Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Όχι δεν έχω απαιτήσεις στο αφρογαλα έχω απαίτηση στον καφέ.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Μια lelit με pid θα σε καλύψει.
- ftso
- Δημοσιεύσεις: 117
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 07, 2020 1:00 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka Mignon Zero
- 2ος Μύλος:: Graef CM702
- Οι καφέδες μου:: area51,taf,cup10
- Επικοινωνία:
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Το θεμα με τον cappuccino είναι οτι μια single boiler μηχανή θα πρέπει να παει μια 92 βαθμούς για να φτιάξει τον καφέ και μια 100++ για να φτιαξει το γάλα.
Αρα θέλεις ενα pid αλλιώς πας στα τύφλα.
Η πιο οικονομική λύση που να προσφέρει εκτός των άλλων και pid ειναι η lelit pl41tem pid.
Αν πας σε gaggia classic pro θες επιπλέον pid και steam wand για να φτάσεις κοντά στο αποτέλεσμα της lelit αλλα θα έχεις ξεφύγει σε κόστος χωρίς να έχεις κερδίσει σε ποιότητα.
Αρα θέλεις ενα pid αλλιώς πας στα τύφλα.
Η πιο οικονομική λύση που να προσφέρει εκτός των άλλων και pid ειναι η lelit pl41tem pid.
Αν πας σε gaggia classic pro θες επιπλέον pid και steam wand για να φτάσεις κοντά στο αποτέλεσμα της lelit αλλα θα έχεις ξεφύγει σε κόστος χωρίς να έχεις κερδίσει σε ποιότητα.
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Οκ. Μάλλον εκεί θα κλείσω , ευχαριστώ.
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 25, 2019 11:45 am
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Bellezza Francesca
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Γενικά το ζήτημα με τον ατμό και τις single boiler είναι θέμα παντού, όχι μόνο στις lelit.
Θα πιάσω το πιο πρακτικό του ζητήματος, και θα πω ότι το upgrade από τις φθηνές εσπρεσσιερες σε μια καλή (gaggia classic ή lelit PL41) έρχεται με το μεγάλο bonus της αναβάθμισης της ποιότητας του καφέ, και με ένα παραπάνω maintenance καθημερινά/εβδομαδιαία (γιατί μηνιαία και πάνω κανονικά όλες θέλουν σίγουρα).
Να σου περιγράψω τη καθημερινότητα που είχα πριν με Delonghi και τώρα με lelit.
Με τη Delonghi, αναβα τη μηχανή, 5 λεπτά μετά έφτιαχνα το εσπρεσσακι, άνοιγα ατμό, γρήγορη εκτόνωση, έφτιαχνα αφρογαλα και τέλος.
Με τη lelit, ανάβω μηχανή, 20-25 λεπτά μετά ξεκινάω τη παρασκευή εσπρέσσο με όλα τα εξαρτήματα γύρω γύρω (distributor, tamper), μόλις βγει ο καφές βάζω τυφλό καλαθάκι για καθάρισμα και μετά ανοίγω τον ατμό. Κάνω εκτόνωση για να καθαρίσει από το νερό, φτιάχνω αφρογαλο και μόλις τελειώσω διώχνω όλο τον ατμό από τη μηχανή μέχρι να βγάλει πάλι νερό το steam wand. Και τότε μπορώ να πιω τον καφέ. Και κάθε 1-2 βδομάδες και backflush με καθαριστικά.
Τι θέλω να πω με το παραπάνω παράδειγμα; Ότι η καλύτερη μηχανή θέλει και καθημερινή συντήρηση για να μπορεί να αποδίδει τέλεια πάντα και να κρατήσει πολύ καιρό. Τη φθηνή μπορείς να τη παραμελείς λίγο παραπάνω, και να σου πεθάνει στα 3-4 χρόνια, δε σε χαλάει γιατί έδωσες λίγα λεφτά. Αλλά η καλύτερη μηχανή θέλει περισσότερο προσωπικό χρόνο.
Επί του θέματος, δεν έχω περάσει από gaggia classic, αλλά από φίλο που την έχει 2 χρόνια μου λέει ότι πίνει πολύ ωραία καφεδάκια. Τώρα για τα ζητήματα του αλουμινένιου boiler που ακούγονται, δεν έχω προσωπική γνώμη καθώς δεν έχω χρησιμοποιήσει, αλλά προσωπικά πήγα για lelit για να είμαι σίγουρος ότι παίρνω το καλύτερο υλικό για να ζήσει όσο πιο πολύ γίνεται. Οπότε θα πρότεινα να πας σε lelit, για να ξεγνοιασεις από το θέμα της αγοράς, και αν σε πιάσει το χόμπι παραπάνω, θα χεις και την εικόνα μιας πιο premium μηχανής για να ξέρεις που να πας μετά.
Αν πιστεύεις ότι η καθημερινότητα αυτή σου φαίνεται κουραστική/βαρετή, δυστυχώς όλες οι πιο καλές το έχουν, και είναι κρίμα να μη τη συντηρείς και να σου χαλάσει πιο γρήγορα.
Να σημειώσω μόνο ότι οι πιο καλές μηχανές έχουν και πιο ρεαλιστικό σέρβις, με την έννοια ότι μπορείς να αντικαταστήσεις το χαλασμένο part, και να είναι πάλι ετοιμοπόλεμη. Στις πιο φθηνές απ' όσο θυμάμαι είναι λίγο να βρεις τον μάστορα, να ασχοληθεί αρκετά κλπ.
Θα πιάσω το πιο πρακτικό του ζητήματος, και θα πω ότι το upgrade από τις φθηνές εσπρεσσιερες σε μια καλή (gaggia classic ή lelit PL41) έρχεται με το μεγάλο bonus της αναβάθμισης της ποιότητας του καφέ, και με ένα παραπάνω maintenance καθημερινά/εβδομαδιαία (γιατί μηνιαία και πάνω κανονικά όλες θέλουν σίγουρα).
Να σου περιγράψω τη καθημερινότητα που είχα πριν με Delonghi και τώρα με lelit.
Με τη Delonghi, αναβα τη μηχανή, 5 λεπτά μετά έφτιαχνα το εσπρεσσακι, άνοιγα ατμό, γρήγορη εκτόνωση, έφτιαχνα αφρογαλα και τέλος.
Με τη lelit, ανάβω μηχανή, 20-25 λεπτά μετά ξεκινάω τη παρασκευή εσπρέσσο με όλα τα εξαρτήματα γύρω γύρω (distributor, tamper), μόλις βγει ο καφές βάζω τυφλό καλαθάκι για καθάρισμα και μετά ανοίγω τον ατμό. Κάνω εκτόνωση για να καθαρίσει από το νερό, φτιάχνω αφρογαλο και μόλις τελειώσω διώχνω όλο τον ατμό από τη μηχανή μέχρι να βγάλει πάλι νερό το steam wand. Και τότε μπορώ να πιω τον καφέ. Και κάθε 1-2 βδομάδες και backflush με καθαριστικά.
Τι θέλω να πω με το παραπάνω παράδειγμα; Ότι η καλύτερη μηχανή θέλει και καθημερινή συντήρηση για να μπορεί να αποδίδει τέλεια πάντα και να κρατήσει πολύ καιρό. Τη φθηνή μπορείς να τη παραμελείς λίγο παραπάνω, και να σου πεθάνει στα 3-4 χρόνια, δε σε χαλάει γιατί έδωσες λίγα λεφτά. Αλλά η καλύτερη μηχανή θέλει περισσότερο προσωπικό χρόνο.
Επί του θέματος, δεν έχω περάσει από gaggia classic, αλλά από φίλο που την έχει 2 χρόνια μου λέει ότι πίνει πολύ ωραία καφεδάκια. Τώρα για τα ζητήματα του αλουμινένιου boiler που ακούγονται, δεν έχω προσωπική γνώμη καθώς δεν έχω χρησιμοποιήσει, αλλά προσωπικά πήγα για lelit για να είμαι σίγουρος ότι παίρνω το καλύτερο υλικό για να ζήσει όσο πιο πολύ γίνεται. Οπότε θα πρότεινα να πας σε lelit, για να ξεγνοιασεις από το θέμα της αγοράς, και αν σε πιάσει το χόμπι παραπάνω, θα χεις και την εικόνα μιας πιο premium μηχανής για να ξέρεις που να πας μετά.
Αν πιστεύεις ότι η καθημερινότητα αυτή σου φαίνεται κουραστική/βαρετή, δυστυχώς όλες οι πιο καλές το έχουν, και είναι κρίμα να μη τη συντηρείς και να σου χαλάσει πιο γρήγορα.
Να σημειώσω μόνο ότι οι πιο καλές μηχανές έχουν και πιο ρεαλιστικό σέρβις, με την έννοια ότι μπορείς να αντικαταστήσεις το χαλασμένο part, και να είναι πάλι ετοιμοπόλεμη. Στις πιο φθηνές απ' όσο θυμάμαι είναι λίγο να βρεις τον μάστορα, να ασχοληθεί αρκετά κλπ.
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Συγνώμη για την απορία, άλλα θες μια μηχανή με την οποία να φτιάχνεις 4-5 cappuccino την ημέρα, χωρίς να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στο αφρόγαλο το οποίο αποτελεί τα 4/5 περίπου του ροφήματος? Μου φαίνεται κάπως περίεργο.
Επειδή και εμένα μου αρέσει πολύ να απολαμβάνω cappuccino τα πρωινά μου, πήγα στην λύση της Oscar II. Αν και δυσκολεύτηκα να την μάθω (και ακόμα τη μαθαίνω) θεωρώ πως για παρασκευή cappuccino είναι πολύ καλή, καθώς προσφέρει άπειρες ποσότητες ατμού χωρίς να μένει πίσω στην προετοιμασία ενός καλού espresso. Δεν έχει PID οπότε η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού έρχεται σιγά σιγά με την εμπειρία (αν ποτέ έρθει).
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Να προτείνω μια λύση?
Παίρνεις μια single boiler lelit ή gaggia και κάνεις το γάλα με μια αφρογαλιερα ανεξάρτητη. Είναι μεγάλο σπάσιμο η εναλλαγή από εκχύλιση σε ατμό ή ανάποδα. Ειδικά για 4-5 φορές τη μέρα.
Κυκλοφορούν κάτι ωραίες συσκευές για γάλα. Η σύζυγος έχει αγοράσει 3-4 και όλα ήταν αξιοπρεπεστατα
Παίρνεις μια single boiler lelit ή gaggia και κάνεις το γάλα με μια αφρογαλιερα ανεξάρτητη. Είναι μεγάλο σπάσιμο η εναλλαγή από εκχύλιση σε ατμό ή ανάποδα. Ειδικά για 4-5 φορές τη μέρα.
Κυκλοφορούν κάτι ωραίες συσκευές για γάλα. Η σύζυγος έχει αγοράσει 3-4 και όλα ήταν αξιοπρεπεστατα
- slaughter
- Δημοσιεύσεις: 116
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 04, 2021 4:34 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Sage Barista Express
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: TAF και άλλα
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
εγώ είχα την Sage Barista Express που είναι thermoblock και η εναλλαγή μεταξύ brew & steam ήταν ταχύτατη και ο ατμός αξιοπρεπής. Αλλά κάθε φορά έφτιαχνα 2 cappuccino στην σειρά (πρώτα τους καφέδες και μετά τα γάλατα) και ήταν κουραστικό γιατί ο ατμός δεν ήταν πολύ δυνατός για να φτιάξει γρήγορα το γάλα (κάπου 50-60 sec για 160ml γάλα) και το χειρότερο μόλις έκλεινες το steam επέστρεφε στην λειτουργία brew οπότε χάλαγε και νερό για να ρίξει την θερμοκρασία. Γενικά αν θες να φτιάχνεις πολλά Milk drinks τότε μην πάς σε single boiler λύση
-
- Δημοσιεύσεις: 171
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 28, 2016 11:45 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: lelit pl41em
- Μύλος:: Niche zero
- 2ος Μύλος:: Compak k3,Eureka cro
- Οι καφέδες μου:: ότι έχει οξύτητα. Q micro,Kudu, ,mokka..
- Τοποθεσία: θεσσαλονικη
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Το πρόβλημα με τις single boiler είναι αν πρέπει να τα φτιάχνεις στην σειρά τα milk drinks..
Αν κάνεις 2-3 στην σειρά είναι πρόβλημα. Αν κάνεις ένα το πρωί, ένα το μεσημέρι και ένα το απόγευμα μια χαρά είναι η single boiler..
Αν κάνεις 2-3 στην σειρά είναι πρόβλημα. Αν κάνεις ένα το πρωί, ένα το μεσημέρι και ένα το απόγευμα μια χαρά είναι η single boiler..
-
- Δημοσιεύσεις: 26
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2021 9:54 am
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Lelit PL41PLUST
- 2η Μηχανή:: Eureka mignon spec.
- Τοποθεσία: Άνδρος
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Καλό μεσημέρι σε όλους σας . Σήμερα έκανα εγγραφή αφού διάβασα εδώ και μερικές ημέρες διάφορα θέματα στο φόρουμ.
Θα ήθελα την συμβουλή σας για αγορά μύλου και μηχανής , μέγιστο πόσο και για τα δύο τα 1000 ευρώ +/-.
5-10 καφέδες την ημέρα.
Σε μονό boiler θα πρέπει να περιμένω για να κάνω το γάλα.
Δεν θέλω τα 3 δεύτερα και έτοιμη η μηχανή ούτε τα 30 λεπτά αναμονή , 10-15 λεπτά για να μπορέσω να φτιάξω τον καφέ είναι οκ χρόνος.
Δεν με ενδιαφέρει η εμφάνιση στα μηχανήματα , θα μου πάρει χρόνο βέβαια για να κάνω αυτό που μπορούν να κάνουν , αλλά δεν με φοβίζει αυτό.
Από μύλους έχω δει τους :
Sage dose control pro & smart grinder pro ,
Ascaso i-2 mini ίσως να είναι καλύτερα να πάω στον i-1 για υλικό κατασκευής (αντοχής) αν και στην σελίδα τους λένε για ίδιο χρόνο ζωής ,
Eureka (πάνικ Mode).
Από μηχανή :
Lelit Anna PL41 TEM .
η Plus Pid δεν έχει μανόμετρο όμως αν και είδα εδώ σε μία παλιά αγγελία ότι είχε , ίσως το μαγαζί να το έβαλε εξτρά !
Είναι πάρα πολλά τα οποία δεν γνωρίζω ακόμα , αλλά ήρθε η ώρα να φύγω από την Dolce Gusto .
Θα ήθελα την συμβουλή σας για αγορά μύλου και μηχανής , μέγιστο πόσο και για τα δύο τα 1000 ευρώ +/-.
5-10 καφέδες την ημέρα.
Σε μονό boiler θα πρέπει να περιμένω για να κάνω το γάλα.
Δεν θέλω τα 3 δεύτερα και έτοιμη η μηχανή ούτε τα 30 λεπτά αναμονή , 10-15 λεπτά για να μπορέσω να φτιάξω τον καφέ είναι οκ χρόνος.
Δεν με ενδιαφέρει η εμφάνιση στα μηχανήματα , θα μου πάρει χρόνο βέβαια για να κάνω αυτό που μπορούν να κάνουν , αλλά δεν με φοβίζει αυτό.
Από μύλους έχω δει τους :
Sage dose control pro & smart grinder pro ,
Ascaso i-2 mini ίσως να είναι καλύτερα να πάω στον i-1 για υλικό κατασκευής (αντοχής) αν και στην σελίδα τους λένε για ίδιο χρόνο ζωής ,
Eureka (πάνικ Mode).
Από μηχανή :
Lelit Anna PL41 TEM .
η Plus Pid δεν έχει μανόμετρο όμως αν και είδα εδώ σε μία παλιά αγγελία ότι είχε , ίσως το μαγαζί να το έβαλε εξτρά !
Είναι πάρα πολλά τα οποία δεν γνωρίζω ακόμα , αλλά ήρθε η ώρα να φύγω από την Dolce Gusto .