Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) DB
Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) DB
Καλησπέρα σας!
Γράφω και τα καλώς σας βρήκα εδώ, για να μην ανοίγω πολλά θέματα .
Σε άλλο μου thread, έκανα τις ερωτήσεις μου (τελείως άσχετος γαρ), και έπεσα στην παγίδα όπου τελικά από όλα κάτι θα μου έλειπε (σε single boiler θα έπρεπε να έχω υπομονή αν θέλω να φτιάχνω καπουτσίνο για να ανεβοκατέβει η θερμοκρασία, καλό θα ήταν να έχω pid, ειδικά για να γλιτωσω το temp surfing. Απο την αλλη οι HX ισως ηταν καλη λυση, αλλα εχουμε το cooling flush, θεωρητικά μια ιδανική λύση θα ηταν το DB για να τα έχω όλα εύκολα κ αμεσα).
Επομένως αφού οι πιο φτηνή (αμιγώς DB) ήταν κοντά στο 1κ, γιατί να μην πάω κοντά σε κάτι πιο ολοκληρωμένο; Εντάξει, έπεσα στη λούπα. Και κατέληξα στην brewtus + eureka mignon. Γιατί δεν θέλω να μπλέξω αργότερα βρες πουλησε αλλαξε εξοπλισμο (εκτός αν το παρατησω altogether το σπορ). Δεν ξέρω αν πρέπει να το πω προς κίνδυνο επιτηδευμένης διαφήμισης, αλλά από το barista με βοήθησαν (και μου έκαναν κάποια έκπτωση) και γενικότερα η εξυπηρέτηση ήταν άψογη. Αν θέλει κάποιος mod ας σβήσει το παραπάνω, αν θεωρηθεί too much.
Πρώτη εντύπωση: είναι μεγαλή γμτ!!! Αλλά χάρηκα με το sturdiness της κατασκευής. Την άναψα, είχε φίλτρο ρητίνης στην άκρη του σωλήνα, για σιγουριά πέρασα το νερό κ από μια brita πριν το βάλω μέσα. Δεν πείραξα την βαλβίδα πίεσης, θερμοκρασία στο 93. Κόκκοι τους default του coffee island και πήρα κ λιγα γραμμάρια rwanda για να δω άρωμα.
Πρώτο round: 19gr πολύ χοντρός κόκκος (έβγαλε στα 18 δευτερόλεπτα τα 60ml) -> νεροχύτης
Δεύτερο round: 19gr πολύ λεπτός κόκκος (έκανε κανα λεπτό) -> νεροχύτης
Τρίτο round: 19gr καλύτερα, γύρω στα 25 δευτερόλεπτα, καλός καφές. Δεν έχω πολλά συγκριτικά για να ξερω αν ειναι καλο ή κακό, ωραία μυρωδιά, αλλα ίσως στη γεύση λίγο προς το τσουρουφλισμένο;
Μετά μου τελείωσε η καφές του coffee island, κ έβαλα τον rwanda:
Βρήκα το σωστό κόψιμο (μάλλον), 19gr 28 δευτερόλεπτα 60ml. Εδώ είμαστε . Πολύ ωραίο άρωμα, καϊμάκι δεν ξέρω εσείς πείτε μου πως σας φαίνεται (συνημμένο). Όμως, μετά από 2-3 καφέδες, παρατήρησα ότι η πίεση δεν πήγαινε στο 9 καθ' όλη τη διάρκεια της εκχύλισης. Ξεκινούσε χαμηλά, στα 8 δευτερόλεπτα περίπου έβγαινε η πρώτη σταγόνα κ ήταν 4-5 bar κ μετά ανέβαινε σταδιακά. Στο τέλος της εκχύλισης είχε φτάσει τα 9 (αλλά στο τέλος). Όχι rotary φυσικά, δόνησης (υπερβολή για μένα θα έλεγα, ήδη είχα κάνει την υπερβολή να πάρω αυτή τη μηχανή). Εκεί κάπου μου τελείωσε το νερό και θεώρησα ότι είναι αυτός ο λόγος που δεν ανέβαζε πίεση. Γέμισα νερό και ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεν έπιανε 9 bar γρήγορα. Είναι φυσιολογικό; Πρέπει να αλλάξω κάτι; Κάνω κάτι λάθος; Ρύθμισα με το τυφλο την βαλβίδα στα 10.5 bar.
Μετά από κάθε καφέ (έχοντας διαβάσει κ αυτά του καθαρισμού), αφήνω να τρέξει λίγο νερό από το shower head, καθαρίζω όσο τρέχει με μια παλιά οδοντόβουρτσα, κ αφού πλύνω το pf κάνω ένα backflush με σκέτο νεράκι.
Ζύγισμα σε ζυγαριά με 1gr διαβάθμιση (όχι 0.1 ακόμα, δεν εχω), πίεση με ζυγαριά για τα 14 κιλά, οπότε έχω κρατήσει αυτές τις παραμέτρους ίδιες.
Από δω και πέρα; Οι καφέδες που πήρα θεωρούνται οκ; Πως ξέρω αν είναι 15-20 ημερών; Έχετε κάποια συμβουλή;
Γράφω και τα καλώς σας βρήκα εδώ, για να μην ανοίγω πολλά θέματα .
Σε άλλο μου thread, έκανα τις ερωτήσεις μου (τελείως άσχετος γαρ), και έπεσα στην παγίδα όπου τελικά από όλα κάτι θα μου έλειπε (σε single boiler θα έπρεπε να έχω υπομονή αν θέλω να φτιάχνω καπουτσίνο για να ανεβοκατέβει η θερμοκρασία, καλό θα ήταν να έχω pid, ειδικά για να γλιτωσω το temp surfing. Απο την αλλη οι HX ισως ηταν καλη λυση, αλλα εχουμε το cooling flush, θεωρητικά μια ιδανική λύση θα ηταν το DB για να τα έχω όλα εύκολα κ αμεσα).
Επομένως αφού οι πιο φτηνή (αμιγώς DB) ήταν κοντά στο 1κ, γιατί να μην πάω κοντά σε κάτι πιο ολοκληρωμένο; Εντάξει, έπεσα στη λούπα. Και κατέληξα στην brewtus + eureka mignon. Γιατί δεν θέλω να μπλέξω αργότερα βρες πουλησε αλλαξε εξοπλισμο (εκτός αν το παρατησω altogether το σπορ). Δεν ξέρω αν πρέπει να το πω προς κίνδυνο επιτηδευμένης διαφήμισης, αλλά από το barista με βοήθησαν (και μου έκαναν κάποια έκπτωση) και γενικότερα η εξυπηρέτηση ήταν άψογη. Αν θέλει κάποιος mod ας σβήσει το παραπάνω, αν θεωρηθεί too much.
Πρώτη εντύπωση: είναι μεγαλή γμτ!!! Αλλά χάρηκα με το sturdiness της κατασκευής. Την άναψα, είχε φίλτρο ρητίνης στην άκρη του σωλήνα, για σιγουριά πέρασα το νερό κ από μια brita πριν το βάλω μέσα. Δεν πείραξα την βαλβίδα πίεσης, θερμοκρασία στο 93. Κόκκοι τους default του coffee island και πήρα κ λιγα γραμμάρια rwanda για να δω άρωμα.
Πρώτο round: 19gr πολύ χοντρός κόκκος (έβγαλε στα 18 δευτερόλεπτα τα 60ml) -> νεροχύτης
Δεύτερο round: 19gr πολύ λεπτός κόκκος (έκανε κανα λεπτό) -> νεροχύτης
Τρίτο round: 19gr καλύτερα, γύρω στα 25 δευτερόλεπτα, καλός καφές. Δεν έχω πολλά συγκριτικά για να ξερω αν ειναι καλο ή κακό, ωραία μυρωδιά, αλλα ίσως στη γεύση λίγο προς το τσουρουφλισμένο;
Μετά μου τελείωσε η καφές του coffee island, κ έβαλα τον rwanda:
Βρήκα το σωστό κόψιμο (μάλλον), 19gr 28 δευτερόλεπτα 60ml. Εδώ είμαστε . Πολύ ωραίο άρωμα, καϊμάκι δεν ξέρω εσείς πείτε μου πως σας φαίνεται (συνημμένο). Όμως, μετά από 2-3 καφέδες, παρατήρησα ότι η πίεση δεν πήγαινε στο 9 καθ' όλη τη διάρκεια της εκχύλισης. Ξεκινούσε χαμηλά, στα 8 δευτερόλεπτα περίπου έβγαινε η πρώτη σταγόνα κ ήταν 4-5 bar κ μετά ανέβαινε σταδιακά. Στο τέλος της εκχύλισης είχε φτάσει τα 9 (αλλά στο τέλος). Όχι rotary φυσικά, δόνησης (υπερβολή για μένα θα έλεγα, ήδη είχα κάνει την υπερβολή να πάρω αυτή τη μηχανή). Εκεί κάπου μου τελείωσε το νερό και θεώρησα ότι είναι αυτός ο λόγος που δεν ανέβαζε πίεση. Γέμισα νερό και ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεν έπιανε 9 bar γρήγορα. Είναι φυσιολογικό; Πρέπει να αλλάξω κάτι; Κάνω κάτι λάθος; Ρύθμισα με το τυφλο την βαλβίδα στα 10.5 bar.
Μετά από κάθε καφέ (έχοντας διαβάσει κ αυτά του καθαρισμού), αφήνω να τρέξει λίγο νερό από το shower head, καθαρίζω όσο τρέχει με μια παλιά οδοντόβουρτσα, κ αφού πλύνω το pf κάνω ένα backflush με σκέτο νεράκι.
Ζύγισμα σε ζυγαριά με 1gr διαβάθμιση (όχι 0.1 ακόμα, δεν εχω), πίεση με ζυγαριά για τα 14 κιλά, οπότε έχω κρατήσει αυτές τις παραμέτρους ίδιες.
Από δω και πέρα; Οι καφέδες που πήρα θεωρούνται οκ; Πως ξέρω αν είναι 15-20 ημερών; Έχετε κάποια συμβουλή;
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Καταρχάς καλορίζικος ο εξοπλισμός!
Θα σου πρότεινα να μην αλλάζεις συνεχώς καφέ, αλλά τουλάχιστον στην αρχή να επιλέξεις έναν εύκολο καφέ (πχ blend) και να κάνεις πειραματισμούς μέχρι να πάρεις το κολάι. Δοκίμασε αναλογίες, θερμοκρασίες (αν σου βγαίνει καμένος μείωσε τη θερμοκρασία), δοσολογίες μέχρι να βρεις την επιθυμητή γεύση. Να θυμάσαι επίσης ότι όταν αλλάζεις καφέ καλό είναι να καθαρίζεις τον μύλο σου.
Πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις ζυγαριά ακριβείας γιατί το 19g μπορεί να είναι είτε 19.1g είτε 19.9g.... μεγάλη διαφορά.
Επίσης να ζυγίζεις το ρόφημα για να έχεις μεγαλύτερη ακρίβεια σε ποια αναλογία παίζεις και για να μην ασχολείσαι με το πάχος της κρέμας.
Με το που ενεργοποιείται η αντλία περνάνε κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να δεις τις πρώτες σταγόνες όπως ανέφερες, αλλά η πίεση θα πρέπει να ανέβει γρήγορα στα 9bar και όχι μόνο στο τέλος.
Όσο για την εικόνα η κρέμα μου φαίνεται πολύ ξανθιά και λίγη, αν δεν μας έλεγες από που βγήκε, θα μάντευα ότι είναι από nespresso.
Θα σου πρότεινα να μην αλλάζεις συνεχώς καφέ, αλλά τουλάχιστον στην αρχή να επιλέξεις έναν εύκολο καφέ (πχ blend) και να κάνεις πειραματισμούς μέχρι να πάρεις το κολάι. Δοκίμασε αναλογίες, θερμοκρασίες (αν σου βγαίνει καμένος μείωσε τη θερμοκρασία), δοσολογίες μέχρι να βρεις την επιθυμητή γεύση. Να θυμάσαι επίσης ότι όταν αλλάζεις καφέ καλό είναι να καθαρίζεις τον μύλο σου.
Πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις ζυγαριά ακριβείας γιατί το 19g μπορεί να είναι είτε 19.1g είτε 19.9g.... μεγάλη διαφορά.
Επίσης να ζυγίζεις το ρόφημα για να έχεις μεγαλύτερη ακρίβεια σε ποια αναλογία παίζεις και για να μην ασχολείσαι με το πάχος της κρέμας.
Με το που ενεργοποιείται η αντλία περνάνε κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να δεις τις πρώτες σταγόνες όπως ανέφερες, αλλά η πίεση θα πρέπει να ανέβει γρήγορα στα 9bar και όχι μόνο στο τέλος.
Όσο για την εικόνα η κρέμα μου φαίνεται πολύ ξανθιά και λίγη, αν δεν μας έλεγες από που βγήκε, θα μάντευα ότι είναι από nespresso.
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Ευχαριστώ Luckees, θα πάρω αν είναι γυρνώντας στο σπίτι από το coffee island αυτον που χρησιμοποιούν κ οι ίδιοι (φαντάζομαι επειδή θα κινείται περισσότερο θα είναι κ πιο φρέσκος). Και θα κάνω εκεί τα πειράματά μου.
Έχω δρόμο ακόμα γιατί και με το γάλα δυσκολεύομαι, αλλά εδώ είμαστε
Και δεν θα τα λεω καπουτσίνια
Έχω δρόμο ακόμα γιατί και με το γάλα δυσκολεύομαι, αλλά εδώ είμαστε
Και δεν θα τα λεω καπουτσίνια
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Για το πόσο φρέσκος είναι ο καφέ των CI θα σου απαντήσει η ρεπόρτερ Σταυριάνα. Γενικά ένα καφές που είναι φρεσκοκαβουρδισμένος θα πρέπει να αναγράφει πάνω του το roasting date (RD) για να ξέρει ο καταναλωτής πως να τον διαχειριστεί.
Το γάλα είναι πανεύκολο και το μόνο που θέλει είναι εξάσκηση, οπότε μην αγχώνεσαι.
Το γάλα είναι πανεύκολο και το μόνο που θέλει είναι εξάσκηση, οπότε μην αγχώνεσαι.
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Θα δωσω κι εγω τη συμβουλη μου:
Καλο το coffee island, μονο για τα microfarm. Τα blend που εχει προσωπικα δε μου αρεσουν και οι μονοποικιλιακοι ειναι λιγο μπαγιατικοι. Για αρχη, προτιμησε καποιον που ειναι σιγουρα φρεσκος για να παιρνεις πιο αντιπροσωπευτικά αποτελεσματα.θα προτεινω cup10 και mokka. O μεν ψηνει αφου του δωσεις παραγγελια οποτε πρεπει να κανεις κουμαντο να εχουν περασει 2 βδομαδες πριν υον χρησιμοποιησεις, ο δε δε θα σου δωσει πανω απο 5 ημερων. Και στις δυο περιπτωσεις προτιμας τα "specialty blend" τους. Απο εκει και περα, η πιεση της μηχανης καθοριζεται απο την ποσοτητα του καφε και την αλεση σου(αυτο που ρυθμιζεις ειναι η μεγιστη που θα επιτρεψει).
Καλως ηρθες και καλα καφεδακια!
Καλο το coffee island, μονο για τα microfarm. Τα blend που εχει προσωπικα δε μου αρεσουν και οι μονοποικιλιακοι ειναι λιγο μπαγιατικοι. Για αρχη, προτιμησε καποιον που ειναι σιγουρα φρεσκος για να παιρνεις πιο αντιπροσωπευτικά αποτελεσματα.θα προτεινω cup10 και mokka. O μεν ψηνει αφου του δωσεις παραγγελια οποτε πρεπει να κανεις κουμαντο να εχουν περασει 2 βδομαδες πριν υον χρησιμοποιησεις, ο δε δε θα σου δωσει πανω απο 5 ημερων. Και στις δυο περιπτωσεις προτιμας τα "specialty blend" τους. Απο εκει και περα, η πιεση της μηχανης καθοριζεται απο την ποσοτητα του καφε και την αλεση σου(αυτο που ρυθμιζεις ειναι η μεγιστη που θα επιτρεψει).
Καλως ηρθες και καλα καφεδακια!
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις ευχές, μέσα στο σκ θα τα κοιτάξω και θα παραγγείλω. Προς το παρόν, πέρασα από coffee για να έχω κοκκους για δοκιμή.
Αλλά έχω πρόβλημα, φαντάζομαι όμως ότι εγώ όμως κάνω κάτι λάθος, δεν είναι η μηχανή. Έκοψα πάλι σήμερα, με ζυγαριά ακριβείας 19.7 γραμμαρια κ έβαλα στο πφ (έβαλα πιο πολλά για να έχει λιγότερο αέρα μέσα άρα να ανεβάσει πίεση, έτσι το σκέφτηκα δεν ξερω αν ειναι σωστός τρόπος σκέψης). Το pid στα 93, βουρ στο ψητό. Στα 8-9 δευτερόλεπτα η πρώτη σταγόνα, 2 ουρίτσες καλά, αλλά μόνο 4-5 bar πίεση. Έτσι πήγε ως το τέλος, 29 δευτερόλεπτα 60ml -> τα ζύγισα στη ζυγαριά και ήταν 60 γραμμάρια, σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά. Όταν σταμάτησα την εκχυλιση κ έπεσαν τα νερά από την opv, τα bar πήγαν στα 10.5 (όπου τα είχα σετάρει με το τυφλό). Ο καφές λίγο περισσότερη κρέμα από τον εικονιζόμενο.
Δεν ξέρω που να κοιτάξω, για αυτο σας ρωτάω. Να διαβάσω κάτι συγκεκριμένο; Ή είναι εύκολη η λύση; Γιατί δεν ανεβάζει πίεση; Να την σετάρω στα 15 όπου ήταν όταν την πήρα να δω αν θα έχει αλλαγή;
Αλλά έχω πρόβλημα, φαντάζομαι όμως ότι εγώ όμως κάνω κάτι λάθος, δεν είναι η μηχανή. Έκοψα πάλι σήμερα, με ζυγαριά ακριβείας 19.7 γραμμαρια κ έβαλα στο πφ (έβαλα πιο πολλά για να έχει λιγότερο αέρα μέσα άρα να ανεβάσει πίεση, έτσι το σκέφτηκα δεν ξερω αν ειναι σωστός τρόπος σκέψης). Το pid στα 93, βουρ στο ψητό. Στα 8-9 δευτερόλεπτα η πρώτη σταγόνα, 2 ουρίτσες καλά, αλλά μόνο 4-5 bar πίεση. Έτσι πήγε ως το τέλος, 29 δευτερόλεπτα 60ml -> τα ζύγισα στη ζυγαριά και ήταν 60 γραμμάρια, σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά. Όταν σταμάτησα την εκχυλιση κ έπεσαν τα νερά από την opv, τα bar πήγαν στα 10.5 (όπου τα είχα σετάρει με το τυφλό). Ο καφές λίγο περισσότερη κρέμα από τον εικονιζόμενο.
Δεν ξέρω που να κοιτάξω, για αυτο σας ρωτάω. Να διαβάσω κάτι συγκεκριμένο; Ή είναι εύκολη η λύση; Γιατί δεν ανεβάζει πίεση; Να την σετάρω στα 15 όπου ήταν όταν την πήρα να δω αν θα έχει αλλαγή;
- loft
- Δημοσιεύσεις: 54
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 17, 2013 5:22 pm
- Μηχανή:: La Pavoni Puccino
- Μύλος:: 1Zpresso JE-Plus
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Δεν έχω εμπειρία από τη συγκεκριμένη μηχανή, αλλά απ' όσο γνωρίζω έχει θάλαμο pre-infusion στο E61, οπότε είναι λογικό να μην ανεβάζει πίεση αμέσως.
Επίσης τα γραμμάρια καφέ που βάζεις μου φαίνονται πολλά για standard καλαθάκι. Κανονικά όσο προσθέτεις γραμμάρια αυξάνεται η αντίσταση, όμως μπορεί αν το παρακάνεις να έχεις αντίθετο αποτέλεσμα λόγω channeling.
Δοκίμασε με 16-18 gr καφέ πιο ψιλοκομμένο, προσοχή στην κατανομή, σταθερό πάτημα.
Επίσης τα γραμμάρια καφέ που βάζεις μου φαίνονται πολλά για standard καλαθάκι. Κανονικά όσο προσθέτεις γραμμάρια αυξάνεται η αντίσταση, όμως μπορεί αν το παρακάνεις να έχεις αντίθετο αποτέλεσμα λόγω channeling.
Δοκίμασε με 16-18 gr καφέ πιο ψιλοκομμένο, προσοχή στην κατανομή, σταθερό πάτημα.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Εχεις κανει μια δυνατη αρχή αγοράζοντας μια πολύ καλή μηχανή, τώρα θα πρέπει να συνεχίσεις δυνατά διαβάζοντας εδω μέσα για να μάθεις πώς θα την χρησιμοποιείς σωστά για να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορείς.
Ξεκίνα με το να ξεχάσεις τη μέτρηση του εσπρέσσο σαν ποσότητα και να αρχίσεις να μετράς βάρος.Οσο διαρκεί η εκχύλιση θα έχεις τη ζυγαριά κάτω απο το φλυτζάνι σου να μετράει βάρος και όταν θα φτάνεις στο επιθυμητό βάρος σε gr θα σταματάς.Ξέχασε τα ml !Κατα δεύτερον για αρχή μείωσε την ποσότητα του καφέ που βάζεις σε 16γρ και υπολόγισε το κόψιμο του καφέ να σου δίνει 32γρ εσπρέσσο σε 25-32'' .(αυτα ειναι πολύ γενικές οδηγίες για αρχή τις οποίες αργότερα μπορείς να τις αλλάξεις όπως νομίζεις με βάση την εμπειρία σου και τα θέλω σου ,αλλά για να μην πνιγείς ξεκίνα με αυτά σαν οδηγό).Μείνε δηλαδή σε αναλογία εκχύλισης 1:2 (1γρ καφέ για 2 γρ εσπρέσσο).Με τα νούμερα του χρόνου της εκχύλισης που σου λέω και της αναλογίας ,η μηχανή σου θα πρέπει να δείξει τα 9bar που την έχεις ρυθμίσει.Αν βγάλεις καφέ 1:2 σε π.χ. 30'' και η μηχανή δεν δειξει 9 Bar (λίγο απίθανο εκτός αν υπάρχει βλάβη ή κακή ρύθμιση) ,τότε θα ψαχτείς σε άλλο επίπεδο.
Και κάτι άλλο .Ο καφές του coffee island νομιζω οτι θέλει 95 βαθμούς θερμοκρασία ,αλλά μια δοκιμή θα σε πείσει.
Ξεκίνα με το να ξεχάσεις τη μέτρηση του εσπρέσσο σαν ποσότητα και να αρχίσεις να μετράς βάρος.Οσο διαρκεί η εκχύλιση θα έχεις τη ζυγαριά κάτω απο το φλυτζάνι σου να μετράει βάρος και όταν θα φτάνεις στο επιθυμητό βάρος σε gr θα σταματάς.Ξέχασε τα ml !Κατα δεύτερον για αρχή μείωσε την ποσότητα του καφέ που βάζεις σε 16γρ και υπολόγισε το κόψιμο του καφέ να σου δίνει 32γρ εσπρέσσο σε 25-32'' .(αυτα ειναι πολύ γενικές οδηγίες για αρχή τις οποίες αργότερα μπορείς να τις αλλάξεις όπως νομίζεις με βάση την εμπειρία σου και τα θέλω σου ,αλλά για να μην πνιγείς ξεκίνα με αυτά σαν οδηγό).Μείνε δηλαδή σε αναλογία εκχύλισης 1:2 (1γρ καφέ για 2 γρ εσπρέσσο).Με τα νούμερα του χρόνου της εκχύλισης που σου λέω και της αναλογίας ,η μηχανή σου θα πρέπει να δείξει τα 9bar που την έχεις ρυθμίσει.Αν βγάλεις καφέ 1:2 σε π.χ. 30'' και η μηχανή δεν δειξει 9 Bar (λίγο απίθανο εκτός αν υπάρχει βλάβη ή κακή ρύθμιση) ,τότε θα ψαχτείς σε άλλο επίπεδο.
Και κάτι άλλο .Ο καφές του coffee island νομιζω οτι θέλει 95 βαθμούς θερμοκρασία ,αλλά μια δοκιμή θα σε πείσει.
- gsisr
- Δημοσιεύσεις: 492
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Θα σου δώσω ένα αρχικό μπουσουλα όσο πιο εύκολο για αρχαριο. Θα τσεκαρεις τη σωστή ποσότητα που χωράει το καλάθι σου με τον εξής τρόπο. Αφού αλεσεις στο καλάθι και πατήσεις με το ταμπερ θα βάλεις πάνω στον καφέ μέσα στο κλείστρο ένα δεκάλεπτο και θα κουμπώσεις κανονικά το κλείστρο στο γκρουπ. θα το βγάλεις στη συνέχεια και θα ρίξεις το κέρμα. Θα πρέπει το κέρμα να έχει αφήσει ίσα ισα ένα αχνό αποτύπωμα. Αν δεν έχει αφήσει καθόλου κανείς underdosing αν έχει αφήσει πολύ overdosing. Αυτή είναι η σωστή δοσολογία για το καλάθι σου. Από καφέ σε καφέ αυτό μεταβάλλεται. Θα ξεκινήσεις με ένα καφέ και θα πορευτείς μ αυτον ωσότου μπεις στο κλίμα. Θα ταμποναρεις πάντα με την ίδια πίεση. Δε θα το αλλάζεις αυτό. Θα παίζεις μόνο με την άλεση και με τιποτα άλλο. Θερμοκρασιες, δοσολογιες, πίεση ταμπινγκ θα κρατάς πάντα σταθερά. Θα ζυγίσεις το ρόφημα σε γραμμάρια όπως ειπώθηκε. Καλή αρχή
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Κάθε φορά που μου γράφει κάποιος κάτι, λέω ευχαριστώ κ έχω γίνει γραφικός, αλλά το εννοώ, με έχουν βοηθήσει πολύ οι συμβουλές.
Όμως αυτό με το κέρμα δεν υπάρχει περίπτωση να ενοχλήσει το σιτάκι του shower head;
Επίσης δοκίμασα με 16 γραμμάρια πάλι, αλλά δεν το πέτυχα (30'' 60 ml 9 bar, πριν δω τις τελευταίες συμβουλές δηλαδή για να κοιτάζω γραμμάρια). Σα να μη πιάνει τα bar, αλλά με το τυφλό 1) τα πιάνει και 2) δεν βλέπω κάποια διαρροή κάπου (πχ στην opv), οπότε ίσως κάνω κάτι λάθος. Πάντως επειδή έχω γίνει και καλύτερος στο αφρόγαλα, νομίζω πίνω τον ίδιο καφέ που παίρνω κ απέξω (με τον οποιο ημουν ικανοποιημενος), οποτε είμαστε πιο κοντα στο στοχο
Θα ξανα-δοκιμάσω κ μετα παραπάνω και θα επανέλθω
Όμως αυτό με το κέρμα δεν υπάρχει περίπτωση να ενοχλήσει το σιτάκι του shower head;
Επίσης δοκίμασα με 16 γραμμάρια πάλι, αλλά δεν το πέτυχα (30'' 60 ml 9 bar, πριν δω τις τελευταίες συμβουλές δηλαδή για να κοιτάζω γραμμάρια). Σα να μη πιάνει τα bar, αλλά με το τυφλό 1) τα πιάνει και 2) δεν βλέπω κάποια διαρροή κάπου (πχ στην opv), οπότε ίσως κάνω κάτι λάθος. Πάντως επειδή έχω γίνει και καλύτερος στο αφρόγαλα, νομίζω πίνω τον ίδιο καφέ που παίρνω κ απέξω (με τον οποιο ημουν ικανοποιημενος), οποτε είμαστε πιο κοντα στο στοχο
Θα ξανα-δοκιμάσω κ μετα παραπάνω και θα επανέλθω