EXPOBAR office control
- Mastro
- Δημοσιεύσεις: 81
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 8:21 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: EXPOBAR office contr
- Μύλος:: Rancilio MD 50
- Τοποθεσία: Γλυφάδα
Re: EXPOBAR office control
Ελπίζω αρκετά άμεσα να ανεβάσω και κανένα video με γυμνό φίλτρο. Προς το παρών κάνω καφεψεκασμούς σε όλη την κουζίνα. Είναι πιο δύσκολο από ότι φαίνεται το άτιμο.
- Mastro
- Δημοσιεύσεις: 81
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 8:21 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: EXPOBAR office contr
- Μύλος:: Rancilio MD 50
- Τοποθεσία: Γλυφάδα
Ρύθμιση OPV
Είναι αλήθεια, πως εδώ και 6 μήνες που έχω την μηχανή δεν έχω πιεί έναν espresso αρκετά καλό. Τουλάχιστον όχι τόσο καλό όσο έπινα με την μικρούλα Gaggia μου, τους τελευταίους μήνες πριν την αλλάξω. Ο καφές ήταν επίπεδος, χωρίς αρώματα, ακόμα και με καλούς καφέδες από TAF και Tailor made.
Άρχισα να ψάχνομαι. Πρώτα η θερμοκρασία. Η μηχανή είναι τρένο, δεν ξέρω αν φταίει το Ε61, το ΗΧ, το χάλκινο μποίλερ ή η περίπτωση να έχει κάποιο είδους ακριβέστερου θερμοστάτη (τα ηλεκτρονικά της δεν τα έχω ψάξει ακόμα), αλλά οι βαθμοί είναι 92-93 ακόμα και αν τρέξεις πολλά ml νερού.
Άρα μήπως η πίεση?
Κοτσάρισα ένα μανόμετρο στο φίλτρο, (7€ συνολικό κόστος όργανο και δύο εξαρτήματα). Και τα αποτελέσματα. http://youtu.be/uFKSJB6S96s
13 Bar, μάλλον πολλά. Πάμε για ρύθμιση. Πόλυ «δύσκολο» πράγμα, απαιτεί να ξεβιδώσεις δύο ολόκληρες βίδες για να φύγει η πρόσοψη και η opv είναι από πίσω.
Το αποτέλεσμα http://youtu.be/ZOymkkONDks
9 Bar, λέω να το αφήσω και βλέπουμε.
Έτσι για την απορία έφτιαξα στο καπάκι ένα μονό, χωρίς να ρυθμίσω μύλο και νομίζω πως είχα μεγάλη βελτίωση, αλλά ακόμα είναι νωρίς.
Περιμένω ιδέες για βελτιώσεις.
Καλό βράδυ.
Άρχισα να ψάχνομαι. Πρώτα η θερμοκρασία. Η μηχανή είναι τρένο, δεν ξέρω αν φταίει το Ε61, το ΗΧ, το χάλκινο μποίλερ ή η περίπτωση να έχει κάποιο είδους ακριβέστερου θερμοστάτη (τα ηλεκτρονικά της δεν τα έχω ψάξει ακόμα), αλλά οι βαθμοί είναι 92-93 ακόμα και αν τρέξεις πολλά ml νερού.
Άρα μήπως η πίεση?
Κοτσάρισα ένα μανόμετρο στο φίλτρο, (7€ συνολικό κόστος όργανο και δύο εξαρτήματα). Και τα αποτελέσματα. http://youtu.be/uFKSJB6S96s
13 Bar, μάλλον πολλά. Πάμε για ρύθμιση. Πόλυ «δύσκολο» πράγμα, απαιτεί να ξεβιδώσεις δύο ολόκληρες βίδες για να φύγει η πρόσοψη και η opv είναι από πίσω.
Το αποτέλεσμα http://youtu.be/ZOymkkONDks
9 Bar, λέω να το αφήσω και βλέπουμε.
Έτσι για την απορία έφτιαξα στο καπάκι ένα μονό, χωρίς να ρυθμίσω μύλο και νομίζω πως είχα μεγάλη βελτίωση, αλλά ακόμα είναι νωρίς.
Περιμένω ιδέες για βελτιώσεις.
Καλό βράδυ.
