Καλησπέρα σε όλους,
Παρακάτω θα βρείτε έναν χθεσινό απογευματινό διάλογο μεταξύ εμένα και της συζύγου. Πριν όμως να σας δώσω 2 στοιχεία:
• Εγώ και η σύζυγος έχουμε γενέθλιά και οι δυο με διαφορά λίγων ημερών.
• Είχαμε για πολλά χρόνια μια krups 5220. Χάλασε, την έφτιαξα μόνος, ξαναχάλασε, στα σκουπίδια. Την αντικαταστήσαμε με μία νέα krups XP5600 η οποία και ως κατασκευή αλλά και ως αποτέλεσμα στο φλυτζάνι μας βγήκε πολύ κατώτερη της προηγούμενης.
Πάμε στον διάλογο τώρα:
Εγώ: Θα κάνω εσπρέσο. Θες;
Εκείνη: μωρέ θέλω, αλλά τον κάνει χάλια αυτή η μηχανή. Θα κάνω έναν ελληνικό
Εγώ: Όπως θες
Εκείνη: Ρε μωρό, αντί να ανταλλάξουμε δώρα, δεν παίρνουμε καμιά καλή μηχανή για εσπρέσσο;
Εγώ: Δηλαδή πόσο καλή;
Εκείνη: Πόσο πηγε αυτή που έχουμε τώρα;
Εγώ: Καμία 200άρια
Εκείνη: Ε, ας δώσουμε τα διπλάσια
Εγώ: Αν είναι να κρατήσει καμιά 20άρια χρόνια να δώσουμε και κάτι παραπάνω αν χρειαστεί;
Εκείνη: ΟΚ. Αλλά κοίτα να είναι όμορφη και να μην πιάνει μεγάλη επιφάνεια στον πάγκο.
Προφανώς κατευθείαν πήγε το μυαλό μου σε μια παραδοσιακή La Pavoni ή τέλος πάντων σε κάποια αντίστοιχη. Είναι όμορφες, καταλαμβάνουν μικρή επιφάνεια, έχουν λιγότερα μέρη να χαλάσουν, βρίσκονται ανταλλακτικά αν χρειαστεί.
Πάμε όμως και στο βασικό ζητούμενο που είναι ο καφές πιο φτιάχνουν ή πιο σωστά στον καφέ που θα μπορούμε να φτιάξουμε:
Ο φρεσκοκομμένος καφές είναι απαραίτητος για να πεις καλό καφέ. Οκ ξεκάθαρο.
Μου έχει διαμορφωθεί όμως η εντύπωση ότι στις παραδοσιακές μηχανές η ύπαρξη ενός μύλου είναι ακόμα πιο σημαντική σε σχέση με τις ημι-αυτόματες μηχανές εσπρέσο. Αν ισχύει αυτό, ο λόγος έχει να κάνει με την δυνατότητα να πειραματίζεσαι στο μέγεθος κοπής του καφέ ή στις παραδοσιακές είναι πιο σημαντικό ο καφές να είναι φρεσκοκομμένος σε σχέση με τις ημιαυτόματες; Ρωτώ διότι έχουμε σοβαρό θέμα χώρου στην κουζίνα οπότε μύλος δεν παίζει να αποκτήσουμε εκτός και αν αλλάξουμε σπίτι. Μπορώ όμως να ζαλίζω το καφεκοπτείο της γειτονίας κάθε λίγο και λιγάκι να μας κόβει 100-150 gr στο μέγεθος που καταλήξαμε μετά από δοκιμές ότι μας κάνει.
Επίσης (φαντάζομαι ισχύει για όλους μας αυτό) υπάρχουν στιγμές που θες να απολαύσεις την διαδικασία αλλά υπάρχουν και οι στιγμές που θες να πιείς σβέλτα έναν καφέ που να μην είναι χάλια και να φύγεις για δουλειά.
Υπο αυτές τις συνθήκες, να το τολμήσω να πάω σε μια παραδοσιακή ή να μείνω στα αυγά μου και να πάρω καμία πολύ καλή ημιαυτόματη πχ Rancilio Silva. Η μηπως απλά να πάρω κλασιικά μια gagia και να τα φάμε σουβλάκια τα ρέστα;
προβληματισμοί για αγορά παραδοσιακής μηχανής εσπρεσσο
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: προβληματισμοί για αγορά παραδοσιακής μηχανής εσπρεσσο
Κώστα καλησπέρα, δεν υπάρχει διαχωρισμός "παραδοσιακής" και "ημιαυτόματης" μηχανής. Για να πιεις καλό σπιτικό εσπρέσο πρέπει να υπάρχει μόνο μια μηχανή που να πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές, ένας καλός μύλος και ποιοτικός καφές. Απλά εσύ θα πρέπει να αφιερώσεις κάποιο χρόνο μέχρι να μάθεις τη διαδικασία και μετά όλα θα γίνονται πολύ γρήγορα.
Υπάρχουν τρόποι να ρίξεις το κόστος μηχανής-μύλου αν πχ πάς σε κάτι μεταχειρισμένο ή σε ένα χειροκίνητο μύλο για αρχή, μέχρι να δεις οτι το σπορ σου αρέσει.
Υπάρχουν τρόποι να ρίξεις το κόστος μηχανής-μύλου αν πχ πάς σε κάτι μεταχειρισμένο ή σε ένα χειροκίνητο μύλο για αρχή, μέχρι να δεις οτι το σπορ σου αρέσει.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: προβληματισμοί για αγορά παραδοσιακής μηχανής εσπρεσσο
Χωρίς μύλο ο εσπρέσο θα είναι της πλάκας ίσως είναι και βασικός λόγος που είναι έτσι ο καφές της Krups.
Για οικονομία χώρου κυκλοφορεί και lelit μαζί με μύλο σε εντυπωσιακή συσκευασία
https://m.youtube.com/watch?v=zMPQAVNXqvg
Για οικονομία χώρου κυκλοφορεί και lelit μαζί με μύλο σε εντυπωσιακή συσκευασία
https://m.youtube.com/watch?v=zMPQAVNXqvg
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: προβληματισμοί για αγορά παραδοσιακής μηχανής εσπρεσσο
χωρις μυλο θα σου πει:
Εκείνη: μωρέ θέλω, αλλά τον κάνει χάλια αυτή η μηχανή. Θα κάνω έναν ελληνικό
Εκείνη: μωρέ θέλω, αλλά τον κάνει χάλια αυτή η μηχανή. Θα κάνω έναν ελληνικό
espresso junkie...
- sphinxgr
- Δημοσιεύσεις: 115
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 11, 2016 12:35 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
- Μύλος:: Ascaso imini i2
- Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato
- Τοποθεσία: Athens
Re: προβληματισμοί για αγορά παραδοσιακής μηχανής εσπρεσσο
Lelit με ενσωματωμένο μύλο!!! Η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε