Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
greekboy
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 14, 2016 8:23 pm

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από greekboy » Τρί Φεβ 06, 2018 12:25 pm

greekboy έγραψε:Καλησπέρα παιδιά, είμαι έτοιμος να κάνω και εγώ το πρώτο μου βήμα σε ένα πιο "σοβαρό" σετ.

Μάλλον έχω βρει να πάρω μια Gaggia Baby (4 ετών). Εκεί που κολλάω και θα ήθελα να με βοηθήσετε είναι η συντήρηση/σέρβις που θα χρειαστούν

Πέρα από το backflush και αφαλάτωση που αναφέρονται στην πρώτη σελίδα, τι άλλα πάγια σέρβις ίσως χρειαστεί?

Και ειδικά για συσκευή 4 χρονών είναι πιθανό να χρειάζεται συχνά ανταλλακτικά και να τρέχω να ψάχνω συνέχεια?(και είμαι και σε νησί, εκτός Αθήνας)

Όσο αναφορά το μύλο, είναι εύκολη η συντήρηση του? Αλλαγή μαχαιριών κτλπ? Σε αυτές τις συσκευές τι θα πρέπει να προσέχουμε για σωστή συντήρηση?

Γενικότερα δεν έχω θέμα να διαθέσω χρόνο να μάθω κάποια πράγματα να δουλεύω σωστά τον εξοπλισμό, αλλά φοβάμαι μην υπάρξει και υπερβολική απασχόληση μόνο με την συντήρηση :a014:
Μαλλον ειμαι στο λαθος θεμα, αλλα συγχωρεστεμε να κανω μια γρηγορη ερωτηση. Προχωρησα τελικα στην αγορα των παραπανω.

Για backflush και descale τα παρακατω ειναι τα σωστα προιοντα αντιστοιχα? ή κοιταω λάθος?

http://urnex.com/professional/product/c ... ng-powder/
http://urnex.com/professional/product/d ... er-powder/

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8730
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Christos » Τρί Φεβ 06, 2018 8:15 pm

Είσαι σε λάθος θέμα.
Ναι τα προϊόντα είναι σωστά και με την σωστή αντιστοιχία. Cafiza για backflush, Dezcal για αφαλάτωση.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

panoskou
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τρί Ιαν 23, 2018 12:32 am

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από panoskou » Δευ Φεβ 12, 2018 12:26 pm

Kαλημέρα σε ολους, μπορείτε να μου προτείνετε κάποια καλά μηχανή espresso για αγορά? θα προτιμούσα να μην είναι πάνω απο 350 ευρώ.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 927
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Φεβ 12, 2018 1:15 pm

Κάτω κάτω, δεξιά, εκεί που γράφει "103 Δημοσιεύσεις • Σελίδα 11 από 11 • 1....7,8,9,10,11"
Πάτα το κουμπάκι που λέει "1".

Άβαταρ μέλους
Pluetsy
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Τετ Δεκ 06, 2017 11:08 pm
Όνομα: Στελιος
Μηχανή:: Singer ES-110
2η Μηχανή:: -
Μύλος:: La San Marco SM90/T
2ος Μύλος:: -
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab Kenya , Carpo Espresso
Τοποθεσία: Ανω Γλυφαδα - Αττικη

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Pluetsy » Τρί Φεβ 13, 2018 5:08 pm

Η DeLonghi ECZ 351 BG Scultura ειναι καλη επιλογη για αγορα εσπρεσσιερας μετα την singer ES110 των 70 ευρω?? Μου αρεσει πολυ και διαβασα καλες αξιολογησεις αλλα δεν βρηκα πουθενα ποσα gr καφε χωραει το γκρουπ της διπλης δοσης (δηλαδη αν πιανει τα 18 gr) και αν το ματζαφλαρι πανω που εχει ειναι για να ρυθμιζεις την εξαγωγη αερα απο το ακροφυσιο για το αφρογαλα ^_^ Οποιος μπορει να βοηθησει τον αγαπω

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 722
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup10 κ.α.

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Φεβ 13, 2018 6:41 pm

Luckees έγραψε:Κάτω κάτω, δεξιά, εκεί που γράφει "103 Δημοσιεύσεις • Σελίδα 11 από 11 • 1....7,8,9,10,11"
Πάτα το κουμπάκι που λέει "1".
Στο αρχικο ποστ απαντώνται ολες σου οι ερωτησεις

Mikes
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Δευ Φεβ 19, 2018 5:53 pm

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Mikes » Τρί Φεβ 20, 2018 5:46 pm

Gaggia BC έγραψε:Καθε βδομαδα ανοιγει και απο ενα καινουργιο θέμα για συμβουλες αγορας. Σε αυτο το ποστ ευελπιστω να δημιουργησω εναν "οδηγο" ο οποιος θα βοηθησει καποιον που δεν ξερει και θα τον προστατευσει απο λαθος αγορες που θα μετανοιωσει μελλοντικα. Αφορα προιοντα που υπαρχουν σημερα,κυριως στην Ελληνικη αγορα. Δεν αποτελει ευαγγελιο,ουτε εγω ειμαι κανενας ειδημων. Απλα μετα απο αρκετο διαβασμα εχω καταληξει στα παρακατω.
Ξεκιναμε λοιπον. Εχεις απηυδησει με τους χαλια καφεδες που πινεις εξω ή εχεις ματωσει να πληρωνεις 4 καφεδες τη μερα παλι απ'εξω και αποφασισες οτι ηρθε η ωρα να παρεις μια μηχανη για το σπιτι. Πρωτου παμε στο budget πρεπει να ξερεις οτι περα απο ενα σεβαστο ποσο,ειναι και αλλα που πρεπει να διαθεσεις για να εχεις καλυτερο καφε στο σπιτι απο τα περρισοτερα μαγαζια εκει εξω.Και αυτο ειναι λιγος χρονος για τη ρουτινα παρασκευης εσπρεσσο,περιοδικη καθαριοτητα της μηχανης σου και αρκετος για διαβασμα. Θα επανελθω σε αυτα μετα. Παμε τωρα στην αναζητηση μηχανης:
Μια στανταρ παγιδα ειναι να μπεις σε μια μηχανη αναζητησης τυπου skroutz και να ψαξεις. Εκει θα βρεις μηχανες απο 30€,θα πεις οτι δεν θα παρω την πιο φτηνη και αποφασιζεις να φτασεις στη 2η-3η σελιδα με αυξουσα τιμη. Καπου εκει στα 100-150€ βλεπεις Philips,Saeco,Delonghi,Krups και λες εδω ειμαστε. Γνωστες μαρκες,15 bar λενε,καλες θα ειναι. Ελα που δεν ειναι. Αυτες οι μηχανες δεν κανουν για εσπρεσσο. Για να μην το κουραζω,παμε στην πρωτη επιλογη στην Ελληνικη αγορα με τα σημερινα δεδομενα:
Lelit Pl41e Coffee Machine.
Σημερινη τιμη 365,80€ σε καταστημα που διαφημιζεται εδω μεσα.Ναι,ειναι στα διπλα λεφτα απο αυτες που αναφεραμε προηγουμενως. Ειναι ομως το απολυτο minimum για να κανεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ espresso στο σπιτι. Γιατι?
-Εχει ορειχαλκινο boiler 250ml
Αυτο σημαινει οτι εχει ενα "θαλαμο" ο οποιος ζεσταινει το νερο σε ενα συγκεκριμενο ευρος θερμοκρασιών που κανουν για εσπρεσσο.Δεν τον περναει απλα απο μια ζεστη πλακα οπως οι προαναφερθεισες μηχανες. Το μεγεθος του βοηθαει να παραμενει πιο σταθερη αυτη η θερμοκρασια οσο εισερχεται φρεσκο κρυο νερο κατα την παρασκευη του espresso.
-Εχει ρυθμιζομενη αντλια πιεσης
Ξεχνα τα 15 bar που σου διαφημιζουν. Για espresso χρειαζεσαι 9. Και επιπλεον εδω εχεις και την πολυτελεια να τα ρυθμισεις
-Commercial grade portafilter
Ειναι σχεδον οσο βαρυ ειναι και αυτο της καφετεριας που μπορει και να δουλεψες καποτε. Γιατι ειναι βαρυ? Γιατι το υλικο ειναι τετοιο που βοηθαει να κραταει επισης τη θερμοτητα. Και εχεις και 57mm καλαθακι που παιρνει ανετα κανονικες δοσεις καφε(16-18gr). Φυσικα μπορεις να πειραματιστεις και με παραπανω. Οι αλλες μηχανες που λεγαμε εχουν ενα ψευτικο portafilter με pressurized καλαθακια(μια τρυπα απο κατω και μηχανισμο για να κανουν εναν αφρο που σε ξεγελαει και νομιζεις οτι εκανες καφεδαρα) και υλικα της πλακας. Εδω εχεις επισης commercial καλαθακι με πολλες τρυπες
-Τριοδη βαλβιδα
Οταν τελειωνεις την εκχυλιση σου,οτι νερο εχει απομεινει παει στα απονερα και οχι στον καφε σου. Επισης σε βοηθαει να την καθαρισεις με τον σωστο και ενδεδειγμενο τροπο(backflush)
-Ανοξειδωτο ακροφυσιο ατμου
Ξεχνας τα πλαστικα χαζοπραγματακια των καψουλομηχανων και αλλων λοιπων μηχανων. Εδω εχεις το real deal. Αν εξασκηθεις λιγο κανεις cappuccino που θα ζηλευε το Da capo

Μεχρι προτινος η πιο φτηνη επιλογη που υπηρχε ηταν απο Gaggia η baby και η classic. Η μεν baby διακοπηκε η δε Classic υποβαθμιστηκε τρομερα φτανοντας να ειναι μια μηχανη των 150€ που πωλειται 280€. Οποτε μετα λυπης ολων τις ξεχναμε και επιστρεφουμε σε κατι που αναφεραμε προηγουμενως. Το χρονο. Για να εχεις εσπρεσσο της προκοπης πρεπει η μηχανη σου να ειναι αριστα καθαρισμενη και συντηρημενη ανα πασα στιγμη. Απαιτει δυο βασικες διαδικασιες:
To backflush
Μαζι με τη μηχανη σου θα βρεις και ενα καλαθακι χωρις τρυπες(τυφλο). Αυτο λοιπον το χρησιμοποιεις για να καθαριζεις τη μηχανη σου απο τα υπολειμματα και τα ελαια του καφε. Θα πρεπει καθε 7-10 μερες να το κανεις με ενα ειδικο καθαριστικο. Κοστος αυτου περιπου 10€ και με ενα δοχειο θα τη βγαλεις μια ζωη. Χρονος διαδικασιας περιπου 10'
Αφαλατωση
Μια διαδικασια που δεν χρειαζεται να αναλυσω τωρα. Αφαιρει τα αλατα που μπορουν να βλαψουν τη μηχανη σου και παιρνει περιπου 40-50' με διαλειμματα.Πρεπει να γινεται καθε 2 μηνες(αναλογα παντα την ποιοτητα του νερου)
Επισης μην ξεχναμε οτι μετα απο καθε καφεδακι κανεις ενα περασματακι με wettex για να φυγουν τα πολλα.
Και παμε στο εξοδο που δεν εχεις υπολογισει αλλα αμα δεν κανεις θα καταστησει αχρηστη την αγορα τοσο καλης μηχανης. Το μυλο.
Δεν ειναι καθολου υπερβολη και δεν ειναι καθολου προαιρετικος. Αμα θελεις πραγματικο εσπρεσσο χρειαζεσαι μυλο. Γιατι?
-Γιατι ο καφες διατηρει τα αρωματα του για 15' αφου αλεστει. Αν παρεις ετοιμο κομμενο ειναι μπαγιατικος(αισθητα).Αρα πρεπει να κοβεις επιτοπου
-Γιατι χρειαζεσαι διαφορετικο κοψιμο αναλογα τη μηχανη,τον καφε,τη θερμοκρασια,την υγρασια και κυριως το γουστο σου.Με ετοιμο καφε θα ειναι αδυνατο να εχεις μια ομαλη χρονικα και ποιοτικα εκχυλιση
Η πρωτη σου επιλογη ειναι ενα χειροκινητος τυπου porlex με κοστος περιπου 50€. Ξεχνας οτιδηποτε εχει λεπιδες. Απλα περναει τον κοκκο απο τις λεπιδες χωρις τον παραμικρο ελεγχο για το τελικο μεγεθος του κομμενου καφε.Για espresso χρειζεσαι burrs(απο δω και στο εξης "μαχαιρια") τα οποια ουσιαστικα συνθλιβουν τον κοκκο σε ενα συγκεκριμενο μεγεθος που εχεις ορισει εσυ. Αν τωρα σου φαινεται βαβουρα/κοπος/οτιδηποτε να εχεις χειροκινητο θα πρεπει να ανεβεις στα 120€ περιπου για εναν ηλεκτρικο graef. Αν δεν θελεις το απολυτο minimum η πιο ορθη επιλογη που εχουν οι περισσοτεροι εδω μεσα ειναι ενας ascaso. Για να κλεισω και το θεμα μυλος,αν δεν εισαι διατεθειμενος να αγορασεις μυλο, παρε μια μηχανη με καψουλες
Γενικα αν δεν εισαι διατεθειμενος να κανεις οτιδηποτε απο τα παραπανω ειναι καλυτερα να παρεις μια μηχανη με καψουλες αν και σε βαθος χρονου θα αναζητησεις κατι καλυτερο και θα βρεθεις παλι εδω...
Ελπιζω να μην κουρασα,να μην παραπληροφορω και να βοηθησα
Καλημέρα, είμαι καινούργιος εδώ για αυτό παρακαλώ συχωρέσετε την όποια άγνοια μου με κάποια θέματα. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής
1. Έχει ρυθμιζόμενη αντλία πίεσης: Από ότι έχω διαβάσει, κανένα δεν έχει ρυθμιζόμενη αντλία πίεσης.
2. Όσοι για τη τριοδη βαλβίδα. Έχω την εντύπωση ότι κανένα ρόλο δεν παίζει η εν λόγο βαλβίδα στην ποιότητα του εκχυλίσματος, αλλά στο πόσο συμπαγείς βγαίνουν τα στέρεα απόβλητα.
Παρακαλώ διαφωτίσετε με σε αυτά τα δύο θέματα

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 2803
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Artisti » Τρί Φεβ 20, 2018 6:21 pm

Μπορούσες να ρωτήσεις χωρίς να κάνεις copy paste το μισό forum.
1) οι παλμικές αντλίες είναι σταθερής πίεσης (άλλο θέμα οι περιστροφικές) και η τελική ρύθμιση της εκχυλίσης γίνεται από την opv.
2) H τρίοδη παίζει σημαντικό ρόλο στη ποιότητα του καφέ στο φλιτζάνι και για αυτό υπάρχει σε όλες τις επαγγελματικές καφετιέρες.
Το ότι δεν υπάρχει σε όλες τις φτηνό καφετιέρες τύπου Saeco, silvercrest, Arielli κλπ δεν είναι μόνο λόγω κόστους αλλά και ότι η τρίοδη θέλει συντήρηση για να μην μπλοκάρει από τα λάδια του καφέ.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 927
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Φεβ 20, 2018 7:35 pm

Για να είμαστε πιο ακριβείς στις μηχανές με αντλία δόνησης η διατύπωση είναι "ρυθμιζόμενη πίεση του κυκλώματος μέσω της βαλβίδας OPV".

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 722
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup10 κ.α.

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Φεβ 20, 2018 10:21 pm

Αυτο που κανει λοιπον η ρυθμιζομενη OPV ειναι να επιτρεπει μια μεγιστη πιεση κατα την εκχυλιση σου. Εσυ ρυθμιζεις ποια θα ειναι αυτη(τα 9 bar που λεγαμε). Το τι πιεση ομως θα εχει τελικα η εκχυλιση σου καθοριζεται πρωτιστως απο την αλεση σου και τα γραμμαρια του καφε που θα βαλεις. Αν εχεις κοψει πολυ χοντρα ή αν εχεις βαλει μικρη ποσοτητα καφε η πιεση μπορει να ειναι πολυ χαμηλοτερη απο τα 9 και να μη χρειαστει καν να επεμβει η OPV.

Απάντηση