- glf
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Wega Mininova EPU
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Τοποθεσία: Κοζάνη
Re: EXPOBAR office control
13 σίγουρα ήταν πολλά. πιστεύω ότι σε μεγάλη πίεση, το νερό βρίσκει "τρύπα" εύκολα και περνά χωρίς να πάρει εκχύλισμα από όλο το puck και γι αυτό και έπαιρνες άχρωμο αποτέλεσμα.
και σε τέτοιες περιπτώσεις πιστεύω ότι το πιο δυνατό πάτημα κάπως μπορεί να το αντισταθμίσει...
τελικά βελτιώθηκε τώρα που το κατέβασες;
και σε τέτοιες περιπτώσεις πιστεύω ότι το πιο δυνατό πάτημα κάπως μπορεί να το αντισταθμίσει...
τελικά βελτιώθηκε τώρα που το κατέβασες;
- Mastro
- Δημοσιεύσεις: 81
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 8:21 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: EXPOBAR office contr
- Μύλος:: Rancilio MD 50
- Τοποθεσία: Γλυφάδα
Re: EXPOBAR office control
Σίγουρα είναι καλλίτερο το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά προς το παρών πίνω παγωμένα φρέντα , οπότε δεν έχω τα αρώματα και τις γεύσεις του πραγματικού καφέ. Πειραματίζομαι βέβαια και με τα γραμμάρια και το κόψιμο, γενικά επικρατεί ενθουσιασμός γιατί μετά από καιρό που ήμουν απογοητευμένος τα πράγματα είναι σίγουρα καλλίτερα.
Αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως ενώ προσπαθούσα για καιρό να δουλέψω με το γυμνό φίλτρο και είχα , με την νέα ρύθμιση έβγαλα σχεδόν τέλειο αποτέλεσμα με την πρώτη. Πριν πιτσιλούσα όλη την κουζίνα παρόλη την προετοιμασία. Τώρα ξέρω χρωστάω βιντεάκι.
Αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως ενώ προσπαθούσα για καιρό να δουλέψω με το γυμνό φίλτρο και είχα , με την νέα ρύθμιση έβγαλα σχεδόν τέλειο αποτέλεσμα με την πρώτη. Πριν πιτσιλούσα όλη την κουζίνα παρόλη την προετοιμασία. Τώρα ξέρω χρωστάω βιντεάκι.
- glf
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Wega Mininova EPU
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Τοποθεσία: Κοζάνη
Re: EXPOBAR office control
ναι, στο γυμνό pf αν έχει τόσο μεγάλη πίεση το νερό στην εκχύλιση, είναι εύκολο να φύγει γύρω γύρω από το puck, μέσα στο καλαθάκι και να αρχίζει να κάνει εκείνο το χαζό πιτσίλισμα προς όλες τις μεριές. γιατί αν το προσέξεις, το πιτσίλισμα σε γυμνό pf, γίνεται από τις ακριανές τρύπες στο καλαθάκι.
- Mastro
- Δημοσιεύσεις: 81
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 8:21 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: EXPOBAR office contr
- Μύλος:: Rancilio MD 50
- Τοποθεσία: Γλυφάδα
Re: EXPOBAR office control
Έτσι ακριβώς και το απίθανο είναι ότι το κάνει από την μέση και μετά. Στην αρχή λες ααα, ωραία όλα πάνε καλά και μετά αρχίζει να ψεκάζει παντού.
- glf
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Wega Mininova EPU
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Τοποθεσία: Κοζάνη
Re: EXPOBAR office control
ναι ίσως και να το κάνει γιατί μετά από λίγο βρέχεται και "σφίγγει" το puck, οπότε ίσως και να είναι και πιο εύκολο τότε στο νερό να πάει να γλύψει γύρω γύρω.
και το λέω γιατί κυρίως γίνεται και από λίγο πάτημα (όταν η μηχανή είναι ρυθμισμένη στα 9).
και το λέω γιατί κυρίως γίνεται και από λίγο πάτημα (όταν η μηχανή είναι ρυθμισμένη στα 9).
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: EXPOBAR office control
Tι λετε ρε παιδια;
Τι είναι το puck; Βαμβακερό ύφασμα να μπαίνει όταν βρέχεται;
Οταν υπάρχει channeling, υπάρχει ανεπαρκής ή λάθος τεχνική! Κάτι που χρειάζεται να γίνει, δεν γίνεται ή γίνεται λάθος.
Η μειωση της πίεσης απλώς καμουφλάρει κάπως αυτό το πρόβλημα, το οποίο όμως εξακολουθεί να υπάρχει και να δίνει μη ικανοποιητικές εκχυλίσεις!
