ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟ !!!
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟ !!!
Απλά αυτό δεν υπάρχει …. , τουλάχιστον έτσι όπως θα μπορούσε να το φανταστεί κάποιος που θέλει να φτιάχνει και να πίνει στο σπίτι εσπρέσο.
Με αφορμή όμως ότι πολλοί ρωτούν τι καλύτερο μπορούν να πάρουν με χαμηλό budget η απάντηση είναι μόνο μια και αυτή είναι ΜΥΛΟΣ .
Ξεκολλήστε από την μηχανή και με αυτά τα χρήματα που ο καθένας διαθέτει αγοράστε πρώτα έναν καλό μύλο και μετα ας γίνει αγορά μιας έστω και φθηνής μηχανής.
Μπορεί η διαδικασία ( άλεσμα , ζυγίσματα , χρονόμετρα ,κλπ. ) να σας κουράσει και να σταματήσετε μπορεί όμως το αποτέλεσμα να σας αρέσει και να μείνετε με την φθηνή μηχανή , μπορεί πάλι να σας δώσει τον χρόνο χωρίς βιασύνες για την αγορά καλύτερης μηχανής …. όμως η αρχική σκέψη όλων εσάς που θα θέλατε να φτιάχνεται εσπρέσο στο σπίτι πρέπει να είναι η αγορά ενος ΜΥΛΟΥ .
Ελπίζω με αυτά τα λίγα λόγια να βοηθήσω όλους όσους θέλουν να ξεκινήσουν την παρασκευή εσπρέσο (και όχι μόνο) στο σπίτι .
Με αφορμή όμως ότι πολλοί ρωτούν τι καλύτερο μπορούν να πάρουν με χαμηλό budget η απάντηση είναι μόνο μια και αυτή είναι ΜΥΛΟΣ .
Ξεκολλήστε από την μηχανή και με αυτά τα χρήματα που ο καθένας διαθέτει αγοράστε πρώτα έναν καλό μύλο και μετα ας γίνει αγορά μιας έστω και φθηνής μηχανής.
Μπορεί η διαδικασία ( άλεσμα , ζυγίσματα , χρονόμετρα ,κλπ. ) να σας κουράσει και να σταματήσετε μπορεί όμως το αποτέλεσμα να σας αρέσει και να μείνετε με την φθηνή μηχανή , μπορεί πάλι να σας δώσει τον χρόνο χωρίς βιασύνες για την αγορά καλύτερης μηχανής …. όμως η αρχική σκέψη όλων εσάς που θα θέλατε να φτιάχνεται εσπρέσο στο σπίτι πρέπει να είναι η αγορά ενος ΜΥΛΟΥ .
Ελπίζω με αυτά τα λίγα λόγια να βοηθήσω όλους όσους θέλουν να ξεκινήσουν την παρασκευή εσπρέσο (και όχι μόνο) στο σπίτι .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
Re: ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟ !!!
Ρε παιδιά το λέτε και το ξαναλέτε για τους μύλους..
Γιατί δεν είναι καλή λύση να παίρνεις 150-200-250 γρ. φρεσκοκομμένο καφέ κάθε 2-3-4-5 μέρες από ένα καφεκοπτείο κομμένο εκεί που το θες αντί να σκάσεις 200+€ για ένα μύλο που στο κάτω κάτω αν στο τέλος τα βαρεθείς όλα αυτά θα πάνε και χαμένα?
EDIT: viewtopic.php?f=2&t=5483#p77250
μισή ώρα ζωής? Αν ισχύει τότε πάσο αλλά σε αυτό το post έπεσα τυχαία πάνω στο διάβασμα και διαβάζω εδώ και 1 μήνα...πραγματικά ατελείωτες πληροφορίες..
Γιατί δεν είναι καλή λύση να παίρνεις 150-200-250 γρ. φρεσκοκομμένο καφέ κάθε 2-3-4-5 μέρες από ένα καφεκοπτείο κομμένο εκεί που το θες αντί να σκάσεις 200+€ για ένα μύλο που στο κάτω κάτω αν στο τέλος τα βαρεθείς όλα αυτά θα πάνε και χαμένα?
