Τα 4 «Μ» του espresso: Miscela (το χαρμάνι του καφέ), Macinacaffe (ο μύλος), Macchina (η μηχανή espresso), Mano (το χέρι του barista). Τα έχετε όλα σωστά;

  • Διαφήμιση

Αγορά φυσικά

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".

Re: Αγορά φυσικά

Δημοσίευσηαπό magkar » Δευτ. Δεκ. 04, 2017 10:06 pm

Update. Τελικά καταφερα και καθάρισα τη μηχανή άλλαξα και σίτα και λάστιχο όποτε κομπλέ. Αυτό που δεν είναι κομπλέ είναι ο καφές. Πήρα από Αντώνη λουμιδη αλλά δε ρώτησα στο ποσό το έκοψαν. Δε μου βγαίνει ο χρόνος εκχύλισης. Στη διπλή δόση 15 γραμμαρίων μου βγαίνουν 40ml στα 28-30 δευτερόλεπτα. Φυσικά ο καφές χάλια από γεύση. Βέβαια δεν έχω κανονικό tamper αλλά ένα πλαστικό το οποίο είναι και μικρό. Ίσως να φταίει αυτό;

Επίσης το κυριότερο για εμένα ,προσπάθησα να κάνω αφρογαλα και πραγματικά το ακροφυσιο είναι χάλια. Μόνο μπουρμπουλήθρες μου βγαίνουν,ούτε καν γυρνάει το γάλα. Γενικά είχα μάθει να κάνω αφρογαλα σε επαγγελματική μηχανή όποτε το ακροφυσιο καμία σχέση. Λογικά θέλει άλλο τρόπο τοποθέτησης το συγκεκριμένο;
magkar
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Πέμ. Νοέμ. 23, 2017 6:49 pm

Re: Αγορά φυσικά

Δημοσίευσηαπό Jazz » Δευτ. Δεκ. 04, 2017 10:49 pm

magkar έγραψε:Update. Τελικά καταφερα και καθάρισα τη μηχανή άλλαξα και σίτα και λάστιχο όποτε κομπλέ. Αυτό που δεν είναι κομπλέ είναι ο καφές. Πήρα από Αντώνη λουμιδη αλλά δε ρώτησα στο ποσό το έκοψαν. Δε μου βγαίνει ο χρόνος εκχύλισης. Στη διπλή δόση 15 γραμμαρίων μου βγαίνουν 40ml στα 28-30 δευτερόλεπτα. Φυσικά ο καφές χάλια από γεύση. Βέβαια δεν έχω κανονικό tamper αλλά ένα πλαστικό το οποίο είναι και μικρό. Ίσως να φταίει αυτό;

Επίσης το κυριότερο για εμένα ,προσπάθησα να κάνω αφρογαλα και πραγματικά το ακροφυσιο είναι χάλια. Μόνο μπουρμπουλήθρες μου βγαίνουν,ούτε καν γυρνάει το γάλα. Γενικά είχα μάθει να κάνω αφρογαλα σε επαγγελματική μηχανή όποτε το ακροφυσιο καμία σχέση. Λογικά θέλει άλλο τρόπο τοποθέτησης το συγκεκριμένο;

Γεια σου magkar!!
1) Χωρίς μύλο, ένα είναι μονάχα σίγουρο: Θα σπάσουν τα νεύρα σου + θα σπαταλήσεις λεφτά σε καφέ "λάθος" κομμένο. Όπως και να έχει αποτέλεσμα δε θα πάρεις. Και αν πάρεις κάποια στιγμή, σίγουρα αυτό δε θα έχει επαναληψημότητα. Η Gaggia που πήρες, δεν είναι ψευτομηχανή. Δε βγάζει ρόφημα καφέ, με τυπική (για το μάτι) κρέμα σαπουνάδα, ό,τι άλεση και αν της 'βάλεις'. De facto αυτό. Χρειάζεσαι μύλο. Έστω για αρχή έναν enrty level χειροκίνητο ~30-50€.
2)Έβαλες, αν κατάλαβα καλά, 15g σε (non pressurised) καλαθάκι, και σου βγήκαν 40ml (~ 20-30 γρ εικάζω) σε 28-30 sec. Μια χαρά είναι πάντως αυτό σε 1η ανάγνωση... Ειδικά για απλό blend δηλαδή.
3)No tamper, no party. Και μικρότερο κιόλας, και πλαστικό, με ένα naked pf θα γινόταν μπάνιο στη κουζίνα... Βρέχει φωτιά στο channeling, χαχα :) Οπωσδήποτε πάρε ένα πατητήρι στις διαστάσεις του καλαθιού σου (λογικά 58mm). Με λιγότερο από 20€ μια χαρά εξαιρετικά πατητήρια μπορείς να βρεις.
4)Το γάλα, σε όλα τα ακροφύσια, με τον ίδιο τρόπο γίνεται. Η τεχνική δεν αλλάζει. Η μόνη διαφορά που υπάρχει ουσιαστικά με αυτό των επαγγελματικών μηχανών, είναι στο ότι πρακτικά στο σπίτι θες το τριπλάσιο χρόνο για να φουσκώσεις μια μότα. Δε βοηθάει και ο κάπως 'υγροποιημένος' ατμός, και φυσικά απλά ακολουθείς τη διαδικασία πιο... αργά! Στην αρχή και εγώ, επειδή δεν είχα εμπειρία με οικιακές μηχανές, όταν πήρα τη lelit μου, σκέφτηκα ότι το ακροφύσιο είναι "άρρωστο". Δύναμη μηδέν έλεγα, πιο γρήγορα θα μαγειρέψω παρά θα φουσκώσω γάλα... Χαχα. Εντάξει, προφανώς και δεν ισχύει αυτό. Απλά δε μπορούμε να έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τις οικιακές συσκευές μας, και τον εξοπλισμό μας αυτό. Βάλε τη μύτη του wand πιο κοντά στην επιφάνεια. Μη βυθίζεις 2cm πχ, όπως κάνεις συνήθως στην επαγγελματική. Αν βάλεις το ακροφύσιο πιο βαθιά από το επιθυμητό, δε θα φουσκώσεις, αλλά θα το ζεστάνεις απλά βλέποντας το να 'μπουρμπουλιθροβραζει'. Τοποθέτησέ το και κοντά στις άκρες της μότας (όχι στο κέντρο της) ώστε να επιτύχεις στροβιλισμό. Ε, και όση ώρα κάνει να φουσκώσει, κάνε και καμιά άλλη δουλειά παράλληλα. Εγώ κρατάω σπίτι με το ένα χέρι τη γαλατιέρα, και με το άλλο συνήθως βγάζω το πλυντήριο των πιάτων, ή ξεσκονίζω τον πάγκο, στοιχίζω τα ποτήρια κλπ. :P
Άβαταρ μέλους
Jazz
 
Δημοσιεύσεις: 922
Εγγραφή: Κυρ. Ιουν. 12, 2016 4:12 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή: V60Hario,Bonavita
Μύλος: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου: Specialty

