La san marco practical 95s
-
- Δημοσιεύσεις: 329
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
- Μύλος:: LaSanMarco sm90t
- 2ος Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
- Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester
La san marco practical 95s
Καλησπερα αγορασα απο το συμφορουμιστα koul την εν λογω μηχανη.. Δεν εχω βγαλει ακομη καφεδακια μιας και κανω ενα γενικο καθαρισμο και αλλαγη ολων των φλατζων και τσιμουχων. Θα ηθελα να ρωτησω του γνωστες τι θα πρεπει να προσεχω γενικα μιας και ειμαι καινουργιος στη κατηγορια αυτη. Αφαλατωση πως και καθε ποτε θα κανω καθως επισης τι αλλη συντηρηση πρεπει να κανω για να τη διατηρω οσο το δυνατον σε καλυτερη κατασταση. Επισης τι θα πρεπει να αποφυγω.
Θα ηθελα να ρωτησω σε οποιον γνωριζει.. Η μηχανη εχει μια βιδα πανω στη βαση του portafilter καπου ειδα στο ιντερνετ οτι απο εκει μπορει να παρει κανεις ενδειξη για μετρητη πιεσης της εκχυλισης. Ισχυει?
Στο θεμα βελτιωσεων μπορω να κανω κατι?
Ευχαριστω εκ των προτερων
Θα ηθελα να ρωτησω σε οποιον γνωριζει.. Η μηχανη εχει μια βιδα πανω στη βαση του portafilter καπου ειδα στο ιντερνετ οτι απο εκει μπορει να παρει κανεις ενδειξη για μετρητη πιεσης της εκχυλισης. Ισχυει?
Στο θεμα βελτιωσεων μπορω να κανω κατι?
Ευχαριστω εκ των προτερων
- Angeldust
- Δημοσιεύσεις: 404
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Τοποθεσία: Tirana
- Επικοινωνία:
Re: La san marco practical 95s
Καλορίζικη,η μηχανή είναι Heat exchange αλλα χωρίς e61 group και με 53 mm πορταφιλτερ αντί για 58 mm με αποτέλεσμα τα καλαθάκια να είναι ποιο βαθιά.Το ζιγκλέρ του κριού νερού βρίσκε ται έξω από το group ενώ το E61 το έχει μέσα στο group.Σε αυτήν την μηχανή δεν αρέσει το ψιλό κόψιμο του καφέ γιατί κάπως μειώνεται η roi στη μέση τις εκχυλίσεις.Αφαλάτωση και backflush κανονικά όπως όλες η επαγγελματικές μηχανές.
-
- Δημοσιεύσεις: 329
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
- Μύλος:: LaSanMarco sm90t
- 2ος Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
- Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester
Re: La san marco practical 95s
Κωστα σε ευχαριστω για τις πληροφοριες..
Θα μπορουσες να μου πεις καποιες λεπτομεριες ως προς το ποσο συχνα κανω backflush και descaling? Επισης πως μπορω να ρυθμιζω πιεση και θερμοκρασια?
Καποια βελιτωση που μπορω να κανω τωρα που κανω service στη μηχανη εχεις να μου προτεινεις
Θα μπορουσες να μου πεις καποιες λεπτομεριες ως προς το ποσο συχνα κανω backflush και descaling? Επισης πως μπορω να ρυθμιζω πιεση και θερμοκρασια?
Καποια βελιτωση που μπορω να κανω τωρα που κανω service στη μηχανη εχεις να μου προτεινεις
- Angeldust
- Δημοσιεύσεις: 404
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Τοποθεσία: Tirana
- Επικοινωνία:
Re: La san marco practical 95s
Η θερμοκρασία ρυθμίζεται μέσο του πιεζοστατει,έχει μια βίδα στο πάνω μέρος και αν τι στρίψεις αριστερά ανεβάζεις την πιέσει μέσα στο boiler(και η θερμοκρασία ανάλογα).Δεξιόστροφα κατεβάζεις.0.8 bar μέχρι 1 bar δουλεύουν οι περισσοτερους καφέδες αλλα καφέδες με πολύ robusta μέσα δουλεύουν και με 0.5 bar.Η πίεση του νερού ρυθμίζεται πάνω στην αντλία πάλι με ένα ίσιο κατσαβίδι αλλα τώρα δεξιόστροφα ανεβάζεις πίεση και το αντίθετο.Πάντα στα 9 bar είμαστε ok.Για το καθαρισμό του shower screen ξεβιδώνεις με 8-ari κλειδί τι βίδα και βγάζεις και το δίσκο του shower,μετά εύκολα μπορείς να αλλάξεις και το λάστιχο του group.Backflush μια φορα κάθε εβδομάδα η και περισσότερες μέρες ενώ η αφαλάτωση εξαρτάται από την σκληρότητα του νερού.Αναβαθμίσει δεν χρειάζεται η μηχανή σου και ούτε νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να αναβαθμίζεται εκτος από καλάθια και sites(shower screen).
- gsisr
- Δημοσιεύσεις: 492
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: La san marco practical 95s
απορία αν και off topic..τι σχέση έχει η πίεση του boiler με το αν εχει ο καφές robusta; χαμηλώνοντας τη πίεση του boiler, πέραν από λιγότερο ισχυρό ατμό, έχεις λογικά και χαμηλότερη θερμοκρασία νερού στο γκρουπ. Ο robusta δουλεύεται καλύτερα με χαμηλότερες θερμοκρασίες;
-
- Δημοσιεύσεις: 329
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
- Μύλος:: LaSanMarco sm90t
- 2ος Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
- Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester
Re: La san marco practical 95s
Κωστα σε ευχαριστω για τις πληροφοριες!!! πολυ χρησιμες...
μεχρι στιγμης εχω ρυθμισει τη πιεση της εκχυλισης στα 9 μπαρ. Εκανα backflush και χρησιμοποιησα cafiza. Αυριο σκοπευω να βγαλω την 8αρα βιδα απο το shower screen και να την αντικαταστησω με μια χωρις κεφαλι ωστε να κερδισω λιγο χορο για περισσοτερο καφε.
Σκοπευω να κατεβασω λιγο την πιεση στο μποιλερ μιας και δουλευει στο 1.2 οποτε νομιζω πως εινα αρκετη θερμοκρασια.
Εχεις μηπως καμια ενδειξη τι θερμοκρασια εχει το νερο και σε τι πιεση? για να εχω ενα σημειο αναφορας.
Επισης descaling πως κανω μιας και μου φαινεται λιγο δυσκολο... και το νερο στη πολη μου ειναι δραμα...
Σιτες και καλαθακια που μπορω να βρω? κυριως με ενδιαφερει και καποιο τριπλο ωστε να κανω το ενα portafilter γυμνο και να παιξω με περισσοτερο γραμμαρια.
Πιεση νερου παροχης εχω στα 5 μπαρ.
μεχρι στιγμης εχω ρυθμισει τη πιεση της εκχυλισης στα 9 μπαρ. Εκανα backflush και χρησιμοποιησα cafiza. Αυριο σκοπευω να βγαλω την 8αρα βιδα απο το shower screen και να την αντικαταστησω με μια χωρις κεφαλι ωστε να κερδισω λιγο χορο για περισσοτερο καφε.
Σκοπευω να κατεβασω λιγο την πιεση στο μποιλερ μιας και δουλευει στο 1.2 οποτε νομιζω πως εινα αρκετη θερμοκρασια.
Εχεις μηπως καμια ενδειξη τι θερμοκρασια εχει το νερο και σε τι πιεση? για να εχω ενα σημειο αναφορας.
Επισης descaling πως κανω μιας και μου φαινεται λιγο δυσκολο... και το νερο στη πολη μου ειναι δραμα...
Σιτες και καλαθακια που μπορω να βρω? κυριως με ενδιαφερει και καποιο τριπλο ωστε να κανω το ενα portafilter γυμνο και να παιξω με περισσοτερο γραμμαρια.
Πιεση νερου παροχης εχω στα 5 μπαρ.
- Angeldust
- Δημοσιεύσεις: 404
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Τοποθεσία: Tirana
- Επικοινωνία:
Re: La san marco practical 95s
Off topic:
Αυτό είναι σίγουρο ότι robusta θέλει χαμηλότερη θερμοκρασία.Σωστό είναι αυτό που λες ότι στα 0.5-0.6 bar έχουμε λιγότερο ατμό, απλά μίλησα θεωρητικά.Στο υδραυλικό κύκλωμα του ΗΧ εκτος από τα ζιγκλέρ του κριού νερού υπάρχουν και η μειωτές του ζεστού νερού στο πάνω σωλήνα.Βάσει του διαμέτρου του μειωτέι ελέγχουμε τι roi του ζεστού νερού που πάει στο group για να αναμιχθεί με το κρύο πριν πάει μέσα στο puck.Άρα ανεβάζουμε πιέσει στο boiler για να έχομε μπόλικο ατμό και μικραίνουμε το διάμετρο του μειωτέοι για να μην καεί ο καφές.download/file.php?nomobile=1&id=5282&mode=view
Αυτό είναι σίγουρο ότι robusta θέλει χαμηλότερη θερμοκρασία.Σωστό είναι αυτό που λες ότι στα 0.5-0.6 bar έχουμε λιγότερο ατμό, απλά μίλησα θεωρητικά.Στο υδραυλικό κύκλωμα του ΗΧ εκτος από τα ζιγκλέρ του κριού νερού υπάρχουν και η μειωτές του ζεστού νερού στο πάνω σωλήνα.Βάσει του διαμέτρου του μειωτέι ελέγχουμε τι roi του ζεστού νερού που πάει στο group για να αναμιχθεί με το κρύο πριν πάει μέσα στο puck.Άρα ανεβάζουμε πιέσει στο boiler για να έχομε μπόλικο ατμό και μικραίνουμε το διάμετρο του μειωτέοι για να μην καεί ο καφές.download/file.php?nomobile=1&id=5282&mode=view
- Angeldust
- Δημοσιεύσεις: 404
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Τοποθεσία: Tirana
- Επικοινωνία:
Re: La san marco practical 95s
Όταν θα αρχίζεις να φτιάχνεις καφέδες τότε κανε τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας.Η θερμοκρασία μέσα στο boiler είναι γύρο στα 115 με 120 βαθμοί αλλα μην κολλας με τους αριθμούς.Βλέπεις πως βγαίνει ο καφές και κανεις τις διορθώσεις.Όταν πχ κατεβάζεις θερμοκρασία αυτοί θα θέλει κάποιο χρόνο για να φανεί στην πράξει οποτe βγάζεις κάποια φλιτζάνια ζεστού νερού για να κρυώσει ταχύτερα.Όταν ανεβάζεις ανοίγεις την στρόφιγγα του ατμού για λίγο για να ενεργοποιται οι αντίσταση.Βρίσκεις εύκολα ανταλλακτικά άμα ψάξεις αλλα δεν έχω ιδέα για την Ελλάδα που να τα βρείς.Το καλάθι δεν μπορείς να το γεμίζεις παραπάνω γιατί δεν θα κουμπώνεται καθόλου.Περιμένουμε να δούμε το καφέ που θα φτιάξεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 329
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
- Μύλος:: LaSanMarco sm90t
- 2ος Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
- Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester
Re: La san marco practical 95s
Καλησπερα και σε ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σου.. Ειναι ιδιατερα χρησιμες...
Λοιπον εχω ξεκινησει και φτιαχνω καφεδακια. Ειμαι ηδη στο 3 σακουλακι και τα απολεσματα ειναι πολυυυυυυυ καλα!! Και σε καπουτσινο και εσπρεσο ειμαι πολυ ικανοποιημενος.. Υπαρχουν πολλα περιθωρια βελτιωσης μιας και ακομη μαθαινω τη μηχανη.. Ανοιγω θεμα στην ενοτητα καφεδες και περιμενω σχολια σου σε ευχαριστω πολυ..
Λοιπον εχω ξεκινησει και φτιαχνω καφεδακια. Ειμαι ηδη στο 3 σακουλακι και τα απολεσματα ειναι πολυυυυυυυ καλα!! Και σε καπουτσινο και εσπρεσο ειμαι πολυ ικανοποιημενος.. Υπαρχουν πολλα περιθωρια βελτιωσης μιας και ακομη μαθαινω τη μηχανη.. Ανοιγω θεμα στην ενοτητα καφεδες και περιμενω σχολια σου σε ευχαριστω πολυ..