκωμα μέχρι την πρώτη σταγόνα θέλει κατά μέσο όρο 12-13 sec περίπου).
Σύντομα θα δοκιμάσω να κατεβάσω για δοκιμή τη θερμοκρασία στην πρώτη σκάλα.