Καψουλες η αλεσμενο?

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
pavlosola
Δημοσιεύσεις: 215
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 19, 2016 2:17 pm

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από pavlosola » Κυρ Ιαν 14, 2018 8:28 pm

geo4st έγραψε:Ναι αλλα εσεις οι "παλιοι"
Εγώ δεν είμαι "παλιός" :lol: :lol:
Διάβασε πρώτα λίγο, αυτά που ρωτάς είναι γραμμένα πολλές φορές και αναλυτικά και σε υπομνήματα!
Όχι αμέσως οι "παλιοί" δεν λένε, τα έχουν πει και γράψει πολλές φορές οι έρμοι. Αυτό το νόημα έχει το forum.
Ότι γράφεται μένει σαν πηγή γνώσης. Αλλιώς θα ανταλλάσσαμε μηνύματα.
Και δε στο λέω με την κακή την έννοια. Απλά διαβάζοντας θα μάθεις. Τώρα αν βαριέσαι ή δε σε νοιάζει
να μάθεις, κάνε αυτό που σου είπα, διάλεξε μια που να σ' αρέσει εμφανισιακά και πάρτην.

geo4st
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 14, 2018 3:36 am
Όνομα: Γιωργος

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από geo4st » Κυρ Ιαν 14, 2018 9:17 pm

Με το παλιοι δεν ειχα σκοπο να ειρωνευτω η να προσβαλω καποιον, προς αποφυγη παρεξηγησεων, που γινονται ευκολα σε φορουμ, καταλαβαινω οτι ειναι κουραστικο να τα ξαναγραφουν αλλα δεν ειναι δυνατο να βρεις αυτο που θες αναμεσα σε τοσα θεματα, γιαυτο ειπα αν εχει καποιος κατα νου καποιο θεμα να μου παραθεσει, υπαρχουν σιγουρα θεματα-"διαμαντια" που λογω των πολλων νεων θεματων χανονται. Θελω να ψαχτω περισσοτερο αλλα στα περισσοτερα θεματα μιλανε με ορους που πρωτη φορα βλεπω και χανομαι μετα απε ενα σημειο.

pavlosola
Δημοσιεύσεις: 215
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 19, 2016 2:17 pm

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από pavlosola » Κυρ Ιαν 14, 2018 10:12 pm

Εγώ τουλάχιστον ούτε παρεξηγήθηκα, ούτε είδα ειρωνεία.
Όντως δεν είμαι παλιός. :lol:
Σε κάθε ενότητα τα βασικά και πιο σημαντικά είναι πάνω πάνω επισημασμένα!

geo4st
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 14, 2018 3:36 am
Όνομα: Γιωργος

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από geo4st » Κυρ Ιαν 14, 2018 11:13 pm

Θα ψαξω καλυτερα.
Την διευκρινηση δεν την εκανα απαραιτητα για σενα, αλλα γιο οποιον τυχει να το διαβασει.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από Gaggia BC » Δευ Ιαν 15, 2018 1:02 am

Στο section "Συμβουλες Αγορας", κυριολεκτικα οποιοδηποτε νημα με τιτλο παρομοιο με το δικο σου εχει τις απαντησεις που ψαχνεις. Απλα αμα δεις πουθενα συμβουλη για Gaggia, δεν τη λαμβανεις πλεον υπ'οψιν. Ειναι βραχυπροθεσμα ακριβο σπορ ο espresso, μακροπροθεσμα ομως αποδιδει η επενδυση σου αν πραγματικα ευχαριστιεσαι τον καφε σου

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από Gaggia BC » Δευ Ιαν 15, 2018 1:42 am

Btw κοιτα και αγγελιες. Κατα καιρους εχει ενδιαφεροντα πραγματακια με λιγοτερα απο 200€(οπως τωρα)

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Ιαν 15, 2018 10:50 am

geo4st έγραψε:Ναι αλλα εσεις οι "παλιοι" δεν μας λετε τι κανει μια καφετιερα καλη. Δηλαδη οτι κανει 350+ ειναι καλο? Δεν εχει να κανει με την επιμονη μου πανω σε κατι, προσπαθω να καταλαβω καποια πραγματα, επισης τι κανει εναν καφε "απομιμηση" εσπρεσσο και οχι εσπρεσσο? Ενας καφες που για μενα ειναι για πεταμα για καποιον αλλο μπορει να ειναι οτι καλυτερο εχει πιει. Για να μη παρεξηγηθω δεν το κανουμε ολοι για χομπι, οι περισσοτεροι θελουμε να πιουμε απλα τον καφε μας, αλλος εχει ως χομπι τα pc (κι εγω μεσα σε αυτους), επειδη για μενα ενα συστημα κατω των 1000-1200 ευρω "δεν κανει" δε σημαινει πως δε κανει για εναν μεσο χρηστη. Με τις καψουλες εχεις 5 επιλογες, με χυμα καφε απειρες ως προς τη γευση.
Geo καλημέρα!
Δεν υπάρχει καλό και κακό. Υπάρχει κάτι που γίνεται με τα σωστά μηχανήματα, τη σωστή πρώτη ύλη κ τη σωστή διαδικασία.

Τα σωστά μηχανήματα είναι μια μηχανή εσπρέσο που θα έχει κάποιες minimum δυνατότητες. Ποιες είναι αυτές; Πίεση κατά την εκχύλιση 9bar και θερμοκρασιακή σταθερότητα δλδ κατά τη διάρκεια που τρέχει ο μαγικός ζωμός να μην έχεις σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία. Μια μηχανή του 100αρικου δεν έχει τίποτα από τα 2. Μια lelit του 350αρικου έχει κ τα 2. Γιατί τα έχει; Γιατί από τα 16 τόσα bar που βγάζει μια αντλία υπάρχει μια βαλβίδα που προσαρμόζει την ιδανική πίεση. Επίσης μια lelit έχει ένα καζάνι που λέγεται boiler, το οποίο διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή σε σχέση με ένα θερμομπλόκ όπου το νερό εισέρχεται πχ στους 100 βαθμούς και βγαίνει από την άλλη χλιαρό. Μια lelit μπορεί βοηθητικά να έχει ένα ελεγκτή θερμοκρασίας που λέγεται pid, ο οποίος σε βοηθάει να καθορίσεις ακριβώς τους βαθμούς, ώστε να πάρεις το μέγιστο αποτέλεσμα από το προφίλ του καφέ δλδ τα φουντούκια, τις σοκολάτες, τα πικραμύγδαλα και όλες τις παπάγιες που έχει προδιαγράψει ο εκάστοτε ψήστης. :a030:

Η σωστή πρώτη ύλη περιλαμβάνει φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοαλεσμένο καφέ. Έτσι μόνο θα πάρεις το μάξιμουμ της γεύσης γιατί ο καφές μπαγιατεύει και οξειδώνεται γρήγορα. Άρα πρέπει να αγοραστεί φρέσκος κόκκος και κάθε δόση να αλεστεί λίγο πριν καταναλωθεί, συνεπώς χρειάζεσαι απαραίτητα ένα δεύτερο πολύ βασικό μηχάνημα, ένα μύλο!Και εκεί υπάρχουν minimum προδιαγραφών για χίλιους δύο λόγους. Κάψουλες, pods και λαδωμένοι εμπορικοί καφέδες που έχουν ψηθεί πριν μήνες δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα από γεύση. Παρεμπιπτόντως χθες στο σούπερ είδα αλεσμένο εμπορικό καφέ σε σακουλάκι με βαλβίδα... :f010:

Τέλος η σωστή διαδικασία περιλαμβάνει διάβασμα και εξάσκηση! Το δεύτερο δεν μπορείς ακόμα να το κάνεις, αλλά μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις το πρώτο! ;)
Μην κολλάς στο παλιός κ νέος, κανένας δεν γεννήθηκε barista, όλοι μαθαίνουμε!

Το θέμα της γεύσης που θίγεις για μένα δεν αποτελεί κριτήριο για σωστό εσπρέσο. Σε εσένα μπορεί να αρέσει το αποτέλεσμα που βγάζει η νεσπρέσο και σε εμένα να μην αρέσει. Ποιος έχει δίκιο; και οι 2 διότι η γεύση είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα. Αντίθετα τα 4Μ της σωστής παρασκευής εσπρέσο είναι παντελώς αντικειμενικά κριτήρια!

Άβαταρ μέλους
sphinxgr
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 11, 2016 12:35 pm
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
Μύλος:: Ascaso imini i2
Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato
Τοποθεσία: Athens

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από sphinxgr » Δευ Ιαν 15, 2018 11:40 am

Όπως τα είπε και απο πάνω μου. Είναι ακριβές οι μηχανές του σωστού espresso γιατί ουσιαστικά είναι μηχανήματα ακριβείας ώστε να διατηρούν σταθερές τις απαραίτητες συνθήκες εκχύλισης.

Θα δώσω επίσης διαφορετικές απαντήσεις να τις έχεις στα υπόψη αν σου κάτσει να δοκιμάσεις γιατί είναι σεβαστό πως κάποιες στιγμές της ζωής μας, δεν είναι εύκολο να μπορούμε να διαθέσουμε 1000€ για κάτι, όσο και αν μας αρέσει.

Τον καλύτερο espresso με κάψουλες τον κάνει η Nespresso. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν συγκρίνω espresso με μύλο και καλή μηχανή VS Nespresso. Συγκρίνω Nespresso vs άλλες μηχανές με κάψουλες. O διπλός σου βγαίνει όμως 1€. Αν μπορείς δοκίμασε τις bellarom nespresso των Lidl. Βγαίνει 25 λεπτά η κάψουλα και δεν έχει τεράστια διαφορά οικονομικά απο τις αυθεντικές nespresso.

Εναλλακτική μηχανή είναι η Dolce Gusto. Δεν θα πιεις καλό espresso, ούτε καν μέτριο, αλλά αν ανήκεις σε ποσοστό χρηστών που θέλουν απλά να πίνουν κάτι σε καφέ, είναι μια καλή εναλλακτική με 50 λεπτά / ρόφημα.

Έχε κατά νου για λόγους σύγκρισης, πως ο 2πλός espresso με σωστή μηχανή / μύλο, παίζει στα 50-60 λεπτά / ποτήρι. (30€/1000γρ/18γρ ο καφές)

geo4st
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 14, 2018 3:36 am
Όνομα: Γιωργος

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από geo4st » Δευ Ιαν 15, 2018 3:54 pm

Gaggia BC έγραψε:Στο section "Συμβουλες Αγορας", κυριολεκτικα οποιοδηποτε νημα με τιτλο παρομοιο με το δικο σου εχει τις απαντησεις που ψαχνεις. Απλα αμα δεις πουθενα συμβουλη για Gaggia, δεν τη λαμβανεις πλεον υπ'οψιν. Ειναι βραχυπροθεσμα ακριβο σπορ ο espresso, μακροπροθεσμα ομως αποδιδει η επενδυση σου αν πραγματικα ευχαριστιεσαι τον καφε σου
Γιατι οχι Gaggia? Αποτι βλεπω κι εσυ τετοια εχεις?
Καποιο site με μεταχειρισμενες?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος geo4st την Δευ Ιαν 15, 2018 3:56 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

geo4st
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 14, 2018 3:36 am
Όνομα: Γιωργος

Re: Καψουλες η αλεσμενο?

Δημοσίευση από geo4st » Δευ Ιαν 15, 2018 3:56 pm

Luckees έγραψε:
geo4st έγραψε:Ναι αλλα εσεις οι "παλιοι" δεν μας λετε τι κανει μια καφετιερα καλη. Δηλαδη οτι κανει 350+ ειναι καλο? Δεν εχει να κανει με την επιμονη μου πανω σε κατι, προσπαθω να καταλαβω καποια πραγματα, επισης τι κανει εναν καφε "απομιμηση" εσπρεσσο και οχι εσπρεσσο? Ενας καφες που για μενα ειναι για πεταμα για καποιον αλλο μπορει να ειναι οτι καλυτερο εχει πιει. Για να μη παρεξηγηθω δεν το κανουμε ολοι για χομπι, οι περισσοτεροι θελουμε να πιουμε απλα τον καφε μας, αλλος εχει ως χομπι τα pc (κι εγω μεσα σε αυτους), επειδη για μενα ενα συστημα κατω των 1000-1200 ευρω "δεν κανει" δε σημαινει πως δε κανει για εναν μεσο χρηστη. Με τις καψουλες εχεις 5 επιλογες, με χυμα καφε απειρες ως προς τη γευση.
Geo καλημέρα!
Δεν υπάρχει καλό και κακό. Υπάρχει κάτι που γίνεται με τα σωστά μηχανήματα, τη σωστή πρώτη ύλη κ τη σωστή διαδικασία.

Τα σωστά μηχανήματα είναι μια μηχανή εσπρέσο που θα έχει κάποιες minimum δυνατότητες. Ποιες είναι αυτές; Πίεση κατά την εκχύλιση 9bar και θερμοκρασιακή σταθερότητα δλδ κατά τη διάρκεια που τρέχει ο μαγικός ζωμός να μην έχεις σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία. Μια μηχανή του 100αρικου δεν έχει τίποτα από τα 2. Μια lelit του 350αρικου έχει κ τα 2. Γιατί τα έχει; Γιατί από τα 16 τόσα bar που βγάζει μια αντλία υπάρχει μια βαλβίδα που προσαρμόζει την ιδανική πίεση. Επίσης μια lelit έχει ένα καζάνι που λέγεται boiler, το οποίο διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή σε σχέση με ένα θερμομπλόκ όπου το νερό εισέρχεται πχ στους 100 βαθμούς και βγαίνει από την άλλη χλιαρό. Μια lelit μπορεί βοηθητικά να έχει ένα ελεγκτή θερμοκρασίας που λέγεται pid, ο οποίος σε βοηθάει να καθορίσεις ακριβώς τους βαθμούς, ώστε να πάρεις το μέγιστο αποτέλεσμα από το προφίλ του καφέ δλδ τα φουντούκια, τις σοκολάτες, τα πικραμύγδαλα και όλες τις παπάγιες που έχει προδιαγράψει ο εκάστοτε ψήστης. :a030:

Η σωστή πρώτη ύλη περιλαμβάνει φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοαλεσμένο καφέ. Έτσι μόνο θα πάρεις το μάξιμουμ της γεύσης γιατί ο καφές μπαγιατεύει και οξειδώνεται γρήγορα. Άρα πρέπει να αγοραστεί φρέσκος κόκκος και κάθε δόση να αλεστεί λίγο πριν καταναλωθεί, συνεπώς χρειάζεσαι απαραίτητα ένα δεύτερο πολύ βασικό μηχάνημα, ένα μύλο!Και εκεί υπάρχουν minimum προδιαγραφών για χίλιους δύο λόγους. Κάψουλες, pods και λαδωμένοι εμπορικοί καφέδες που έχουν ψηθεί πριν μήνες δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα από γεύση. Παρεμπιπτόντως χθες στο σούπερ είδα αλεσμένο εμπορικό καφέ σε σακουλάκι με βαλβίδα... :f010:

Τέλος η σωστή διαδικασία περιλαμβάνει διάβασμα και εξάσκηση! Το δεύτερο δεν μπορείς ακόμα να το κάνεις, αλλά μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις το πρώτο! ;)
Μην κολλάς στο παλιός κ νέος, κανένας δεν γεννήθηκε barista, όλοι μαθαίνουμε!

Το θέμα της γεύσης που θίγεις για μένα δεν αποτελεί κριτήριο για σωστό εσπρέσο. Σε εσένα μπορεί να αρέσει το αποτέλεσμα που βγάζει η νεσπρέσο και σε εμένα να μην αρέσει. Ποιος έχει δίκιο; και οι 2 διότι η γεύση είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα. Αντίθετα τα 4Μ της σωστής παρασκευής εσπρέσο είναι παντελώς αντικειμενικά κριτήρια!
Σε ευχαριστω παρα πολυ, πολυ κατατοπιστικο, ποια κρητηρια κοιταμε για να καταλαβουμε αν μια μηχανη ειναι καλη (πχ στο σκρουτζ) ωστε να κανω μια ερευνα, με pid διαβαζω οτι ανεβαινει πολυ το κοστος, οποτε το βαζουμε στη ακρη προς το παρων

Απάντηση