Ποια μηχανη?

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από cosini » Τετ Αύγ 16, 2017 10:09 am

smile56 έγραψε:Δυστυχως σε 2πλο μποιλερ ειναι πολυ δυσκολο εως ακατορθωτο εξαιρουμενης της expobar Και παλι ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για τον χρονο που αφιερωσες υποχρεος .
Υπαρχει και αλλη μια λυση εαν σε ενδιαφερει η οποια συνδιαζει SB με DB ,
<<Quickmill silvano pid>>
Εχει ρυθμιζομενη opv με μονο μποιλερ 600w , ετοιμη σε 10 λεπτα να φτιαξεις οσα εσπρεσσο θελεις, και ανεξαρτητο thermoblock ατμου 1000w
(το οποιο το ανοιγεις οποτε χρειαζεσαι αφρογαλο) και σε 2 λεπτα εχεις ταυτοχρονα με την εγχυληση και στεγνο ατμο για οσα καπουτσινο θελεις.
Οταν δεν το χρειαζεσαι το κλεινεις και συνεχιζεις με το μποιλερ των 600w για τα επομενα εσπρεσσακι σου κανοντας και μεγαλη οικονομια :oneup:
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Αύγ 16, 2017 1:22 pm

cosini έγραψε:ascaso basic vs rocket https://www.youtube.com/watch?v=zuIOlsdDg_o :a014: καποιο σχολιο γι'αυτο ?
Σύγκριση χωρίς κανένα ασφαλές συμπέρασμα και τελικώς χωρίς νόημα, περισσότερο just for fun..

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Αύγ 16, 2017 2:29 pm

cosini έγραψε:
smile56 έγραψε:Δυστυχως σε 2πλο μποιλερ ειναι πολυ δυσκολο εως ακατορθωτο εξαιρουμενης της expobar Και παλι ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για τον χρονο που αφιερωσες υποχρεος .
Υπαρχει και αλλη μια λυση εαν σε ενδιαφερει η οποια συνδιαζει SB με DB ,
<<Quickmill silvano pid>>
Εχει ρυθμιζομενη opv με μονο μποιλερ 600w , ετοιμη σε 10 λεπτα να φτιαξεις οσα εσπρεσσο θελεις, και ανεξαρτητο thermoblock ατμου 1000w
(το οποιο το ανοιγεις οποτε χρειαζεσαι αφρογαλο) και σε 2 λεπτα εχεις ταυτοχρονα με την εγχυληση και στεγνο ατμο για οσα καπουτσινο θελεις.
Οταν δεν το χρειαζεσαι το κλεινεις και συνεχιζεις με το μποιλερ των 600w για τα επομενα εσπρεσσακι σου κανοντας και μεγαλη οικονομια :oneup:
Στην Ελλαδα ποιος ειναι ο εισαγωγεας? Απο που μπορεις να την αγορασεις για να εχεις εγγυηση?
Γενικα παντως ειναι μια lelit του 500αρικου με θερμομπλοκ για ατμο. Πολλα τα λεφτα αν κανει στο 1000αρικο+.

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από cosini » Τετ Αύγ 16, 2017 3:43 pm

Luckees έγραψε:
cosini έγραψε:ascaso basic vs rocket https://www.youtube.com/watch?v=zuIOlsdDg_o :a014: καποιο σχολιο γι'αυτο ?
Σύγκριση χωρίς κανένα ασφαλές συμπέρασμα και τελικώς χωρίς νόημα, περισσότερο just for fun..
το ασφαλες συμπερασμα κατα τα λεγομενα ειναι οτι δυσκολευται να βρει το σωστο φλυτζανι , το υποθετει με δυσκολια στην τριτη προσπαθεια και το νοημα ειναι οτι κυριο λογω και πιο σημαντικο εχει ο καφες και ο μυλος και οχι η μηχανη .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από cosini » Τετ Αύγ 16, 2017 4:00 pm

Rallakias έγραψε:Στην Ελλαδα ποιος ειναι ο εισαγωγεας? Απο που μπορεις να την αγορασεις για να εχεις εγγυηση?
Γενικα παντως ειναι μια lelit του 500αρικου με θερμομπλοκ για ατμο. Πολλα τα λεφτα αν κανει στο 1000αρικο+.
Στην ελλαδα δεν υπαρχει ακομη καποιος εισαγωγεας που να σε καλυψει με 1 χρονο εγγυηση οπως αλλες μηχανες , αλλα ποιες εχουν χαλασει μεσα στον χρονο ???? εκτος εαν εννοεις μηχανες αμφιβολου ποιοτητας οσο για ανταλακτικα και service εαν χρειαστει υπαρχουν σε πολλα μαγαζια που αναφερονται μεσα εδω. τωρα η συκριση με την lelit ειναι αστοχη καθως ειναι διαφορετικες μηχανες , πιο κοντα θα μπορουσα να πω ειναι η lelit με την unica παρα με την quickmill , και αυτο το βλεπεις αμεσα εαν πχ θελεις να φτιαξεις ταυτοχρονα 2-3 εσπρεσσο και καπακι αλλα 3 καπουτσινο . τωρα για την τιμη ειναι κατα 200-400 ευρω φθηνοτερη απο τις αλλες επιλογες εχοντας τις δυνατοτητες που αναφερονται πιο πανω. ο καθενας κανει τις επιλογες του.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Αύγ 16, 2017 5:10 pm

cosini έγραψε:το ασφαλες συμπερασμα κατα τα λεγομενα ειναι οτι δυσκολευται να βρει το σωστο φλυτζανι , το υποθετει με δυσκολια στην τριτη προσπαθεια και το νοημα ειναι οτι κυριο λογω και πιο σημαντικο εχει ο καφες και ο μυλος και οχι η μηχανη .
Κάθε ένα από το κομμάτια του εξοπλισμού παίζει το δικό του σημαντικό ρόλο, και τα 4M είναι εξίσου σημαντικά.

Καταρχάς, δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα (στο βαθμό που θα απορρίψει κάποιος μια rocket db, έναντι μιας ascaso thermoblock) με βάση ένα μέτριο μύλο όπως ο rocky. Ένας καλύτερος μύλος θα αναδείκνυε περισσότερο τις δυνατότητες μιας μηχανής και σίγουρα τα χαρακτηριστικά ενός καφέ.

Δεύτερον, η υπεροχή των τεxνικών χαρακτηριστικών μιας μηχανής 3Κ+ έγκειται α) στη μεγάλη επαναληψιμότητα ποιοτικών εκχυλίσεων σε βάθος χρόνου και β) στο μικρότερο ποσοστό αστοχίας υλικού, που ενδεχομένως να έχουν. Tα μεγάλα boiler, η μάζα του E61, ο θερμοσιφωνισμός, το pid, όλο το στήσιμο της μηχανής έχουν γίνει για να ελαχιστοποιηθούν οι θερμοκρασιακές μεταβολές την ώρα της εκχύλισης, που είναι τα πιο σημαντικά δευτερόλεπτα της διαδικασίας. Τεχνικά είναι δυνατόν -όλα τα παραπάνω- να τα αντιπαραβάλουμε με ένα θερμομπλόκ;
Μπορώ να δεχτώ ότι μια-δυο-τρεις φορές η ascaso θα βγάλει ένα θεϊκό φλιτζάνι, που θα κοντράρει μια ακριβή μηχανή, αλλά όλοι εδώ θέλουμε καθημερινά ποιοτικό καφέ και όχι όποτε ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες.

Για τον ατμό δεν έγινε κάποια "σύγκριση", ίσως γιατί εκεί θα υπήρχε μεγάλη διαφορά.

Μέσα σε 5 λεπτά λοιπόν δεν μπορείς να έχεις ένα ασφαλές συμπέρασμα για μια σοβαρή σύγκριση, άλλα ένα διασκεδαστικό βιντεάκι για κάποιες χιλιάδες views... ;)

harryv
Δημοσιεύσεις: 511
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: DIY Mod G Classic
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Newbie roaster

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από harryv » Τετ Αύγ 16, 2017 10:33 pm

cosini έγραψε:... πιο κοντα θα μπορουσα να πω ειναι η lelit με την unica ...
Έτη φωτός μακριά ή στη γλώσσα των μηχανών espresso ένα Ε61 μακριά.

