geo4st έγραψε:Ναι αλλα εσεις οι "παλιοι" δεν μας λετε τι κανει μια καφετιερα καλη. Δηλαδη οτι κανει 350+ ειναι καλο? Δεν εχει να κανει με την επιμονη μου πανω σε κατι, προσπαθω να καταλαβω καποια πραγματα, επισης τι κανει εναν καφε "απομιμηση" εσπρεσσο και οχι εσπρεσσο? Ενας καφες που για μενα ειναι για πεταμα για καποιον αλλο μπορει να ειναι οτι καλυτερο εχει πιει. Για να μη παρεξηγηθω δεν το κανουμε ολοι για χομπι, οι περισσοτεροι θελουμε να πιουμε απλα τον καφε μας, αλλος εχει ως χομπι τα pc (κι εγω μεσα σε αυτους), επειδη για μενα ενα συστημα κατω των 1000-1200 ευρω "δεν κανει" δε σημαινει πως δε κανει για εναν μεσο χρηστη. Με τις καψουλες εχεις 5 επιλογες, με χυμα καφε απειρες ως προς τη γευση.
Geo καλημέρα!
Δεν υπάρχει καλό και κακό. Υπάρχει κάτι που γίνεται με τα σωστά μηχανήματα, τη σωστή πρώτη ύλη κ τη σωστή διαδικασία.
Τα σωστά μηχανήματα είναι μια μηχανή εσπρέσο που θα έχει κάποιες minimum δυνατότητες. Ποιες είναι αυτές; Πίεση κατά την εκχύλιση 9bar και θερμοκρασιακή σταθερότητα δλδ κατά τη διάρκεια που τρέχει ο μαγικός ζωμός να μην έχεις σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία. Μια μηχανή του 100αρικου δεν έχει τίποτα από τα 2. Μια lelit του 350αρικου έχει κ τα 2. Γιατί τα έχει; Γιατί από τα 16 τόσα bar που βγάζει μια αντλία υπάρχει μια βαλβίδα που προσαρμόζει την ιδανική πίεση. Επίσης μια lelit έχει ένα καζάνι που λέγεται boiler, το οποίο διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή σε σχέση με ένα θερμομπλόκ όπου το νερό εισέρχεται πχ στους 100 βαθμούς και βγαίνει από την άλλη χλιαρό. Μια lelit μπορεί βοηθητικά να έχει ένα ελεγκτή θερμοκρασίας που λέγεται pid, ο οποίος σε βοηθάει να καθορίσεις ακριβώς τους βαθμούς, ώστε να πάρεις το μέγιστο αποτέλεσμα από το προφίλ του καφέ δλδ τα φουντούκια, τις σοκολάτες, τα πικραμύγδαλα και όλες τις παπάγιες που έχει προδιαγράψει ο εκάστοτε ψήστης.
Η σωστή πρώτη ύλη περιλαμβάνει φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοαλεσμένο καφέ. Έτσι μόνο θα πάρεις το μάξιμουμ της γεύσης γιατί ο καφές μπαγιατεύει και οξειδώνεται γρήγορα. Άρα πρέπει να αγοραστεί φρέσκος κόκκος και κάθε δόση να αλεστεί λίγο πριν καταναλωθεί, συνεπώς χρειάζεσαι απαραίτητα ένα δεύτερο πολύ βασικό μηχάνημα, ένα μύλο!Και εκεί υπάρχουν minimum προδιαγραφών για χίλιους δύο λόγους. Κάψουλες, pods και λαδωμένοι εμπορικοί καφέδες που έχουν ψηθεί πριν μήνες δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα από γεύση. Παρεμπιπτόντως χθες στο σούπερ είδα αλεσμένο εμπορικό καφέ σε σακουλάκι με βαλβίδα...
Τέλος η σωστή διαδικασία περιλαμβάνει διάβασμα και εξάσκηση! Το δεύτερο δεν μπορείς ακόμα να το κάνεις, αλλά μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις το πρώτο!
Μην κολλάς στο παλιός κ νέος, κανένας δεν γεννήθηκε barista, όλοι μαθαίνουμε!
Το θέμα της γεύσης που θίγεις για μένα δεν αποτελεί κριτήριο για σωστό εσπρέσο. Σε εσένα μπορεί να αρέσει το αποτέλεσμα που βγάζει η νεσπρέσο και σε εμένα να μην αρέσει. Ποιος έχει δίκιο; και οι 2 διότι η γεύση είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα. Αντίθετα τα 4Μ της σωστής παρασκευής εσπρέσο είναι παντελώς
αντικειμενικά κριτήρια!