Re: Αγορά φυσικά

Δημοσίευσηαπό magkar » Δευτ. Δεκ. 04, 2017 11:54 pm

Γεια σου Jazz!! Ευχαριστώ και σένα που μπαίνεις στον κόπο ν'απαντησεις!
Θα πάρω μύλο σύντομα κ απ'οτι με βλέπω θα πάω στον graef στα 100€ εκτός εάν μέχρι να τα μαζέψω βρω κάτι μεταχειρισμένο μικρότερης αξίας.
Ναι καλά εικαζεις ,όπως τα ειπες μου βγήκαν. Επισυνάπτω και δυο φωτογραφίες να μου πείτε πως το βλέπετε.
Όσο για το ταμπερ την ιδέα με το ποτήρι τη σκέφτηκα αλλά δεν είχα ανάλογου μεγέθους. Υπάρχει κάποιο ταμπερ στα 20€ που θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του;
Το αφρόγαλο περίμενα να γίνεται πιο γρήγορα και μάλλον γι'αυτο δε μου βγήκε καθόλου. Θα δοκιμάσω κ τον τρόπο που μου πρότεινες. Μη με πάρει ο ύπνος μόνο ενώ περιμένω :cfstd: παρ'όλα αυτά δε θα ήταν πολύ καλύτερα εάν έκανα αλλαγή ακροφυσίου με αυτό της Silvia ?
Συνημμένα
00EA1038-729C-4366-93DE-62AAE035064D.jpg
153FE4A8-6E7F-4698-A5FD-DC43468EC616.jpg
magkar
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Πέμ. Νοέμ. 23, 2017 6:49 pm

Re: Αγορά φυσικά

Δημοσίευσηαπό Gaggia BC » Τρί. Δεκ. 05, 2017 12:07 am

Αρχικα,το καφεδακι δε φαινεται τοσο χαλια οσο το περιεγραψες.Απο γευση δεν ξερω.. Κατα 2ον,αν μιλας ηδη για sylvia wand εχεις μπλεξει ασχημα και δεν το εχεις καταλαβει...Και για να φτιαχνεις εσπρεσσακια 11 το βραδυ,αστα να πανε! Welcome to the club :D
Εγω το πηρα στις 10 μερες το steam wand της Sylvia και never looked back...Αλλα εχει μανουριτσα να μπει. Οχι φοβερη,αλλα δεν ειναι τοοοοσο ευκολο.Πρωτο σου μελημα ο μυλος ομως!
Gaggia BC
 
Δημοσιεύσεις: 673
Εγγραφή: Τετ. Σεπ. 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή: Gaggia Baby Class
Μύλος: Kinu M47
2ος Μύλος: Lelit Fred
Οι καφέδες μου: Mokka,Cup10 κ.α.

Re: Αγορά φυσικά

Δημοσίευσηαπό magkar » Τρί. Δεκ. 05, 2017 7:59 pm

Έχω μπλέξει και το ξερω! Εάν είχα και αυτά που μου λείπουν θα το είχα λιώσει μέχρι τώρα. Με το που αγοράσω μύλο θα κάνω και την αλλαγή στο wand όσο δύσκολο κ αν ειναι :a013:
Τώρα τι κάνω όμως; μέχρι να αγοράσω μύλο πως φτιάχνω καφέ; Να παίρνω από τα coffee που είναι και δίπλα μου 50 gr τη φορά κ ας αλλοιώνεται η γεύση; ούτως η άλλως καπουτσίνο θα πίνω όποτε πιστεύω θα είναι ανεκτός ο εσπρεσσο που θα βγαίνει για λίγο διάστημα. Αν λοιπόν παίρνω από εκεί γνωρίζει να μου πει κάποιος την άλεση που χρειάζεται για την gaggia μου από τα coffee island?

Edit: χαίρομαι που με την τρίτη προσπάθεια μου λες ότι φαίνεται σχετικά καλο το shot μου. Η γεύση έβγαζε μια ξινίλα μαζί με πικρα,δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβως
magkar
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Πέμ. Νοέμ. 23, 2017 6:49 pm

Re: Αγορά φυσικά

Δημοσίευσηαπό harryv » Τρί. Δεκ. 05, 2017 8:12 pm

magkar έγραψε:Αν λοιπόν παίρνω από εκεί γνωρίζει να μου πει κάποιος την άλεση που χρειάζεται για την gaggia μου από τα coffee island?


Κάθε Coffee Island έχει τους δικούς του μύλους. Aν υποθέσω ότι το δικό σου έχει τον ΕΚ43 όπως το δικό μου και θα βάζεις 15 γρ στο καλαθάκι με tamping 15kg τότε ζήτα τους να στον κόψουν στο 1.6 έως 1.8 Αν τους πεις ότι έχεις Gaggia ίσως να ξέρουν από μόνοι τους το σωστό κόψιμο γιατί κυκλοφορούν πολλοί με μηχανή αλλά χωρίς μύλο.
harryv
 
Δημοσιεύσεις: 419
Εγγραφή: Κυρ. Δεκ. 28, 2014 10:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή: French press :((
Μύλος: Hario χειροκίνητος
Οι καφέδες μου: Προς το παρόν απέξω

Re: Αγορά φυσικά

Δημοσίευσηαπό magkar » Τρί. Δεκ. 05, 2017 8:30 pm

Την πρώτη μέρα που πήγα να αγοράσω από εκεί πάντως μου το έκοψε στο 2 και στο 2.5 αλλά κανένα από τα δυο δε μου έβγαλε σωστή εκχύλιση. Η κοπέλα δεν ήξερε και καλά βέβαια. Θα ρωτηςω πρώτα αν έχουν αυτή τη μηχανή και μετά θα πάρω αυτό που πρότεινες
magkar
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Πέμ. Νοέμ. 23, 2017 6:49 pm

Re: Αγορά φυσικά

Δημοσίευσηαπό magkar » Τετ. Δεκ. 13, 2017 11:57 pm

Γεια σας γεια σας! Λοιπόν νέο update: συνεχίζω ακάθεκτη με τα bargains όπως θα έλεγε η θεία από την Αμερική,αν είχα. Σήμερα έκανα παραγγελία από αγγλικό site κιτ motta το οποίο περιλαμβάνει μια γαλατιέρα europa,ένα tamper,ένα θερμόμετρο,μία σοκολατιέρα και ένα βουρτσάκι καθαρισμού head στο απίστευτο ποσό των 38€. Έχω επίσης παραγγείλει το wand από sylvia για να κάνω την αλλαγή με αυτό της baby. (Εδώ να πω οτι τελευταία είχα βγάλει το μισό πλαστικό από το ακροφύσιο και το αποτέλεσμα του γάλακτος ήταν πολύ καλύτερο.Αυτό για όποιον αντιμετωπίζει δυσκολία στο συγκεκριμένο κομμάτι)
Και το τελευταίο και καλύτερο βρήκα μύλο graef cm702 χρησιμοποιημένο 1 μόνο μήνα στα 60€.Ακόμα δεν τον έχω πάρει στα χέρια μου αλλά θα μου έρθει μέσα στο σαββατοκύριακο. Οπότε θέλω τα φώτα σας. Μπορείτε να μου προτείνετε έναν καφέ με έντονη γεύση σοκολάτας ώστε να παίζω με κάτι τέτοιο γι'αρχή? Θα ήθελα κάτι οικονομικό αν είναι δυνατόν. Να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Υπάρχει εσπρέσσο με άρωμα καρύδας? Και αν ναι που μπορώ να βρω ρε παιδιά?
magkar
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Πέμ. Νοέμ. 23, 2017 6:49 pm

Re: Αγορά φυσικά

Δημοσίευσηαπό Christos » Πέμ. Δεκ. 14, 2017 12:53 am

Το νήμα αυτό κλειδώνει γιατί πάει να γίνει forum μέσα στο forum. Δεν μπορεί κάτω από έναν γενικόλογο τίτλο να γίνεται συζήτηση επί παντός επιστητού.
Θα παρακαλούσα να γίνεται σεβαστή η δομή του forum.

Η πρόταση σου Σταυριάνα θα πάει ως ανεξάρτητο θέμα στα γενικά περί καφέδων.
viewtopic.php?f=7&t=5606&p=78302#p78302

Ευχαριστώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 8619
Εγγραφή: Σάβ. Ιαν. 23, 2010 1:26 pm
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Μηχανή: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή: Gaggia New Baby 06
Μύλος: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος: Anfim Best

Προηγούμενη

Επιστροφή στο ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης