Ποια μηχανη?
-
- Δημοσιεύσεις: 36
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 10, 2017 4:33 am
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: BEZZERA MAGICA
- 2η Μηχανή:: FRANCIS FRANCIS X7.1
- Μύλος:: Mazzer sj
- Τοποθεσία: Βολος
Ποια μηχανη?
Βρίσκομαι σε ενα δίλλημα εχω καταληξει σε 3 μηχανες
1.Την Rocket Appartamento με 1100
2.την Izzo ΒΙΒΗ III PID με 1200 και
3 την Bezzera magica pid 1340
Η πρωτη δεν εχει pid οι αλλες 2 εχουν οποτε ειναι ποιο ελεγχομενη η παραμετρος θερμοκρασιας απλα δεν γνωριζω την αξιοπιστια τους στον χρονο Η Rocket ειναι στα τυφλα με την οποια θερμοκρασια εχει ρυθμηστη απο το εργοστασιο Εχω την εντυπωση οτι <πειραζοντας> τον πρεσοστατη και αλλαζοντας την πιεση μπορεις να αυξομειωσεις την θερμοκρασια αλλα ολα αυτα προυποθετουν τα αναλογα εργαλεια <θερμομετρα κλπ> τα οποια δεν εχω και δεν εχω και διαθεση να ασχοληθω τουλαχιστον για τωρα Ποια ειναι η γνωμη σας? (και να σκεφθειται οτι ξεκινησα για την unica pid )
1.Την Rocket Appartamento με 1100
2.την Izzo ΒΙΒΗ III PID με 1200 και
3 την Bezzera magica pid 1340
Η πρωτη δεν εχει pid οι αλλες 2 εχουν οποτε ειναι ποιο ελεγχομενη η παραμετρος θερμοκρασιας απλα δεν γνωριζω την αξιοπιστια τους στον χρονο Η Rocket ειναι στα τυφλα με την οποια θερμοκρασια εχει ρυθμηστη απο το εργοστασιο Εχω την εντυπωση οτι <πειραζοντας> τον πρεσοστατη και αλλαζοντας την πιεση μπορεις να αυξομειωσεις την θερμοκρασια αλλα ολα αυτα προυποθετουν τα αναλογα εργαλεια <θερμομετρα κλπ> τα οποια δεν εχω και δεν εχω και διαθεση να ασχοληθω τουλαχιστον για τωρα Ποια ειναι η γνωμη σας? (και να σκεφθειται οτι ξεκινησα για την unica pid )
-
- Δημοσιεύσεις: 660
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
- Όνομα: Λεονάρδος
- Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
- 2η Μηχανή:: Illy Francis X3
- Μύλος:: Quamar M80E
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπιάρες
- Τοποθεσία: Δροσιά
Re: Ποια μηχανη?
Να σου θυμίσω ότι σε αυτά τα χρήματα υπάρχει και η expobar.
http://www.barista.gr/el/expobar-brewtu ... lers-pid-3
http://www.barista.gr/el/expobar-brewtu ... lers-pid-3
-
- Δημοσιεύσεις: 36
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 10, 2017 4:33 am
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: BEZZERA MAGICA
- 2η Μηχανή:: FRANCIS FRANCIS X7.1
- Μύλος:: Mazzer sj
- Τοποθεσία: Βολος
Re: Ποια μηχανη?
Το γνωριζω αλλα δεν εχω την δυνατοτητα του επαγγελματικου ΦΠΑ Η Expobar Brewtus ειναι σαφως πολυ καλυτερη μηχανη ειναι και με 2 boiler αλλα.....
-
- Δημοσιεύσεις: 660
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
- Όνομα: Λεονάρδος
- Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
- 2η Μηχανή:: Illy Francis X3
- Μύλος:: Quamar M80E
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπιάρες
- Τοποθεσία: Δροσιά
Re: Ποια μηχανη?
Είναι στα ίδια χρήματα, λιανικής, όπως η bezzera magica που κοιτάς.
1364 ευρώ.
Επίσης νομίζ πως από barista θα έχεις και έκπτωση 10% σε ότι περιφερειακό αγοράσεις για τη μηχανή σου...
1364 ευρώ.
Επίσης νομίζ πως από barista θα έχεις και έκπτωση 10% σε ότι περιφερειακό αγοράσεις για τη μηχανή σου...
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Ποια μηχανη?
Και οι 3 είναι πάνω κάτω στα ίδια κυβικά, πανέμορφες και εγγυημένες, οπότε δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας.
Καμία από τις 3 όμως δεν θα σου δώσει έλεγχο θερμοκρασίας είτε με pid, είτε χωρίς. Το pid θα σου δώσει μια εικόνα της θερμοκρασίας, μια ένδειξη του τι γίνεται στο boiler και όχι στη διαδρομή εκχύλισης. Αν τις συγκρίνεις δλδ με μια Unica περισσότερο έλεγχο θα έχεις με τη SB, διότι αυτό που βλέπεις στο boiler, αυτό θα καταλήξει (σχεδόν) κ στο group.
Οι HX έχουν άλλα χαρίσματα όμως. Έχουν μεγαλύτερο boiler άρα οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία είναι μικρές όταν εισέρχεται κρύο νερό και αν προσθέσεις τον θερμοσιφωνισμό και τη μεγάλη μάζα του E61, τότε έχεις μεγάλη θερμοκρασιακή σταθερότητα.
Αυτό που μπορείς να κάνεις - εφόσον καταλήξεις σε μια HX με Ε61 - είναι να πάρεις ένα θερμομετράκι σαν αυτό για να βλέπεις οn the fly τη στιγμιαία θερμοκρασία που έχεις στο group όταν θες να κάνεις cooling flush ή εκχύλιση. Έτσι θα μπορείς εύκολα να βρεις τα δευτερόλεπτα που χρειάζονται για το φλασάρισμα και να έχεις ακριβέστατη εικόνα της θερμοκρασίας κατά την εκχύλιση, που είναι κ από τα πιο βασικά στοιχεία.
Καμία από τις 3 όμως δεν θα σου δώσει έλεγχο θερμοκρασίας είτε με pid, είτε χωρίς. Το pid θα σου δώσει μια εικόνα της θερμοκρασίας, μια ένδειξη του τι γίνεται στο boiler και όχι στη διαδρομή εκχύλισης. Αν τις συγκρίνεις δλδ με μια Unica περισσότερο έλεγχο θα έχεις με τη SB, διότι αυτό που βλέπεις στο boiler, αυτό θα καταλήξει (σχεδόν) κ στο group.
Οι HX έχουν άλλα χαρίσματα όμως. Έχουν μεγαλύτερο boiler άρα οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία είναι μικρές όταν εισέρχεται κρύο νερό και αν προσθέσεις τον θερμοσιφωνισμό και τη μεγάλη μάζα του E61, τότε έχεις μεγάλη θερμοκρασιακή σταθερότητα.
Αυτό που μπορείς να κάνεις - εφόσον καταλήξεις σε μια HX με Ε61 - είναι να πάρεις ένα θερμομετράκι σαν αυτό για να βλέπεις οn the fly τη στιγμιαία θερμοκρασία που έχεις στο group όταν θες να κάνεις cooling flush ή εκχύλιση. Έτσι θα μπορείς εύκολα να βρεις τα δευτερόλεπτα που χρειάζονται για το φλασάρισμα και να έχεις ακριβέστατη εικόνα της θερμοκρασίας κατά την εκχύλιση, που είναι κ από τα πιο βασικά στοιχεία.
-
- Δημοσιεύσεις: 36
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 10, 2017 4:33 am
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: BEZZERA MAGICA
- 2η Μηχανή:: FRANCIS FRANCIS X7.1
- Μύλος:: Mazzer sj
- Τοποθεσία: Βολος
Re: Ποια μηχανη?
Για την expobar θα πρεπει να πληρωσω ΦΠΑ στην ελλαδα Λεοναρδε ενω απ εξω εχω την δυνατοτητα του επαγγελματικου ΑΦΜ . Αποστολη λεγοντας SB εννοεις την unica που εχει μποιλερ μονο για νερο και οχι ταυτοχρονα νερο και ατμο μαζι οπως οι HX (καθοτι ασχετος ) Οποτε παμε σε μια σειρα unica -rocket- izzo vivi Συνηθως πινω καπουτσινο ανα 1 με 1.30 ωρα καποιες στιγμες μπορει να γινουν 2 και 2-3 εσπρεσσο απλα προσπαθω να τα συνδιασω ετσι ωστε να παρω οσο γινετε ενα βελτιστο αποτελεσμα σε συναρτηση και με το οικονομικο
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Ποια μηχανη?
SB=single boiler=ένα boiler μισογεμάτο με νερό που παρέχει ατμό και ζεστό νερό. Άλλη θερμοκρασία θες για brew, άλλη για steam. Το pid θα σε βοηθήσει να πετύχεις την επιθυμητή θερμοκρασία με ακρίβεια. Επίσης έχεις άλλη ποιότητα ατμού (υγρός ατμός=δεν τον πολυθέλουμε).
Οπότε αν πίνεις πολλούς γαλακτερούς καλά κάνεις και πας σε hx.
Αν τα οικονομικά σου σε βοηθάνε υπάρχει και η τρίτη περίπτωση DB=double boiler=2 boiler όπου το ένα χρησιμοποιείται μόνο για brew και το άλλο μόνο για ατμό/νερό.
HX=heat exchanger=μια χοντρή σωλήνα (εναλλάκτης) περνάει μέσα από το boiler χωρίς οι 2 διαδρομές του νερού να συναντιούνται. Ζεσταίνεται το νερό στο boiler και με τη σειρά του ζεσταίνει τον σωλήνα του εναλλάκτη. Από το boiler παίρνεις μόνο ζεστό νερό και ατμό (πιο ποιοτικός-ξηρός ατμός), ενώ ο εναλλάκτης καταλήγει στο group. Μετά από κατάσταση μακράς αναμονής το νερό που προορίζεται για εκχύλιση έχει πάρει τη θερμοκρασία του boiler, η οποία είναι πολύ πιο πάνω από την επιθυμητή. Γιαυτό τον λόγο κάνουμε ένα φλασάρισμα, ώστε να φύγει το καυτό νερό μαζί με τον ατμό, να εισέλθει κρύο νερό στο σωλήνα, να κατέβει η θερμοκρασία κ να κάνουμε την εκχύλιση. Εδώ το pid είναι συνδεδεμένο με το boiler οπότε δεν μας βοηθάει και ιδιαίτερα αν του δώσουμε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.
Όπως καταλαβαίνεις στη δεύτερη περίπτωση μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα εσπρέσο και αφρόγαλα (+οτι ο ατμός είναι πιο ποιοτικός), ενώ στην πρώτη θέλει χρόνο.Οπότε αν πίνεις πολλούς γαλακτερούς καλά κάνεις και πας σε hx.
Αν τα οικονομικά σου σε βοηθάνε υπάρχει και η τρίτη περίπτωση DB=double boiler=2 boiler όπου το ένα χρησιμοποιείται μόνο για brew και το άλλο μόνο για ατμό/νερό.
-
- Δημοσιεύσεις: 36
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 10, 2017 4:33 am
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: BEZZERA MAGICA
- 2η Μηχανή:: FRANCIS FRANCIS X7.1
- Μύλος:: Mazzer sj
- Τοποθεσία: Βολος
Re: Ποια μηχανη?
Αποστολη ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ η βοηθεια σου ειναι τεραστια ξεκαθαρισα παρα πολλα πραγματα Ναι τα μηχανηματα SB εαν κρινω απο ενα μηχανημα που χρησιμοποιω στη δουλεια μου για παραγωγη ατμου και βραστου νερου (δουλευει στις 7 ατμ) μεταφερει νερο . Να υποθεσω οτι τα ΗΧ μηχανηματα υστερουν σε ποιοτητα εσπρεσσο συγκρινομενα με τα SB απλα δεν ξερω το ποσο και εαν εγω ειμαι σε θεση να καταλαβω αυτην την διαφορα ( καπνιστης παρα πολυ ) Οποτε και το PID σε αυτες τις μηχανες δεν εχουν το ιδιο αποτελεσμα συγκρινομενες με τις SB
η κανω λαθος? Δυστυχως σε 2πλο μποιλερ ειναι πολυ δυσκολο εως ακατορθωτο εξαιρουμενης της expobar Και παλι ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για τον χρονο που αφιερωσες υποχρεος .
η κανω λαθος? Δυστυχως σε 2πλο μποιλερ ειναι πολυ δυσκολο εως ακατορθωτο εξαιρουμενης της expobar Και παλι ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για τον χρονο που αφιερωσες υποχρεος .
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Ποια μηχανη?
Σε καμία περίπτωση δεν υστερούν σε ποιότητα γιατί είναι πολύ σταθερές, απλά δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο των 1,2 βαθμών Κελσίου και την αυστηρή επαναλληψιμότητα που σου δίνει ένα pid σε μια SB ή μια DB. Κάποιοι καφέδες για να βγάλουν το προφίλ τους απαιτούν συγκεκριμένη θερμοκρασία. Κάποιοι άλλοι καφέδες συγχωρούν αποκλίσεις.
Αν όμως μάθεις τη ρουτίνα μιας HX (και επικουρικά χρησιμοποιήσεις και το θερμόμετρο που πρότεινα) θα κάνεις καφεδάρες!
Αν όμως μάθεις τη ρουτίνα μιας HX (και επικουρικά χρησιμοποιήσεις και το θερμόμετρο που πρότεινα) θα κάνεις καφεδάρες!
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Ποια μηχανη?
ascaso basic vs rocket https://www.youtube.com/watch?v=zuIOlsdDg_o καποιο σχολιο γι'αυτο ?
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση