ECM Classika PID
Re: ECM Classika PID
Σε ευχαριστω πολυ.Ειναι πολυ καλη μηχανη αλλα δεν εχω βασικες γνωσεις.Αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι ποτε πρεπει να σηκωσω τον διακοπτη της αντλιας.Εχεις καποια ιδεα?ποια η λειτουργεια του διακοπτη αυτου?εχεις και εσυ την ιδια μηχανη?
-
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Re: ECM Classika PID
Τo καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις προσεκτικά το manual
Σε καθημερινή λειτουργία, τον διακόπτη αυτόν το χρησιμοποιείς μόνο μετά από λειτουργία ατμού ή αν θες να βγάλεις ζεστό νερό π.χ. για τσάι ή αν για κάποιο λόγο θες να ανανεώσεις το νερό που είναι μέσα στο μπόιλερ.
Αλλιώς, αν κάνεις μόνο καφέ, πρακτικά δεν τον χρησιμοποιείς
Re: ECM Classika PID
Καταλαβα.Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση.
- dimach
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 7:04 pm
- Όνομα: Αχιλλέας
- Μηχανή:: ECM Classika
- Μύλος:: Timemore Sculptor78s
- 2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
- Οι καφέδες μου:: round cup ,taf
- Τοποθεσία: Βόλος-Θεσ/νικη
Re: ECM Classika PID
Κάτοχος εδώ και τρείς μήνες της ECM Classika και μπορώ να πώ ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Κάποιες απορίες έχω όσον αφορά την λειτουργία της και την συντήρηση.
α) Αν κάνει preinfusion, διότι βλέπω την πίεση στο μανόμετρο της αντλίας να φτάνει στα 9,5bar μετά από 8 περίπου δευτερόλεπτα.
Έχω διαβάσει ότι η μηχανές οι οποίες δεν έχουν rotary pump (δεν συνδέονται στο δίκτυο) δεν κάνουν preinfusion αλλά ουσιαστικά prewetting.
Επίσης όταν σηκώσουμε τον μοχλό brewing έως ότου ενεργοποιηθεί η αντλία με το micro switch πέφτει νερό στο puck θεωρείται prewetting ?
β) Backflushing με νερό κάνω στο τέλος της ήμερας μετά από 3-4 καφεδάκια.Με cafiza δεν έχω κάνει ακόμη.
Τί ποσότητα cafiza βάζουμε στο τυφλό για Ε61 group ?
Επίσης για αφαλάτωση με dezcal σκέφτομαι στο εξάμηνο δεδομένου ότι χρησιμοποιώ νερό Θεόνη.Τί αναλογία dezcal ανά lit ?
Στην Gaggia σύμφωνα με τον οδηγό αφαλάτωσης του forum χρησιμοποιούσα περίπου 1gr /100ml νερού.
Κάποιες απορίες έχω όσον αφορά την λειτουργία της και την συντήρηση.
α) Αν κάνει preinfusion, διότι βλέπω την πίεση στο μανόμετρο της αντλίας να φτάνει στα 9,5bar μετά από 8 περίπου δευτερόλεπτα.
Έχω διαβάσει ότι η μηχανές οι οποίες δεν έχουν rotary pump (δεν συνδέονται στο δίκτυο) δεν κάνουν preinfusion αλλά ουσιαστικά prewetting.
Επίσης όταν σηκώσουμε τον μοχλό brewing έως ότου ενεργοποιηθεί η αντλία με το micro switch πέφτει νερό στο puck θεωρείται prewetting ?
β) Backflushing με νερό κάνω στο τέλος της ήμερας μετά από 3-4 καφεδάκια.Με cafiza δεν έχω κάνει ακόμη.
Τί ποσότητα cafiza βάζουμε στο τυφλό για Ε61 group ?
Επίσης για αφαλάτωση με dezcal σκέφτομαι στο εξάμηνο δεδομένου ότι χρησιμοποιώ νερό Θεόνη.Τί αναλογία dezcal ανά lit ?
Στην Gaggia σύμφωνα με τον οδηγό αφαλάτωσης του forum χρησιμοποιούσα περίπου 1gr /100ml νερού.
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: ECM Classika PID
Ακριβώς.dimach έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 19, 2021 12:33 amα) Αν κάνει preinfusion, διότι βλέπω την πίεση στο μανόμετρο της αντλίας να φτάνει στα 9,5bar μετά από 8 περίπου δευτερόλεπτα.
Έχω διαβάσει ότι η μηχανές οι οποίες δεν έχουν rotary pump (δεν συνδέονται στο δίκτυο) δεν κάνουν preinfusion αλλά ουσιαστικά prewetting.
Επίσης όταν σηκώσουμε τον μοχλό brewing έως ότου ενεργοποιηθεί η αντλία με το micro switch πέφτει νερό στο puck θεωρείται prewetting ?
Συνήθως κρατάμε τον μοχλό σε αυτό το νεκρό σημείο, μέχρι να έχουμε την πρώτη σταγόνα στο φλιτζάνι.
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
- Όνομα: Οδυσσέας
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: ECM Classika PID
Κάτοχος και εγώ της Classika από τον Μάιο.
Με pre-wetting να έχουμε την πρώτη σταγόνα εννοείς ? Εγώ συνήθως προς το τέλος της εκχύλισης το βάζω σε αυτό το νεκρό σημείο και παίρνω τα τελευταία 4-5g χωρίς την αντλία, μόνο με την πίεση από το μανιτάρι.
Επίσης με τους χρόνους πως να μετράμε? Με το pre infusion και το pre-wetting ?
Με pre-wetting να έχουμε την πρώτη σταγόνα εννοείς ? Εγώ συνήθως προς το τέλος της εκχύλισης το βάζω σε αυτό το νεκρό σημείο και παίρνω τα τελευταία 4-5g χωρίς την αντλία, μόνο με την πίεση από το μανιτάρι.
Επίσης με τους χρόνους πως να μετράμε? Με το pre infusion και το pre-wetting ?
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: ECM Classika PID
Ναι.
Χρησιμοποιώ αυτό το κόλπο, όταν προσπαθώ να σώσω μια εκχύλιση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα πχ όταν κοντεύω να πιάσω τον στόχο του ratio στα 20sec.
Εδώ μάλλον μιλάμε για post-infusion.
Να περιορίσουμε την ροή προς το τέλος της εκχύλισης είναι κάτι θεμιτό αλλά δύσκολο να επιτευχθεί με μηχανή που δεν σχεδιάστηκε ανάλογα.
Νομίζω ότι όταν έχουμε να κάνουμε με εκχυλίσεις πολύπλοκες ( περισσότερες από μια φάσεις ) για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, θα πρέπει να περιγράφουμε την κάθε φάση και τον χρόνο που αυτή διαρκεί.
Ναι, αργεί. Μόλις εμφανιστεί η πρώτη σταγόνα στο naked, σημαίνει ότι το puck έχει κορεστεί και ξεκινάμε την κυρίως εκχύλιση.
Δεν μας φοβίζει ο παρατεταμένος χρόνος του pre-wetting γιατί 20gr καυτού νερού, έρχονται σε επαφή με τον κρύο αλεσμένο καφέ και η θερμοκρασία πέφτει αμέσως.
- dimach
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 7:04 pm
- Όνομα: Αχιλλέας
- Μηχανή:: ECM Classika
- Μύλος:: Timemore Sculptor78s
- 2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
- Οι καφέδες μου:: round cup ,taf
- Τοποθεσία: Βόλος-Θεσ/νικη
Re: ECM Classika PID
Ευχαριστούμε πολύ Βασίλη για τις οδηγίες σου !
Είναι πολύ σημαντικές οι εμπειρίες των άλλων για εμάς που είμαστε νέοι στην χρήση του Ε61.
Είναι πολύ σημαντικές οι εμπειρίες των άλλων για εμάς που είμαστε νέοι στην χρήση του Ε61.
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
- Όνομα: Οδυσσέας
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: ECM Classika PID
Ευχαριστούμε πολύ Βασίλη,
Πολύτιμες οι εμπειρίες σου, και εγώ τώρα μαθαίνω το e61. Τοσα χρόνια ήμουν με μια gaggia classic.
Ήδη έχω αρχίσει και πειραματίζομαι με το pre wetting
Πολύτιμες οι εμπειρίες σου, και εγώ τώρα μαθαίνω το e61. Τοσα χρόνια ήμουν με μια gaggia classic.
Ήδη έχω αρχίσει και πειραματίζομαι με το pre wetting