Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 17, 2014 10:37 am
- Όνομα: Θωμάς
- Μηχανή:: Gaggia Classic 41/11
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Οι καφέδες μου:: Σε αναζήτηση
- Τοποθεσία: Αθήνα
Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Καλησπέρα, κάτοχος τη εν λόγω μηχανής με αρκετά modάκια σε βάθος 10έτιας! Έχω φτάσει σε ενα γευστικό αποτέλεσμα να θέλω να πίνω 2-3 καφέδες τον ενα πίσω από τον άλλο για τα δικά μου γούστα γευστικά πάντα την ημέρα από καφέδες taf κτλπ!
Το βαθύ ερώτημα τώρα είναι μια μηχανή μεγαλύτερη τον 1500€ τι παραπάνω θα μπορέσει να δώσει γευστικά στον καφέ μου;
Αξίζει η αναβάθμιση; Θα ήθελα γνώμες από άτομα που έκαναν την εν λόγω μεταπήδηση τι διαφορές είδαν και σε ποιά μηχανή πήγαν είτε και αναβάθμιση σε μύλο;
Το βαθύ ερώτημα τώρα είναι μια μηχανή μεγαλύτερη τον 1500€ τι παραπάνω θα μπορέσει να δώσει γευστικά στον καφέ μου;
Αξίζει η αναβάθμιση; Θα ήθελα γνώμες από άτομα που έκαναν την εν λόγω μεταπήδηση τι διαφορές είδαν και σε ποιά μηχανή πήγαν είτε και αναβάθμιση σε μύλο;
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Φίλε μου, στο κομμάτι της μηχανής, ο εσπρέσο έχει να κάνει κυρίως με τη σταθερή θερμοκρασία και με την πίεση (είτε σταθερή, είτε μεταβαλλόμενη) κατά τη διάρκεια της εκχύλισης. Όσα περισσότερα χρήματα επενδύεις τείνουν να διασφαλίσουν αυτά τα δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο boiler, τα ξεχωριστά boiler brew/steam, τα ποιοτικά θερμομονωτικά υλικά που μειώνουν τις απώλειες, το group E61, τα βοηθητικά συστήματα όπως τα κυκλώματα θερμοσιφωνισμού, πρόσθετες αντιστάσεις στο group κλπ, στοχεύουν ώστε στα κρίσιμα δευτερόλεπτα της εκχύλισης να μην έχεις θερμοκρασιακή βουτιά.
Στο κομμάτι της πίεσης αναβάθμιση μπορεί να θεωρηθεί μια περιστροφική αντλία, η χειροκίνητη προεκχύλιση του E61 παίζοντας με την πίεση του δικτύου ή το paddle controled flow.
Με δεδομένο ότι έχεις ένα πολύ καλό μύλο, θεωρώ πως μια αναβάθμιση στα χαρακτηριστικά που προανέφερα θα συνοδευτεί με την αντίστοιχη γευστική απογείωση.
Στο κομμάτι της πίεσης αναβάθμιση μπορεί να θεωρηθεί μια περιστροφική αντλία, η χειροκίνητη προεκχύλιση του E61 παίζοντας με την πίεση του δικτύου ή το paddle controled flow.
Με δεδομένο ότι έχεις ένα πολύ καλό μύλο, θεωρώ πως μια αναβάθμιση στα χαρακτηριστικά που προανέφερα θα συνοδευτεί με την αντίστοιχη γευστική απογείωση.
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 17, 2014 10:37 am
- Όνομα: Θωμάς
- Μηχανή:: Gaggia Classic 41/11
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Οι καφέδες μου:: Σε αναζήτηση
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Φίλε μου σεβαστά και γνωστά όλα αυτά, αλλά αυτό που αναφέρεις θεωρητικά " γευστική απογείωση " θα ήθελα να μας αναφέρουν άτομα που έχουν κάνει την εν λόγω μεταπήδηση και είδαν όντως διαφορές... Και μιλάω για άτομα που ήξεραν τι έκαναν στην διαδικασία του espresso με την gaggia classic :Luckees έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 12, 2021 10:24 amΦίλε μου, στο κομμάτι της μηχανής, ο εσπρέσο έχει να κάνει κυρίως με τη σταθερή θερμοκρασία και με την πίεση (είτε σταθερή, είτε μεταβαλλόμενη) κατά τη διάρκεια της εκχύλισης. Όσα περισσότερα χρήματα επενδύεις τείνουν να διασφαλίσουν αυτά τα δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο boiler, τα ξεχωριστά boiler brew/steam, τα ποιοτικά θερμομονωτικά υλικά που μειώνουν τις απώλειες, το group E61, τα βοηθητικά συστήματα όπως τα κυκλώματα θερμοσιφωνισμού, πρόσθετες αντιστάσεις στο group κλπ, στοχεύουν ώστε στα κρίσιμα δευτερόλεπτα της εκχύλισης να μην έχεις θερμοκρασιακή βουτιά.
