Μια βοήθεια βρε παιδιά (νεοεισερχόμενος στο χώρο)
-
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 14, 2017 2:51 pm
- Όνομα: Αριστείδης
- Μηχανή:: LaMarzocco LineaMini
- 2η Μηχανή:: Rancilio Miss Silvia
- Μύλος:: Mazzer SuperJolly el
- 2ος Μύλος:: ECM Casa
- Οι καφέδες μου:: Διάφοροι
Re: Μια βοήθεια βρε παιδιά (νεοεισερχόμενος στο χώρο)
Καλορίζικο το σετ. Είναι η καταλληλότερη με διπλό καζανάκι σε αυτή την τιμή.
Αν και αργά πλέον, έχεις ψωνίσει εργαλείο κιόλας, (ίσως για τους νεότερους που θα έχουν τις ίδιες ερωτήσεις) εγώ για οικιακή χρήση και ιδίως με 3-4 Καφέδες την ημέρα θα προτιμούσα μια HX μηχανή. Όχι οπωσδήποτε λόγου κοστους, υπάρχουν και HX που ξεπερνούν τα 2Κ. Και ιδίως σε αυτό το ποσό τις Brewtus πάνω/κάτω υπάρχουν αρκετές αξιόλογες HX.
Κυριότερο κριτήριο για μένα είναι ότι για το ρόφημα δεν υπάρχει μπόιλερ με αντιστάσεις μέσα και λοιπά, δεν εχεις στάσιμο (από χθες π.χ. ή μερικών ωρών κλπ) αλλά έχεις απευθείας φρέσκο νερό από το δοχείο ή βρύση κατευθείαν, το οποίο κατά τη διαδρομή του (τρεχούμενο) προς τα έξω λόγου της ΗΧ κατασκευής θερμαίνεται στους 90-92-94 βαθμούς ανάλογα πως είναι σεταρισμενη. Το μπόιλερ ατμού δεν έχει επαφή με το πόσιμο νερό. (αυτά για μερικούς είναι σημαντικά, για μερικούς οχι).
Όσον αφορά τις διαδικασίες (cooling flush) κλπ που ανέφερες, δεν είναι απόλυτος τίποτα το ιδιαίτερο και αφορά περιπτώσεις που η μηχανή είναι όλη (ή τουλάχιστον ώρες) την ημέρα ανοιχτή. Εσυ για 3-4 καφέδες την ημέρα θα την εχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ ανοιχτή; Δεν νομίζω.
Και τι είναι το cooling flush, τίποτα το ιδιαίτερο, απλός ακούγεται σαν μια πολύπλοκη διαδικασία, μερικοί το παραφουσκώνουν κλπ. και έτσι αποφεύγουν μερικοί τις HX. Εγώ έχω βάλει έξτρα και ένα γκρουπ - θερμόμετρο (από ενδιαφέρον) και είδα πόσο απλά είναι τα πράματα. Οταν την αφήνω πολλές ώρες ανοιχτή χωρίς καφέδες ανεβαίνει το γκρουπ στους 97-98 βαθμούς ανάλογα και σταθεροποιείται εκεί, δεν αλλάζει. Τώρα ένα ξέπλυμα την ντουζιέρα (για αυτούς που το αμελούν, εγώ το κάνω απευθείας μετά τη παραγωγή καφέ) ή όπως εγώ μια προθέρμανση των δυο κάππου-φλιτζανιών που θα χρησιμοποιηθούν και είσαι στους 92 βαθμουσ ανάλογα που θέλει ο καφές. Νάτο το cooling flush. Ο καφές που έχω τώρα ( Passalacqua) βγαίνει στους 94 καλύτερα ... μερικές φορές δεν χρειάζεται το cooling καν.
Αλλά όπως είπα, αυτά είναι συνήθως ενδιαφέρων όταν η μηχανή είναι με τις ώρες ανοιχτή. Εγώ μετά τα καπουτσίνια (εγώ έτσι θέλω να τα λέω) και το ξέπλυμα της ντουζιερασ και του pf την κλείνω.
Αν και αργά πλέον, έχεις ψωνίσει εργαλείο κιόλας, (ίσως για τους νεότερους που θα έχουν τις ίδιες ερωτήσεις) εγώ για οικιακή χρήση και ιδίως με 3-4 Καφέδες την ημέρα θα προτιμούσα μια HX μηχανή. Όχι οπωσδήποτε λόγου κοστους, υπάρχουν και HX που ξεπερνούν τα 2Κ. Και ιδίως σε αυτό το ποσό τις Brewtus πάνω/κάτω υπάρχουν αρκετές αξιόλογες HX.
Κυριότερο κριτήριο για μένα είναι ότι για το ρόφημα δεν υπάρχει μπόιλερ με αντιστάσεις μέσα και λοιπά, δεν εχεις στάσιμο (από χθες π.χ. ή μερικών ωρών κλπ) αλλά έχεις απευθείας φρέσκο νερό από το δοχείο ή βρύση κατευθείαν, το οποίο κατά τη διαδρομή του (τρεχούμενο) προς τα έξω λόγου της ΗΧ κατασκευής θερμαίνεται στους 90-92-94 βαθμούς ανάλογα πως είναι σεταρισμενη. Το μπόιλερ ατμού δεν έχει επαφή με το πόσιμο νερό. (αυτά για μερικούς είναι σημαντικά, για μερικούς οχι).
Όσον αφορά τις διαδικασίες (cooling flush) κλπ που ανέφερες, δεν είναι απόλυτος τίποτα το ιδιαίτερο και αφορά περιπτώσεις που η μηχανή είναι όλη (ή τουλάχιστον ώρες) την ημέρα ανοιχτή. Εσυ για 3-4 καφέδες την ημέρα θα την εχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ ανοιχτή; Δεν νομίζω.
Και τι είναι το cooling flush, τίποτα το ιδιαίτερο, απλός ακούγεται σαν μια πολύπλοκη διαδικασία, μερικοί το παραφουσκώνουν κλπ. και έτσι αποφεύγουν μερικοί τις HX. Εγώ έχω βάλει έξτρα και ένα γκρουπ - θερμόμετρο (από ενδιαφέρον) και είδα πόσο απλά είναι τα πράματα. Οταν την αφήνω πολλές ώρες ανοιχτή χωρίς καφέδες ανεβαίνει το γκρουπ στους 97-98 βαθμούς ανάλογα και σταθεροποιείται εκεί, δεν αλλάζει. Τώρα ένα ξέπλυμα την ντουζιέρα (για αυτούς που το αμελούν, εγώ το κάνω απευθείας μετά τη παραγωγή καφέ) ή όπως εγώ μια προθέρμανση των δυο κάππου-φλιτζανιών που θα χρησιμοποιηθούν και είσαι στους 92 βαθμουσ ανάλογα που θέλει ο καφές. Νάτο το cooling flush. Ο καφές που έχω τώρα ( Passalacqua) βγαίνει στους 94 καλύτερα ... μερικές φορές δεν χρειάζεται το cooling καν.
Αλλά όπως είπα, αυτά είναι συνήθως ενδιαφέρων όταν η μηχανή είναι με τις ώρες ανοιχτή. Εγώ μετά τα καπουτσίνια (εγώ έτσι θέλω να τα λέω) και το ξέπλυμα της ντουζιερασ και του pf την κλείνω.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Μια βοήθεια βρε παιδιά (νεοεισερχόμενος στο χώρο)
..και μάλιστα χωρίς φλοτέρ!mooniac έγραψε:Είναι η καταλληλότερη με διπλό καζανάκι σε αυτή την τιμή.
Υπαινίσσεσαι οτι στα boiler με αντιστάσεις, δεν είναι καλό η αντίσταση να έρχεται σε επαφή με το νερό. Υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη μελέτη ή αναφορά που μπορούμε να διαβάσουμε ή είναι προσωπική εκτίμηση;mooniac έγραψε:Κυριότερο κριτήριο για μένα είναι ότι για το ρόφημα δεν υπάρχει μπόιλερ με αντιστάσεις μέσα και λοιπά, δεν εχεις στάσιμο (από χθες π.χ. ή μερικών ωρών κλπ) αλλά έχεις απευθείας φρέσκο νερό από το δοχείο ή βρύση κατευθείαν, το οποίο κατά τη διαδρομή του (τρεχούμενο) προς τα έξω λόγου της ΗΧ κατασκευής θερμαίνεται στους 90-92-94 βαθμούς ανάλογα πως είναι σεταρισμενη. Το μπόιλερ ατμού δεν έχει επαφή με το πόσιμο νερό. (αυτά για μερικούς είναι σημαντικά, για μερικούς οχι).
Το cooling flush δεν έχει να κάνει με τις περιπτώσεις που η μηχανή είναι όλη μέρα ανοιχτή. Έχει να κάνει με το χειροκίνητο κατέβασμα της θερμοκρασίας του νερού, όποτε αυτό ανέβει πάνω από το επιθυμητή, γιατί το boiler μέσα στο οποίο βρίσκεται ο εναλλάκτης έχει ρυθμιστεί για να φτιάχνει ατμό. Η υψηλότερη θερμοκρασία πέραν της επιθυμητής λοιπόν, μπορεί να συμβεί σε συνθήκες αναμονής (δλδ όταν η μηχανή έχει πλήρως ισορροπήσει θερμοκρασιακά) στα επόμενα 3-5 λεπτά από τον προηγούμενο καφέ, επομένως δεν απαιτούνται ώρες.mooniac έγραψε:Όσον αφορά τις διαδικασίες (cooling flush) κλπ που ανέφερες, δεν είναι απόλυτος τίποτα το ιδιαίτερο και αφορά περιπτώσεις που η μηχανή είναι όλη (ή τουλάχιστον ώρες) την ημέρα ανοιχτή. Εσυ για 3-4 καφέδες την ημέρα θα την εχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ ανοιχτή; Δεν νομίζω.
Το cf σαν διαδικασία δεν είναι κάτι δύσκολο με την προϋπόθεση όμως ότι ο χρήστης έχει ως οδηγό την εκπαιδευμένη γλώσσα του. Σαν τεχνική δεν είναι κάτι σπουδαίο, το μαθαίνεις σχετικά γρήγορα, αλλά τι γίνεται με ένα αρχάριο που τώρα ξεκινάει; Επειδή το πέρασα, μπορώ να έχω ιδία άποψη για το πόσο δύσκολο ήταν για ένα αρχάριο ουρανίσκο να καταλάβει αν στο χάλια αποτέλεσμα φταίει η λάθος άλεση, η δοσολογία, ή η θερμοκρασία (δλδ το cooling flush). Όταν λοιπόν ρωτάει κάποιος φίλος που δεν έχει επαφή αν μια hx είναι ιδανική οφείλουμε να του πούμε οτι αν και είναι φανταστικές μηχανές, θα δυσκολευτεί στην αρχή με το cf διότι πολύ απλά είναι άλλη μια σημαντική παράμετρος στις ήδη πολλές που έχει να διαχειριστεί. Αν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί φυσικά και αξίζει (είπαμε οι hx για αρχάριο είναι σχολείο!) αν όχι, υπάρχει η ασφάλεια του pid.mooniac έγραψε:Και τι είναι το cooling flush, τίποτα το ιδιαίτερο, απλός ακούγεται σαν μια πολύπλοκη διαδικασία, μερικοί το παραφουσκώνουν κλπ. και έτσι αποφεύγουν μερικοί τις HX. Εγώ έχω βάλει έξτρα και ένα γκρουπ - θερμόμετρο (από ενδιαφέρον) και είδα πόσο απλά είναι τα πράματα. Οταν την αφήνω πολλές ώρες ανοιχτή χωρίς καφέδες ανεβαίνει το γκρουπ στους 97-98 βαθμούς ανάλογα και σταθεροποιείται εκεί, δεν αλλάζει. Τώρα ένα ξέπλυμα την ντουζιέρα (για αυτούς που το αμελούν, εγώ το κάνω απευθείας μετά τη παραγωγή καφέ) ή όπως εγώ μια προθέρμανση των δυο κάππου-φλιτζανιών που θα χρησιμοποιηθούν και είσαι στους 92 βαθμουσ ανάλογα που θέλει ο καφές. Νάτο το cooling flush. Ο καφές που έχω τώρα ( Passalacqua) βγαίνει στους 94 καλύτερα ... μερικές φορές δεν χρειάζεται το cooling καν.
Και φυσικά όταν θα θελήσεις το κάτι παραπάνω όπως η ακρίβεια της θερμοκρασίας με γνώμονα την επαναληψιμότητα που ζητάς σε κάποιους καφέδες, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν και το pid θα είναι μονόδρομος.
- loft
- Δημοσιεύσεις: 54
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 17, 2013 5:22 pm
- Μηχανή:: La Pavoni Puccino
- Μύλος:: 1Zpresso JE-Plus
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Μια βοήθεια βρε παιδιά (νεοεισερχόμενος στο χώρο)
Όταν οι πρώτες HX μηχανές παρουσιάστηκαν στην αγορά τη δεκαετία του '60, διαφημίζονταν ότι παρέχουν καθαρότερο νερό από τις μηχανές με boiler. Πιθανόν το debate σε σχέση με το ποιες βγάζουν καλύτερο νερό κρατάει από τότε .Luckees έγραψε: Υπαινίσσεσαι οτι στα boiler με αντιστάσεις, δεν είναι καλό η αντίσταση να έρχεται σε επαφή με το νερό. Υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη μελέτη ή αναφορά που μπορούμε να διαβάσουμε ή είναι προσωπική εκτίμηση;
Πάντως πολλοί Ιταλοί κατασκευαστές εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στις HX, ακόμα και στις επαγγελματικές σειρές τους. Οι DB έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην Αμερικανική αγορά λόγω ευκολίας και σταθερότητας.
-
- Δημοσιεύσεις: 296
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2016 2:01 pm
- Όνομα: Νάσος
- Μηχανή:: Unic Stella Mini
- Μύλος:: Custom Made By Me
- 2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
- Οι καφέδες μου:: Natural Coffees
Re: Μια βοήθεια βρε παιδιά (νεοεισερχόμενος στο χώρο)
Καλους καφέδες να σου δώσουν τα εργαλεία σου.
Ολες οι μηχανες θέλουν να μάθεις τον τρόπο τους για να αποδώσουν αυτα που μπορούν.
Ολες μα ολες θελουν flash δηλαδη να τρέξει νερο ελέυθερα μεσα απο το κύκλωμα για να ζεσταθουν σωστά τα μεταλλικά σημεία και να έρθει φρέσκο νερο ,με την θερμοκρασία που χρειάζεται σε ολα τα μέρη της μηχανής,σε χρόνο που διαφέρει απο μηχανη σε μηχανη.
Αυτα σου τα γράφω γιατι η μηχανή σου θα ανοίγει για μιση ώρα πριν φτιάξεις καφέ ,για να ζεσταθεί ,και μετα θα πρέπει να τρέξεις νερό για να ζεσταθούν ολα σωστά όπως σου έγραψα και ποιο πάνω.
Και οπωσδήποτε με το που θα τελειώνεις με τους καφέδες για την συγκεκριμένη ημέρα θα πρέπει να κάνεις backflash και ολους τους υπόλοιπους καθαρισμούς, που χρειάζεται έτσι ώστε να έχεις την μηχανή σου σε καλή κατάσταση για πολλα χρόνια.
Ολες οι μηχανες θέλουν να μάθεις τον τρόπο τους για να αποδώσουν αυτα που μπορούν.
Ολες μα ολες θελουν flash δηλαδη να τρέξει νερο ελέυθερα μεσα απο το κύκλωμα για να ζεσταθουν σωστά τα μεταλλικά σημεία και να έρθει φρέσκο νερο ,με την θερμοκρασία που χρειάζεται σε ολα τα μέρη της μηχανής,σε χρόνο που διαφέρει απο μηχανη σε μηχανη.
Αυτα σου τα γράφω γιατι η μηχανή σου θα ανοίγει για μιση ώρα πριν φτιάξεις καφέ ,για να ζεσταθεί ,και μετα θα πρέπει να τρέξεις νερό για να ζεσταθούν ολα σωστά όπως σου έγραψα και ποιο πάνω.
Και οπωσδήποτε με το που θα τελειώνεις με τους καφέδες για την συγκεκριμένη ημέρα θα πρέπει να κάνεις backflash και ολους τους υπόλοιπους καθαρισμούς, που χρειάζεται έτσι ώστε να έχεις την μηχανή σου σε καλή κατάσταση για πολλα χρόνια.
-
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 14, 2017 2:51 pm
- Όνομα: Αριστείδης
- Μηχανή:: LaMarzocco LineaMini
- 2η Μηχανή:: Rancilio Miss Silvia
- Μύλος:: Mazzer SuperJolly el
- 2ος Μύλος:: ECM Casa
- Οι καφέδες μου:: Διάφοροι
Re: Μια βοήθεια βρε παιδιά (νεοεισερχόμενος στο χώρο)
Όπου υπάρχει καπνός κάπου θα υπάρχει και φωτιά. Οι απόψεις επικρατούν χρόνια τώρα (ανεξαρτήτως αν έχει αποδειχτεί κάτι) από αναφορές που βρίσκονται αναδρομικά και δεν οφείλονται σε προσωπικές μελέτες. Ότι κάτι θα υπάρχει στην άποψη περί ουσιών που πέρνει το νερό από τα μπόιλερ το πιστεύω. Γιατί άραγε η dalla Corte να διαφημίζει ότι τα μπόιλέρ της είναι από υλικά φιλικά προς το νερό αν δεν υπήρχε τέτοιο θέμα;Luckees έγραψε: Υπαινίσσεσαι οτι στα boiler με αντιστάσεις, δεν είναι καλό η αντίσταση να έρχεται σε επαφή με το νερό. Υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη μελέτη ή αναφορά που μπορούμε να διαβάσουμε ή είναι προσωπική εκτίμηση
Για μένα το θέμα είναι καθαρά φιλοσοφικό για αυτό έγραψα σε παρένθεση ότι μερικούς ενδιαφερει, μερικούς όχι.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Μια βοήθεια βρε παιδιά (νεοεισερχόμενος στο χώρο)
Θα συμφωνήσω πως καλό είναι ως ένα σημείο να είμαστε επιφυλακτικοί, να ψαχνόμαστε και να διατηρούμε την κριτική μας ικανότητα.
Δεν καταλαβαίνω βέβαια τι μπορεί να σημαίνει "τα μπόιλερ της είναι από υλικά φιλικά προς το νερό" (αλήθεια από τι υλικό είναι τα boiler της, που την ωθεί να το χρησιμοποιεί ως πλεονέκτημα;), αλλά μια εταιρεία στο βωμό του μάρκετινκ μπορεί να λέει ότι θέλει. Το θέμα είναι αν αυτά που λέει έχουν κάποια επιστημονική βάση και συνοδεύονται από έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Επίσης κάθε σοβαρή εταιρεία που παράγει προϊόντα τα οποία σχετίζονται με τρόφιμα, έχουν ένα κάρο πιστοποιήσεις από φορείς του κράτους και υπόκεινται σε αυστηρή νομοθεσία και ελέγχους.
Διότι αν δεχθούμε φήμες, εκτιμήσεις ή διαφημιστικά τρικ ότι το νερό επηρεάζεται αρνητικά όταν έρχεται σε επαφή με θερμαινόμενη αντίσταση, τότε όλες οι εταιρείες που παράγουν single και double boiler πρέπει να κλείσουν χτες.
Δεν καταλαβαίνω βέβαια τι μπορεί να σημαίνει "τα μπόιλερ της είναι από υλικά φιλικά προς το νερό" (αλήθεια από τι υλικό είναι τα boiler της, που την ωθεί να το χρησιμοποιεί ως πλεονέκτημα;), αλλά μια εταιρεία στο βωμό του μάρκετινκ μπορεί να λέει ότι θέλει. Το θέμα είναι αν αυτά που λέει έχουν κάποια επιστημονική βάση και συνοδεύονται από έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Επίσης κάθε σοβαρή εταιρεία που παράγει προϊόντα τα οποία σχετίζονται με τρόφιμα, έχουν ένα κάρο πιστοποιήσεις από φορείς του κράτους και υπόκεινται σε αυστηρή νομοθεσία και ελέγχους.
Διότι αν δεχθούμε φήμες, εκτιμήσεις ή διαφημιστικά τρικ ότι το νερό επηρεάζεται αρνητικά όταν έρχεται σε επαφή με θερμαινόμενη αντίσταση, τότε όλες οι εταιρείες που παράγουν single και double boiler πρέπει να κλείσουν χτες.
-
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 14, 2017 2:51 pm
- Όνομα: Αριστείδης
- Μηχανή:: LaMarzocco LineaMini
- 2η Μηχανή:: Rancilio Miss Silvia
- Μύλος:: Mazzer SuperJolly el
- 2ος Μύλος:: ECM Casa
- Οι καφέδες μου:: Διάφοροι
Re: Μια βοήθεια βρε παιδιά (νεοεισερχόμενος στο χώρο)
Από ορείχαλκο χωρίς μόλυβδο.
Το φιλοσοφικό «πρόβλημα» δεν είναι η αντίσταση που βρίσκεται στο μπόιλερ αλλά το γεγονός το ότι με τη παραγωγή 3-4 καφέδων την ημέρα με τέτοιες μηχανές, υπάρχει συνεχώς (ένα μέρος του νερού) στάσιμο νερό που θερμαίνεται, ξαναθερμαινεται, .... κλπ. που θέλει δε θέλει, θα πάρει κάτι το νερό από τα μέταλλα.
Η μηχανές αυτές κατασκευάστηκαν από τότε με αυτά τα υλικά (κυρίως χαλκός με τα θετικά που έχει θερμοκρασίας κλπ.) διότι σκοπός τους ήταν να παράγουν π.χ. 30 καφέδες την ώρα που σημαίνει νερό συνεχώς τρεχούμενο. Και σήμερα ο κόσμος με τις οικονομικές ανέσεις που διαθέτει γενικώς, παίρνει τέτοιες μηχανές στο σπίτι για να κάνει 3-5 καφέδες την ημέρα (ένας κι εγώ). Εντάξει, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές π.χ. μικρότερα μπόιλερ για θέμα οικονομίας νερού και ενέργειας, αλλά δεν παύει να υπάρχει στάσιμο νερό.
Με λίγα λόγια παίρνουμε άρματα (τανκς) για να κινηγήσουμε μπεκάτσες. Τα δικά μου προσωπικά κριτήρια στην επιλογή ήτανε τα εξής:
1. HX για να είναι συνεχώς το πόσιμο νερό φρέσκο από την «πηγή».
2. Τουλάχιστον το ΗΧ και μπόιλερ (που έχουν την κυρίως επαφή με το νερό) να είναι ανοξείδωτοι.
3. Δυνατότητα αδειάσματος των μπόιλερ χωρίς λύσιμο μηχανής
και κάτι για την εσωτερική ηχορύπανση
4. Αντλία περιστροφής. Για αυτούς που τους φαίνεται υπερβολική η περιστροφής, ας προσπαθήσουν να δουν και ακούσουν δυο ίδιες μηχανές δίπλα-δίπλα η μια με δόνησης, η άλλη με περιστροφής και δούνε/ακούσουν τη διαφορά. Τότε θα καταλάβουν τι εννοώ.
Όπως είπαμε, είναι φιλοσοφικό το θέμα των μετάλλων, μερικούς τους απασχολεί, μερικούς όχι.
Το φιλοσοφικό «πρόβλημα» δεν είναι η αντίσταση που βρίσκεται στο μπόιλερ αλλά το γεγονός το ότι με τη παραγωγή 3-4 καφέδων την ημέρα με τέτοιες μηχανές, υπάρχει συνεχώς (ένα μέρος του νερού) στάσιμο νερό που θερμαίνεται, ξαναθερμαινεται, .... κλπ. που θέλει δε θέλει, θα πάρει κάτι το νερό από τα μέταλλα.
Η μηχανές αυτές κατασκευάστηκαν από τότε με αυτά τα υλικά (κυρίως χαλκός με τα θετικά που έχει θερμοκρασίας κλπ.) διότι σκοπός τους ήταν να παράγουν π.χ. 30 καφέδες την ώρα που σημαίνει νερό συνεχώς τρεχούμενο. Και σήμερα ο κόσμος με τις οικονομικές ανέσεις που διαθέτει γενικώς, παίρνει τέτοιες μηχανές στο σπίτι για να κάνει 3-5 καφέδες την ημέρα (ένας κι εγώ). Εντάξει, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές π.χ. μικρότερα μπόιλερ για θέμα οικονομίας νερού και ενέργειας, αλλά δεν παύει να υπάρχει στάσιμο νερό.
Με λίγα λόγια παίρνουμε άρματα (τανκς) για να κινηγήσουμε μπεκάτσες. Τα δικά μου προσωπικά κριτήρια στην επιλογή ήτανε τα εξής:
1. HX για να είναι συνεχώς το πόσιμο νερό φρέσκο από την «πηγή».
2. Τουλάχιστον το ΗΧ και μπόιλερ (που έχουν την κυρίως επαφή με το νερό) να είναι ανοξείδωτοι.
3. Δυνατότητα αδειάσματος των μπόιλερ χωρίς λύσιμο μηχανής
και κάτι για την εσωτερική ηχορύπανση
4. Αντλία περιστροφής. Για αυτούς που τους φαίνεται υπερβολική η περιστροφής, ας προσπαθήσουν να δουν και ακούσουν δυο ίδιες μηχανές δίπλα-δίπλα η μια με δόνησης, η άλλη με περιστροφής και δούνε/ακούσουν τη διαφορά. Τότε θα καταλάβουν τι εννοώ.
Όπως είπαμε, είναι φιλοσοφικό το θέμα των μετάλλων, μερικούς τους απασχολεί, μερικούς όχι.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Μια βοήθεια βρε παιδιά (νεοεισερχόμενος στο χώρο)
Τα 3 και 4 τα βρίσκω και εγώ σημαντικά κριτήρια επιλογής.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.