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από cosini » Τετ Αύγ 16, 2017 11:28 pm

harryv έγραψε:
Έτη φωτός μακριά ή στη γλώσσα των μηχανών espresso ένα Ε61 μακριά.
για καποιον που θελει να φτιαχνει και καποια καπουτσινο ειναι ακριβως τα ιδια .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από cosini » Πέμ Αύγ 17, 2017 9:22 am

Luckees έγραψε: η υπεροχή των τεxνικών χαρακτηριστικών μιας μηχανής 3Κ+ έγκειται α) στη μεγάλη επαναληψιμότητα ποιοτικών εκχυλίσεων σε βάθος χρόνου και β) στο μικρότερο ποσοστό αστοχίας υλικού, που ενδεχομένως να έχουν. Tα μεγάλα boiler, η μάζα του E61, ο θερμοσιφωνισμός, το pid, όλο το στήσιμο της μηχανής έχουν γίνει για να ελαχιστοποιηθούν οι θερμοκρασιακές μεταβολές την ώρα της εκχύλισης, που είναι τα πιο σημαντικά δευτερόλεπτα της διαδικασίας. Τεχνικά είναι δυνατόν -όλα τα παραπάνω- να τα αντιπαραβάλουμε με ένα θερμομπλόκ;
Μπορώ να δεχτώ ότι μια-δυο-τρεις φορές η ascaso θα βγάλει ένα θεϊκό φλιτζάνι, που θα κοντράρει μια ακριβή μηχανή, αλλά όλοι εδώ θέλουμε καθημερινά ποιοτικό καφέ και όχι όποτε ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες.
Μια απορια πανω σε αυτο που λες , στα περισσοτερα καφε (οπως γραφετε πολακις εδω)
δεν μπορεις να πιεις καφε της προκοπης γιατι δεν εχουν καλες μηχανες ? δεν εχουν καλους μυλους ? δεν εχουν καλο καφε ? πολλα απο αυτα τα προμηθευουν οι ιδιες οι εταιριες με μηχανηματα και καφε που λειτουργουν αψογα μεταξυ τους αρα γιατι δεν πινεις καλο καφε ?

Γιατι οι χρηστες πχ της Gaggia Classic πινουν καλυτερο καφε (ενα portioli για παραδειγμα) στο σπιτι παρα σε ενα μαγαζι τον ιδιο καφε με μια La Marzocco fb80 και εναν κ10 ?

Μηπως επειδη οι περισσοτεροι barista δεν δινουν την απαιτουμενη προσοχη η δεν γνωριζουν και τις μηχανες ?

Και φτανω στο συμπερασμα (και πολοι εδω θα συμφωνησουν) οτι εαν γνωριζεις καλα την μηχανη σου ακομη και με μια gaggia classic μπορεις να εχεις καλους καφεδες με επαναληψιμοτητα και σε βαθος χρονου .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Ποια μηχανη?

Δημοσίευση από Gaggia BC » Πέμ Αύγ 17, 2017 12:52 pm

Στο μπανερακι του forum θα δεις τα 4Μ. Αν λειπει ενα,χαλαει η συνταγη. Στις πιο πολλες καφετεριες δεν υπαρχει κανενα. Αλλα και top notch μηχανη να εχεις,αν δεν ειναι σωστα καθαρισμενη/συντηρημενη ή αν δεν καθαριζεις το κλειστρο πριν βαλεις τη δοση παλι πικρα θα παρεις. Μετα παιζει η δοση,η κατανομη αυτης,το πατημα κτλ. Στο σπιτι σου θα τα εχεις ολα στην πενα και αυτο μπορει να σε παει πιο πάνω απο μια καλυτερη μηχανη. Αυτο που ειναι δυσκολο να πετυχεις σπιτι σου ειναι η επαναληψιμοτητα

Απάντηση