Στο κομμάτι της πίεσης αναβάθμιση μπορεί να θεωρηθεί μια περιστροφική αντλία, η χειροκίνητη προεκχύλιση του E61 παίζοντας με την πίεση του δικτύου ή το paddle controled flow.
Με δεδομένο ότι έχεις ένα πολύ καλό μύλο, θεωρώ πως μια αναβάθμιση στα χαρακτηριστικά που προανέφερα θα συνοδευτεί με την αντίστοιχη γευστική απογείωση.
Φρέσκο σωστό καφέ όχι super market
σωστό μύλο και κόψιμο σωστό
τεχνική, wdt
Σωστές δόσεις και σωστό πάτημα
Εκχύλιση χωρις τσανελινγκ κτλπ
Και μετά πήγαν σε ακριβή μηχανή ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΈΣ ΕΊΔΑΝ στο φλιτζάνι;
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Πραγματικά πιστεύεις ότι μια entry level μηχανή μπορεί να έχει ίδιο καφέ με μια ημιεπαγγελματική.
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 17, 2014 10:37 am
- Όνομα: Θωμάς
- Μηχανή:: Gaggia Classic 41/11
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Οι καφέδες μου:: Σε αναζήτηση
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Όχι φυσικά αλλά θέλω να μάθω την πραγματική διαφορά όσο γίνεται από άτομα που έχουν πάει σε ακριβή μηχανή, είναι χαοτική; Αν ναι να κάνω και εγώ και άλλοι την μεταπήδηση...Είναι μικρή; Δεν αξίζει την διαφορά τον 1500€ ; Είναι ανάλογα τον καφέ; Θεωρώ πως είναι πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και αυτό είναι που θα ήθελα να μάθω και όχι απλά θεωρητικά ναι είναι δεν θα φτιάξει ή ακριβή μηχανή μόνη της τον καφέ! Στην πράξη παίζουν πολλά
-
- Δημοσιεύσεις: 437
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 09, 2020 2:38 pm
- Όνομα: Θοδωρής
- Μηχανή:: Rancilio silvia pid
- Μύλος:: Cunill tranquiloTron
- 2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
- Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Μόνος σου ήδη, ουσιαστικά απαντάς στο ερώτημα σου.hackertom έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 12, 2021 9:38 pm
Όχι φυσικά αλλά θέλω να μάθω την πραγματική διαφορά όσο γίνεται από άτομα που έχουν πάει σε ακριβή μηχανή, είναι χαοτική; Αν ναι να κάνω και εγώ και άλλοι την μεταπήδηση...Είναι μικρή; Δεν αξίζει την διαφορά τον 1500€ ; Είναι ανάλογα τον καφέ; Θεωρώ πως είναι πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και αυτό είναι που θα ήθελα να μάθω και όχι απλά θεωρητικά ναι είναι δεν θα φτιάξει ή ακριβή μηχανή μόνη της τον καφέ! Στην πράξη παίζουν πολλά
Φυσικά και είναι πολύπαραγοντικό πράγμα ο καλός εσπρέσο και η μηχανή είναι μια μόνο παράμετρος στην εξίσωση.
Αν τα κάνεις όλα τέλεια όπως γράφεις, μια μηχανή ημιεπαγγελματικη θα σου δώσει ακόμη καλύτερο φλυτζανι από την gaggia της οποίας το boiler είναι μικροσκοπικό.
Τώρα αν αυτό αξίζει 1500€ μόνο εσύ θα το ξέρεις.
- slaughter
- Δημοσιεύσεις: 116
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 04, 2021 4:34 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Sage Barista Express
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: TAF και άλλα
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Καλησπέρα, Η άποψη μου είναι οτι αν είσαι ικανοποιημένος απο τον καφέ που πίνεις τώρα περίμενε μέχρι να αλλάξει κάτι (χαλάσει η μηχανή, αλλάξουν οι απαιτήσεις -π.χ. Light roasts- κλπ) πριν κάνεις την μετάβαση. Οι "μεγάλες" μηχανές θα σου κάνουν πιο εύκολο αυτό που τώρα θέλει τον κόπο του για να πετύχεις. θα μπορείς να φτιάχνεις πολλούς καφέδες στην σειρά που τώρα λογικά θα σε ζορίζει. Αν πίνεις καφέδες με γάλα τότε θα δεις τεράστια διαφορά στο steam. Εγώ είχα την Sage Barista Express και το αποτέλεσμά μου ήταν μέτρια, η μετάβαση στην Lelit Bianca ήταν η μέρα με την νύχτα σε όλα της. Οπότε θα σου έλεγα βάζε στην ακρη λεφτά και όταν έρθει η ώρα πάρε κάτι πολύ καλό για να σου μείνει και να μην σκεφτείς την αναβάθμιση πάλι.
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Εξαρτάται από τα mods που έχεις κάνει.
Στάδιο 1 : PID
Στάδιο 2 : Σπείρα χαλκοσωλήνα γύρω από το boiler.
Σταδιο 3 : Αλλαγή boiler με μεγαλύτερο με κατάργηση του ατμού (δε χωράει).
Αν έχεις ολοκληρώσει και τα 3 στάδια, ελάχιστη διαφορά θα δεις με μια μηχανή 1000Ε.
Αν είσαι στο 2, χάνεις στους back2back καφέδες.
Αν είσαι στο 1, αλλαγή σε E61 θα σου δώσει πάρα πολλά.
Στάδιο 1 : PID
Στάδιο 2 : Σπείρα χαλκοσωλήνα γύρω από το boiler.
Σταδιο 3 : Αλλαγή boiler με μεγαλύτερο με κατάργηση του ατμού (δε χωράει).
Αν έχεις ολοκληρώσει και τα 3 στάδια, ελάχιστη διαφορά θα δεις με μια μηχανή 1000Ε.
Αν είσαι στο 2, χάνεις στους back2back καφέδες.
Αν είσαι στο 1, αλλαγή σε E61 θα σου δώσει πάρα πολλά.
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 17, 2014 10:37 am
- Όνομα: Θωμάς
- Μηχανή:: Gaggia Classic 41/11
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Οι καφέδες μου:: Σε αναζήτηση
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Είμαι στο 2 και δεν με ενδιαφέρει το back2back στην δικιά μου περίπτωση (και αν περιμένω να ζεσταθεί ξανά και να σταθεροποιηθεί σύμφωνα με το pid η θερμοκρασία που δεν είναι και κάτι το τραγικό), θεωρώ ότι παίρνω ένα 80 με 90% στο καφεδάκι μου, με μηχανές μεγαλύτερης αξίας και αν υπάρχει εμπειρία στο τι κάνεις και πως και με σωστό καφέ θεωρώ οτι παίρνείς το 100% αλλά αξίζει το 10-20% στην διαφορά χρημάτων; Και πάλι μιλάμε για θεωρία.. Και δεν βλέπω να υπάρχει ακόμα κάποιο μέλος να μας πει την εμπειρία του που έκανε την μετάβαση αυτή στην πράξηharryv έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 14, 2021 9:27 pmΕξαρτάται από τα mods που έχεις κάνει.
Στάδιο 1 : PID
Στάδιο 2 : Σπείρα χαλκοσωλήνα γύρω από το boiler.
Σταδιο 3 : Αλλαγή boiler με μεγαλύτερο με κατάργηση του ατμού (δε χωράει).
Αν έχεις ολοκληρώσει και τα 3 στάδια, ελάχιστη διαφορά θα δεις με μια μηχανή 1000Ε.
Αν είσαι στο 2, χάνεις στους back2back καφέδες.
Αν είσαι στο 1, αλλαγή σε E61 θα σου δώσει πάρα πολλά.
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 17, 2014 10:37 am
- Όνομα: Θωμάς
- Μηχανή:: Gaggia Classic 41/11
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Οι καφέδες μου:: Σε αναζήτηση
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Gaggia Classic Mod vs Μηχανές >1000 ευρώ!
Γεια σου φίλε , τώρα διάβασα το μήνυμα σου; Όταν λες ή μέρα με την νύχτα θες να γίνεις λιγάκι ποιό συγκεκριμένος; Βλέπω έχεις πλέον άριστο εξοπλισμό! Θες να μας πεις διαφορές πριν και μετά; Μύλο στην Sage δούλευες αυτόν που έχει πάνω; Καφέδες από που; κτλπ ;slaughter έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 14, 2021 8:43 pmΚαλησπέρα, Η άποψη μου είναι οτι αν είσαι ικανοποιημένος απο τον καφέ που πίνεις τώρα περίμενε μέχρι να αλλάξει κάτι (χαλάσει η μηχανή, αλλάξουν οι απαιτήσεις -π.χ. Light roasts- κλπ) πριν κάνεις την μετάβαση. Οι "μεγάλες" μηχανές θα σου κάνουν πιο εύκολο αυτό που τώρα θέλει τον κόπο του για να πετύχεις. θα μπορείς να φτιάχνεις πολλούς καφέδες στην σειρά που τώρα λογικά θα σε ζορίζει. Αν πίνεις καφέδες με γάλα τότε θα δεις τεράστια διαφορά στο steam. Εγώ είχα την Sage Barista Express και το αποτέλεσμά μου ήταν μέτρια, η μετάβαση στην Lelit Bianca ήταν η μέρα με την νύχτα σε όλα της. Οπότε θα σου έλεγα βάζε στην ακρη λεφτά και όταν έρθει η ώρα πάρε κάτι πολύ καλό για να σου μείνει και να μην σκεφτείς την αναβάθμιση πάλι.