EDIT: viewtopic.php?f=2&t=5483#p77250
μισή ώρα ζωής? Αν ισχύει τότε πάσο αλλά σε αυτό το post έπεσα τυχαία πάνω στο διάβασμα και διαβάζω εδώ και 1 μήνα...πραγματικά ατελείωτες πληροφορίες..
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟ !!!
Keep reading
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 20, 2017 8:33 pm
- Μηχανή:: bialetti brikka
Re: ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟ !!!
Αν και πολυ νεος στον χορο του καφε
σκεφτικα να παρω πρωτα ενα χειροκινιτο μυλο porlex Τall να φτιαχνω τον mokka μου στην
brikka που εχω ! και αν μου αρεση λεω να παω σε μια lelit
χαιρετισμους
αντωνης
Υ.Γ
συνχωρεστε με για την ορθογραφια μου.
37 χρονια γερμανια δεν εμειναν και πολλα ελληνικα
σκεφτικα να παρω πρωτα ενα χειροκινιτο μυλο porlex Τall να φτιαχνω τον mokka μου στην
brikka που εχω ! και αν μου αρεση λεω να παω σε μια lelit
χαιρετισμους
αντωνης
Υ.Γ
συνχωρεστε με για την ορθογραφια μου.
37 χρονια γερμανια δεν εμειναν και πολλα ελληνικα
-
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 14, 2017 2:51 pm
- Όνομα: Αριστείδης
- Μηχανή:: LaMarzocco LineaMini
- 2η Μηχανή:: Rancilio Miss Silvia
- Μύλος:: Mazzer SuperJolly el
- 2ος Μύλος:: ECM Casa
- Οι καφέδες μου:: Διάφοροι
Re: ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟ !!!
Ο κυριότερος λόγος για να υπάρχει ο καλός μύλος, όσον αφορά το εσπρέσο και όχι μόνο, δεν είναι ο φρεσκοκομμένος καφές αλλά το κόψιμο δηλ άλεσμα του καφέ που δεν είναι πάντα το ίδιο.MNT έγραψε:Ρε παιδιά το λέτε και το ξαναλέτε για τους μύλους..
Γιατί δεν είναι καλή λύση να παίρνεις 150-200-250 γρ. φρεσκοκομμένο καφέ κάθε 2-3-4-5 μέρες από ένα καφεκοπτείο κομμένο εκεί που το θες αντί να σκάσεις 200+€ για ένα μύλο που στο κάτω κάτω αν στο τέλος τα βαρεθείς όλα αυτά θα πάνε και χαμένα?..
Ποτέ δεν έχει τύχει να πάρεις σακουλάκι με έτοιμο κομμένο εσπρέσο καφέ και να βγάλεις το εσπρέσο μέσα στα όρια δηλ. π.χ. για ένα διπλό με 16 γραμμαρια in, 35 γραμμαρια +/- out, στα 25-30 δευτερόλεπτα +/- .
Δηλαδή με δυο λόγια, δεν υπάρχει σταθερό κόψιμο του καφέ. Μέρα παρά μέρα θέλει προσαρμογή στο κόψιμο (ανάλογα με συνθήκες περιβάλλοντος, ζέστη, κρύο, υγρασία, ξηρασία, παλαιότητα των κόκκων καφέ κλπ) και αυτό δε γίνετε με έτοιμο κομμένο καφέ αλλά μόνο με μύλο. Και εννοείτε όσο καλύτερος ο μύλος τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Βρες ένα Vario home used, μικρός, καλός και ανοίκει και στους φθηνούς (καινούργιος V3 κάτω των 400€).
Μιλάμε τώρα για το απόλυτο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να πετύχει κάποιος στο σπίτι. Διότι αν συμβιβάζεσαι με την καφετερία που κάποια όμορφη δεσποινίς πατάει ένα κουμπί μιας άνω των 10000€ μηχανής και ξεπετάει μέσα σε 5sec (το έχω μετρήσει) ένα εσπρέσο κουρκούτι ... τότε τζάμπα η τυράννια στο σπίτι και τα χαμένα λεφτά.