Eν τω μεταξύ αν η εκχύλιση γινεται με λιγοτερα bar στο puck από τα πρέποντα, τοτε αλλάζει και η γεύση, ακόμα και μιας τεχνικά καλης εκχύλισης, προς το χειρότερο.
Τι είναι το puck; Βαμβακερό ύφασμα να μπαίνει όταν βρέχεται;
Οταν υπάρχει channeling, υπάρχει ανεπαρκής ή λάθος τεχνική! Κάτι που χρειάζεται να γίνει, δεν γίνεται ή γίνεται λάθος.
Η μειωση της πίεσης απλώς καμουφλάρει κάπως αυτό το πρόβλημα, το οποίο όμως εξακολουθεί να υπάρχει και να δίνει μη ικανοποιητικές εκχυλίσεις!
Eν τω μεταξύ αν η εκχύλιση γινεται με λιγοτερα bar στο puck από τα πρέποντα, τοτε αλλάζει και η γεύση, ακόμα και μιας τεχνικά καλης εκχύλισης, προς το χειρότερο.
- Mastro
- Δημοσιεύσεις: 81
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 8:21 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: EXPOBAR office contr
- Μύλος:: Rancilio MD 50
- Τοποθεσία: Γλυφάδα
Re: EXPOBAR office control
Νομίζω πως λέμε το ίδιο πράγμα. Άλλωστε το γυμνό γι αυτό το χρησιμοποιούμε (νομίζω) για να τσεκάρουμε τι πάει στραβά γενικά με την εκχύλιση. Πάντος με μεγαλύτερη πίεση από το κανονικό, σίγουρα έχεις άλλον έναν λόγο να πάρεις κακό αποτέλεσμα και στην περίπτωσή μας να το τονίσεις. Αλλά νομίζω πως είμαστε Θα το συνεχίσουμε με κανένα βιντεάκι μάλλον εδώ viewtopic.php?f=4&t=1155
- Hlias21
- Δημοσιεύσεις: 39
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 11, 2011 6:54 am
- Όνομα: Ηλιας
- Μηχανή:: Illy Francis
- Τοποθεσία: Σαλαμινα
Re: Ρύθμιση OPV
Μπορει καποιος να μου πει κι εμενα απο που μπορουμε να προμηθευτουμε το εν λογω μανομετρο με 7Ε, γιατι οσα βρισκω εχουν 20Ε-30Ε+Mastro έγραψε:Είναι αλήθεια, πως εδώ και 6 μήνες που έχω την μηχανή δεν έχω πιεί έναν espresso αρκετά καλό. Τουλάχιστον όχι τόσο καλό όσο έπινα με την μικρούλα Gaggia μου, τους τελευταίους μήνες πριν την αλλάξω. Ο καφές ήταν επίπεδος, χωρίς αρώματα, ακόμα και με καλούς καφέδες από TAF και Tailor made.
Άρχισα να ψάχνομαι. Πρώτα η θερμοκρασία. Η μηχανή είναι τρένο, δεν ξέρω αν φταίει το Ε61, το ΗΧ, το χάλκινο μποίλερ ή η περίπτωση να έχει κάποιο είδους ακριβέστερου θερμοστάτη (τα ηλεκτρονικά της δεν τα έχω ψάξει ακόμα), αλλά οι βαθμοί είναι 92-93 ακόμα και αν τρέξεις πολλά ml νερού.
Άρα μήπως η πίεση?
Κοτσάρισα ένα μανόμετρο στο φίλτρο, (7€ συνολικό κόστος όργανο και δύο εξαρτήματα). Και τα αποτελέσματα. http://youtu.be/uFKSJB6S96s
13 Bar, μάλλον πολλά. Πάμε για ρύθμιση. Πόλυ «δύσκολο» πράγμα, απαιτεί να ξεβιδώσεις δύο ολόκληρες βίδες για να φύγει η πρόσοψη και η opv είναι από πίσω.
Το αποτέλεσμα http://youtu.be/ZOymkkONDks
9 Bar, λέω να το αφήσω και βλέπουμε.
Έτσι για την απορία έφτιαξα στο καπάκι ένα μονό, χωρίς να ρυθμίσω μύλο και νομίζω πως είχα μεγάλη βελτίωση, αλλά ακόμα είναι νωρίς.
Περιμένω ιδέες για βελτιώσεις.
Καλό βράδυ.