magkar έγραψε:Update. Τελικά καταφερα και καθάρισα τη μηχανή άλλαξα και σίτα και λάστιχο όποτε κομπλέ. Αυτό που δεν είναι κομπλέ είναι ο καφές. Πήρα από Αντώνη λουμιδη αλλά δε ρώτησα στο ποσό το έκοψαν. Δε μου βγαίνει ο χρόνος εκχύλισης. Στη διπλή δόση 15 γραμμαρίων μου βγαίνουν 40ml στα 28-30 δευτερόλεπτα. Φυσικά ο καφές χάλια από γεύση. Βέβαια δεν έχω κανονικό tamper αλλά ένα πλαστικό το οποίο είναι και μικρό. Ίσως να φταίει αυτό;
Επίσης το κυριότερο για εμένα ,προσπάθησα να κάνω αφρογαλα και πραγματικά το ακροφυσιο είναι χάλια. Μόνο μπουρμπουλήθρες μου βγαίνουν,ούτε καν γυρνάει το γάλα. Γενικά είχα μάθει να κάνω αφρογαλα σε επαγγελματική μηχανή όποτε το ακροφυσιο καμία σχέση. Λογικά θέλει άλλο τρόπο τοποθέτησης το συγκεκριμένο;
Γεια σου magkar!!
1) Χωρίς μύλο, ένα είναι μονάχα σίγουρο: Θα σπάσουν τα νεύρα σου + θα σπαταλήσεις λεφτά σε καφέ "λάθος" κομμένο. Όπως και να έχει αποτέλεσμα δε θα πάρεις. Και αν πάρεις κάποια στιγμή, σίγουρα αυτό δε θα έχει επαναληψημότητα. Η Gaggia που πήρες, δεν είναι ψευτομηχανή. Δε βγάζει ρόφημα καφέ, με τυπική (για το μάτι) κρέμα σαπουνάδα, ό,τι άλεση και αν της 'βάλεις'. De facto αυτό. Χρειάζεσαι μύλο. Έστω για αρχή έναν enrty level χειροκίνητο ~30-50€.
2)Έβαλες, αν κατάλαβα καλά, 15g σε (non pressurised) καλαθάκι, και σου βγήκαν 40ml (~ 20-30 γρ εικάζω) σε 28-30 sec. Μια χαρά είναι πάντως αυτό σε 1η ανάγνωση... Ειδικά για απλό blend δηλαδή.
3)No tamper, no party. Και μικρότερο κιόλας, και πλαστικό, με ένα naked pf θα γινόταν μπάνιο στη κουζίνα... Βρέχει φωτιά στο channeling, χαχα
Οπωσδήποτε πάρε ένα πατητήρι στις διαστάσεις του καλαθιού σου (λογικά 58mm). Με λιγότερο από 20€ μια χαρά εξαιρετικά πατητήρια μπορείς να βρεις.
4)Το γάλα, σε όλα τα ακροφύσια, με τον ίδιο τρόπο γίνεται. Η τεχνική δεν αλλάζει. Η μόνη διαφορά που υπάρχει ουσιαστικά με αυτό των επαγγελματικών μηχανών, είναι στο ότι πρακτικά στο σπίτι θες το τριπλάσιο χρόνο για να φουσκώσεις μια μότα. Δε βοηθάει και ο κάπως 'υγροποιημένος' ατμός, και φυσικά απλά ακολουθείς τη διαδικασία πιο... αργά! Στην αρχή και εγώ, επειδή δεν είχα εμπειρία με οικιακές μηχανές, όταν πήρα τη lelit μου, σκέφτηκα ότι το ακροφύσιο είναι "άρρωστο". Δύναμη μηδέν έλεγα, πιο γρήγορα θα μαγειρέψω παρά θα φουσκώσω γάλα... Χαχα. Εντάξει, προφανώς και δεν ισχύει αυτό. Απλά δε μπορούμε να έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τις οικιακές συσκευές μας, και τον εξοπλισμό μας αυτό. Βάλε τη μύτη του wand πιο κοντά στην επιφάνεια. Μη βυθίζεις 2cm πχ, όπως κάνεις συνήθως στην επαγγελματική. Αν βάλεις το ακροφύσιο πιο βαθιά από το επιθυμητό, δε θα φουσκώσεις, αλλά θα το ζεστάνεις απλά βλέποντας το να '
μπουρμπουλιθροβραζει'. Τοποθέτησέ το και κοντά στις άκρες της μότας (όχι στο κέντρο της) ώστε να επιτύχεις στροβιλισμό. Ε, και όση ώρα κάνει να φουσκώσει, κάνε και καμιά άλλη δουλειά παράλληλα. Εγώ κρατάω σπίτι με το ένα χέρι τη γαλατιέρα, και με το άλλο συνήθως βγάζω το πλυντήριο των πιάτων, ή ξεσκονίζω τον πάγκο, στοιχίζω τα ποτήρια κλπ.