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 02, 2016 3:49 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees
- Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής
Re: ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟ !!!
Σε κάποιους καφέδες έχω καταλήξει στο συμπέρασμα μερα με τη μέρα,οσο παλιώνει ο καφες δηλαδή κόβω και πιο λεπτά. Ισχύει σαν γενικός κανόνας αυτός ή τυχαίνει με τον συγκεκριμένο καφε με εμένα;mooniac έγραψε:Ο κυριότερος λόγος για να υπάρχει ο καλός μύλος, όσον αφορά το εσπρέσο και όχι μόνο, δεν είναι ο φρεσκοκομμένος καφές αλλά το κόψιμο δηλ άλεσμα του καφέ που δεν είναι πάντα το ίδιο.MNT έγραψε:Ρε παιδιά το λέτε και το ξαναλέτε για τους μύλους..
Γιατί δεν είναι καλή λύση να παίρνεις 150-200-250 γρ. φρεσκοκομμένο καφέ κάθε 2-3-4-5 μέρες από ένα καφεκοπτείο κομμένο εκεί που το θες αντί να σκάσεις 200+€ για ένα μύλο που στο κάτω κάτω αν στο τέλος τα βαρεθείς όλα αυτά θα πάνε και χαμένα?..
Ποτέ δεν έχει τύχει να πάρεις σακουλάκι με έτοιμο κομμένο εσπρέσο καφέ και να βγάλεις το εσπρέσο μέσα στα όρια δηλ. π.χ. για ένα διπλό με 16 γραμμαρια in, 35 γραμμαρια +/- out, στα 25-30 δευτερόλεπτα +/- .
Δηλαδή με δυο λόγια, δεν υπάρχει σταθερό κόψιμο του καφέ. Μέρα παρά μέρα θέλει προσαρμογή στο κόψιμο (ανάλογα με συνθήκες περιβάλλοντος, ζέστη, κρύο, υγρασία, ξηρασία, παλαιότητα των κόκκων καφέ κλπ) και αυτό δε γίνετε με έτοιμο κομμένο καφέ αλλά μόνο με μύλο. Και εννοείτε όσο καλύτερος ο μύλος τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Βρες ένα Vario home used, μικρός, καλός και ανοίκει και στους φθηνούς (καινούργιος V3 κάτω των 400€).
Μιλάμε τώρα για το απόλυτο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να πετύχει κάποιος στο σπίτι. Διότι αν συμβιβάζεσαι με την καφετερία που κάποια όμορφη δεσποινίς πατάει ένα κουμπί μιας άνω των 10000€ μηχανής και ξεπετάει μέσα σε 5sec (το έχω μετρήσει) ένα εσπρέσο κουρκούτι ... τότε τζάμπα η τυράννια στο σπίτι και τα χαμένα λεφτά.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟ !!!
Πέρα από αυτά που λες και είναι σωστά, θα προσέθετα τη λέξη "μόνο". Παίζει ρόλο η χρονική απόσταση μεταξύ άλεσης-εκχύλησης, Για αυτό και όλοι στο σπίτι μας αλέθουμε τη δόση λίγο πριν εκχυλίσουμε.mooniac έγραψε:...Ο κυριότερος λόγος για να υπάρχει ο καλός μύλος, όσον αφορά το εσπρέσο και όχι μόνο, δεν είναι μόνο ο φρεσκοκομμένος καφές αλλά το κόψιμο δηλ άλεσμα του καφέ που δεν είναι πάντα το ίδιο...
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟ !!!
Γενικά ισχύει αυτό που περιγράφεις με την άλεση ,όπως μπορεί να τύχει να μπαγιατέψει αρκετα ο καφές και να θέλει και -1 βαθμό στο pid .georgio έγραψε:...
Σε κάποιους καφέδες έχω καταλήξει στο συμπέρασμα μερα με τη μέρα,οσο παλιώνει ο καφες δηλαδή κόβω και πιο λεπτά. Ισχύει σαν γενικός κανόνας αυτός ή τυχαίνει με τον συγκεκριμένο καφε με εμένα;