Διαφορές ECM Home line και Profi

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Σάβ Αύγ 27, 2011 11:09 am

Έλεγχος ατμού - ζεστού νερού
Οι profi για τον έλεγχο του ατμού και του ζεστού νερού απο τα ακροφύσια έχουν λεβιέδες σαν joystick.
http://www.bellabarista.co.uk/coffeemac ... a_img4.jpg
Οι ''απλές'' είναι με περιστροφική βάνα (αν μου επιτρέπεται η λέξη)
http://www.bellabarista.co.uk/prodimage ... 1%20sm.jpg

Αρκοφύσια ατμού - νερού
1.No-burn steam - water wands
Χωρίς να το αναφέρει η επίσημη σελίδα τους,παρατηρείται πως τα μοντέλα profi έχουν και ''no burn'' ακροφύσια.
Δηλαδή δεν καίγεσαι αν πιάσεις τα ακροφύσια μετά απο την λειτουργία τους.
2.Επίσης το ακροφύσιο ατμού στην mechanika profi είναι πιο μακρύ απο μία απλή barista και η έξοδος του ζεστού νερού είναι πιο μεγάλη στην τελευταία.Αυτά τα έχω προσέξει απο κοντά στα Saturn.

Επίσης μία άλλη διαφορά που είδα ήταν στα καλαθάκια.Πρόσεξα ένα διπλό καλαθάκι απο μια barista και δεν είχε αυλάκι σε σχέση με την δική mechanika profi.
(Όποιος θέλει ας προσθέσει οτι άλλες διαφορές έχει προσέξει και μεταξύ μοντέλων.Ίσως σε άλλο θέμα..;)

Άβαταρ μέλους
Sandman
Δημοσιεύσεις: 445
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από Sandman » Σάβ Αύγ 27, 2011 2:55 pm

Χμμ νομιζω πως η "profi" σειρα δινει τη δυνατοτητα εξωτερικα (στο πανω μερος της μηχανης) αυξομειωσης της πιεσης.

gkoytakos
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Δευ Ιουν 20, 2011 10:45 am
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: ECM TECHNIKA III PR
2η Μηχανή:: KRUPS XP9000
Μύλος:: Mahlkonig Vario
Οι καφέδες μου:: TAF
Τοποθεσία: Κομοτηνή

Re: Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από gkoytakos » Σάβ Αύγ 27, 2011 5:33 pm

Ερμή αυτό που λες ισχύει μόνο για την πρόσφατη σειρά IV.
Negro como el diablo,
caliente como el infierno,
puro como un angel,
dulce como el amor!

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Σάβ Αύγ 27, 2011 7:34 pm

Sandman έγραψε:Χμμ νομιζω πως η "profi" σειρα δινει τη δυνατοτητα εξωτερικα (στο πανω μερος της μηχανης) αυξομειωσης της πιεσης.
Σωστά είπε ο gkoytakos.Η ρύθμιση πίεσης χωρίς ξεβιδώματα μόνο στις IV.

Άλλη μια διαφορά που θυμήθηκα είναι πως το drip tray στην mechanika δεν έχει κλίση στο μέσον για να στραγγίζει το νερό όπως σε μια barista απλή.
download/file.php?id=1396&mode=view
Αλλά φαντάζομαι οτι επειδή ήταν εκθεσιακό μπορεί να έγινε και μπέρδεμα μεταξύ μηχανών..Πολυκατάστημα είναι αυτό..

stamatdi

Re: Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από stamatdi » Κυρ Αύγ 28, 2011 9:14 pm

Καλησπέρα και από εμένα
θέλω να ρωτήσω οι λεβιέδες σαν joystick στις μηχανές profi είναι καλύτεροι στον χειρισμό του ατμού ?
και αν μπορείς να παίξεις με την ένταση του ατμού όπως στην home line ?

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Αύγ 29, 2011 12:41 am

Οι περιστροφικές βάνες υποθέτω πως θα έχουν μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων.Με τον λεβιέ μπορείς να αυξομειώνεις την ένταση ακαριαία.Στην αρχή μου φάνηκαν λίγο δύσχρηστοι,αλλά ήταν μέχρι να τους συνηθίσω.Πλέον μπορώ να ελέγξω την ένταση.
Μειονέκτημα οτι πρέπει να τον κρατάς συνεχώς με το ένα χέρι και με το άλλο την κανάτα.Εκτός και αν θέλεις να τον κλειδώσεις στην μέγιστη θέση.Συνήθεια είναι και αυτό.
Νομίζω πως αξίζουν παραπάνω χρήματα γιατί εάν πάθουν κάτι αλλάζουν μόνο τα εσωτερικά της (τσιμούχες,ελατήριο κτλ) χωρίς να πετάξεις όλη την βάνα.Θεωρούνται-ονομάζονται επαγγελματικοί αυτού του είδους και νομίζω ίδιες είναι και αυτές.
Κάπου είχε γίνει αναφορά εδώ απο τον smoothbore.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Αύγ 29, 2011 12:47 am

Σε καμία μηχανή δεν παίζεις με την πίεση του ατμού.
Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι την υπάρχουσα ένταση.
Λογικά τα Joysticks κατασκευαστικά θα είναι καλύτερα εαν τα περιστροφικά είναι απλού τύπου και όχι επαγγελματικά.
Στα περιστροφικά ξεχωρίζεις το είδος τους, από το εάν κλείνουν πλήρως όταν τερματίζει το σφίξιμο ή κλείνουν κάποια στιγμή τον ατμό ή το νερό πλήρως, αλλά έχουν κι άλλο να γυρίσουν μεχρι να τερματίσει η περιστροφή.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Y.V την Δευ Αύγ 29, 2011 12:57 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Sandman
Δημοσιεύσεις: 445
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από Sandman » Δευ Αύγ 29, 2011 12:55 am

Χωρις να υπαινισσομαι οτι θελω να την αλλαξω, αλλα πως διαχειριζεσαι την υπερβολικη πιεση?

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Αύγ 29, 2011 1:17 am

Μαθαίνοντας να βυθίζεις σωστά το ακροφύσιο.
Στην αρχή είναι κάπως δύσκολο γιατί με την υψηλή πίεση ο χρονος παρασκευής του αφρογάλακτος είναι πολύ πιό σύντομος οπότε δεν συγχωρεί λαθη, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο,λίγη εξάσκηση θέλει με επιμονή και υπομονή.
Σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό από ότι εχουμε συνηθήσει με τις gaggia η τις silvia, όταν χρειάζεσαι μόλις 10-15 sec για να φτιάξεις κρέμα.
Εγώ ανοίγω πληρως την στρόφιγγα ακόμα και κάνοντας κρέμα για machiatto στο σκεύος των 250ml ενώ έχω ρυθμισμένο το μπόιλερ του ατμού στα 1,25 bar (124 βαθμούς)

Άβαταρ μέλους
Sandman
Δημοσιεύσεις: 445
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Διαφορές ECM Home line και Profi

Δημοσίευση από Sandman » Δευ Αύγ 29, 2011 1:21 am

Σε ευχαριστω πολυ Γιαννη :oneup:

Απάντηση